Autor Wątek: Atomowy Ares  (Przeczytany 7663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sob, 10 Maj 2014, 12:42:41

Offline Maciuś

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 51
Lecimy na Marsa! Po długich analizach wybrany został projekt lotu w stylu Apollo. Dwa Kerbale lądują na powierzchni, spędzają tam 4 miesiące po czym wracają na orbitę i wszyscy w trójkę czekają na okno powrotne. Do użytych modów doszedł TAC Life Support.
Filmik jest dość skrótowy, do najważniejszych pominiętych etapów lotu należą:
-wielokrotne hamowanie atmosferyczne, na filmie jest tylko pierwsze przejście, to które zamknęło orbitę
-reentry, okazało się, że 12.6km/s to prawie maksymalna prędkość jaką może wytrzymać osłona termiczna, więc kapsuła musiała odbić się od atmosfery i ostatecznie wylądowała na Pacyfiku.

Tytułowy statek:

Dostać się do Marsa, wejść na orbitę i wrócić na Ziemię jest względnie łatwo, zwłaszcza na atomowych silnikach. Cała trudność polegała na wylądowaniu na Marsie (bo start z niego jest też w miarę prosty). Ciśnienie to 0.007atm więc żadne stockowe spadochrony się nie otworzą. Lądownik miał TWR=9, żeby jak najdłużej lecieć za osłoną i hamować. Ale nie polecam nikomu lądować tym moim lądownikiem, sam bym już nim więcej nie poleciał. Powinien był mieć 4 boczne stopnie, każdy z silnikiem, miałby jeszcze większy TWR i więcej dV na lądowanie kosztem dodatkowych 3,5t masy. A tak to musiałem lądować w dolinie i ledwo się udało.
Bardzo długo wybierałem wariant misji. Ares jest zlepkiem różnych stopni i części z tych innych koncepcji. Więc gdybym zdecydował się na atomowy silnik na powrót to misja znacząco by się uprościła. Sprawdziłem też opcję z atomowym silnikiem w lądowniku - całkiem interesująca :P. Poza tym, stopień powrotny był obliczony na powrót w najgorszym możliwym oknie, jak go odrzucałem w pobliżu Ziemi to miał jeszcze 1300m/s.
Ponadto następne filmiki nie będą w trybie 'kinowym' ponieważ ze zgrozą patrzyłem jak MechJeb sadza lądownik na powierzchni

« Ostatnia zmiana: Nie, 11 Maj 2014, 18:41:21 wysłana przez maciuś »

Sob, 10 Maj 2014, 13:11:50
Odpowiedź #1

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Po prostu opad szczęki. Jest to NAJBARDZIEJ EPICKA MISJA NA FORUM jaka kiedykolwiek powstała! Nic nie może się z nią równać, wszystkie inne misje zaprezentowane tutaj to drewniane szopy w porównaniu z Empire State Building.
Chylę czoła przed najodważniejszym, najdalej latającym użytkownikiem forum!
Inżynierka konstrukcyjna pierwsza klasa, wszystko co niezbędne, nic co zbędne.

Brawo!

Reklama

Odp: Atomowy Ares
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 10 Maj 2014, 13:11:50 »

Sob, 10 Maj 2014, 14:43:14
Odpowiedź #2

Offline Condzi

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 9
Ziom, epickość episkością ale jaki ty masz komputer że ci nie zacina przy nagrywaniu tak dużej konstrukcji?!

Sob, 10 Maj 2014, 14:46:27
Odpowiedź #3

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
To jest magia kina - pierwsze etapy są przyspieszone, inaczej podziwialibyśmy pokaz slajdów :) Tak samo zrobiłem z deorbitacją konsula, 4-5 FPSów wygląda w miarę płynnie.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 10 Maj 2014, 14:46:27 »

Sob, 10 Maj 2014, 14:50:12
Odpowiedź #4

Offline PanKurczak

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 7
spraw sobie to: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ nie będziesz musiał nic przyśpieszac :D

Sob, 10 Maj 2014, 14:58:24
Odpowiedź #5

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Niesamowita misja. To co w standardowym KSP jest nieco trudniejszą wersją misji na Mun (wystarczy dodać naprawdę niewiele więcej paliwa i skorzystać z silników nuklernych) tutaj, z TAC LS i innymi modami na realizm jest prawdziwym wyczynem. Dodatkowo muzyka klasyczna jako podkład, mimo że nie zawsze świetnie dopasowana, nigdy nie irytuje a montaż sprawia że film nie traci na dynamizmie. Poleciłbym ci tylko w temacie nieco bardziej się rozpisać o misji i trudnościach w jej wykonaniu (na filmie tego nie widać) i może zamieścić kilka screenów pojazdu czy układu (2-4, nie trzeba więcej) żeby zachęcić do obejrzenia a przy okazji żeby można było zawiesić oko na konstrukcji :)
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 10 Maj 2014, 14:58:24 »

Sob, 10 Maj 2014, 15:04:37
Odpowiedź #6

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Dobra, po pierwsze. Urwało mi tyłek razem z nogami. Pamiętam, jak cieszyłem się jak głupi i myślałem, że jestem geniuszem, po pierwszym lądowaniu sondy na Dunie 1,5 roku temu. Och, jak bardzo się myliłem. Misja perfekcyjna w każdym calu. Każda sekunda to uczta dla oczu, oraz dla uszu. Podkład dobrany idealnie. Jeśli możesz, podaj masę i liczbę części całej maszyny. Oraz wrzuć to na reddita. Inni muszą to zobaczyć.

Sob, 10 Maj 2014, 16:04:53
Odpowiedź #7

Offline MrRzepa

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Misja wręcz niesamowita... Mam wrażenie, że Mars jest jaśniejszy niż Duna :)

Nie używasz chyba Ferram Aerospace, z racji na dość nieaerodynamiczną nośną.
For the king, for the land, for the mountains,
For the green valleys where dragons fly,
For the glory the power to win the black lord,
I will search for the emerald sword!

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 10 Maj 2014, 16:04:53 »

Sob, 10 Maj 2014, 23:33:31
Odpowiedź #8

Offline Paweł 2

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Misja prawdziwy majstersztyk. Czekamy na więcej tego typu prezentacji.  ;D

Nie, 11 Maj 2014, 18:22:24
Odpowiedź #9

Offline Maciuś

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 51
Jeden dzień mnie nie było i tyle postów się nazbierało :P Po kolei:
Condzi: gram na laptopie i gra ścina powyżej około 200 części, start jest przyspieszony 4 razy
Drangir: zaraz uwzględnię sugestię
JackRyanPl: pierwsze 8 sekund filmu w VAB, celowo zawsze zostawiam na wierzchu okienko MechJeba z najważniejszymi statami rakiety, ale napiszę, masa = 6470t, ilość części = 274 :P
MrRzepa: bo jest jaśniejszy, ale tylko z daleka, na powierzchni każda planeta jest taka jak w stocku, a FAR używam :P bez tego nie da się latać w RSS, ale nie mogę sobie pozwolić na dodawanie owiewek, już i tak gra ścina, a tam były tylko 274 części
Paweł 2: będą jeszcze dwie misje ;)

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 11 Maj 2014, 18:22:24 »

Nie, 11 Maj 2014, 20:05:10
Odpowiedź #10

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Faktycznie, nie zauważyłem tabelki. Jak na takiego kolosa to całkiem mało części.

Ares I

Zaczęty przez Zerdzio

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4431
Ostatnia wiadomość Nie, 26 Maj 2013, 21:34:34
wysłana przez Schulze13
Atomic Corporation - ARES

Zaczęty przez Condzi

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4984
Ostatnia wiadomość Nie, 08 Cze 2014, 02:12:35
wysłana przez Robson