• Spolszczenie KSP od 1.0.4 5 1
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: Spolszczenie KSP od 1.0.4  (Przeczytany 44962 razy)

Nie, 27 Mar 2016, 16:10:35
Odpowiedź #15

Offline angorek

• Sierżant
  • Reputacja: 35
Ja najbardziej lubię zwrot "Uwzględnij zapasy w pojazdach " jako tłumaczenie "Allow stock vessels" ...
Pozdrawiam Daniel
rakiety.org.pl In thrust we trust !

Nie, 27 Mar 2016, 22:28:36
Odpowiedź #16

Offline chudya

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
    • Strona o mnie
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Do tego drażni zbędne użycie wielkich liter tam, gdzie jest to zbędne.

Nawet BARDZO drażni. "Polska język, trudna język...", jak mawiał Zulugula, bodajże.
Pozdrawiam
Artur

Reklama

Odp: Spolszczenie KSP od 1.0.4
« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 27 Mar 2016, 22:28:36 »

Pon, 28 Mar 2016, 00:28:45
Odpowiedź #17

Offline Element4ry

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Całe to spolszczenie - Boże! Widzisz a nie grzmisz... "przerwa w grze", "odtwórz utraconych kerbali", "uwzględnij zapasy w pojazdach". Brakuje tylko czegoś na miarę "dwulufowej wypalnicy".

Śro, 30 Mar 2016, 21:51:06
Odpowiedź #18

Offline Oj_ciec

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
@kadaf przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli  ;D "W chyba każdym screenie są błędy." to cytat z ciebie, czy aby na pewno po polsku?
A samemu popróbować nie łaska, popracuj pan kapitan.  To "Screen siódmy. Menu. Tylko dlaczego przy zapisz grę... są te kropki? A przy Wznowieniu nie ma. Jaki jest tego cel i zamysł górnolotny? ", świadczy tylko o jednym: Kadaf nie wie jak wygląda KSP 1.0.5 , gdyby zagrał raz to nie pytał by o kropki, taki niuans  ;) poza tym opisuje tylko obrazki na forum, więc  :P. Zawsze znajdzie się śmierdziel któremu nic się nie podoba, nic nie cieszy i gotów wszystko zrobić żeby innym obrzydzić wszystko, a samemu NIC.
Krytyka i uwagi są potrzebne, ale złośliwości nie, ale @kadaf tego nie pojmie, nawet jak kiedyś ktoś potraktuje go tak samo na skargę poleci do starszych  :D
Pozdrawiam

Reklama

« Odpowiedź #18 dnia: Śro, 30 Mar 2016, 21:51:06 »

Śro, 30 Mar 2016, 22:08:42
Odpowiedź #19

Offline angorek

• Sierżant
Kadaf nie wie jak wygląda KSP 1.0.5 , gdyby zagrał raz to nie pytał by o kropki [...] poza tym opisuje tylko obrazki na forum, więc  :P.
Czyli uważasz że Kadaf, jakby nie patrzeć jeden z najlepszych graczy KSP (nie tylko w PL)  nawet nie uruchomił gry ? Ja pier**ę.
Może i jest złośliwy, ale taki jest i ja go rozumiem bo mam takie samo podejście jak on.
Ja jak się za coś biorę to albo robię to porządnie i dokładnie, albo nie robię w ogóle. Ty zrobiłeś tłumaczenie niestety bardzo licho i cwaniakujesz wrzucając screeny i tonę jakiś minek w okularkach. Złe tłumaczenie jest gorsze od jego braku, bo jego rbak przynajmniej nie wprowadza w błąd !!!
Piszesz że można poprawić tak siak... My jesteśmy twórcami moda czy Ty ?
Okej zrobiłeś tłumaczenie, fajnie, ale tłumaczenie jest zjeba*e i to jest fakt. Tona błędów stylistycznych, i niektóre Twoje tłumaczenia potwierdzają że "Oj_ciec nie wie jak wygląda KSP 1.0.5, gdyby zagrał raz to by widział". Tak jak np. "uwzględnij zapasy w pojazdach" "stożek ochronny" "Wiedza" o "kołysaniu" czy "gazie" nie wspominając.
Wystarczyło naprawdę poświęcić DWIE godziny więcej, i spolszczenie dopracować. Ale po co ? Lepiej się bóldupić na forum że ktoś uwagę zwrócił.
A porządnego spolszczenia jak nie było od ponad roku tak nie ma do tej pory, i ten wątek to coś czuję że będzie takie trochę "Never ending story".
Pozdrawiam Daniel

Śro, 30 Mar 2016, 22:11:30
Odpowiedź #20

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Przykro mi Oj_ciec, niestety na debili reaguje dość złośliwie. Po poziomie twojego spolszczenia widzę, że jesteś albo leniem i nieukiem, stąd brak jakiejkolwiek wiedzy o czymkolwiek, (chociażby skrzyżowanie orbit tego dowodzi i zapasy w pojazdach - przy tym się uśmiałem) albo też debilem. Trudno stwierdzić jednoznacznie. Możesz też być osobą upośledzoną umysłowo, której to możliwości też absolutnie nie jestem w stanie wykluczyć.
W samo KSP 1.0.5 grałem dłużej, niż ty we wszystkie wersje kerbali razem wzięte. Języka naszego ojczystego mnie nie ucz, bo jest to dla ciebie język najwyraźniej obcy.

Z tym bieganiem na skargę... WTF? Znaczy się poleciałeś na skargę do starszych? Do Dzia_dka?

A leć, leć :)

Raynus Nie obrażaj proszę autorów innych postów.
Jeśli faktycznie jesteś niedorozwinięty umysłowo, to przyjmij me przeprosiny :)
« Ostatnia zmiana: Czw, 05 Maj 2016, 18:57:24 wysłana przez Raynus »

Reklama

« Odpowiedź #20 dnia: Śro, 30 Mar 2016, 22:11:30 »

Śro, 30 Mar 2016, 23:18:07
Odpowiedź #21

Offline KnightMoritz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 12
**** Nie bierz się za robotę, jeśli nie znasz angielskiego chociażby w stopniu FCE. A najlepiej jakbyś był tłumaczem przysięgłym, wtedy możnaby cię za coś takiego nieźle ujebać ;) Poza tym, jedno pytanie. Jaki jest sens tłumaczenia gry tego typu na polski? Skoro nie wiesz co to jest ISP, to nie wiesz też co to jest impuls właściwy. I tak dalej i tak dalej. Poza tym, w tej grze nie ma dialogów i fabuły ŻADNEJ, więc tłumaczenie jest potrzebne jak zęby w d****.

Zgadzam się z Kadafem w każdej mierze.

*Apsik!* I też mam *PSIK!* alergię na i******.

Uwaga od Administratora Nie obrażaj. Ostatnie upomnienie, kolejne będą już "nagradzane".
« Ostatnia zmiana: Czw, 31 Mar 2016, 09:54:03 wysłana przez ingwden »

Śro, 30 Mar 2016, 23:58:56
Odpowiedź #22

Offline Pizmak

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
Zostawcie już dyskusję nad sensem tłumaczenia, bo zwyczajnie przyjemniej się gra po polsku. Jakość tego "tłumaczenia" to inna sprawa. I tak jak mówiłem, ja mogę tłumaczyć (porządnie oczywiście), ale nie mam czasu i chęci na grzebanie w plikach. Mógłbyś udostępnić teksty angielskie w jakimś dokumencie Google czy coś, chętni by to przetłumaczyli na polski, Ty byś to potem poskładał i mielibyśmy gotowe spolszczenie. Co więcej, zajęło by to też mniej czasu.

Namazane z P8 Lite przez Tapatalk

Dom jest tam, gdzie znacznik prograde.

Reklama

« Odpowiedź #22 dnia: Śro, 30 Mar 2016, 23:58:56 »

Czw, 31 Mar 2016, 00:55:39
Odpowiedź #23

Offline kuhan2006

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Pan Pizmak na prezydenta.
Reszta umie tylko krytykować i hejtować, nie robiąc nic w tym temacie.
A wystarczyło, żeby temu Panu Oj_ciec coś podpowiedzieć, coś pomóc.
Polacy, Polacy ! Jak chcecie tutaj stworzyć jakąś społeczność?
Wystarczy alternatywna strona i takim zachowaniem ludzie z tąd odejdą, bo nikt nie lubi chamstwa.
Tym filozoficznym akcentem , na koniec, chciałbym pozdrowić.

Czw, 31 Mar 2016, 00:59:59
Odpowiedź #24

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@Kuhan
3-5 osób zadeklarowało się do pomocy, ale Oj_ciec zauważył tylko post Kadafa. Zamiast zignorować albo przemyśleć czy, być może, krytykujący może mieć kropelkę racji (sic!), stwierdza że Kadaf się nie zna, bo się nie zna. Reakcji na ludzi którzy pomóc chcą, nie ma, bo przecież trzeba swoją urażoną dumę uratować paroma emotkami.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

« Odpowiedź #24 dnia: Czw, 31 Mar 2016, 00:59:59 »

Czw, 31 Mar 2016, 01:13:48
Odpowiedź #25

Offline Kadaf

• Kapitan
Ja już raz wystąpiłem z chęcią niesienia pomocy przy spolszczeniu. Tworzonym przez avatarnka, który, o ile to w ogóle możliwe, stworzył jeszcze gorszy bubel. Tenże user wysłał mi foldery do spolszczenia w takiej formie, że tylko maniak by się w tym rozeznał. Wytłumaczyłem jak sobie życzę przygotowanie plików do tłumaczenia raz i drugi. Nie pomogło. Teraz mamy kolejnego gniota. Ja się zastanawiam, co miał na celu twórca robiąc taki szit. Bo czy on jest ślepy i tego nie dostrzega? Po jakiego grzyba publikować coś, co jest tak totalnie źle zrobione? I tu przechodzę płynnie, do twojego postu kuhan. Alternatywne forum, na które ktoś odejdzie? A to nasze się rozsypie? Jejku!
Tak się składa, że dzięki wysiłkom wielu inteligentnych użytkowników TO forum reprezentuje sobą autentycznie wysoki poziom tak intelektualny, jak i inżynieryjny, matematyczny a nawet artystyczny. Takie osoby jak Drangir, angorek, Robson, Maciuś, Winged, Element4ry i bardzo wielu innych myślę, że nie wybierze się na alternatywne forum o KSP. Bo mimo, że bywają między nami drobne spięcia, to ja ich wkład twórczy w to forum bardzo doceniam. Natomiast kuhan, jeśli przestrzegasz nas, że ludzie pokroju obu twórców "spolszczenia" (i cała masa innych im intelektualnie podobnych) weźmie zabawki i sobie pójdzie, to przynajmniej dla mnie będzie to jak gwiazdka z nieba. Niech idą! Byle dalej i nigdy, przenigdy nie wracają!

Czw, 31 Mar 2016, 01:28:15
Odpowiedź #26

Offline kuhan2006

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Niech mi ktoś powie z kąd wyciągnąć te pliki tekstowe, to ja to zrobię. Jestem po operacji i mniej więcej 3 miesiące jestem uziemiony. Tak, że mam dużo wolnego czasu. Tekst wysłał bym w formie exela do tłumaczy. A jeśli chodzi o spolszczenie, to sprawy techniczne powinny zostać w oryginale. No ludzie, Biblię z Aramejskiego przetłumaczyli, a tu takie problemy :)

Reklama

« Odpowiedź #26 dnia: Czw, 31 Mar 2016, 01:28:15 »

Czw, 31 Mar 2016, 01:46:27
Odpowiedź #27

Offline Kadaf

• Kapitan
O widzisz, chętnie pomogę, tylko lepiej będzie chyba poczekać na 1.1. Póki co są otwarte testy, nie mam pojęcia, czy system który miał wspomagać tworzenie tłumaczeń został zaimplementowany. Ale szkoda czasu na starsze wersje. Jeśli chcesz to zrealizować, wybierz sobie grupę ludzi i słuchaj przede wszystkim ich zdania. Proponuję angorka z ramienia lotnictwa, Drangira bo zna KSP na wylot i umie pisać i może jeszcze kogoś od manewrów, żeby nie pojawiały się kwioty w rodzaju skrzyżowania orbit. Tylko niech się tu jeszcze wypowie ktoś, kto umie wyciągnąć te pliki z 1.1. Przestrzegam przed robieniem spolszczenia w większej grupie. Ale taki team do pięciu osób powinien się szybciutko uwinąć.

Czw, 31 Mar 2016, 07:04:11
Odpowiedź #28

Offline angorek

• Sierżant
Chętnie pomogę ! Ale radzę poczekać do wypuszczenia 1.1, bo to że chłopaki obiecali ułatwić tłumaczenia to jedno, ale musieli stworzyć od nowa cały system GUI pod Unity5 i obecne spolszczenie na 99% nie będzie działać. Nie wspominając już o wprowadzeniu KSPedi :P
Pozdrawiam Daniel

Reklama

« Odpowiedź #28 dnia: Czw, 31 Mar 2016, 07:04:11 »

Czw, 31 Mar 2016, 20:12:13
Odpowiedź #29

Offline avatarnk

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 7
    • YouTube
Ja już raz wystąpiłem z chęcią niesienia pomocy przy spolszczeniu. Tworzonym przez avatarnka, który, o ile to w ogóle możliwe, stworzył jeszcze gorszy bubel. Tenże user wysłał mi foldery do spolszczenia w takiej formie, że tylko maniak by się w tym rozeznał. Wytłumaczyłem jak sobie życzę przygotowanie plików do tłumaczenia raz i drugi. Nie pomogło.
Otóż wysłałem Kadafowi gotowe pliki tekstowe w formacie .rar niestety napisał mi, że on nie umie tego rozpakować bo nie i mam mu zrobić wersję prostą. Postanowiłem więc na szybko zrobić instalator, który mu to rozpakuje w dowolnym miejscu niestety to też go przerosło i na tym współpraca się skończyła. Nie wiem czy przeklinanie kilku folderów po angielsku jest takie straszne? Przecież to nie jest jakaś tajemna wiedza, którą posiadają tylko wybrani. Kadaf dostał to o co prosił i tak mu było źle więc chyba nie ma zamiaru popracować nad spolszczeniem.
Jebedaiaha patrzy

KSP 1.3 Spolszczenie [CEBULA Translations] - błędy, poprawki, niedociągnięcia.

Zaczęty przez JackRyanPL

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 43047
Ostatnia wiadomość Czw, 22 Cze 2017, 13:59:22
wysłana przez grabek77
Spolszczenie Kerbal Space Program [alpha 0.9] [0.90.x] [DEMO]

Zaczęty przez avatarnk

Odpowiedzi: 285
Wyświetleń: 205013
Ostatnia wiadomość Sob, 23 Kwi 2016, 21:46:38
wysłana przez ingwden
Spolszczenie Kerbal Space Program 1.3 - autorstwa grupy CEBULA Translations