• Spolszczenie Kerbal Space Program [alpha 0.9] [0.90.x] [DEMO] 4 29
Aktualna ocena:  

Ankieta

Co chciałbyś zobaczyć w dalszych wersjach spolszczenia?

Opisy planet
96 (12.7%)
Spolszczone menu
59 (7.8%)
Spolszczenie mniejszych nazw (paliwa, elektryczność itd.)
116 (15.3%)
Lepiej przetłumaczone opisy części
181 (23.9%)
Lepsze przetłumaczone badania
96 (12.7%)
W pełni spolszczone treningi
208 (27.5%)

Głosów w sumie: 754

Autor Wątek: Spolszczenie Kerbal Space Program [alpha 0.9] [0.90.x] [DEMO]  (Przeczytany 207772 razy)

Czw, 04 Lut 2016, 10:52:53
Odpowiedź #225

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Sugerowałbym usunięcie całego wątku o spolszczeniu. Dlaczego? Bo go nie ma, a 90% ludzi którzy logują się na forum nie jest w stanie przeczytać treści wątku, tylko widzą hasło "spolszczenie do KSP" i wchodzą. Potem albo piszą w wątku wielce zadziwieni, że nie działa link, albo włażą na czata i piszą mniej więcej w ten deseń: "link mi nie dziala. dacie link do spleszczenia."

Tak więc ponieważ nazwa wątku jest myląca, to może by go zlikwidować? W ten sposób oszczędzimy czas osób, które nie są w stanie przyswoić sobie 10 słów na krzyż (a słyszałem że angielski jest obowiązkowy od podstawówki), bo nie będą się logować na forum, oraz, co ważne, oszczędzimy sobie nerwów odpisując takim "użytkownikom".

Czw, 04 Lut 2016, 11:03:43
Odpowiedź #226

Offline angorek

• Sierżant
  • Reputacja: 35
Popieram, wywalić wątek w cholerę. Zamiast niego można utworzyć zastępczy temat "Słowniczek pojęć". Słów jest raptem kilka, może kilkanaście, można je tam przetłumaczyć i dodać krótki opis co to itd.
Opisy części i tak są jajacarskie więc nie ma sensu ich tłumaczyć, a słowa takie jak launch czy save no to chyba zna każdy...
Pozdrawiam Daniel
rakiety.org.pl In thrust we trust !

Reklama

Odp: Spolszczenie Kerbal Space Program [alpha 0.9] [0.90.x] [DEMO]
« Odpowiedź #226 dnia: Czw, 04 Lut 2016, 11:03:43 »

Czw, 04 Lut 2016, 11:08:12
Odpowiedź #227

Offline Kadaf

• Kapitan
Bardzo dobry pomysł z tym słowniczkiem pojęć! Trochę fotek, strzałek co gdzie i jak, oraz krótkie opisy. Ale to zamiast tego wątku.

Dodam jeszcze, że większość tych którzy próbują ściągnąć spolszczenie nadal niczego nie będą rozumieli. Bo co z tego, że zamiast "ISP" będzie napis "Impuls Właściwy"? Z "Impulsem Właściwym" już wszystko jasne i klarowne tak?

[Post scalony: Czw, 04 Lut 2016, 11:40:38]

Jeśli ten wątek zostanie usunięty, osobiście mogę się zająć zrobieniem przystępnego słowniczka pojęć. Przejrzyście i jednocześnie profesjonalnie. (angorek, twoja pomoc była by przydatna w kwestiach co bardziej skomplikowanych, jak ten impuls właściwy chociażby). Jeżeli uważacie, że moja propozycja usunięcia wątku jest słuszna, to zgłaszajcie tamten powyższy post z propozycją jeśli mogę prosić do moderatora. Żeby ingwden widział, że propozycja cieszy się zainteresowaniem.
« Ostatnia zmiana: Czw, 04 Lut 2016, 11:40:38 wysłana przez Kadaf »

Czw, 04 Lut 2016, 11:58:35
Odpowiedź #228

Offline kerbopol

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Ostatnie posty w tym temacie pokazują jak bardzo część osób zupełnie nie rozumie sensu powstawania spolszczeń. Czytając wiadomości typu „po co wam spolszczenie” dosłownie ręce opadają.
Wypowiedzi takie są przesiąknięte subiektywnymi ocenami ocierającymi o arogancję i ignorancje. Według was po co powstają spolszczone wersje np „fify” czy innych gier sportowych bądź niefabularnych?
Tu nie chodzi o to, że ktoś potrzebuje spolszczenie bo bez tego nie będzie wiedział jak się w to gra bo z tym raczej nie ma większego problemu i tu się zgadzamy, że wystarczy krótki research czy let's play i cała mechanika gry jest jasna.
Zgoda jest również co do tego, że na chwile obecną nie ma praktycznie możliwości stworzenia dobrego spolszczenia a wynika to po prostu z faktu, że środowisko gry nie zostało odpowiednio do tego zoptymalizowane i by tego typu zabieg
przeprowadzić potrzebna jest żmudna, pracochłonna i często nieskuteczna ingerencja w pliki polegająca na ich bezpośredniej edycji i podmianie co przy późniejszej każdorazowej aktualizacji gry, grozi dosłownie jej wysypaniem.
Z tego co czytałem ( chociaż nie wiem na ile jest w tym prawdy ) Squad pracuje nad wprowadzeniem takiej łatki która umożliwi w prosty sposób przetłumaczenie KSP na inny język.
Reasumując, jak już wcześniej pisałem, spolszczenie jest jak najbardziej pożądane ponieważ ludzie lubią i chcą grać w spolszczone wersje gier a sprowadzanie ich do poziomu jakiś nieuków czy naśmiewanie z ich niskiego poziomu znajomości
języka jest co najmniej niesmaczne i źle świadczy o osobie która tego typu osądy wygłasza.
« Ostatnia zmiana: Czw, 04 Lut 2016, 12:27:53 wysłana przez kerbopol »

Reklama

« Odpowiedź #228 dnia: Czw, 04 Lut 2016, 11:58:35 »

Czw, 04 Lut 2016, 12:56:36
Odpowiedź #229

Offline Kadaf

• Kapitan
Tyle, że spolszczenie dalej nie wyjaśni czym jest ISP, peryapsis, apoapsis i kilka innych zagadnień. Natomiast poziom zapytań często tu i prawie zawsze na czacie każe bez cienia wątpliwości twierdzić, że pytający albo jest upośledzony umysłowo, albo ma 9 lat. Z samego sposobu wypowiedzi wynika to niezmiernie wręcz jasno. A co do porównania spolszczenia fify, to nie do końca się zgadzam. To całkiem inny typ gry, ta jest inżynieryjna, tamta transferowa. Poziom trudności zupełnie nieporównywalny.

Czw, 04 Lut 2016, 15:37:53
Odpowiedź #230

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
zapewniajcie 2 duże pizze z serem i salami + 3 litry Mountain Dew dziennie
Wykitowałbyś na takiej diecie przed napisaniem spolszczenia.

Potem zapewnijcie Kadafowi podobne warunki
Żeby szybko wykitował?

Potem zapewnijcie to samo kolejnej osobie

Rozumiecie teraz dlaczego nie ma spolszczenia?
Bo wszyscy wykitowali na takiej diecie?

Reklama

« Odpowiedź #230 dnia: Czw, 04 Lut 2016, 15:37:53 »

Czw, 04 Lut 2016, 22:19:11
Odpowiedź #231

Offline angorek

• Sierżant
Według was po co powstają spolszczone wersje np „fify” czy innych gier sportowych bądź niefabularnych?
Tylko że ludziom którzy tworzą spolszczenie do tych gier się płaci. Tutaj niestety pozostaje tylko wolontariat.
Chcesz spolszczenie ? Spoko, siądę, policzę sobie 10zł za godzinę i Ci je zrobię.
Ja naprawdę nie widzę sensu spolszczania tej gry, bo w zasadzie co jest tam do spolszczenia ? Opisy w stylu "Znaleziono  przy drodze " ? Przeczytasz je raz, ha ha ha, i potem nie zwracasz na to uwagi.
Prawda jest taka że w grze poza kilkunastoma słowami liczą się w zasadzie tylko cyferki.
na chwile obecną nie ma praktycznie możliwości stworzenia dobrego spolszczenia [...]  tego typu zabieg
przeprowadzić potrzebna jest [...] ingerencja w pliki polegająca na ich bezpośredniej edycji i podmianie co przy późniejszej każdorazowej aktualizacji gry, grozi dosłownie jej wysypaniem.
Spolszczenie można zrobić przy pomocy ModuleManager, ale tłumaczy to tylko opisy i nazwy części w hangarze, parametry takie jak ciąg itp. nadal są po angielsku.
Zresztą wgranie jakiegokolwiek moda, znowu powoduje że masz części opisane po angielsku. Je też mamy tłumaczyć ? Powiedzmy że wgrasz sobie spolszczenie, ściągniesz Kerbal Engineer albo Mechjeba, i dziękuję polatane, bo nic nie będziesz rozumiał ?
Moim skromnym zdaniem zrobienie małego słowniczka pojęć byłoby lepsze niż tłumaczenie całej gry, bo jest to raz że uniwersalne, dwa nie trzeba tego aktualizować, trzy można dodać opis, ale nie jajcarski a taki który serio coś wnosi.
Zresztą angielski w tej grze jest na poziomie gimnazjum....

(angorek, twoja pomoc była by przydatna w kwestiach co bardziej skomplikowanych, jak ten impuls właściwy chociażby).
Chętnie pomogę ! Akurat silniki dłubię też w domku, to się dość na tym znam  :D
« Ostatnia zmiana: Czw, 04 Lut 2016, 22:21:21 wysłana przez angorek »
Pozdrawiam Daniel

Czw, 04 Lut 2016, 23:47:27
Odpowiedź #232

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Mój najmłodszy syn, Włańciamy Ejciejesi Kerman, ma cztery lata. Od dwóch lat uczy się angielskiego i nie ma problemu z obsługą KSP.
Muszę dodać, że potrafi już czytać i lepiej liczy ode mnie, ale to szczegół. W podstawówce każdy to potrafi, więc nawet najmłodsi forumowicze nie powinni mieć problemu z obsługą gry.
Spolszczenie to taka fanaberia, kaprys zakompleksionych dzieciaczków.
A wspomniany słowniczek, to już poważna i istotna inicjatywa, która była by na prawdę wielce pomocna nawet zaawansowanym graczom, jeśli na przykład były by tam umieszczone wzory matematyczne (hamowane, opory atmo., czas palenia, prędkości orbitalne, obliczanie kąta i czasu hamowania/przyspieszania dla rendez-vous itp.)
Też był bym wielce uradowany, gdybym mógł pomóc w tej kwestii.

Pozdrawiam.
Robson.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Reklama

« Odpowiedź #232 dnia: Czw, 04 Lut 2016, 23:47:27 »

Pią, 05 Lut 2016, 07:58:42
Odpowiedź #233

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65

Ale coś takiego już jest, wystarczy to tylko rozbudować

Pią, 05 Lut 2016, 09:58:47
Odpowiedź #234

Offline Kadaf

• Kapitan
Nie nie nie Ryan, to trzeba zrobić od początku bez zbędnych treści. Mam pomysł na niezwykle klarowną i przystępną formę. Chętnie napiszę, jeśli ten wątek zostanie usunięty, bo jego obecność nie zlikwiduje pytań na czacie i na forum o spolszczenie od osób, które, niech niektórym będzie, lubią grać po polsku, oraz tumanów.

Reklama

« Odpowiedź #234 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 09:58:47 »

Pią, 05 Lut 2016, 12:59:58
Odpowiedź #235

Offline kerbopol

• Szeregowy
  • *
angorek, z Twojej odpowiedzi na mojego posta wynika, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Pią, 05 Lut 2016, 15:54:51
Odpowiedź #236

Offline angorek

• Sierżant
Umiem, to Ty nie rozumiesz że nikt nie będzie robił dla Ciebie spolszczenia bo masz takie widzi misie.
To nie jest mod dodający jakieś części, jak np. SLS Sobola. Zrobił piękną rakietę, i może nią latać, a twórca spolszczenia go nie potrzebuje, i tylko od jego dobrej woli zależy czy je zrobi czy nie, a jest to masa roboty, i szczerze wątpię że ktoś poświęci 3 tygodnie żeby to zrobić.
Jak już było wspomniane, załatw JackRyanowi i Kadafowi ciężarówkę pizzy i cysternę Mountain Dew, to dostaniesz spolszczenie.
Zresztą większość osób które chcą spolszczenia to świeżaki, odpala grę, widzi natłok nowych słówek, OMG i co teraz ?  Wchodzi na neta i  przy okazji trafia na ten wątek pytając o działającą wersję. Działającej wersji nie ma, więc zaczyna grać i wspomagać się google i tłumaczem, a po kilku godzinach gry okazuje się że słówka są jednak dość proste, i spolszczenie jest mu już do niczego nie potrzebne...
Pozdrawiam Daniel

Reklama

« Odpowiedź #236 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 15:54:51 »

Pią, 05 Lut 2016, 19:12:21
Odpowiedź #237

Offline kerbopol

• Szeregowy
  • *
angorek, Twoja kolejna odpowiedź utwierdza mnie w tym, że jednak nie potrafisz. Polecam byś jeszcze raz przeczytał mój post, a następnie swoje odpowiedzi.

Pią, 05 Lut 2016, 19:40:30
Odpowiedź #238

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Przeczytałem kerbopol twój post jeszcze raz i jedyny fragment, który mówi po co Ci spolszczenie to to

Reasumując, jak już wcześniej pisałem, spolszczenie jest jak najbardziej pożądane ponieważ ludzie lubią i chcą grać w spolszczone wersje gier a sprowadzanie ich do poziomu jakiś nieuków czy naśmiewanie z ich niskiego poziomu znajomości
języka jest co najmniej niesmaczne i źle świadczy o osobie która tego typu osądy wygłasza.

Chcesz spolszczenie, bo chcesz spolszczenie. Hmm. I tylko tyle? To jest cały powód? Chcesz coś, bo chcesz coś?

Reklama

« Odpowiedź #238 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 19:40:30 »

Pią, 05 Lut 2016, 21:22:42
Odpowiedź #239

Offline kerbopol

• Szeregowy
  • *
Tematem tej rozmowy jest  nie jest „po co mi spolszczenie” tylko o spolszczeniu KSP.
Pogubiłeś się JackRyanPL bo nigdzie nie pisałem, że ja coś chce, tylko wyraziłem swoją opinie co do polonizacji gry.
Wyraźnie widać, że najwięcej o tym spolszczeniu wypowiadają się ci którzy w ogóle nie są nim zainteresowani.

Spolszczenie Kerbal Space Program 1.3 - autorstwa grupy CEBULA Translations

Zaczęty przez Moskit

Odpowiedzi: 77
Wyświetleń: 98428
Ostatnia wiadomość Wto, 28 Mar 2023, 22:27:44
wysłana przez WaterLemon
KMP alpha 0.1 - AKTYWNY Multiplayer w KSP

Zaczęty przez DawsterTM

Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 50623
Ostatnia wiadomość Pon, 12 Cze 2017, 13:21:38
wysłana przez Jagdtiger
[linux] Planetary Twister V0.2 Alpha

Zaczęty przez Bill2462

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9378
Ostatnia wiadomość Czw, 05 Paź 2017, 20:19:01
wysłana przez Bill2462
Spolszczenie KSP od 1.0.4

Zaczęty przez Oj_ciec

Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 45643
Ostatnia wiadomość Wto, 03 Maj 2016, 17:26:10
wysłana przez Oj_ciec
KSP 1.3 Spolszczenie [CEBULA Translations] - błędy, poprawki, niedociągnięcia.

Zaczęty przez JackRyanPL

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 43506
Ostatnia wiadomość Czw, 22 Cze 2017, 13:59:22
wysłana przez grabek77