• Misja na Kallisto (RSS) 5 1
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: Misja na Kallisto (RSS)  (Przeczytany 17154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie, 18 Maj 2014, 17:19:20

Offline Maciuś

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 51
Witam ponownie. Jeśli po obejrzeniu poprzednich filmów opadały wam szczęki to teraz lepiej podłóżcie sobie poduszkę :P
Joooowisz! Wszystkie wcześniejsze loty tak naprawdę służyły zebraniu doświadczenia w RSS i opracowaniu superciężkiej rakiety nośnej zdolnej zrealizować ten pomysł. Z uwagi na zdecydowanie większą komplikację misji materiał filmowy został podzielony na dwie i pół części.
Użyte mody to: RSS, Planet Factory, Deadly Reentry, FAR, Joint Reinforcement, TAC Life Support, oraz MechJeb i Alarm Clock.

Jowisz przedstawia inną trudność niż Mars - trudno się tam dostać. Dla uzmysłowienia:
Bezpośredni transfer do Jowisza - 6400m/s  (a w praktyce więcej ze względu na niski TWR silników atomowych), hamowanie wokół Kallisto - 3400-3700m/s. Dla porównania lot na Marsa to 'jedynie' 3600m/s, no i hamować można aerodynamicznie.
Co gorsza okazało się, że 2.5m osłona termiczna przegrzewa się przy wejściu w atmosferę z prędkością 12600m/s. A przy powrocie z Jowisza kapsuła leciałaby z prędkością co najmniej 14400m/s. Zabieranie paliwa na hamowanie przed lądowaniem jest kłopotliwe, dlatego wymieniłem osłonę na większą co ku mojemu zdumieniu rozwiązało problem.

Dlaczego akurat Kallisto? Przecież Europa byłaby zdecydowanie ciekawszym celem... Niestety, lot do pozostałych księżyców Galileuszowych wymaga znacznie więcej paliwa, ze względu na mniejszą odległość od Jowisza. A Kallisto przypomina Księżyc - pole grawitacyjne o podobnej sile i nieco mniejsze ciążenie na powierzchni. Pierwotnie planowałem wysłać 4 rakiety i założyć na powierzchni małą kolonię. Miały polecieć dwa lądowniki, pojazd powrotny, baza mieszkalna i dwa tankowce. Chciałem też wykorzystać Kethane do produkcji paliwa, ale pojawiły się pewne problemy. Moje umiejętności pilotażu nie pozwalały na wykonywanie precyzyjnych lądowań mając paliwa na styk. To oznacza, że pewnie nie byłbym w stanie lądować tuż obok fabryk paliwa. A ponieważ statek powrotny poleciałby bez paliwa na powrót, wydobycie paliwa stanie się krytycznym elementem misji, zwłaszcza, że tankowce musiałyby wykonać kilka kursów na orbitę i z powrotem.... Zbyt skomplikowane, porzuciłem ten pomysł.

Zauważyłem jednak istotny fakt - skoro mogłem wysłać tankowce to mogę po prostu zamiast nich wysłać zbiornik z paliwem. Wprawdzie załoga nadal leciałaby bez paliwa na powrót, ale odpadł problem wydobywania Kethanu. Postanowiłem zoptymalizować trochę sposób opuszczania Ziemi przez obydwa statki i udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której załoga wchodząc na orbitę Kallisto ma jeszcze około połowę paliwa. To wprawdzie nie wystarczy na powrót, ale reszta poleci wcześniej razem z drugim statkiem, który jednocześnie będzie wiózł lądownik-bazę. Ponieważ będzie bezzałogowy to może lecieć po bardziej 'ekonomicznej' trajektorii - oczywiście znacznie dłuższej. Mamy genialne rozwiązanie!

Myślę, że warto będzie rozpisać plan lotu:
1 Start statku towarowego - ta sama rakieta nośna, która wyniosła Aresa na orbitę. Niestety w nocy, ale cóż, takie okno startowe.
2 Wejście na eliptyczną orbitę - żeby zaoszczędzić paliwo, odlot zrealizowałem na raty, najpierw zużyłem cały ostatni stopień rakiety nośnej (~500m/s), a potem dołożyłem 2300m/s właściwym statkiem kosmicznym.
3 Odlot z Ziemi - mniej więcej dzień później silniki odpalono po raz drugi dodając 1600m/s.
4 Lot - uproszczona wersja trajektorii sondy Galileo. Po upływie około roku statek uruchomił silniki, żeby kosztem ~600m/s skorygować orbitę.
5 Przelot 2000km nad Ziemią - asysta grawitacyjna skierowała pojazd w stronę Jowisza.
6 Korekcja toru lotu - zamiast kombinować z przelotem na Ziemią, prościej było wykonać dodatkowy manewr w przestrzeni międzyplanetarnej i uzyskać spotkanie z naszym celem.
7 Start załogi - około 3 lata po odlocie lądownika, załoga wchodzi na orbitę. Co ciekawe pierwszy raz wystąpiły jakieś zakłócenia w pracy pierwszego stopnia - na filmie widać, że tuż przed jego odrzuceniem rakieta trzęsie się na wszystkie strony.
8 Odlot z Ziemi - podobnie jak poprzednio manewr został podzielony na kawałki. Trzeba mieć na uwadze, że statek załogowy leci bezpośrednio do Jowisza.
9 Hamowanie - statek towarowy przeleciał w pobliżu Kallisto i odpalił silniki, żeby zamknąć orbitę wokół Jowisza.

W tym momencie kończy się pierwszy film.

Dla dociekliwych powstała część 1.5, która pokazuje szczegóły lotu statku towarowego w systemie Jowisza (ponieważ w części drugiej będzie to mocno przycięte). Po podsumowaniu lotu, okazało się, że na hamowanie zużyłem 2600m/s, co jest doskonałym wynikiem patrząc na 3400m/s, które kosztowałoby bezpośrednie zamknięcie orbity wokół Kallisto. Było to jednak możliwe tylko dzięki temu, że statek był o rok 'do przodu' w stosunku do załogi.

Plan drugiej części lotu:
10 Hamowanie statku załogowego - żeby zaoszczędzić na czasie statek hamował bezpośrednio. Mniej więcej w połowie pierwszego odpalenia silników załoga przekroczyła punkt bez powrotu - statek nie miał już paliwa na lot na Ziemię.
11 Spotkanie ze statkiem towarowym - właściwie to najprostsza część misji. Po udanym dokowaniu przepompowano paliwo ze zbiorników statku towarowego. Co ciekawe zostało trochę nadmiarowego paliwa, więc chyba te asysty grawitacyjne nie były konieczne.
12 Lądowanie załogi - po przesiadce do lądownika załoga osiądzie na powierzchni.
13 Eksploracja - mając zapasy na 7 miesięcy załoga przeprowadzi szereg eksperymentów naukowych, których wyniki miejmy nadzieję uzasadnią wydatki związane z misją. Niestety ze względu na przeoczenie planistów, okno powrotne na Ziemię otwarło się po zaledwie 4 miesiącach.
14 Start i dokowanie - po pobycie na powierzchni, załoga wystartuje i spotka się ze statkiem powrotnym.
15 Odlot z Kallisto - statek załogowy skieruje się na bezpośrednią trajektorię do Ziemi. Teoretyczne obliczenia wskazują, że będzie to kosztowało ~3500m/s.
16 Przylot w pobliże Ziemi - po około 2,5 roku lotu załoga odpali silniki, żeby wytracić jak najwięcej prędkości przez wejściem w atmosferę. Aczkolwiek sprawdzono, że kapsuła wytrzymałaby bezpośrednie wejście z prędkością nawet do 15km/s.
17 Lądowanie - wszyscy będą trzymać kciuki, żeby po upływie 6 lat spadochrony nadal działały :P

Oto najbardziej epickie zdjęcie, jakie dotąd zostało zrobione.

Całkowity czas trwania misji ~2180 dni, czyli 6 lat.
Trochę więcej niż wyliczone przez mnie wartości, ale właśnie dlatego załoga miała zapasy na ponad 7 lat. Na wszelki wypadek :)

Nie obyło się bez nieprzewidzianych trudności. Między innymi chodzi o lądowanie. Po prawie 3 latach w przestrzeni kosmicznej i przeleceniu miliarda kilometrów okazało się, że lądownik jest niewyważony. Winowajcą jest zbiornik RCS. Z drugiej strony równoważy go RTG, który waży tyle co pusty zbiornik. Ponieważ zbudowałem ten lądownik na długo przed faktycznym lotem, stąd zapomniałem, że ten zbiornik był właśnie celowo wypełniony tylko 8 jednostkami paliwa, a ja przed odrzuceniem stopnia transferowego uzupełniłem go do pełna. Kilka kilometrów nad powierzchnią zorientowałem się, że MechJeb nie poradzi sobie z niecentralnie przyłożonym ciągiem i musiałem lądować ręcznie.
« Ostatnia zmiana: Czw, 22 Maj 2014, 22:27:50 wysłana przez maciuś »

Nie, 18 Maj 2014, 18:58:03
Odpowiedź #1

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Myślałem, że poprzednia misja, na Marsa to była największa misja na forum. No cóż, ta ją przebija wielokrotnie. Wyrabianie ciągu na raty, proce grawitacyjne, asysty, tu jest wszystko to, czego z sukcesem na tym forum nie umie wykorzystywać nikt poza tobą maciuś.
Scott Manley? Niech wpada do ciebie na szkolenie, jak należy latać w kosmos.

Punkt reputacji się należy - dla najdalej fruwającego użytkownika w Polsce, a może i na świecie. Ja nie kojarzę, by ktokolwiek, gdziekolwiek, doleciał taką ciężką maszyną w modzie RSS na Jowisza. Gratuluję!

Reklama

Odp: Misja na Kallisto (RSS)
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 18 Maj 2014, 18:58:03 »

Nie, 18 Maj 2014, 20:28:10
Odpowiedź #2

Offline Chopins

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
  • Patientia est debilium firmamentum, ruinas fortis.
Maciuś, poczekaj a NASA wyśle Ci zaproszenie do udziału w swoich projektach xD
Nie działa? Więcej taśmy dawaj!

Nie, 18 Maj 2014, 22:28:31
Odpowiedź #3

Offline Paweł 2

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Czapki z głów.  :)

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 18 Maj 2014, 22:28:31 »

Czw, 22 Maj 2014, 17:05:21
Odpowiedź #4

Offline Flamaster

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 5
To już jest zupełnie inna gra  :), obojętnie co się wymyśli na standardowych Kerbalach, nigdy do tego nie będzie można przyrównać...
Mody znam tylko z opisu, ale rozumiem że poza NASZĄ wielkością układu jest hamowanie spalanie w atmosferze oraz surowce: woda, tlen i pożywienie.

Mistrzostwo...
...zostanę jednak w wersji dla mniejszych Kerbali   :P

Czw, 22 Maj 2014, 19:56:16
Odpowiedź #5

Offline MrRzepa

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Długo zastanawiałem się nad tym co jest takiego niesamowitego w twoich misjach. Teraz to do mnie dotarło. Chodzi o części. Pod tym względem to jest pełna podstawka. I za to należą się brawa. Za takie wykorzystanie części nieprzeznaczonych do takich lotów. Za profesjonalizm.

Ps: no i plusik za muzykę klasyczną :D
For the king, for the land, for the mountains,
For the green valleys where dragons fly,
For the glory the power to win the black lord,
I will search for the emerald sword!

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Czw, 22 Maj 2014, 19:56:16 »

Czw, 22 Maj 2014, 22:29:48
Odpowiedź #6

Offline Maciuś

• Kapral
  • **
Część druga i ostatnia zarazem jest już gotowa!
Oznacza to, że lot do Jowisza został oficjalnie zakończony :)

Czw, 22 Maj 2014, 23:38:17
Odpowiedź #7

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Cóż zostaje, poza pogratulowaniem. Wyczyn niezwykły i bardzo skomplikowany, wymaga przemyśleń i obliczeń, tym bardziej że korzystałeś z life support i wielokrotnych manewrów. Niesamowite.

Przy okazji - w części drugiej osiągnąłeś najlepszy poziom montażu akcji widocznej na filmie z muzyką.

PS: Nim Element przyczepi się epickiego zdjęcia - można tak określić coś wykonanego z wielkim rozmachem, niezwykłego, wzniosłego, więc nie jest to błędne określenie.
« Ostatnia zmiana: Czw, 22 Maj 2014, 23:49:12 wysłana przez Drangir »
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 22 Maj 2014, 23:38:17 »

Śro, 04 Cze 2014, 10:37:23
Odpowiedź #8

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Technologia ziemska nie pozwala na eksplorację Układu Słonecznego dalej jak od Marsa do Wenus. Dopiero wykorzystanie wspomagania grawitacyjnego i asyst daje nam możliwość osiągnięcia orbit wszystkich cała niebieskich US.
Film artystycznie epicki, tu nie można się nie zgodzić. Spróbuj natomiast następnym razem wywalić te atomówki. Ty podnieś poprzeczkę, my podniesiemy szczęki z ziemi:)
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Śro, 04 Cze 2014, 10:51:00
Odpowiedź #9

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
Jeśli rzucasz rękawice, powinieneś samemu pokazać jakieś swoje dokonania na forum.

Nie dość że skala zadania w samym planowaniu jest ogromna, to Macius wykorzystuje TAC Life Support i nie widać żeby obniżał sobie poprzeczkę. Znaj proporcjum, mocium panie, i bądź cierpliwy :).

(A atomowe silniki to technologia sprzed kilkudziesieciu lat, o czym doskonale wiesz :P)

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Śro, 04 Cze 2014, 10:51:00 »

Śro, 04 Cze 2014, 12:49:15
Odpowiedź #10

Offline Robson

• Sierżant
    • Opowieści Kerbali
Moje "dokonania" są beznadziejne, ze względu na to, że nie gram w ogóle na modach (oprócz KAS).
A wiadomo, że Układ Kerbolski można zwiedzić na jednej puszce dezodorantu . Ja w takim razie rozkochałem się w budowie konstrukcji orbitalnych. Jak muszę, to coś tam pokażę.

P.S. Okna transferowe dla całego Układu Słonecznego, oraz cały plan podróży łącznie z czasem, można zaplanować, korzystając  z tej strony Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Znając prędkości, masy planet, i półoś urojoną dla każdej orbity hiperbolicznej, można z łatwością policzyć wspomaganie grawitacyjne. Maciuś potrafi takie rzeczy robić, więc myślę, że to nie jest żadne rzucanie rękawicy.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.

Śro, 04 Cze 2014, 22:13:27
Odpowiedź #11

Offline Maciuś

• Kapral
  • **
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
(A atomowe silniki to technologia sprzed kilkudziesieciu lat, o czym doskonale wiesz :P)
No właśnie, Drangir ma rację. Program NERVA pod koniec lat 60-tych miał prototyp w zasadzie gotowy do prób na orbicie więc ta technologia została opanowana dość dobrze. No i poza tym, rzeczywisty termiczny napęd jądrowy miałby większy Isp niż ten Kerbalowy :P

Dopiero wykorzystanie wspomagania grawitacyjnego i asyst daje nam możliwość osiągnięcia orbit wszystkich cała niebieskich US.
No i przecież statek towarowy korzystał z asyst grawitacyjnych :P
Ale jak wiadomo, wszelka oszczędność paliwa wiąże się na ogół ze wzrostem długości trwania wyprawy. Załoga nie ma czasu, żeby lecieć do Jowisza przez 6 lat tak jak np. sonda Galileo.

Reklama

Odp: Odp: Misja na Kallisto (RSS)
« Odpowiedź #11 dnia: Śro, 04 Cze 2014, 22:13:27 »

Czw, 05 Cze 2014, 10:00:40
Odpowiedź #12

Offline Robson

• Sierżant
    • Opowieści Kerbali
Chodziło mi raczej o to, abyś nie korzystał z atomówek, a zmaksymalizował udział asyst i wspomagania.
Co się tyczy wykorzystania energii jądrowej w podboju kosmosu, to owszem coś mi się o uszy obiło.
Oprócz NERVA, był jeszcze Longshot, Ikar i projekt o nazwie, jak któraś z gwiazd, ale nie pamiętam. Taki olbrzym, 1000000 ton ładunków atomowych, bo ten miał pracować nie jak NERVA, tylko na zasadzie mikro wybuchów atomowych. Ale porozumienie o zakazie prób atomowych załatwiło sprawę. I ja właśnie o tym zakazie nawiązałem, prosząc o wywalenie tych atomówek. Nie to żebym się martwił o środowisko, bo promieniowanie kosmiczne jest o wiele bardziej zabójcze dla Kerbali, niż parę ton radioaktywnego pyłu. Ale o realizm chodzi, jak jest zakaz, to jest zakaz.
No chociaż Polska chyba takiego porozumienia nie podpisała?

Czw, 05 Cze 2014, 13:48:20
Odpowiedź #13

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
Załogowy lot na Callisto tak bardzo oddala się od realizmu, że realistyczniej byłoby użyć plazmowych czy jonowych silników z paczki Interstellar czy Near Future Propulsion (które niekoniecznie są OP - te pierwsze mają np. bardzo mały ciąg). Gdyby to była misja o "rozsądniejszym" celu jak Wenus czy Mars, przyklasnąłbym - sam LV-N staram się używać w ostateczności.

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 13:48:20 »

Nie, 27 Lip 2014, 17:13:22
Odpowiedź #14

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Technologia ziemska nie pozwala na eksplorację Układu Słonecznego dalej jak od Marsa do Wenus. Dopiero wykorzystanie wspomagania grawitacyjnego i asyst daje nam możliwość osiągnięcia orbit wszystkich cała niebieskich US.
Film artystycznie epicki, tu nie można się nie zgodzić. Spróbuj natomiast następnym razem wywalić te atomówki. Ty podnieś poprzeczkę, my podniesiemy szczęki z ziemi:)
Zawsze jedna rzecz mnie zastanawiała: by dotrzeć dajmy na to do Merkurego sonda kilkukrotnie wykorzystuje asysty grawitacyjne Ziemi, Venus...  Taka trajektoria powoduje, że czas dotarcia wydłuża się do kilku lat... Pytanie czy nie mogliby zbudować jakiegoś potężniejszego członu do transferów międzyplanetarnych, wysłać go razem z sondą na rakiecie o odpowiednio dużym udźwigu (gdyby takowe istniały) i wysłać sondę bezpośrednio do celu? Czy chodzi tylko o koszty czy jest coś jeszcze czego nie rozumiem?

A sama wyprawa kapitalna. Szukałem nawet na youtube filmów z RSS i nigdzie nie znalazłem wyprawy dłuższej niż na Księżyc. Szkoda, że filmik ma tak mało wyświetleń.

Misja Resłan

Zaczęty przez rafal3920

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4401
Ostatnia wiadomość Czw, 09 Maj 2013, 12:07:20
wysłana przez DawsterTM
Rutynowa misja ne Eve.

Zaczęty przez winged

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6432
Ostatnia wiadomość Śro, 11 Lis 2015, 13:53:01
wysłana przez Tomasz95