• [PMB] Polish Munar Base - Wspólna baza księżycowa forum. I nie tylko! 5 21
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: [PMB] Polish Munar Base - Wspólna baza księżycowa forum. I nie tylko!  (Przeczytany 119223 razy)

Czw, 13 Lut 2014, 22:12:03
Odpowiedź #150

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Ho ho! Zarząd Oka obgryza paznokcie, ze względu na ilość głosujacych i uczestników jest to z pewnością jeden z najciekawszych przetargów w okresie udziału korporacji jeśli nie przetargów w ogóle!

Podbijam - jeszcze niecałe 50 minut.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Czw, 13 Lut 2014, 23:28:32
Odpowiedź #151

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
23:00, zamykamy!
Na początku coś niemiłego. Testy wykazały że kandydat Sorad. złamał następujący fragment regulaminu:
2. Projekt kandydacki musi spełniać następujące warunki (chyba że przetarg określa inaczej):
-Nie korzysta z oszustw w grze.
Dotyczy to wykorzystywania modów, HyperEdit, zmiany parametrów części w grze oraz Dev Menu.
A o co chodzi? Dokładnie mówimy o tym zdjęciu:
Środkowy silnik jest wmontowany w bak, oraz zakończony adapterem. Sztuczka ta bez korzystania z opcji Part Clipping jest wykonalna, ale wystarczy przyjrzeć się łączeniu tego wypełnionego baku z drugim aby przekonać się że ta znana mi sztuczka nie ma tu miejsca, a jedynie opcja Part Clipping, jak pokazana na obrazku poniżej:
W związku z tym gracz Sorad. zostaje usunięty z listy kandydatów, a jakiekolwiek odwołania lub komentarze ma wysłać do mnie na adres PW lub e-mail.

Wracając to tych miłych rzeczy.
Tak samo jak parę dni wcześniej kandydatów dopisało, jednak tym razem przynieśli oni ze sobą sporą ilość głosów. Jeśli pamięć mnie nie myli, był to nawet rekord! Albo może i nie....ale w każdym razie, rekordowo dużo od dłuższego czasu.
Wyniki głosowania są następujące:
4. Element4ry - Munar Operations: 2 głosy
3. MegaProize - White Zehir 5: 5 głosów
2. Drangir - Transportowiec Załogowy Isha: 6 głosów
1. Shinzo - Ant 3
Gratulacje!

Następny przetarg? Idziemy na całego! Dwa następne przetargi powtórzą metodykę Vataców i będą to
Wielkie
Pięciuset częściowe
Przetargi
Specjalne!

Kiedy ogłoszenie pierwszego z nich, Space Bird? Już jutro wieczorem, ewentualnie pojutrze.
Nigdy nie wiem czy uda mi się zrobić wszystko na czas.

To tyle na dziś od waszego ukoffanego organizatora, widzimy się niebawem!
Best regards from Valhalla

Reklama

Re: [PMB] Polish Munar Base - Wspólna baza księżycowa forum. I nie tylko!
« Odpowiedź #151 dnia: Czw, 13 Lut 2014, 23:28:32 »

Czw, 13 Lut 2014, 23:56:05
Odpowiedź #152

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 16
Jest mi niezmiernie miło z wygranej. Dziękuję za każdy, oddany na mój projekt głos! Mam kontrakt na prom, słodko tym bardziej, że to świetna maszyna. ^^'
1. (M.) mianownik - Kto? Co? - Shinzo
2. (D.) dopełniacz - Kogo? Czego? (Czyj?) - Shinzo
3. (C.) celownik - Komu? Czemu? - Shinzo
4. (B.) biernik - Kogo? Co? - Shinzo
5. (N.) narzędnik - Kim? Czym? - Shinzo
6. (Ms.) miejscownik - O kim? O czym? - Shinzo
7. (W) wołacz - (O!) - Shinzo!
Proste? Proste.

Pią, 14 Lut 2014, 05:44:48
Odpowiedź #153

Offline Sorad.

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
To nie jest bak z paliwem tylko structural fuselge zrobiłem tak żeby silnik atomowy lepiej komponował sie z resztą pojazdu.

Orbity Stacjonarne

Reklama

« Odpowiedź #153 dnia: Pią, 14 Lut 2014, 05:44:48 »

Pią, 14 Lut 2014, 06:59:11
Odpowiedź #154

Offline MegaProize

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 22
  • King of Skyrim!
To nie jest bak z paliwem tylko structural fuselge zrobiłem tak żeby silnik atomowy lepiej komponował sie z resztą pojazdu.

Nawet wtedy nie jest to możliwe. Części w KPS bardzo nie lubią na siebie nachodzić, i nawet jeżeli to się uda, to rozsadzą pojazd jak tylko włączy się fizyka. Fuselge różni się od baku tylko brakiem paliwa i masą. Moje screeny teraz masz:

Taki efekt chcieliśmy uzyskać na czysto. Nie da się, bo nie ma do czego podłączyć części

A to już na Alt+F12. Jak widać efekt jest identyczny z Twoim. To nie żadna sztuczka, a zwykłe oszustwo. Takie coś jest zabronione. Powinieneś wiedzieć jeżeli przeczytałeś regulamin...

" Jeżeli nie mogę czegoś opisać, to to nie istnieje. Wyjątkiem jest Bóg "- Recenzent Ateista

Pią, 14 Lut 2014, 10:30:14
Odpowiedź #155

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
Oszuści... to może być nawet twoja matka (bez obrazy, to metafora).
Dawster, rekord wystąpił chyba w przetargu na rdzeń Overlorda, ok 24 głosy
A nie, to było innym razem. Zauważyłem jednak brak kilku postów.
« Ostatnia zmiana: Pią, 14 Lut 2014, 10:35:19 wysłana przez diakon »

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Reklama

« Odpowiedź #155 dnia: Pią, 14 Lut 2014, 10:30:14 »

Pią, 14 Lut 2014, 11:12:35
Odpowiedź #156

Offline Sorad.

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
Ale ja się nie wypieram że wyłączyłem kolizje w menu ukrytym pod alt+F12. Chodzi mi oto że użyłem tutaj fulusage tylko w celu poprawienia estetyk rownie dobrze mogłem jej nie dać i nie byłoby sprawy .     

Jeżeli DawsterTM twierdzi że złamałem regulamin to tak jest bo PMB to jego świat w którym on ustala zasady i nie rozumiem dlaczego tu wtryniają sie osoby trzecie których to nie dotyczy.

Wiec:

Przyznaje się do winy, bije się w pierś i obiecuje poprawe. Dla mnie to tyle w tym temacie

Orbity Stacjonarne

Pią, 14 Lut 2014, 12:31:44
Odpowiedź #157

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Osoby trzecie? PMB to projekt oparty o demokrację i tu każdy ma prawo głosu, nie tylko organizator, nie tylko w wyborach obiektów. To przyznaje Dawster w pierwszym poscie tego tematu. Tym bardziej że MegaProize to aktywny uczestnik i zapracował sobie na to, by wypowiadać się w sprawach tej zabawy.

Bardzo miło że sprawa z silnikiem się wyjaśniła.  Mam nadzieję że mogę liczyć na więcej obiektow z twojej stajni w kolejnych przetargach, już bez niejasności :)
« Ostatnia zmiana: Pią, 14 Lut 2014, 16:27:59 wysłana przez DawsterTM »

Reklama

« Odpowiedź #157 dnia: Pią, 14 Lut 2014, 12:31:44 »

Pią, 14 Lut 2014, 14:01:21
Odpowiedź #158

Offline DawsterTM

• Sierżant
Podsumowując, wyszło małe nieporozumienie. Myślałem że Dev Menu po samej nazwie lub opcjach jak Hack Gravity czy nieskończone paliwo jest wystarczająco wyraźnie zauważalne jako oszustwo w grze, choćby Part Clipping, ta najmniejsza klasa. Regulamin zostanie poprawiony aby nie było więcej takich nieporozumień.
Rozumiem że jedyna rzecz zrobiona w sposób nie do końca uczciwy to montaż silnika, wpływający jedynie na wygląd pojazdu, ale prawo to prawo. Oczywiście nie wyciągam więcej żadnych konsekwencji, a w przyszłości naprawdę czekam na więcej kandydatów. Skoro tak bardzo dbasz o wygląd że nawet używasz takich małych sztuczek, to naprawdę będziesz niezłą konkurencją dla obecnych użytkowników.

Podsumowując: wypis z listy kandydatów będzie, regulamin do uzupełnienia, zapraszamy ponownie!

Wto, 18 Lut 2014, 23:52:03
Odpowiedź #159

Offline DawsterTM

• Sierżant
PMB_V2
ArchAngel
Przetarg specjalny
Spokojny poranek przy Kerbal Space Centre. Inżynierzy spokojnie dopijają kawę, mechanicy przygotowują narzędzia do pracy, kerbonauci głównie leżą nic nie robiąc lub urządzają bijatyki stojakami na flagi. VAB stoi pusty, nie trwają żadne prace, podczas hangar samolotów zostaje zamknięty. Został wynajęty przez jedną z agencji kosmicznych na czas paru dni. Jednym słowem: sielanka. Podobnie wygląda sytuacja na orbicie. Klikanie kontrolek i buczenie maszynerii to jedyne co mąci spokój na stacji ArchAngel.
Ten rajski krajobraz zostaje przerwany gwałtownie przez ogromny hałas. Rozsuwają się bramy hangaru lotniczego! I to nie normalnie, na ćwierć szerokości która wystarcza większości samolotom do wyjazdu. Wrota nie zatrzymują się na swoich prowadnicach dopóki nie otworzą się na pełną szerokość. Całe wnętrze spowite jest dymem, zapewne efektem pracy siłowników otwierających. Każdy kerbal w KSC w tym momencie stara się dojrzeć co takiego ma zamiar wyjechać ze środka, ale zasłona dymna jest zbyt gęsta aby coś ujrzeć.
Aż w końcu wyjeżdża TO.
Sam wyjazd trwał parę minut. Ogromne skrzydła z których powierzchni można by wystrzeliwać orbitery. Baki paliwa z taką ilością która by wystarczyła do wysadzenia całego terenu aż do gór. Niezliczona ilość kół mających za zadanie utrzymać tego kolosa. Nie mniej jest tutaj silników odrzutowych oraz...rakietowych! W wielu miejscach można dostrzec insygnia projektu PMB.
Na pas startowy wyjechał pierwszy kolos typu SpaceBird - seria samolotów SSTO projektu PMB. Huk jego napędu oznacza rozpoczęcie kolejnego przetargu specjalnego...

PMB ogłasza przetarg na:
SpaceBird - SSTO ArchAngel
Dozwolone rodzaje konstrukcji: SSTO
Załoga: Minimum 1 pilot oraz 2 kerbale załogi.
Charakterystyka: Kompletny brak! Róbta co chceta, byleby było to działające SSTO!
No dobra, jedno ograniczenie. Bez uzbrojenia, bez celów militarnych.
Jest też jeden, jedyny wymóg: musi być w stanie dotrzeć do stacji ArchAngel, oraz wrócić z niej na planetę.
Liczba części: 500
Czas zgłoszeń: 5 dni! Do godziny 23:00 dnia 23 lutego 2014r.

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Samo stworzenie SSTO to zadanie godne mistrzów sztuki KSP. Jeśli do tego projekt ten wygra pośród innych członków tego elitarnego grona to sukces autora będzie nieporównywalny z niczym innym!
« Ostatnia zmiana: Śro, 19 Lut 2014, 15:39:33 wysłana przez DawsterTM »

Reklama

« Odpowiedź #159 dnia: Wto, 18 Lut 2014, 23:52:03 »

Nie, 23 Lut 2014, 22:59:43
Odpowiedź #160

Offline MegaProize

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 22
  • King of Skyrim!

Buran 2

Korporacja Battle Claw miała kompletnie nie mieszać się do przetargu. Brak rozwiniętej, w kierunku budowy maszyn SSTO, technologi, całkowicie to uniemożliwiał.
A jednak. Przypadek sprawił, że pojazd który miał być zwykłym wahadłowcem kosmicznym wynoszonym na dodatkowej rakiecie stał się 100% SSTO. Pierwszym w historii naszej agencji. Udowodnił to zwykły lot próbny. Dosłownie dzień przed oficjalnym startem. Ostatni lot atmosferyczny w celu sprawdzenia awioniki, skończył się na zamknięciu orbity wokół kerbinu i zadokowaniem, już jako ukończony pojazd, do nowej stacji orbitalnej Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Buran 2 (bo tak nieoryginalnie został nazwany pojazd) jest wyjątkowo ekonomicznym SSTO. Posiadający 3 wysokościowe silniki "Jety" oraz 2 nowoczesne R.A.P.I.E.R'y
pozwalają bez przeszkód dolecieć na orbitę, gdzie po krótkim tankowaniu, wróci na ziemię cały i zdrowy!
Zawiera on 3 domyślne miejsca na załogantów... I to właściwie tyle! Prostota i banał. Ale skuteczna!

MEGA SKROMNE DANE
Waga-  36 ton
Części- 78(!!!  :o )

Klawiszologia
"1" - Tryb lotu atmosferycznego
"2" - Tryb lotu orbitalnego

PS- Zdjęcia z dokowania nie są z Archangela. Są z Goliatha 2 który jest o jakieś 50 km niżej. Jednak przed zadokowaniem zostało mu 30% paliwa i jest pewne że dałby radę do Archangela dolecieć. W następnych dniach z pewnością to zrobię by dać dowód!
« Ostatnia zmiana: Sob, 22 Mar 2014, 14:49:25 wysłana przez MegaProize »
" Jeżeli nie mogę czegoś opisać, to to nie istnieje. Wyjątkiem jest Bóg "- Recenzent Ateista

Nie, 23 Lut 2014, 23:32:04
Odpowiedź #161

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 16
Capsule Co

zgłasza swój projekt:

Destiny

Capsule Co po raz kolejny, startuje w szranki do PMB! Tym razem przetarg tak nieoczekiwany, że gdy został po raz pierwszy zaproponowany... to został wyśmiany. No bo niby gdzie tu miejsce w Munarskim przedsięwzięciu na SSTO!? A jednak, stało sie!
Z uwagi na branżę, w której nasi, najlepsi projektanci, czują się jak rekiny na bankiecie oraz długoletnie tradycje firmy, nie mogło zabraknąć naszej propozycji. Tak oto powstała - Destiny

Masa pojazdu: 140,64t
Liczba części: 550 (za ekskluzywnym pozwoleniem, thx bro ^^')
Zasilanie: RTG
Monopropelant: 1793 jednostek
Paliwo rakietowe: 6780 jednostek
Utleniacz: 6160 jednostek
Silniki: 15 x RAPIER
Załoga: 20 kerbali, w tym pilot
Tryb zdalnego sterowania: tak
Wersja: prototyp

Prace nad pojazdem, zaczęły się mniej więcej w momencie, gdy pojawiły się pierwsze pogłoski, co będzię tematem obecnego przetargu. Jednak bardziej były kontynuacją prac nad napędami typu RAPIER. Destiny to po prostu starszy brat Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Zaczęto ambitnie, pojazd miał przewozić osiem pomarańczowych, największych zbiorników paliwa. Już po pierwszej próbie obcięto tę ilość 2x, po kolejnej znowu 2x i tak juz zostało. Jednak nie zrezygnowano ze wszystkich początkowych założeń... W efekcie wehikuł może zabrać 20 kerbali i 2,25 pomarańczowego zbiornika na lot. Z tym, że z reguły, dla lepszego rozłożenia masy, usuwa się część utleniacza. Co zresztą ma sens o tyle, że przez pierwszą fazę lotu nie jest nikomu potrzebny i zwyczajnie zostałby tylko na dnie baku, bez sensu.

Chwilę po starcie pilot ustawia optymalny kąt natarcia i rozpoczyna wznoszenie. Przez poczatkową fazę lotu Destiny należy ustawić tak aby przyspieszenie nigdy nie spadało poniżej 0,1m/s^2. Z czasem, w miarę jak paliwa ubywa i pojazd staje sie lżejszy, ten kąt również można powiększyć, by jeszcze szybciej wspiąć się do wyższych partii atmosfery.

Gdy docieramy na upragniony pułap 13km, Destiny ustawia się, prawie że poziomo. 20 stopni kąta natarcia, pozwala na leniwe nabieranie pułapu (ok 10m/s) i coraz szybsze nabieranie prędkości (przyspieszenie rośnie do ok 1m/s^2). Pojazd rozpoczyna drugą fazę lotu, rozpęd.

Statek ze wszystkich stron zaczyna ogarniać plazma, a poszycie topić, więc pilot już wie, że maszyna sprawuje się jak należy, a on za chwlę bedzie musiał przejść do kolejnej fazy - nabierania pułapu. W momencie gdy silniki wyłączą tryb atmosferyczny, należy ostro zadrzeć dziób do góry, trzeb się jak najszybciej znaleźć wyżej, ponad atmosferą.

Docieramy na orbitę, pozostaje tylko wytyczyc kurs na stację. Mamy niewiele paliwa i złą inklinację, ale udaje się zaplanować w miarę sensowny manewr.

Jeszcze tylko szczęśliwe dokowanie... Uff, dobrze że te podwozie daje światło bo inaczej pilot niczego by nie widział.

Wehikuł ma szereg grup funkcyjnych, chociaż nie są jakoś kluczowe do jego działania, jednak zawsze zwiększają odrobinę komfort użytkowania, no i zaspokajają tę podświadomą, wewnętrzną potrzebę do przeprowadzenia listy kontrolnej na pasie startowym.

1 włącza i wyłącza silniki
2 przełącza tryb pracy atmosferyczny/próżnia
9 odpowiada za drabinki

DISCLAIMER:

Na koniec małe sprostowanie. Tak, przekroczyłem limit części, przyznaje sie bez bicia. Tak po prawdzie to wyżebrałem jego zwiększenie od kierownika. Jednak uważam, że przy 500 częściach komputerowi 50 w tą czy tamtą nie robi różnicy, ale to nie dlatego zdecydowałem się na taki ktok. Otóż jak wspominam wyzej pracowałem nad tym od skończenia Gila, forumowi bywalcy wiedzą kiedy to było. Jeśli ktos zauważył moją absencję ostatnio na chacie to wynikała właśnie z tego, że czas na kerbale spędzałem w kerbalach, dokonując cudów! Tak, cudów bo sprawiłem, że cegła lata jak szybowiec. Szkoda mi było porzucić taki projekt tylko dlatego, że nie mogłem zejść poniżej limitu, a próbowałem do bólu. Zbudowałem tyle wersji prototypowych, że aż musiałem policzyć ile ich było i wychodzi, że ta Destiny, którą prezentuję, to 13 z serii. Zbudowanie i przetestowanie każdej... Sami sobie pomyslcie ile to czasu.
Poważnie się zastanawiałem czy aby nie wywalić z trochę taśmy i upchnąć jakoś w ten sposób konieczne wloty (których zresztą nie jest wcale tak dużo bo wyszło w rozmowach na czacie, że wypada ok ~4 na silnik), ale osłabiłoby to konstrukcję i prawdopodobnie nie dałoby się nią wylądować. Pewnie nikt by tego nie sprawdził, ale wolałem poprosić i grać uczciwie.
Jeszcze jedna sprawa, do której muszę się przyznać. Doleciałem co prawda do stacji, ale na oparach. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że ten lot był lotem testowym, maszyny po modyfikacjach. Na 100% Destiny jest w stanie wrócić na powierzchnię jeśli pożyczy ciut ze stacji i prawie z równą pewnością upieram się, że jest w stanie dolecieć tak, aby nie musiała się do tego posuwać. Czego na dniach spróbuję dowieść, a w razie czego, zupełnie za darmo, wystrzelę Claw z misją dotankowania ;)

Cóż, to by było na tyle. Jeśli spodobał Ci się mój projekt, może warto by oddać na niego głos? Thanks & See Ya! 8)

Jeszcze link do Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

oraz Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ z resztą screenów.
« Ostatnia zmiana: Pon, 24 Lut 2014, 20:21:54 wysłana przez Shinzo »
1. (M.) mianownik - Kto? Co? - Shinzo
2. (D.) dopełniacz - Kogo? Czego? (Czyj?) - Shinzo
3. (C.) celownik - Komu? Czemu? - Shinzo
4. (B.) biernik - Kogo? Co? - Shinzo
5. (N.) narzędnik - Kim? Czym? - Shinzo
6. (Ms.) miejscownik - O kim? O czym? - Shinzo
7. (W) wołacz - (O!) - Shinzo!
Proste? Proste.

Reklama

« Odpowiedź #161 dnia: Nie, 23 Lut 2014, 23:32:04 »

Pon, 24 Lut 2014, 00:15:56
Odpowiedź #162

Offline DawsterTM

• Sierżant
Można by rzec: tylko dwóch kandydatów. Jednak jeśli chodzi o SSTO, prędzej jestem gotów powiedzieć: aż dwoje podołało zadaniu! I to jakże zróżnicowane projekty. Ekonomiczna, aczkolwiek skuteczna maszyna, spełniająca wymagania, a przy tym oszczędzająca mój i wasze procesory ilością części, oraz COŚ. COŚ zjada krzem na śniadanie popijając łzami producenta karty graficznej.

Zamykam zgłoszenia! Kandydatów mamy dwóch:

Czas głosowania: do godziny 23 dnia 24 lutego 20134 roku.

Pon, 24 Lut 2014, 23:06:12
Odpowiedź #163

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Stan z godziny 23:03

@Down
W chwili robienia screena jeszcze nie było ciebie na chacie.

edit:
Czego na dniach spróbuję dowieść, a w razie czego, zupełnie za darmo, wystrzelę Claw z misją dotankowania

Ekhem, Claw nie wygrał przetargu na pojazd tankujący
« Ostatnia zmiana: Pon, 24 Lut 2014, 23:11:11 wysłana przez Drangir »

Reklama

« Odpowiedź #163 dnia: Pon, 24 Lut 2014, 23:06:12 »

Pon, 24 Lut 2014, 23:07:41
Odpowiedź #164

Offline DawsterTM

• Sierżant
Nie było potrzeby, jestem na miejscu. Na chacie dzieje się jednak malutka zawierucha zwana dyskusją, więc chwilowo zamknięcie przetargu jest przesunięte.
« Ostatnia zmiana: Pon, 24 Lut 2014, 23:35:07 wysłana przez DawsterTM »

[PMB II] - Forumowy szturm na Minmus i nie tylko!

Zaczęty przez MegaProize

Odpowiedzi: 113
Wyświetleń: 83530
Ostatnia wiadomość Nie, 15 Lut 2015, 13:55:34
wysłana przez Kadaf
Wspólna misja ratunkowa na Mun!

Zaczęty przez JW

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10362
Ostatnia wiadomość Wto, 22 Kwi 2014, 17:25:39
wysłana przez Element4ry
FMS - Forum Mun Station