• [PMB] Polish Munar Base - Wspólna baza księżycowa forum. I nie tylko! 5 21
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: [PMB] Polish Munar Base - Wspólna baza księżycowa forum. I nie tylko!  (Przeczytany 119220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pon, 24 Lut 2014, 23:37:05
Odpowiedź #165

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 16
Jako że wygrałem jednym głosem, co normalnie oznacza dogrywkę i po rozmowie z Proize na chacie, razem uznaliśmy, że możnaby ogłosić remis i przyjac oba projekty. Wygrałem tylko przez missclick Proize, który zagłosował przypadkiem na mnie. Inaczej głosy rozłożyłyby sie dokładnie odwrotnie. Zresztą w przetargach specjalnych to nie byłaby wcale nowość. Więc proponuję przyjęcie obu pojazdów.
« Ostatnia zmiana: Pon, 24 Lut 2014, 23:39:20 wysłana przez Shinzo »
1. (M.) mianownik - Kto? Co? - Shinzo
2. (D.) dopełniacz - Kogo? Czego? (Czyj?) - Shinzo
3. (C.) celownik - Komu? Czemu? - Shinzo
4. (B.) biernik - Kogo? Co? - Shinzo
5. (N.) narzędnik - Kim? Czym? - Shinzo
6. (Ms.) miejscownik - O kim? O czym? - Shinzo
7. (W) wołacz - (O!) - Shinzo!
Proste? Proste.

Pon, 24 Lut 2014, 23:40:59
Odpowiedź #166

Offline MegaProize

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 22
  • King of Skyrim!
Owszem. Jest dokładnie tak jak Shinzo mówi. Skopałem klikając w złą "kropkę". Jednak jak już napisał, zgodziliśmy się na obustronny remis i przyjęcie obu projektów naraz, na zasadach organizatora czyli Dawstera. Pozostaje tylko czekać właśnie na jego zdanie...
" Jeżeli nie mogę czegoś opisać, to to nie istnieje. Wyjątkiem jest Bóg "- Recenzent Ateista

Reklama

Re: [PMB] Polish Munar Base - Wspólna baza księżycowa forum. I nie tylko!
« Odpowiedź #166 dnia: Pon, 24 Lut 2014, 23:40:59 »

Wto, 25 Lut 2014, 00:05:52
Odpowiedź #167

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
Jak widać, Panowie doszli do pewnego constansu. Zgadzają się ze sobą że coś trzeba zrobić z tym felernym głosem, który przypadkiem przeważył. Sam byłem akurat kiedy on padł, dosłownie w 5 minut po starcie głosowania.

Ale wszyscy czekają na decyzję! A jest ona następująca...

Głosowanie jest przesunięte o dobę. W normalnych warunkach i tak następny przetarg pojawiłby się dopiero jutro. Usunę ten dzień przerwy i dnia jutrzejszego, razem z zakończeniem głosowania startuje następna tura.
Co więcej, jeśli dogrywka też zakończy się remisem, do projektu trafiają obydwie konstrukcje. Destiny zostaje na Kerbinie, zaparkowany do użytku w razie potrzeby na starym pasie startowym na wyspie, a Buran 2 jako pojazd ekonomiczny w części zostanie zadokowany do ArchAngela.

Więc, kolejna doba START!

EDIT:
Oczywiście od ostatecznego wyniku również Shinzowi odejmujemy ten jeden punkcik. A niech cię Proize i twoje koślawe kursory!
« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Lut 2014, 00:07:26 wysłana przez DawsterTM »
Best regards from Valhalla

Wto, 25 Lut 2014, 11:13:45
Odpowiedź #168

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
(...)
Czego na dniach spróbuję dowieść, a w razie czego, zupełnie za darmo, wystrzelę Claw z misją dotankowania

Ekhem, Claw nie wygrał przetargu na pojazd tankujący

Dopiero zauważyłem, toć to żart był o_O
Ale zapominając o tym na chwilę, pojazd który wygrał raczej nie przewozi paliwa w adekwatynych ilościach, do zatankowania pojazdu wielkości Destiny. Wola ludu. Co z tego, że Claw nie wygrał przetargu? To znaczy jedynie, że nie byłby finansowany z budżetu PMB. Lot za darmo, pokrywany ze środków korporacji, nie musi nawet dokować do stacji, wystarczy że zadokuje do samego promu ;P Ale to wszystko tylko gdybanie, bo zwyczajnie nie ma takiej potrzeby.
« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Lut 2014, 11:16:13 wysłana przez Shinzo »
Proste? Proste.

Reklama

« Odpowiedź #168 dnia: Wto, 25 Lut 2014, 11:13:45 »

Wto, 25 Lut 2014, 11:45:33
Odpowiedź #169

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
- też żart,  ale brak emotikonki faktycznie może być mylący.
- widziałeś jak wygląda pojazd serwisu przed przetargiem. Teraz się męcz, mwahahaha!
- 360 jednostek  nie starczy na deorbitacje z orbity 600 km?

Edit: ze względu na rosnące zapotrzebowanie PMB zmodernizuję flotę
« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Lut 2014, 13:53:25 wysłana przez Drangir »
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Wto, 25 Lut 2014, 14:34:22
Odpowiedź #170

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
Właśnie skończyłem to testować i wynik zaskoczył nawet mnie. Szczerze wątpiłem czy Destiny podoła z tym co ma na pokładzie zdeorbitować. Jednak nie byłbym sobą, gdybym najpierw tego nie sprawdził...

Tyle paliwa miała Destiny w momencie dokowania. Nie dodałem, ani nie odjąłem, ani jednostki. Stan na stacji pozostał nie zmieniony.

Zatem odpalamy tryb ekonomiczny...

...i paliwa starcza nam mniej więcej na tyle.

Ale, ale! Ta dziecina ma jeszcze morze RCSów na pokładzie! Zatem kładę telefon na klawiszu H i idę zrobić i wszamać obiad. Jakieś pół godziny i dwie orbity później... Voilà!

Jak widać dobrnąłem do atmosfery i mam jeszcze jakieś 20% monopropelantu. Zatem powrót jest wykonalny całkowicie na zasobach Destiny. Chociaż wydajniejszy dolot znacznie ułatwiłby zmagania w drodze do domu. Muszę kiedys przetestowac tryb ekonomiczny przy manipulacji orbitą. Nie mniej to jest mój obiecany dowód. Statek jest w pełni sprawny, uff ^^'

P.S.
Przy okazji wyszło, że Destiny bez problemu wytrzymuje czterokrotną akceleracje fizyczną, czego chyba jeszcze nie dokonał żaden z moich wcześniejszych promów, o podobnych gabarytach o_O

« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Lut 2014, 14:45:57 wysłana przez Shinzo »
Proste? Proste.

Reklama

« Odpowiedź #170 dnia: Wto, 25 Lut 2014, 14:34:22 »

Wto, 25 Lut 2014, 23:01:52
Odpowiedź #171

Offline DawsterTM

• Sierżant
Tym razem wyników nie da się już podważyć: wygrywa Shinzo z pojazdem Destiny!
2. MegaProize - Buran 2: 8 głosów
1. Shinzo - Destiny: 11 głosów

Frekwencja głosów nie powala, jednak tłumaczę to faktem pojazdów SSTO. Ostatnio jest ich na forum dość wysyp, ale na pewno nie poziomu Destiny.

Nie ma co czekać, ruszamy z następnym przetargiem!
PMB_V2
Overlord
Przetarg specjalny
Tim Kerman spokojnie kończył montowanie panelu na korytarzu. Ukryty za nim jeden z setek przewodów zasilania miał dostarczać prąd elektryczny do kabiny obok, jednej z ponad pięćdziesięciu dostępnych dla załogi. Dokładnie tak! Załoga ma optymalnie liczyć czterdzieści dziewięć, z pięcioma kabinami dodatkowymi. Wezuwiusz był wielkim statkiem, pierwszym z serii Wrangler, najpotężniejszych pojazdów znanych Kerbalskiej cywilizacji..
Pierwszym krążownikiem projektu PMB.
Biały pancerz lśnił w słońcu rysując dokładne rysy olbrzyma.Czterysta metrów długości, pięćdziesiąt wysokości, lwią część pojazdu zajmuje olbrzymia ładownia. Na całej powierzchni widać było panele radiacyjne, zasilanie promieniami słonecznymi nie było konieczne. Reaktor fuzyjny zainstalowany na pokładzie paroma sekundami pracy mógłby wypełnić zapotrzebowanie na energię całego Cerberusa na trzy miesięcy. Większość tej mocy szła na aparaturę badawczą, spora ilość również do obsługi komputerów pokładowych. Procent do obsługi urządzeń dostępnych dla załogi jak choćby oświetlenie czy komputery osobiste był ledwo zauważalny.
Napęd? Cóż to był za napęd! Miliardy kerdolarów wpompowane w inżynierów z Rockomaxa pozwoliło na opracowanie eksperymentalnego napędu NERVA drugiej generacji. Przy minimalnym spalaniu paliwa, dzięki wspomaganiu z reaktora fuzyjnego taki jeden silnik prawie odpowiadał mocą staremu Mansailowi, równocześnie zachowując ISP podobne do pierwszej NERVY. Paliwa nie braknie, to jest pewne.
Tim stawiał sobie tylko jedno pytanie. Ale po co komu taki olbrzym jedynie do obsługi baz na Munie, oraz lotach transportowych nad Kerbin? To już pozostanie tajemnicą zarządu. Przypomniał sobie jednak słowa jednego z członków zarządu, kiedy udzielał wywiadu w telewizji. Na pytanie o powód budowy krążownika topowej klasy odpowiedział krótko:
"Bo możemy. W dodatku, to niezła zabawa!"

PMB ogłasza przetarg na:
Wrangler - Krążownik kursu Mun-Kerbin
Dozwolone rodzaje konstrukcji: Statek kosmiczny
Załoga: Minimum 10 kerbali.
Charakterystyka: Kompletny brak! Róbta co chceta, byleby byłby to krążownik na miarę projektu!
No dobra, jedno ograniczenie. Bez uzbrojenia, bez celów militarnych.
Jest też jeden, jedyny wymóg: musi być w stanie dotrzeć do stacji Overlord z orbity Kerbinu oraz wrócić z niej znowu nad planetę macierzystą.
Liczba części: 500
Czas zgłoszeń: 5 dni! Do godziny 23:00 dnia 2 marca 2014r.

UWAGA! Ze względu na to że jeden krążownik budowy tradycyjnie po pierwsze, wymaga ogromu pracy i jeszcze więcej czasu, a w dodatku niekoniecznie musi działać, ten jeden, jedyny, jedynusienki raz dozwolone jest użycie HyperEdit oraz cheatów nieskończonego paliwa jednak jedynie do dolotu na niską orbitę Kerbinu (max 100x100) Dalej pojazd musi sobie radzić już uczciwie, tradycyjnie.
Fakt skorzystania z tych ułatwień musi zostać udokumentowany w opisie kandydata, i obowiązkowym jest tym razem dodanie zdjęcia z VAB/SPH.

« Ostatnia zmiana: Śro, 26 Lut 2014, 00:19:02 wysłana przez DawsterTM »

Śro, 26 Lut 2014, 09:22:16
Odpowiedź #172

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
SSTO firmy Kadaf Industries pozdrawia z orbity Muna :)

Pełen stock, 428 części.

Reklama

« Odpowiedź #172 dnia: Śro, 26 Lut 2014, 09:22:16 »

Śro, 26 Lut 2014, 15:43:24
Odpowiedź #173

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
@up
Było startować Kadafie, miałbyś spore szanse myślę, a tak możesz wysyłać jedynie pocztówki ;p

Pozostaje mi zatem cieszyć się zwycięsstwem. Wznoszę zatem toast herbatą! To mały krok dla PMB, ale wielki dla Capsule Co ;)
Proste? Proste.

Śro, 26 Lut 2014, 16:20:25
Odpowiedź #174

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Wznoszę toast za twoje zwycięstwo Shinzo!

A moim celem właśnie pocztówka była, wiesz jak jest :)

Nie startowałem z dwóch powodów, jeden niektórzy znają, a drugi jest taki, że sam uważam, że jesteś najlepszym konstruktorem SSTO na forum i nie wyobrażam sobie Shinzo, żebyś miał tego przetargu nie wygrać. Moja maszyna ma doskonały zasięg, nie wykluczam nawet, że przy podróży w jedną stronę mógłbym dotrzeć na Dunę, ale technicznie rzecz biorąc twoja jest znacznie lepiej zbudowana.

Ano to jeszcze jedna pocztówka :)

Reklama

« Odpowiedź #174 dnia: Śro, 26 Lut 2014, 16:20:25 »

Śro, 26 Lut 2014, 21:01:45
Odpowiedź #175

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
A ja nawet nie próbowałem startować, ale też się pochwalę:

Normalnie orbitę zrobił!

Śro, 26 Lut 2014, 21:34:24
Odpowiedź #176

Offline DawsterTM

• Sierżant

Jak każdy się chwali (nie)udziałem, to każdy!
Doleciał na orbitę, w kosmosie już sobie radził średnio, jedynie lekki problem z wyważeniem. Bugi powstrzymał mnie przed naprawieniem tego problemu na czas. Zamiast tego potem zamieniłem go z prom badawczy, przez co widać na zdjęciu zmodowane party.

Reklama

« Odpowiedź #176 dnia: Śro, 26 Lut 2014, 21:34:24 »

Nie, 02 Mar 2014, 23:49:22
Odpowiedź #177

Offline DawsterTM

• Sierżant
Minęła już prawie godzina od 23, jednak wiem że co najmniej dwóch kandydatów przygotowuje swój występ. Licząc również na większy udział, dodaję jeszcze jeden dzień do przetargu.

LECZ! Jeśli ktoś również chciałby się dołączyć, ale jeden dzień nie wystarcza, niech tylko da znać a dorzucimy jeszcze kolejny, czyli do wtorku. A jak, wujek Dawster zawsze pomaga.

Pon, 03 Mar 2014, 00:14:30
Odpowiedź #178

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
Capsule Co

zgłasza swój projekt:

ORP-Husarz

Capsule Co odpowiedziało na potrzeby swego największego klienta raz jeszcze. Tym razem budując krążowni... statek badawczy ORP-Husarz.

Masa pojazdu: 211,51t
Liczba części: 500
Orbita: 666km
Zasilanie: RTG & solar panels
Monopropelant: 465 jednostek
Paliwo rakietowe: 8460 jednostek
Utleniacz: 10340 jednostek
Silniki: 14 x silniki atomowe
Załoga: 12 kerbali
Doków: 4 duże
Kapsuły ratunkowe: 6
Tryb zdalnego sterowania: tak
Wersja: prototyp

Okręt został zaprojektowany by dbać o kieszeń użytkownika. Według filozofii, że 14 silników nuklearnych to najekonomiczniejsza opcja, na wygodne przemieszczanie przeszło 211t statku. Do tego statek na wyposażeniu ma silnik hamujący, zamontowany z przodu aerospike. Dzięki czemu w ekstremalnych sytuacjach nie trzeba się obracać całym pojazdem, a wystarczy wcisnać 2, na panelu pilota.

Pojazd główny w zamyśle nie używa też RCSów, żeby nie trzeba dowozić morza monopropelantu co chwila. Zamiast tego korzysta z systemu żyroskopów, zasilanych energią elektryczną. A ta dzięki zastosowaniu RTG i paneli słonecznych jest odnawialna, zatem statek jest prawie autonomiczny.

Krążownik ma na wyposażeniu cztery kapsuły ewakuacyjne i dwa myśliw... pojazdy ratunkowe RAT. Zaś RATy są wyposażone dodatkowo w 4 torpedy do niszczenia kosmicznych śmieci i w ogóle wszystkiego, co by mogło zagrozić Husarzowi. Zresztą sam krążownik też ma swoje systemy obronne...

Całość została zbudowana w pierwszym dniu po ogłoszeniu przetargu. Niestety, prokrastynacja sprawiła, że cała masa planowanych usprawnień nie została wcielona do tego projektu, a zgłoszenie jest wrzucane na ostatnią chwilę :/ Niestety sprawiła też, że nie zbudowano nośnej, a skorzystano z magii Hyper Edita, ale dokładnie tak jak było dozwolone. Statek poleciał więc na swoją 666km orbitę z początkowej 99km.

Cóż, to by było na tyle. Jeśli spodobał Ci się mój projekt, może warto by oddać na niego głos? Thanks & See Ya! 8)

Jeszcze link do Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

oraz Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ z resztą screenów.
« Ostatnia zmiana: Pon, 03 Mar 2014, 02:13:14 wysłana przez Shinzo »
Proste? Proste.

Reklama

« Odpowiedź #178 dnia: Pon, 03 Mar 2014, 00:14:30 »

Pon, 03 Mar 2014, 23:55:46
Odpowiedź #179

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Rozmowa na temat ewentualnych zastosowań nowego projektu przebiegała w chaotycznej i ożywionej atmosferze. Pokaz siły i możliwości, rozwoju cywilizacyjnego? Jeden z wielu kroków mających na drodze wdrożyć jakiś większy, tajny projekt? Zwykła nuda? Większość członków zarządu PMB poprzestała na tym ostatnim — jakby skutkiem istniejącej między nimi telepatycznej więzi, wspomnieli swoją ostatnią wizytę w centrum kontroli lotów. Przyglądanie się tym naukowym (nudnym) ekranom z elipsami i wieloma innymi mądrze wyglądającymi rzeczami.
Wtedy, skutkiem tej krótkiej retrospekcji, uznali, co było najprawdopodobniejszą przyczyną planowania zbudowanie wielkiego frachtowca. Kilku przedstawicieli zarządu przypomniało sobie przeprowadzoną wtedy w stacji rozmowę.
— Co to? 
— To ekran, są na nim...
— Nie! To. I to.
— To stacja kosmiczna. ArchAngel.
— A to?
— To Mun.
— To bliżej!
— Druga stacja. Co z nimi?
— Są duże. Podobają mi się. Wystrzelcie tam coś jeszcze.
— To znaczy co?
— Coś wielkiego. Żeby na ekranie było to widać z daleka. Wpatrywanie się w ekran z bliska jest niezdrowe.

Główny Inżynier z zadowoleniem czytał specyfikację nowej oferty Polish Munar Base. Dzięki finansom zdobytym w przetargu na orbiter infrastruktura Eye of the Dragon została zmodernizowana, dzięki czemu firma może wziąć udział w tej wielkiej grze.
Jedna rzecz go rozbawiła - wytłuszczony akapit dotyczący zezwolenia na użycie napędu impulsowego w projekcie. Pokręcił głową z zażenowaniem, siadając do tradycyjnej deski kreślarskiej. Te urzędasy chyba naoglądały się za dużo Kerbol Treka...

Eye of the Dragon Corp.

Frachtowiec Konsul I

Prace przebiegały sprawnie od momentu, kiedy do biura zamówiono pizzę (Kerbasco Total Hot - najostrzejsza na całym kontynencie) - kształt ostatniego kawałka, o który została stoczona krótka batalia, wydał się zwycięzcy oczywistym symbolem potęgi i siły. Takim sposobem w hangarze powstała makieta najpotężniejszej jednostki orbitalnej we flocie Eye of the Dragon Corporation.

Budowa pełnoprawnej wersji z fragmentów dostarczanych na orbitę było procesem długim i ciężkim. Dokonano najbardziej precyzyjnych rendez-vous, najdelikatniejszych dokowań największymi obiektami ze stoczni ED nie będące osobnymi statkami.

(W przeciwieństwie do konkurencji, statek został wysłany na orbitę w kilku lotach na rakietach Easy Orbit udostępnionych dzięki uprzejmości Kadaf Industries, a następnie złożony we właściwej kolejności. Więcej szczegółów ukaże się w kronice filmowej w najbliższej przyszłości. Nagrano także operację EVA, w trakcie której wzmacniano konstrukcję. Żadnych Hiper-Editów! Nagrywanie filmów nieco rozproszyło mnie od robienia screenshotów :|)

Ten statek o masie niespełna 190 ton jest w pełni przystosowany do pracy w obrębie systemu księżyców układu Kerbińskiego.

Jedną z najważniejszych cech statku jest jego pełna modułowość. Konsul I jest wyposażony w dziób z nowoczesną aparaturą badawczą i silnikami hamującymi do użytku przy poprawkach manewrów. Do niego zamocowany jest moduł użytkowy z generatorem energii i anteną dalekiego zasięgu zamontowaną na radiatorze. Sekcja dowodzenia posiada 10 miejsc i jest w pełni wyposażona do działania autonomicznego - posiada także system ewakuacji i rezerwowy panel słoneczny do produkcji energii elektrycznej.

Dalej, zamontowany na mocnych dokach typu Senior znajduje się sekcja techniczna z linką KAS, kabina pilota w kopule i masywne zbiorniki paliwa. Do nich montowane są zestawy napędowe. Konfiguracja trzech doków zapewnia bezpieczeństwo i stabilny lot a trójkątne, stylowe radiatory w kształcie skrzydeł pomagają utrzymać optymalną temperaturę.

Jak na swoją wielkość, Konsul jest stosunkowo sztywną konstrukcją. Nigdy nie będzie zwinnym orbiterem, ale z odrobiną cierpliwości można bezpiecznie zmieniać pozycję statku w przestrzeni, także bez użycia systemu RCS. Wiele pomogły poprawki w EVA dzięki systemowi KAS - główny technik, Dungan Kerman spisał się wyśmienicie, łącząc wspornikami uszkodzone lotem na orbitę fragmenty statku.

Poza wymienionym wyżej sprzętem, frachtowiec posiada kilka nowinek technicznych, zbliżając program kosmiczny ku przyszłości. Najbardziej spektakularną jest obecność pola siłowego, generowanego przez specyficzną wieżę w module dowodzenia. Emitery pola są rozmieszczone  na burcie statku - mogą powstrzymać lecący jak pocisk śmieć kosmiczny, pochłaniać promieniowanie lub... ukryć statek przed prostymi radarami. Wadą systemu są częste spięcia i wysokie zużycie energii, ale tak to już jest z nowoczesnymi technologiami.

Wspomniana wcześniej modułowa budowa pozwala zmodyfikować statek w całości wedle wymagań klienta - silniki można zamienić na ekonomiczniejsze bądź mocniejsze, wstawić mocniejszy generator, wielką ładownię czy dok dla sond lub niewielkich statków kosmicznych - możliwości są nieograniczone, a dokładna oferta zostanie przedstawiona już niedługo w felietonie Nowości Eye of the Dragon Corp.!

Główny ekran kontroli lotów rozbłysnął i ukazał obraz potężnej, opancerzonej konstrukcji.
Zarząd stał na końcu sali, w bezpiecznej dla wzroku odległości.
Błękitna, niewyraźna sfera otaczała pojazd, rozbłyskując co pewien czas - to mikrometeory były niszczone przez wydajne pole siłowe. Nagle ekran zabłysnął mocniej - to testowa sonda uderzyła z wielką prędkością w tarczę i rozpadła się na kawałki, nie docierając do poszycia. Po tym sprawdzianie wyłączono emitery, kamera powoli przemieściła się tak, by ukazać profil pojazdu. W końcu Konsul odpalił silniki i ruszył w kierunku Mun, zostawiając kamerę w tyle, obraz zmienił się na standardowy podgląd orbity. Członkowie zarządu zgodnie pokiwali głowami z aprobatą.
Si vis pacem, para bellum — powiedział jeden z nich.

« Ostatnia zmiana: Wto, 04 Mar 2014, 01:00:13 wysłana przez Drangir »

[PMB II] - Forumowy szturm na Minmus i nie tylko!

Zaczęty przez MegaProize

Odpowiedzi: 113
Wyświetleń: 83526
Ostatnia wiadomość Nie, 15 Lut 2015, 13:55:34
wysłana przez Kadaf
Wspólna misja ratunkowa na Mun!

Zaczęty przez JW

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10362
Ostatnia wiadomość Wto, 22 Kwi 2014, 17:25:39
wysłana przez Element4ry
FMS - Forum Mun Station