• Stacja Kosmiczna FSK-01 5 3
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: Stacja Kosmiczna FSK-01  (Przeczytany 38375 razy)

Sob, 11 Sty 2014, 19:31:43
Odpowiedź #15

Offline KnightMoritz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 12
A więc, pierwsze koty za płoty.

Oficjalnie zakończyła się część zgłoszeniowa naszego projektu. Uczestnikom dziękuje za zgłoszenia i życzę powodzenia w przetargu.

Pozdrawiam, dyrektor projektowy Moritz Shipyard Consortium

Ankieta kończy się 120120141934.

Zapraszam do glosowania

« Ostatnia zmiana: Sob, 11 Sty 2014, 19:35:41 wysłana przez KnightMoritz »

Sob, 11 Sty 2014, 21:04:36
Odpowiedź #16

Offline Grzegorz2121

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 4
Co do tego wlewu paliwa radzę go natychmiast wyciągnąć bo to jest zuo!
Raz próbowałem zatankować jakiś statek bez doku i drugi statek rozpadł się na 1 milion części
jak nie wierzysz to spróbuj. Wykorzystać możesz tylko to na powierzchni planety.

Moje osiągnięcia:
-Kerbin: satelita,stacja kosmiczna
-Mun: lądownik załogowy z powrotem,baza,łazik automat.
-Minmus: sonda na powierzchni
-Eve: satelita, próbnik
I wiele innych!

Reklama

Re: Stacja Kosmiczna FSK-01
« Odpowiedź #16 dnia: Sob, 11 Sty 2014, 21:04:36 »

Nie, 12 Sty 2014, 21:25:26
Odpowiedź #17

Offline KnightMoritz

• Szeregowy
  • *
Zwycięzcą z miażdżącą przewagą głosów został Drangir. Gratulujemy zwycięzcy. Informacja o następnym przetargu trafiła już do zwycięzcy. Transportem modułu na orbitę zajmie się Grzegorz2121 (proszę użyć sejwa z dropboxa). Potem opowiadanko kończące epizod I budowy FSK.

Pozdrawiam.

Nie, 12 Sty 2014, 21:29:59
Odpowiedź #18

Offline Grzegorz2121

• Kapral
  • **
Wyślę ten moduł jutro lub pojutrze bo dzisiaj nie mam czasu.

Moje osiągnięcia:
I wiele innych!

Reklama

« Odpowiedź #18 dnia: Nie, 12 Sty 2014, 21:29:59 »

Nie, 12 Sty 2014, 23:09:00
Odpowiedź #19

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt

Eye of the Dragon Corp. - Statek orbitalny PaX 3 - Pierwszy lot

Załoga Overlorda od wielu godzin pracuje niemal non stop, kordynując działania Skylab Industries, Battle Claw i KADAF Industries z ich wielkimi maszynami lądującymi i zaczynającymi wstępne prace na Mun. A po przetargu, gdy załogi przegranych korporacji wrócą na planetę, a opuszczone wraki będą straszyć na powierzchni księżyca przez tysiące lat. Niepokojąca perspektywa... Bob Kerman, dowódca stacji, zadrżał na tę myśl. Przecież nikt nie poświęci kosztów by zabrać je z powrotem na planetę i zezłomować. Do kabiny wpłynął załogant i zasalutował wchodząc w niekontrolowany ruch obrotowy po puszczeniu się barierki i energicznym geście, dowodzący otrząsnął się z ponurych myśli.

- Sir, "Pchełka" wylądowała bez szwanku. Za to coś wystrzeliło z Rude Boy'a i pomknęło na trajektorię... nie uwierzy pan, Eve. Nie mieli autoryzacji na misję międzyplanetarną, więc...
- Och, zostawcie to. To był jakiś głupi zakład, tamten próbnik pewnie spali się w atmosferze. Lepiej się czegoś złap, chłopcze.
Danny Kerman roztarł bolące po zderzeniu ze zbiornikiem czoło i podał dowódcy kartkę z nowymi koordynatami i logiem z czarno-białym okiem.
- Dziękuję. Czy nasza firma też wyprodukowała jakiegoś absurdalnego potwora?
- Nie sir. To statek dostawczy prosto z naszego Kosmodromu, całkiem prywatna misja. Ponoć jakiś nowy model wykonany na zamówienie konkurencji. Do tego spaliła nam się jedna antena krótkiego zasięgu, z powodu takiego, że prąd.
- Konkurencji… wiesz że nie powinniśmy przyjmować statków niepotwierdzonych przez państwowe konsorcjum
- Tak jest sir! Ale nasze zapasy KerboColi kończą się w zastraszającym tempie, sir!
Bob spoważniał. KerboCola to poważna sprawa, paliwo dla całego zespołu komunikacyjnego. Zapas z pewnością będzie przydatny w tak gorącym momencie.
- Skategoryzujcie go w sekcji okrętów serwisowych modułu Audytor. Na szczęście Oko ma udziały we własnych modułach. Stare, dobre kruczki w umowach.

- To możemy lecieć czy nie? – Cordin Kerman nerwowo spoglądał na topniejący czas do wykonania manewru transferowego. Jeśli nie wykonają teraz manewru będą musieli wracać – takie procedury.
- Ponoć dział prawny od pół godziny analizuje wszystkie umowy przetargów PMB. Na pewno znajdą jakieś kruczki, to najlepsze hieny w całym sektorze. – Johnholy przeciągnął się w fotelu. W statku jest zaskakująco dużo miejsca, mimo czterech ludzi w załodze.
- Mamy mało czasu. Dlaczego wydali pozwolenie wcześniej, a teraz wstrzymali nam lot?
- Ponoć ktoś wysłał nieautoryzowaną misję na Eve, i teraz zrobił się straszny bałagan, wstrzymano wszystkie loty. Nasze szczęście że już byliśmy na orbicie i dalej mamy szansę.
- Po co ktoś miałby lecieć na Eve?
- Pewnie jakiś głupi zakład.

Klint Kerman, nowy i ambitny asystent w grubych okularach w geście wiktorii wzniósł w górę 577 stronę aneksu do umowy PMB - EotD i zaczął recytować wzniośle i z powagą artykuł mówiący o tym, że, w skrócie, każdy statek korporacji ma prawo uczestniczyć w serwisowaniu wyżej wymienionego modułu Audytor. A że załoga zaraportowała uszkodzenia, PaX 3 ma prawo tam polecieć w trybie nagłym. Zebrani prawnicy wzruszyli się, a jedna czy dwie uronione łzy wypaliły dziury w wykładzinie.

Ponieważ prawnicy płaczą kwasem.

W ostatniej chwili pilot włączył ciąg na maksimum. Po chwili odłączono rakietę dodatkową i drobny statek pomknął w kierunku księżyca.

RrrztTu Overlord, macie pozwolenie na zacumowanie. Powtarzam, tu Overlord...

Tu Pax 3, prędkość 0,5m na sekundę...

Tu Bob Kerman, dowódzca Overlorda. Witamy na pokładzie, PaX 3!

Po przeniesieniu paczek i zapasów z Kerbinu, kilku krótkich rozmowach i wymianie anteny statek odcumował ze stacji z gracją i wrócił na ojczystą planetę posiadając więcej niż 1/4 na pokładzie - bardzo dużo, z racji tego jaką funkcję będzie pełnił.

Ponadto, sukces pierwszej serii statków PaX zaowocował nowymi planami:
- Zmieniono wlew paliwa w Serii 3
- Dodano wersję 4 z rakietą ucieczkową.
- Rozważa się stworzenie wersji PaX Lite - odchudzoną i mniejszą wersję statku, przystosowaną do krótszych lotów. wykonano

Wersja 3 do pobrania Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Wersja 4 do pobrania Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Wersja Lite do pobrania Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

1 - rozłożenie i złożenie paneli
0 - Sekwencja ewakuacyjna
9 - odpalenie i odczepienie rakiety ucieczkowej
Dziękuję za uwagę.
« Ostatnia zmiana: Pon, 13 Sty 2014, 21:06:27 wysłana przez Drangir »
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Nie, 12 Sty 2014, 23:19:08
Odpowiedź #20

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Drangir, chylę czoła, świetny pomysł, realizacja, tekst, wszystko :D

Reklama

« Odpowiedź #20 dnia: Nie, 12 Sty 2014, 23:19:08 »

Nie, 12 Sty 2014, 23:26:38
Odpowiedź #21

Offline MegaProize

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 22
  • King of Skyrim!
Pomysł na zmixowanie tego co dzieje się w PMB jest genialny! I jak wyżej kolega powiedział,  chylę czoła nad tym świetnym kawałkiem tekstu!
" Jeżeli nie mogę czegoś opisać, to to nie istnieje. Wyjątkiem jest Bóg "- Recenzent Ateista

Pon, 13 Sty 2014, 04:00:29
Odpowiedź #22

Offline KnightMoritz

• Szeregowy
  • *
No i co ja mam z Tobą Drangir zrobić? Bardzo dobre. Bardzo, bardzo dobre.

Chwilę się zastanawiałem jak zjeść ciastko i mieć ciastko. Zrobimy tak: Uznam to opowiadanie jako lot próbny, który miał wykonać grzegorz. Nie ma sensu, żeby robił to samo drugi raz. Również ja sobie tym razem odpuszczę opowiadanie, bo pozamiatałeś wszystko i wszystkich.

Na dniach ogłoszę następny przetarg.

Reklama

« Odpowiedź #22 dnia: Pon, 13 Sty 2014, 04:00:29 »

Pon, 13 Sty 2014, 07:35:59
Odpowiedź #23

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
A co ja mam zrobić? Tak świetny tekst o PMB znajdujący się poza PMB....nie, nie odpuszczę!
Co powiesz Drangir na podlinkowanie tego tekstu pierwszego postu w PMB? Stworzenie nowej kategorii: opowiadania?
Best regards from Valhalla

Pon, 13 Sty 2014, 09:31:26
Odpowiedź #24

Offline KnightMoritz

• Szeregowy
  • *
Teraz to ewidentnie bierzesz ode mnie pomysły! :D

Podlinkuj do posta w PMB i bedzie spoko.

Reklama

« Odpowiedź #24 dnia: Pon, 13 Sty 2014, 09:31:26 »

Pon, 13 Sty 2014, 10:37:43
Odpowiedź #25

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Nie mam nic przeciwko podlinkowaniu. Miałem kilka powodów by napisać tekst pod szyldem FSK i zrobilem jak uważałem.  Dziękuję za opinie :)

Pon, 13 Sty 2014, 12:25:18
Odpowiedź #26

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
Moritz, rozumiem że jesteś zafascynowany innowacyjnością swojego projektu, ale w jaki sposób "pomysł" na pisanie opowiadań został twoim "pomysłem" jest dla mnie tajemnicą.
Best regards from Valhalla

Reklama

« Odpowiedź #26 dnia: Pon, 13 Sty 2014, 12:25:18 »

Pon, 13 Sty 2014, 20:28:10
Odpowiedź #27

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
PaX Lite (Bieda edyszyn) - nowa maszyna w serii

Kiedy nie jest potrzebny duży zasięg i moc, warto zaoszczędzić.

Odchudzona wersja orbitera zawiera niemal dwa razy mniejszą rakietę nośną, dwa razy mniej paliwa rakietowego i RCS, zawiera tylko dwa silniki orbitalne, waży około 7 ton mniej, ma gorszy design, pozbawiono go dodatkowego koła zamachowego i jest doskonałym wyborem w krótkich lotach na niskiej orbicie Kerbinu (zasięg maksymalny niesprawdzony)

Po odczepieniu rakiety nośnej z perycentrum na 68 km silniki orbitalne bez problemu wykańczają orbitę

Dzięki mniejszej masie pojazd jest bardzo ekonomiczny

Oczywiście taki statek nie może stanowić podstawy transportu w kosmosie i jest mniej uniwersalny niż jego cięższe wersje.
Model dostępny we flocie jest wyposażony dodatkowo w mocny reflektor i antenę.

Masa orbitera: 18,8 t
Ilość części całego zestawu: 92
Ilość części orbitera: 42
Wszystkie części z podstawowej wersji KSP
Reszta danych na screenie powyżej.
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

PS: Przyrzekam, że jest to ostatnia prezentacja statków z serii PaX :D
« Ostatnia zmiana: Pon, 13 Sty 2014, 22:46:21 wysłana przez Drangir »

Pon, 13 Sty 2014, 21:45:54
Odpowiedź #28

Offline Grzegorz2121

• Kapral
  • **
Przystopujcie trochę! Ja widzę ,że Drangir wypełnił już pół misji w tym projekcie, za kilka dni
temat będzie do zamknięcia :D .
Ja mam bardzo ważny powód który uniemożliwia mi granie to jest "Szkoła".
Wyślę go prawdopodobnie jutro.

Moje osiągnięcia:
I wiele innych!

Reklama

« Odpowiedź #28 dnia: Pon, 13 Sty 2014, 21:45:54 »

Pon, 13 Sty 2014, 22:37:17
Odpowiedź #29

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
Uznam to opowiadanie jako lot próbny, który miał wykonać grzegorz.
Już nie musisz tego robić, nie ma zmartwienia :)

Moritz, mam kilka wątpliwości co do regulaminu. Czy nie jest zbyt skomplikowany? Wytłumacz mi kilka kwestii, ewentualnie odnieś się do moich propozycji póki nie ogłosiłeś kolejnego przetargu.

-Planuję podział na role, który rozdzieli zadania na konkretnych użytkowników podczas trwania misji:
       - Projektant - de facto zwycięzca przetargu
       - Transportowiec - osoba zajmie się wyniesieniem modułu projektanta na orbitę
       - Montażysta - osoba ta zadokuje/zamontuje w wyznaczonym miejscu
Tutaj okroiłbym na pewno role transportowca i montażysty do jednej osoby. Nie widzę powodu by to rozdzielać, często łatwiej zadokować startując w odpowiednim momencie i zaczynając manewry przed osiągnięciem orbity, tutaj robi się straszny bałagan. Fajna byłaby za to opcja, by projektant publikował tylko .craft z samym modułem, by ten co wysyła go na orbitę wykorzystał własną rakietę nośną. Tyle, czy warto to robić? Prawdopodobnie uznasz że tak, bo to najbliższe twojemu zamysłowi.

Drobna uwaga do regulaminu na temat roleplay jest taka, że moduły powinny być wysyłane bez załogi - w razie awarii na płycie startowej nie ma ratunku dla takich, a systemy ratunkowe w module zjadają części potrzebne gdzie indziej. Zaludniane powinny być w osobnym locie. Tylko kto powinien wykonywać ten lot?

- Podział na role rozpocznie się po pierwszym przetargu. Osoba, która zajmie drugie miejsce, zajmie się transportem pojazdu projektanta na orbitę, który zostanie zamontowany na stacji/osadzony na prawidłowej orbicie zgodnie ze specyfikacją inwestora przez osobę która zajęła miejsce trzecie. Kolejne miejsca nie mają nic do roboty.
Może właśnie to jest rozwiązanie - 1 osoba projektuje i jedzie na Bahamy za kasę z projektu, druga montuje a trzecia zaludnia?

UWAGA! Osoba, która zostanie dwukrotnie zwycięzcą przetargu, przy trzeciej wygranej zajmuje się montażem bądź transportem swojego modułu na orbitę.
Czyli de-facto wykona jedną robotę dwa razy w nagrodę, chyba że projekty modułów będą przedstawiane na płycie, bez rakiet itd. Też ciekawe, też komplikuje.

ISS - czyli stacja kosmiczna w RSS+RO

Zaczęty przez DragonsNightmare

Odpowiedzi: 34
Wyświetleń: 40410
Ostatnia wiadomość Czw, 16 Kwi 2015, 17:31:54
wysłana przez DragonsNightmare