Postanowiłem zagrać w KSP na poziomie hard więc ściągnąłem mod RemoteTech 2 który dodaje konieczność stworzenia sieci komunikacyjnej w której skład wchodzą satelity wyposażone w anteny i inne tego typu ustrojstwa, satelity takie zazwyczaj umieszcza się na orbitach stacjonarnych, więc dobrze byłoby je znać dlatego postanowiłem policzyć je dla wszystkich ciał w układzie Kerbola
Tutaj jest cała tabela z danymi
Przepraszamy, ale goście nie mogą zobaczyć zawartości spoilera.
Obok pułapu orbity podaje okres orbitalny czyli parametr który w modach typu MechJeb, Kerbal Engineer Redux itp. kryje się pod nazwą "Orbital period", przy ustalaniu orbity powinniśmy się kierować właśnie nim a wysokość orbity traktować tylko orientacyjnie
OBJAŚNIENIA
*1-dzień kerbinski czyli 6h
*2-W przypadku ustalania orbity stacjonarnej nad Duną trzeba uważać na Ika bo skubaniec po niej krąży
Ktoś na polskiej wiki zauważył ciekawą rzecz z tego wynikającą:
Geostacjonarna orbita nad ike nie jest możliwa wymaga wysokości 1 133,90 km, poza strefą wpływów grawitacyjnych Ike. Jednakże, odkąd Ike i Duna są w rotacji synchronicznej, statek kosmiczny poruszający się po orbicie stacjonarnej wokół Duny będzie widział nieobracającego się Ike'a w stałym punkcie, tak jakby znajdował się na stacjonarnej orbicie Ike'a.
Tutaj macie link do modzika który pozwala na oglądanie obrazków bez minimalizowania gry co jest niezmiernie użyteczne jeżeli ktoś gra na fullscreen-ie
Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘWspomagałem miedzy innymi się tym wątkiem Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ oraz wiki.