Squad wielokrotnie powtarzał że nigdy nie powstanie multiplayer "aktywny", czyli po prostu nigdy nie będzie można latać z kolegą, dokować dwa pojazdy, lądować obok siebie itd. Problem jest prosty, obecny stan technologii. Jeżeli w tym momencie, przy pojedynczym pojeździe i jednej instancji silnika fizycznego gra potrafi mocno przyciąć przy skomplikowanej konstrukcji na nawet bardzo dobrym PC, to wyobraź sobie co się stanie z optymalizacją jeśli tych pojazdów do obliczenia będzie więcej. Dopóki nie trzymasz w piwnicy superkomputera NASA, nici z gry.
A co robi ten mod? Też już go znalazłem wcześniej i się zainteresowałem, jednak jeszcze nie było okazji przetestować. Modyfikacja ta wprowadza multiplayer "pasywny", czyli nie może nastąpić interakcja z pojazdem innego gracza, nawet jeśli będziesz od niego parę metrów, nawet nie będzie go widać. W grze występuje jedynie jako ikonka na mapie, gdzie można podziwiać jego postępy na bieżąco, a on twoje.
No i to nie jest mod w tradycyjnym znaczeniu. To aplikacja zewnętrzna, która nie wpływa znacząco i trwale na pliki gry. I z tego co wiem, to nie potrzeba do działania Hamachi.
PS. Czy zna ktoś grę "SPORE"?