Autor Wątek: Lądowanie Rosetty  (Przeczytany 5851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wto, 11 Lis 2014, 15:32:18

Offline chudya

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
    • Strona o mnie
Oglądałem dziś na National Geographic HD fajny program: Łowca komet: lądowanie Rosetty. Powtórki będą 13. listopada o godz. 12. i 23.
Według programu nc+ powtórka będzie także 15. listopada o godz. 18. natomiast wg programu NatGeo 12 listopada o 19. Która z tych wersji jest właściwa, nie wiem :)
Polecam.
« Ostatnia zmiana: Wto, 11 Lis 2014, 15:39:34 wysłana przez chudya »
Pozdrawiam
Artur

Śro, 12 Lis 2014, 15:37:46
Odpowiedź #1

Offline Dirkuu

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Tutaj ponoć będzie dzisiaj live z lądowania na komecie.
« Ostatnia zmiana: Śro, 12 Lis 2014, 15:47:19 wysłana przez Dirkuu »
Witam i pozdrawiam, do następnego ; )

Reklama

Odp: Lądowanie Rosetty
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 12 Lis 2014, 15:37:46 »

Śro, 12 Lis 2014, 17:33:34
Odpowiedź #2

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
I przydupczyła! Gratulacje dla ESA'y! :D

Owszem, był live. Oglądałem. Cieszyli się jak dzieci. A ja razem z nimi :D

Czw, 13 Lis 2014, 20:40:19
Odpowiedź #3

Offline NickEagle

• Szeregowy
  • *
Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę, ale to chyba Philae wylądował, nie Rosetta :P

Z ciekawszych informacji znalezionych na polskich forach astronautycznych (chyba nieoficjalna interpretacja odebranych danych): pojazd lądował nie raz, nie dwa, ale trzy razy. A po pierwszym zetknięciu z powierzchnią, odbił się i "wisiał w powietrzu" przez następne 2 godziny :D

Mi, osobiście, pozostaje czekać na lot testowy Oriona i przelot New Horizons obok Plutona.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 13 Lis 2014, 20:40:19 »

Pią, 14 Lis 2014, 08:51:23
Odpowiedź #4

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Nie zapomnij o przelocie Dawn obok Ceres. Luty 2015.

Pią, 14 Lis 2014, 14:13:54
Odpowiedź #5

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
(chyba nieoficjalna interpretacja odebranych danych): pojazd lądował nie raz, nie dwa, ale trzy razy. A po pierwszym zetknięciu z powierzchnią, odbił się i "wisiał w powietrzu" przez następne 2 godziny :D

Oj, bardzo nieoficjalna. Nie tyle były trzy podejścia, co jedno podejście korzystające z trzech narzędzi stabilizacyjnych, a więc:
1. Philae (Philæ?) miał wystrzelić harpun.
2. Silnik wycelowany w górę miał "przygwoździć" Philae, a także usunąć efekt odrzutu po wystrzeleniu harpuna.
3. Swego rodzaju śruby przy nóżkach miały wkręcić się w powierzchnię.

Zarówno harpun, jak i silnik nie zadziałały. Na szczęście śruby pomogły, ale lądowanie graniczyło z cudem. Zresztą szef w kontroli w ciągu kilkunastu sekund przed wielkim szczęściem miał minę, jakby kometa połknęła ten lądownik.

No i jak to żartem napisał jeden pracujący w ESA Polak, "Jak się rozwali to powiemy wszystkim że taki był cel, że chcieliśmy sprawdzić czy za pomocą uderzenia w odpowiednie miejsce możemy zmienić trajektorię komety albo asteroidy, na wypadek gdyby kiedyś jakaś mogła uderzyć w ziemię i chcielibyśmy tego uniknąć!"

Z rzeczy, które mi się nie spodobały, jest wszechobecne (nawet w telewizji, o zgrozo) głoszenie, że lądowania dokonało NASA. No tak, bo przecież dla nich inne organizacje zarówno rządowe (ESA? Roskosmos? POLSA? :D), jak i pozarządowe (Space-X? Więcej nie powiem, bo nie wiem) albo nie istnieją, albo nie dają żadnych efektów.

Oprócz tego, wielki klasyk: W BBC po półminutowej notce "Rosetta wylądowała na komecie, leciała tam 10 lat, kosztowało to X dolarów, jest oddalona Y kilometrów od ziemi" przez dobre 15 minut gadali o tym, jak to jedna gwiazdka wszczepiła sobie implanty do piersi.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 14 Lis 2014, 14:13:54 »

Pią, 14 Lis 2014, 15:13:14
Odpowiedź #6

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Hmm, nie zzwróciłem uwagi na pomyłke agencji. Za to w jednym wydaniu wiadomości fakt że w lądowniku wykorzystano polski sprzęt badawczy przedstawiono tak, jakby to Polska tę misję zorganizowała :D
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Pią, 14 Lis 2014, 15:22:37
Odpowiedź #7

Offline KubaAseph

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 17
  • 卐卐卐卐卐卐卐
Właśnie, nie zapominajmy o Bardzo Zaawansowanym Polskim Sprzęcie obecnym na lądowniku.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 14 Lis 2014, 15:22:37 »

Pią, 14 Lis 2014, 17:42:19
Odpowiedź #8

Offline Youtub

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 6
Bardzo fajnie że udało im się wylądować. Ale mam pytanie. Czy przypadkiem NASA nie próbowała kiedyś wylądować na komecie? Chyba że to była asteroida...
"Patrząc w tył nie da się iść w przód"

Pią, 14 Lis 2014, 18:45:37
Odpowiedź #9

Offline NickEagle

• Szeregowy
  • *
Bardzo fajnie że udało im się wylądować. Ale mam pytanie. Czy przypadkiem NASA nie próbowała kiedyś wylądować na komecie? Chyba że to była asteroida...

Może chodziło ci  misję, chyba w ramach Flexible Path. NASA ma zamiar wysłać załogowy lot w kierunku asteroidy (Asteroid Redirect Mission) w drugiej połowie lat 20. Misja skądinąd znana m.in. graczom KSP, którzy swego czasu oczekiwali na 0.23.5 :D

Z bezzałogowych zaś większy rozgłos uzyskała sonda Deep Impact. Ale nie chodziło tutaj o lądowanie na komecie, co raczej przy...sadzenie w nią :)
« Ostatnia zmiana: Pią, 14 Lis 2014, 18:54:50 wysłana przez NickEagle »

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Pią, 14 Lis 2014, 18:45:37 »

Pią, 14 Lis 2014, 19:29:41
Odpowiedź #10

Offline Youtub

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 6
Z bezzałogowych zaś większy rozgłos uzyskała sonda Deep Impact. Ale nie chodziło tutaj o lądowanie na komecie, co raczej przy...sadzenie w nią

Chyba właśnie o tą misje mi chodziło :0
"Patrząc w tył nie da się iść w przód"

Pią, 14 Lis 2014, 20:18:23
Odpowiedź #11

Offline Condzi

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 9
Co do 'ladowania' na komecie sondy Phile - nie zadzialal jakis silniczek, sonda odbila sie i walnela kilka kilometrow dalej. Tak slyszalem na TVP / TVN.

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Pią, 14 Lis 2014, 20:18:23 »

Pią, 14 Lis 2014, 20:27:30
Odpowiedź #12

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Postanowiłem to zweryfikować i jak na razie wszystkie strony, które mi wyrzuciło na ten temat mówią, że się powiodło. Czyżby rodziło się lobby zwolenników teorii spiskowych, uważający, że lądowanie na komecie 67P Czuriumow/Gierasimienko to fake?

Pią, 14 Lis 2014, 20:35:29
Odpowiedź #13

Offline Condzi

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 9
Dziwne. Na jakimś zdjęciu (znalazłem)   widać nóżkę od lądowania i że niby Phile jest na boku i nie mogą odpalić jakiegoś wiertełka bo lądownik sobie poleci w próżnie.
« Ostatnia zmiana: Pią, 14 Lis 2014, 20:38:56 wysłana przez Condzi »

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Pią, 14 Lis 2014, 20:35:29 »

Pią, 14 Lis 2014, 20:44:34
Odpowiedź #14

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Odbił się, aczkolwiek jest stabilny. Koniec, końców trafił w trochę inne miejsce niż zakładano, ale z tego co napisane jest w artykule z linka, z którego pochodzi twoje zdjęcie, jest w dobrym stanie.