Autor Wątek: KSP 1.0 (stary temat)  (Przeczytany 125839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie, 01 Lut 2015, 17:36:45
Odpowiedź #90

Offline Moskit

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 31
Uwaga od Moderatora Globalnego Unikajmy offtopicu, szczególnie gdy może on kogoś mniej lub bardziej urazić. // Raynus
« Ostatnia zmiana: Pon, 02 Lut 2015, 16:00:24 wysłana przez Raynus »

Nie, 01 Lut 2015, 17:42:24
Odpowiedź #91

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
1. Jeden surowiec potwierdzono na Twitterze i Twitchu
2. Kethan i Karbonite to jedyne mody na wydobycie poza Interstellar, gdzie system surowców jest nieczytelny i nie stanowi głównej części moda, nic dziwnego że są popularne.
3. Modowanie systemu stockowego będzie proste lub prostsze niż Kethanu...
4. ...więc będzie można łatwo napisaç uniwersalny utrudniacz.

W kethane wystarczyło podzielić LFO na dwa surki by totalnie zmienić strategie, a osuszenie planet to kwestia banalnej modyfikacji w .cfg więc... nie lękajcie się :)

Przy okazji, Kadaf należy do tych którzy uważają że grywalność jest wprost proporcjonalna do poziomu symulacji realności (chwaląc przy tym aerodynamikę wymagającą skrzydeł w poszyciu i umożliwiającej wysłanie hotelu na Dune w jednym kawałku  ;D)
« Ostatnia zmiana: Nie, 01 Lut 2015, 17:47:09 wysłana przez Drangir »
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

Odp: KSP 1.0 (stary temat)
« Odpowiedź #91 dnia: Nie, 01 Lut 2015, 17:42:24 »

Nie, 01 Lut 2015, 17:45:51
Odpowiedź #92

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Moskit, osoby kompletnie nie interesujące się astronautyką nie kupią KSP, tak samo jak ja nie kupię gry w której ubieramy w różowe wdzianka mangowe panienki. Bo mnie to nie interesuje.
Wgrywanie modów dla utrudnienia? Jasne, można, tyle że co aktualizację co bardziej długotrwała i skomplikowana misja leży. Wersja 0.90 zarżnęła moją misję na Eve, ponieważ każdą pierdołę musiałbym budować od początku. Real Solar System? Cóż, osoby ze zwichniętą estetyką mogą być zachwycone pikselami tekstur wielkości Księstwa Monako. Wyjątkiem jest Maciuś, który po prostu uwielbia obliczenia i grafika dla niego jest sprawą trzeciorzędną. Nie chce mi się tu sypać linkami, ale złożone wyprawy wielu graczy operującej na dużej ilości modów zazwyczaj kończą się nierozwiązywalnym bugiem bądź zmianami co aktualizację. Tak więc pewnym rozwiązaniem jest stock. Tyle że stock jest niestety dość banalny.
Kwestia ilości czasu poświęconej grze, sorry Moskit, w drugim locie od momentu uruchomienia KSP byłem na orbicie, w czwartym lądowałem na Munie, więc nie wiem gdzie te kilkadziesiąt godzin na docieranie na orbitę Muna. A poza tym wyraźnie zaznaczyłem że tu nie chodzi o trudno/łatwo, tylko ciekawie/nudno. Jeden surowiec nie jest ciekawy. Właściwie przypomina tryb godmode z nieskończoną ilością paliwa, skoro jest tak ogólnodostępne i niewymagające praktycznie niczego.
Tak więc masz moje przemyślenie, bo cóż, zdarza mi się ono dość często.

[Post scalony: Nie, 01 Lut 2015, 18:12:25]

Drangir, no to wskaż mi gdzie to ja chwalę tak tą aerodynamikę :) Nie, ja jej wcale nie chwalę przy lotach w wyższych partiach atmosfery. Nienajgorzej sprawia się przy lotach lekkimi jednostkami do pułapu 5 km, chociaż i tak zachowuje się przedziwnie, bo to prawie jak latanie w zupie. Chociaż z drugiej strony wspominałem przy mojej replice B-17, że prędkości startu, lądowania oraz przelotową ma zaskakująco podobną do oryginału, co wychodzi na spory plus (ku mojemu zaskoczeniu). Co do hotelu na Dunie, nie ukrywajmy, że to był taki lekki żarcik nie mający wiele wspólnego z realizmem. Niestety nawet mody nie umożliwiają rzeczywistego montowania konstrukcji gdziekolwiek, ponieważ doki dokami, ale to jednak nie klucz dziewiętnastka i garść nakrętek :)
« Ostatnia zmiana: Nie, 01 Lut 2015, 18:12:25 wysłana przez Kadaf »

Nie, 01 Lut 2015, 20:05:58
Odpowiedź #93

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
@ShookTea: Nie łatwo się bić, kiedy ja leżę, a dwóch mnie kopie, prawda? Postanowiłem się poddać, bo wiedziałem, że nie wygram, lecz jak uzyskałem poparcie Kadafa i było 2vs2 to wtedy mogłem już wyrazić swoją opinię? Owszem, przesadziłem nieco mówiąc, że Squad sobie obrał target wiadomo jaki, ale nie zmieniłem swojej opinii, że KSP jest zbytnio ułatwiane. Może ktoś to nazwie tchórzliwym podejściem, lecz ja to nazywam pokojowym podejściem, bo nie mam zamiaru tworzyć wojenek.

@Moskit: Spokojna głowa, żyłka mi nie pęknie, bo nie mam zamiaru walczyć i bronić swojej teorii. Ja tylko chcę spokojnie wyraźić swoją opinię.

Ogółem ja nigdy nie nazwałem nikogo noobem, bo nie umie w coś grać. Również nie mam zamiaru nazywać początkujących graczy w KSP noobami, co więcej, jeżeli mnie poproszą o pomoc, to pomogę im tyle, ile dam radę. Jednak tworzenie zbyt prostej gry nie ma absolutnie żadnego sensu. KSP jest kierowane dla tych, co interesują się choć trochę astronomią, więc jakąś wiedzę już mają(np. co to jest orbita, itd.), a ci co nie wiedzą tego i ich to nie interesuje, to wogóle nie spojrzą na KSP, jak mój kuzyn, który kompletnie nie ogarnia tematu astronomii i go to nie interesuje, stwierdził, że by się zanudził w KSP, a ja jako miłośnik astronomii ubóstwiam tą grę. I dlatego sądze, że KSP zaczyna podążać w złym kierunku - ułatwianie tak banalnej gry nie ma żadnego sensu, bo nie trzeba być specjalistą w astronomii, aby stwierdzić, że KSP to banał. W KSP mogę dolecieć wszędzie, a w Orbiterze ledwo daje radę zrobić porządną orbitę. Panowie, proponuję skończyć tą dyskusję, lub przenieść ją do innego tematu, bo zbaczamy nieco z tematu, jakim jest nadchodząca wersja KSP i posypią się warny.

@Down: Ok, przepraszam, zamiast "mnie kopie" niech będzie "przedstawia swoje kontrargumenty", może tak być? Skąd ten pomysł, że ja się kłócę, jak wspomniałem, nie mam zamiaru się z nikim kłócić, ani wywoływać wojenek. Zgadzam się z tobą, że jaka by ta wersja 1.0 nie była i tak wszyscy będziemy w nią grać.
« Ostatnia zmiana: Nie, 01 Lut 2015, 22:59:12 wysłana przez kamils096 »

Reklama

« Odpowiedź #93 dnia: Nie, 01 Lut 2015, 20:05:58 »

Nie, 01 Lut 2015, 20:19:55
Odpowiedź #94

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
"Kopie"?Wypraszam sobie, nie wiem skąd u was ten cały jad i traktowanie dyskusji jako konfliktu. Wersja jeszcze nie wyszła, wiele faktów jest tajemnicą a i tak wszyscy spalimy kolejne setki godzin czy to na 1.0, 0.90 czy 0.18 jak ktoś ma raka nostalgii :V

Nie, 01 Lut 2015, 22:43:07
Odpowiedź #95

Offline Tymekps

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Na munie jestem w stanie zaakceptować prawie całą powierzchnię pokrytą surowcem - regolit księżycowy ;)

Reklama

« Odpowiedź #95 dnia: Nie, 01 Lut 2015, 22:43:07 »

Nie, 01 Lut 2015, 22:58:30
Odpowiedź #96

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
Tak to działa właśnie w wydobyciu Interstellar, tylko przy okazji on dodaje pierwiastki promieniotwórcze do wydobycia, syntezę amoniaku, elektrolizę wody i jeszcze kilka rzeczy. Na regolicie polatasz na Munie czy Ike, poświęcając mnóstwo energii elektrycznej i ciągnąc ciężką rafinerię i specjalistyczny silnik, który będzie użyteczny tylko na dwóch ciałach. To jest kierunek o którym mówił Kadaf, ale surowiec będzie kolejnym kamieniem filozoficznym po Kethanie i to jest akurat fakt. Trudność obróbki jest tajemnicą, kto wie, może ilość wymaganej energii będzie wymagała naprawdę dużej ilości Gigantorów? Nie wiemy nic poza bardzo mało mówiącym screenie.

Pon, 02 Lut 2015, 05:08:15
Odpowiedź #97

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Real Solar System? Cóż, osoby ze zwichniętą estetyką mogą być zachwycone pikselami tekstur wielkości Księstwa Monako.
O nie nie mój drogi, nie tak szybko. Teraz RSS ma nowe tekstury, możesz odpalić 8K, Mars ma ukształtowanie terenu jak w Google Earth. Sam zrobiłem nawet niedawno mały eksperymencik: to co jest na zdjęciach to Mars w 8K i dokładnie te same współrzędne z Google Earth:

No popatrz, to samo ukształtowanie terenu i pomyśleć, ze gdybyś był tam naprawdę zobaczyłbyś to samo.

A do ładniej wyglądajacych planet masz jeszcze RVE:

Grube co? Chłopie przecież to o klasę przebija ten cały Astronomers Visual Pack! Tak jak w najnowszym Orbiterze.

Ja będę grał w RSS bo uważam, że wygląda nie gorzej od stocka. Nie dla żadnych obliczeń. Tak wiec skończmy z tym pikselami wielkości Monako, bo to już nie aktualne.  :)

Wyjątkiem jest Maciuś, który po prostu uwielbia obliczenia i grafika dla niego jest sprawą trzeciorzędną.
Maciuś grał na starej wersji RSS z 0.23.5 głównie ze wzgledu na dodatkowe obiekty jak Neptun czy Tryton. Potem tak jak pisalem był duży update z całkiem nowymi teksturami.

Kadaf, nie uchylaj sie od RSS bo i tak cię to czeka :) Kończysz szybciutko Eve, bierzesz tym razem czerwoną pigułkę zamiast niebieskiej i witamy po jasnej stronie mocy. 8)

Nie chce mi się tu sypać linkami, ale złożone wyprawy wielu graczy operującej na dużej ilości modów zazwyczaj kończą się nierozwiązywalnym bugiem bądź zmianami co aktualizację.
Na moim stockowym Kerbolu, jest cos koło 25 modów i żadna z moich złożonych wypraw nie skończyła się nierozwiązywalnym bugiem albo nawet rozwiązywalnym bugiem. Na mojej instalce RSS jest 58 modów i gra po odpaleniu korzysta tylko z 2,6GB. Musiałbym siedzieć pół dnia żeby scrashowała! Sprawdzałem! Ale to już trzeba dużo pracy włożyć żeby to wszystko tak działało. Sam  dzisiaj np. poszukałem modów, które dodają Goo i MaterialLab ale ważą 10X mniej niż stockowe ze Squad. 
« Ostatnia zmiana: Pon, 02 Lut 2015, 05:16:34 wysłana przez winged »

Reklama

« Odpowiedź #97 dnia: Pon, 02 Lut 2015, 05:08:15 »

Pon, 02 Lut 2015, 09:24:39
Odpowiedź #98

Offline wbielak

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
Zrobisz system zaopatrywania paliwa w układzie Joola gdzie z Laythe ciągniesz utleniacz, z Vall monoprop, a z Bopa kerazynę? Nie zrobisz, bo surowiec jest jeden. W tej chwili idea mobilnych rafinerii nie ma żadnego sensu przy jednym surowcu. Tak samo z rafineriami orbitalnymi, tak samo z transportem paliw by z wielu elementów składowych zrobić coś co się da nalać do baku. Dla mnie to skrajna porażka. Ale cóż, noobom może się spodobać.

A kiedyś pisałeś że wszystko jest kwestią wyobraźni ;)

A poważnie IMO można wszystko zrobić sensownie nawet z jednym surowcem.
Pytanie czy dostaniemy jeden konwerter (by wszystkimi rządzić) czy będą to trzy osobne (mam nadzieję ciężkie i niezbyt poręczne) części.

Tu dobrym przykładem może być mod na pozakerbińskie launchpady.
Na pierwszy rzut oka wydawało mi się to bezsensownym ułatwieniem.
Ale po bliższym zapoznanie się z modem i załapaniu że poza dostarczeniem masy sórowców wymagane jest jeszcze wybudowanie stoczni i utrzymanie sporej ilości kerbali w niej pracujących zaczyna mi się podobać i jak się uporam z bazą to zacznę ją przekształcać w stocznie.
A w zasadzie budować od nowa bo mod o którym mówię działa w oparciu o kethane a ja w końcu postawiłem na karbonite.

Tak czy inaczej nawet coś co na pierwszy rzut oka wygląda na wielkie ułatwienie gry może być zrobione ciekawie i wymagać od gracza sporo zaangażowania.

Pon, 02 Lut 2015, 15:37:55
Odpowiedź #99

Offline Moskit

• Kapral
  • **
Popieram Maciusia. Nie ma wzbraniania się i szukania wymówek przed RSS+RO. ;]

Sam trochę ostatnio to męczę i muszę przyznać, że może nie jest to kompletnie inna gra, ale naprawdę sporo w KSP zmienia. Szczególnie jak zacznie się korzystać z Rear Fuels i proceduralnych części. Człowiek automatycznie zaczyna tworzyć proste konstrukcje, które przypominają te z prawdziwego świata. ;)

Reklama

« Odpowiedź #99 dnia: Pon, 02 Lut 2015, 15:37:55 »

Wto, 03 Lut 2015, 01:16:00
Odpowiedź #100

Offline Maciuś

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 51
No proszę, ludzie gadają o mnie i o RSS. Ale jestem wpływowym trend-setterem :D

Raynus, nie bij za offtop

Wto, 03 Lut 2015, 06:44:42
Odpowiedź #101

Offline winged

• Plutonowy
Nie no dla mnie największa inspiracją były rekonstrukcje prawdziwych misji, które wrzucał chrispbacon82 z międzynarodowego forum (taki jeden co zmieścił 140 modów na 2GB RAMu). Sam zamierzam pójść tą drogą. Aczkolwiek faktycznie pierwszy raz o RSS dowiedziałem się od ciebie oglądając relację z twojej pierwszej wyprawy na Marsa ;)

Moskit zainstaluj jeszcze Realism Overhaul. Zmienia on parametry silników i zbiorników do ich odpowiedników z świata rzeczywistego. Będzie łatwiej.

Człowiek automatycznie zaczyna tworzyć proste konstrukcje, które przypominają te z prawdziwego świata. ;)

Na RO można zrobić takie repliki, że nie tylko wyglad się zgadza ale też masa, udźwig na LEO a nawet takie szczegóły jak dokladne wymiary każdego członu, czas pracy członu z dokładnością do sekundy, wysokość i szybkość rakiety w momencie odrzucenia członu itp. Trzeba tylko znaleźć odpowiednie dane telemetryczne. Sam zamierzam dopieścić mojego Saturna IB (mniejsza i nieco zapomniana wersja księżycowej rakiety) tak by jego parametry i trajektoria lotu były dokładną kopią prawdziwych. Na razie mam względnie podobną rakietę ale nie wiedzieć czemu moja musi ważyć prawie 10% wiecej by udźwignąć to samo na LEO. Możliwe, że sposób wyjścia na orbitę jest nieoptymalny. 

tak samo jak ja nie kupię gry w której ubieramy w różowe wdzianka mangowe panienki.
Hmm a jakbyśmy rozbierali to byś kupił. 8)
« Ostatnia zmiana: Wto, 03 Lut 2015, 11:17:43 wysłana przez winged »

Reklama

« Odpowiedź #101 dnia: Wto, 03 Lut 2015, 06:44:42 »

Wto, 03 Lut 2015, 09:12:03
Odpowiedź #102

Offline Moskit

• Kapral
  • **
@Wingled:
Moskit zainstaluj jeszcze Realism Overhaul. Zmienia on parametry silników i zbiorników do ich odpowiedników z świata rzeczywistego. Będzie łatwiej.

Nie ma wzbraniania się i szukania wymówek przed RSS+RO. ;]

Jak myślisz, co oznacza skrót RO w "RSS+RO"? :D

Ja ogólnie nie jestem jakimś mega pasjonatem prawdziwego wyścigu kosmicznego, więc piąte przez dziesiąte coś tam wiem (trochę pomaga w tym Project Alexandria autorstwa Boba Fitcha na Tubie :P ), ale naprawdę sporo frajdy aktualnie sprawia mi granie w RSS z RO, w karierze RP-0. Czuję ogólnie wyzwanie i jakiś tam nowych rzeczy uczę się. ;)

Btw. jaki masz profil startowy na LEO? Mi zazwyczaj wychodzi mniej-więcej tak, że przy ~100m/s zaczynam powoli powalać rakietę. Jeżeli mam właściwy stosunek mocy do masy, to rakieta praktycznie samoistnie wykonuje zwrot grawitacyjny. Ogólnie na 30-40km mam ~1000m/s i później AP wychodzi jakoś 150-200km. Wydaje mi się to całkiem prawidłowy wynik, ale nie jestem pewien. ;)

I chyba zaczynamy robić offtop z RSS'em. :/ Nie jestem pewien, ale jest na tym forum temat poświęcony wyłącznie RSS'owi?
« Ostatnia zmiana: Wto, 03 Lut 2015, 09:15:38 wysłana przez Moskit »

Wto, 03 Lut 2015, 10:59:34
Odpowiedź #103

Offline winged

• Plutonowy

I chyba zaczynamy robić offtop z RSS'em. :/ Nie jestem pewien, ale jest na tym forum temat poświęcony wyłącznie RSS'owi?

Założyłem nowy temat:

Reklama

« Odpowiedź #103 dnia: Wto, 03 Lut 2015, 10:59:34 »

Śro, 04 Lut 2015, 23:56:53
Odpowiedź #104

Offline Ruszka

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Moskit, osoby kompletnie nie interesujące się astronautyką nie kupią KSP

[Post scalony: Nie, 01 Lut 2015, 18:12:25]

Nie interesuję się astronautyką, a kupiłem KSP, więc argument możesz schować do kosza ;)