• KSP .21 5 1
Aktualna ocena:  

Ankieta

Czy podoba Ci się .21?

Tak, jest świetne
Jest OK, ale czegoś brakuje
Tragedia!

Autor Wątek: KSP .21  (Przeczytany 77963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pon, 29 Lip 2013, 20:43:59
Odpowiedź #225

Offline baalnamib

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 45
  • A może zbudujemy wielkiego, drewnianego borsuka?
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Ale wina raczej polega na tym ze gra wszystkie obliczenia wykonuje w RAM. Twórcy powinni przerzucić obliczenia do karty graficznej (GPU).

Ale wtedy wchodzi do wymagań obsługa DX 11 lub karty Nvidii.
Z wolna interpretując: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Ja staram się tworzyć instalacje max 300-400 części + to, że uwielbiam małe i funkcjonalne pojazdy. I tak robię od dawna. Nie denerwuje się na slideshow, a misje wyglądają jak nasze ziemskie (MIR mam na myśli).
« Ostatnia zmiana: Pon, 29 Lip 2013, 20:57:44 wysłana przez baalnamib »
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.

– Mein Hund hat keine Nase!
– Und wie riecht er dann?
– Schrecklich!

Pon, 29 Lip 2013, 20:57:23
Odpowiedź #226

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 12
  • Per aspera ad astra
Jeszcze jeden ciekawy bajer (chyba nikt o tym nie wspominał) - klikając od razu na wyrzutnię dostajemy ulepszoną listę naszych konstrukcji, widzimy nazwę, ilość części, ilość stejdży, możemy sobie wszystko ładnie segregować, przydzielać załogę a jak dodaliśmy opis w VABie (kolejny fajny patent), to jest on tam również wyświetlony.
Mała rzecz a cieszy :)
Przez trudy do gwiazd

Reklama

Re: KSP .21
« Odpowiedź #226 dnia: Pon, 29 Lip 2013, 20:57:23 »

Wto, 30 Lip 2013, 08:07:29
Odpowiedź #227

Offline Antares

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
@rafal3920
Przy 300-400 części mnie działa dobrze, ale prędkość spada bardzo szybko, przy "ledwo" 760 częściach sekunda w grze trwała 6 sekund! Wyniesienie na niską orbitę trwało ponad pół godziny! Do dokowania ustawiłem wszystko na minimum, także fizykę, no i miałem może 7-8 fps(jakieś 500części) mimo że reszta statku miała niewiele mniej części to chodziła na 25fps, ale może to wina budowy statku

Może kolega podać specyfikacje komputera ? I podesłać swój statek przetestował bym go u siebie i zobaczył ile mam klatek ? (moze to kwestia budowy ??)

Ja mam statek z dokładnie 350 części i mam 6-8 klatek przy odpaleniu rakiety.
Mam świeżą kopie gry z KSP Store i nowe save zrobione na 0.21.0, projekty tez budowałem od początku. I nie posiadam żadnych modów.

Wto, 30 Lip 2013, 12:21:49
Odpowiedź #228

Offline rafal3920

• Plutonowy
  • Reputacja: 10
AMD Athlon x2 3,2GHz(niedługo wymieniam)
10GB Ram
1GB video RAM

Dziś chyba wrzucę statek o którym mówiłem

Przepraszam za błędy językowe, złą odmianę itd... Często piszę z telefonu, a tam mam kiepski autotekst

Reklama

« Odpowiedź #228 dnia: Wto, 30 Lip 2013, 12:21:49 »

Wto, 30 Lip 2013, 12:37:26
Odpowiedź #229

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Ja pragnę dodać, że to nie jest jedynie sprawa RAMu. Owszem, RAM przechowuje aktualnie bardzo dużo elementów gry, ale nie wiem w którym miejscu ktoś stwierdził, że za fizykę odpowiada RAM. Bzdura. To procesor dokonuje wszystkich obliczeń, może to być procesor typu CPU jak i GPU. PhysX zaś to nie jest sama zdolność do obliczeń fizycznych, tylko środowisko programistyczne, engine fizyczny. Jednakże poza już samymi obliczeniami fizyki, zrzucaniu elementów do pamięci RAM, pamiętajmy też o tym, że ogromna ilość (często niewielkich) części obciąża mocno kartę graficzną oraz jej pamięć graficzną.

Poza tym patrzenie na puste liczby jest naiwnością, która prowadzi do kupna kiepskich komputerów przez laików. 4GB markowego, SZYBKIEGO (tak! RAM może być szybki lub wolny) może być o wiele lepszy od 12GB innego, kupionego w "profesjonalnym sklepie za rogiem". Te cyferki, jakim zwykliśmy opisywać RAM, jest jedynie jego pojemnością. Podobna sytuacja ma się przy procesorach i szczególnie kartach graficznych. Wiele osób myśli , że przykładowo karta GTX450 koniecznie musi być lepsza od karty GTX260, a tak nie jest. Najlepiej zanim coś się wymieni/kupi, lepiej się skonsultować z kimś, kto się na tym zna, a nie tym, kto chce z Was wyciągnąć jak najwięcej grosza i opchnąć coś, co leży od dawna, bo jest kiepskie.

Wto, 30 Lip 2013, 12:45:07
Odpowiedź #230

Offline rake

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
AMD Athlon x2 3,2GHz(niedługo wymieniam)
10GB Ram
1GB video RAM

Dziś chyba wrzucę statek o którym mówiłem

Jak już mówicie o wydajności i podajecie config, to róbcie to tak, żeby cokolwiek z tej informacji wynikało: jaki konkretnie procesor, jaki ram, jaka karta graficzna (model, a nie ile ma pamięci, bo to NIC nie mówi), mobo i przede wszystkim system! Bo takie informacje, to - jak zauważył kolega - jak z gazetki z komputerami z hipermaketu. Czyli jedno wielkie g.

CPU: i5 2500K@4,4GHz
GPU: GIGABYTE R9 290 WindForce3x
MoBo: ASRock Z68 Extreme3 Gen3
RAM: 4x4GB DDR3 1600
SSD: OCZ Vertex3 120GB (system)
HDD: 2TB WD Green
Win7 pro x64

Reklama

« Odpowiedź #230 dnia: Wto, 30 Lip 2013, 12:45:07 »

Wto, 30 Lip 2013, 12:48:00
Odpowiedź #231

Offline rafal3920

• Plutonowy
  • Reputacja: 10
No tak, w Ram zapisują się tylko powierzchnie planet, ilość paliwa itd - czyli wszystko co jest względnie stałe, ale fizykę oblicza się natychmiast i nie da jaj się zapisać tak o

@up
Procesor dałem konktetny, a grafy nie pamiętam, a system pokazuje tylko zintegrowany badziew mimo że ta lepsza działa, pamiętam że od Radeona
No i win 7 x64

Przepraszam za błędy językowe, złą odmianę itd... Często piszę z telefonu, a tam mam kiepski autotekst

Wto, 30 Lip 2013, 12:59:45
Odpowiedź #232

Offline rake

• Szeregowy
  • *
No tak, w Ram zapisują się tylko powierzchnie planet, ilość paliwa itd - czyli wszystko co jest względnie stałe, ale fizykę oblicza się natychmiast i nie da jaj się zapisać tak o

@up
Procesor dałem konktetny, a grafy nie pamiętam, a system pokazuje tylko zintegrowany badziew mimo że ta lepsza działa, pamiętam że od Radeona
No i win 7 x64

Nie, nie podałeś konkretnego, napisałeś tylko liczbę rdzeni i taktowanie. Konkretnie by było, gdybyś napisał, czy to Athlon 64 X2 6400+, czy Athlon II X2 260, czy może jeszcze coś innego.

Bzdur o RAMie  nie ma co komentować (z cyklu "nie znam się, to się wypowiem")...

Win7 pro x64

Reklama

« Odpowiedź #232 dnia: Wto, 30 Lip 2013, 12:59:45 »

Wto, 30 Lip 2013, 13:46:36
Odpowiedź #233

Offline Antares

• Szeregowy
  • *
4GB markowego, SZYBKIEGO ... może być o wiele lepszy od 12GB

Chyba masz na myśli porównanie RAM: 4GB-DDR3 z 12GB-DDR1 albo przesadziłeś z porównaniem

Wto, 30 Lip 2013, 14:20:36
Odpowiedź #234

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
4GB markowego, SZYBKIEGO ... może być o wiele lepszy od 12GB

Chyba masz na myśli porównanie RAM: 4GB-DDR3 z 12GB-DDR1 albo przesadziłeś z porównaniem

Nie. Ta liczba to tylko pojemność, czyli przestrzeń jaką może wykorzystać komputer na tymczasowe informacje. DDR3 czy też DDR2, DDR1 albo i nawet DRAM czy SRAM to po prostu rodzaj struktury. Nie przesadziłem. Komputery dla graczów nie potrzebują  zazwyczaj więcej niż 4GB RAM DDR3 o dużej szybkości i pamięci cache. Natomiast wystarczy wejść na allegro, bądź przejść się do marketów, by zobaczyć, że w miarę ceny sprzedawcy będą uporczywie wciskać większe ilości. Jest tak dlatego, że laik zobaczy "Jeeeeny... mój kolega to miał 4GB i mu dobrze chodzi, to jak będę miał 16GB to będę miał komputer lepszy niż w NASA."
Aby składać sprzęt, czy się jakoś szerzej o nim wypowiadać lub doradzać, trzeba mieć o nim pojęcie, znać się na nim.

Nie odbiegajmy jednak dłużej od tematu.

Reklama

« Odpowiedź #234 dnia: Wto, 30 Lip 2013, 14:20:36 »

Wto, 30 Lip 2013, 14:27:07
Odpowiedź #235

Offline rake

• Szeregowy
  • *
Nie przesadziłem. Komputery dla graczów nie potrzebują  zazwyczaj więcej niż 4GB RAM DDR3 o dużej szybkości i pamięci cache. Natomiast wystarczy wejść na allegro, bądź przejść się do marketów, by zobaczyć, że w miarę ceny sprzedawcy będą uporczywie wciskać większe ilości. Jest tak dlatego, że laik zobaczy "Jeeeeny... mój kolega to miał 4GB i mu dobrze chodzi, to jak będę miał 16GB to będę miał komputer lepszy niż w NASA."
Aby składać sprzęt, czy się jakoś szerzej o nim wypowiadać lub doradzać, trzeba mieć o nim pojęcie, znać się na nim.

Nie odbiegajmy jednak dłużej od tematu.

*dla graczy

Przesadziłeś - różnica między DDR3-1600 a DDR3-1866 są tak marginalne dla nieprofesjonalnego użytkownika, że nie opłaca się bawić w droższe pamięci. Dla gracza w większości przypadków zdecydowanie lepiej jest mieć 8GB DDR3-1600, niż 4GB DDR3-2133 ;)
Co do mojego 16GB - komp jest złożony pod pracę ;)

(przykładowe źródła: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ i Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ)

A tak, co by offtop ukrócić: poleciałem sobie wczoraj na Mun dużym lądownikiem (pojazd ~200 stockowych części) + zainstalowałem NovaPunch. Przez całą misję nie miałem żadnych problemów, oprócz jednego momentu, kiedy - będąc już na orbicie Muna - chciałem przejść z widoku mapy, do widoku zewnętrznego. Zaowocowało to przywieszką na dobre 15-20 sekund. Już myślałem, że 0.21 zaliczyło u mnie pierwszy crash, kiedy raptem program zaczął z powrotem reagować (z tym, że przez cały czas freeza, czas leciał i przeleciałem w tym czasie na drugą stronę Muna).

Nowy SAS pięknie zdaje egzamin - wcześniej wyjście z atmosfery i orbitowanie takim dużym zestawem było dość kłopotliwe, teraz jest naprawdę o wiele stabilniej i bardziej przewidywalnie :)
« Ostatnia zmiana: Wto, 30 Lip 2013, 14:40:45 wysłana przez rake »

Win7 pro x64

Wto, 30 Lip 2013, 15:15:55
Odpowiedź #236

Offline Antares

• Szeregowy
  • *
@rake
Przesadziłeś - różnica między DDR3-1600 a DDR3-1866 są tak marginalne dla nieprofesjonalnego użytkownika, że nie opłaca się bawić w droższe pamięci. Dla gracza w większości przypadków zdecydowanie lepiej jest mieć 8GB DDR3-1600, niż 4GB DDR3-2133
Zgadzam się z tym co napisałeś w 100%

Co do wypowiedzi kolegi Raynus... nie będę się lepiej wypowiadał bo takich głupot dawno nie czytałem. I bez urazy ;)

A co do gry to: SAS mi często wariuje i się cuda dzieją ze statkiem :D. Wiec raczej poczekam na 0.21.2 aż to poprawią.
« Ostatnia zmiana: Wto, 30 Lip 2013, 15:28:17 wysłana przez Antares »

Reklama

« Odpowiedź #236 dnia: Wto, 30 Lip 2013, 15:15:55 »

Wto, 30 Lip 2013, 15:51:09
Odpowiedź #237

Offline beryl

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 1
Nie. Ta liczba to tylko pojemność, czyli przestrzeń jaką może wykorzystać komputer na tymczasowe informacje. DDR3 czy też DDR2, DDR1 albo i nawet DRAM czy SRAM to po prostu rodzaj struktury. Nie przesadziłem. Komputery dla graczów nie potrzebują  zazwyczaj więcej niż 4GB RAM DDR3 o dużej szybkości i pamięci cache. Natomiast wystarczy wejść na allegro, bądź przejść się do marketów, by zobaczyć, że w miarę ceny sprzedawcy będą uporczywie wciskać większe ilości. Jest tak dlatego, że laik zobaczy "Jeeeeny... mój kolega to miał 4GB i mu dobrze chodzi, to jak będę miał 16GB to będę miał komputer lepszy niż w NASA."

BYZYDYURYA. Jeżeli składasz i sprzedajesz sprzęt, to nie zazdroszczę twoim klientom. Pokaż mi chociaż jeden wynik benchmarka w którym sprzęt z mniejszą ilością szybszej pamięci ma lepszy wynik. W nowych grach wzrost wydajności na tej samej platformie przy zmianie z 4 na 8GB Ramu jest duży. Dlaczego? Podam Ci jedno magiczne słowo podpowiedzi : Tekstury.

Wto, 30 Lip 2013, 16:40:56
Odpowiedź #238

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 12
  • Per aspera ad astra

wisi w powietrzu :D

Załóżcie sobie osobny wątek ;)
« Ostatnia zmiana: Wto, 30 Lip 2013, 16:42:50 wysłana przez Wawrzyn »
Przez trudy do gwiazd

Reklama

« Odpowiedź #238 dnia: Wto, 30 Lip 2013, 16:40:56 »

Wto, 30 Lip 2013, 17:03:29
Odpowiedź #239

Offline TrippleSaid

• Kapral
  • **
aż odpowiem po tym miesiącu. Nigdy się nie bijcie gumowymi mieczami! A tak to poza tym, strasznie mnie zawiodły kerbale :(