Ankieta

Kontynuować opowiadanie?

Tak, fajnie się to czyta.
32 (94.1%)
Nie, wrzucaj zdjęcia i nie przynudzaj.
2 (5.9%)

Głosów w sumie: 34

Autor Wątek: Moho Conquest  (Przeczytany 16077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pią, 07 Cze 2013, 14:56:30

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 12
  • Per aspera ad astra
PROLOG

Charlie Kerman nieśmiało zapukał do drzwi gabinetu admirała. Jeśli admirał kogoś wzywał na dywanik przeważnie oznaczało to kłopoty. Ostatni kerbal, który miał okazję oglądać gabinet dowódcy Zjednoczonej Floty wyleciał z hukiem za jakieś niedopatrzenia przy budowie ODZ Infinity. Krążą plotki, że został wystrzelony bezterminowo na Muna. Charlie miał szczerą nadzieję, że to rzeczywiście plotki.
- WEJŚĆ! - zagrzmiał tubalny głos ze środka.
Charlie wszedł posłusznie.
- Siadajcie Kerman. - rozkazał admirał. - Zastanawiacie się pewnie po co was wezwałem..
- To prawda panie admirale.
- Cisza! Teraz ja mówię. I to co powiem jest tajne. Rozumiecie?
Charlie, jako że był pojętnym kerbalem, posłusznie milczał.
- Dobrze. Sprawa wygląda następująco. Według raportów UFIA Związek Socjalistycznych Republik Kerbalskich pracuje nad napędem pozwalającym na podróże z prędkością podświetlną. Nie muszę chyba dodawać, że opracowanie takiego napędu od dawna było celem badań naukowców Zjednoczonej Floty.
- Zaraz, zaraz, UFIA?
- United Fleet Intelligence Agency.
- To my mamy szpiegów?
- Nie mamy.
- Przed chwilą pan powiedział...
- Nie mamy szpiegów.
- Tak jest.
- Chodzi o to, Kerman, że do stworzenia takiego napędu niezbędny jest astran. Wiecie, co to jest?
- Astranium? Przecież to mit. Izotop, z którego można pozyskać nieograniczone wręcz zasoby energii.
- Gówno prawda, Kerman. Nie powiem ci skąd, ani kiedy, ale udało nam się zdobyć jego niewielką ilość. Dosłownie odrobinkę. Pamiętacie tą eksplozję na Dunie, po której powstał olbrzymi krater o średnicy 80 kilometrów?
- Chodzi o zderzenie z asteroidą?
- Chodzi o to, żeby wszyscy myśleli, że o to chodzi. Tak naprawdę przeprowadziliśmy testy na astranium. Udało nam się rozszczepić 15 mikrogramów izotopu. Ale do rzeczy, Kerman, nie mam czasu na pogawędki. Jest misja do zrobienia. Sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa, wsiadacie w rakietę, lecicie na orbitę, tam doczepiamy wam kolejną rakietę, lecicie na Moho, sprawdzacie, czy faktycznie występują tam złoża astranu i meldujecie dowództwu. Potem ściągamy was z powrotem na Kerbin. Wszystko jest w tej teczce. Bierzecie tę robotę?
- Panie admirale, mogę zapytać, dlaczego ja?
- Jeśli mam być szczery, to wysłałbym Jeba, ale stary drań jest w połowie drogi na Joola. W testach wypadacie zaraz po nim, więc padło na was.
- Dziękuję za szczerość, admirale. Biorę tę robotę.
   Charlie wziął do rąk opasłą teczkę zawierającą szczegóły misji i skierował się do wyjścia. Kiedy miał wychodzić admirał rzucił na odchodne -
- Ta misja jest tajna, Kerman. Ściśle tajna. Piśnijcie komuś słówko a już ja się postaram, żebyście resztę życia spędzili w ciasnej puszce w drodze na Kerbol.
- Tak jest - powiedział Charlie połykając ślinę.

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Archiwa Zjednoczonej Floty
Teczka #126
Klauzula bezpieczeństwa: ściśle tajne

Akta nr 1
Dotyczy: napędu starlight

Grupie naukowców Zjednoczonej Floty z utajniono na czele udało się opracować schemat konstrukcji silnika pozwalającego rozwinąć prędkości podświetlne. Nazwa kodowa: starlight. Zasoby astranu pozyskane z misji utajniono są niewystarczające do przeprowadzenia testów. Podejrzewa się, że ogrzane palącymi promieniami słońca kratery Moho mogą zawierać bogate złoża surowca. Niniejszym rozkazuję:
- rozpoczęcie programu budowy statku zdolnego dotrzeć i wylądować na powierzchni Moho
- zaopatrzyć statek w niezbędną aparaturę badawczą
- rekrutację Kerbonauty o odpowiednim profilu psychologicznym
- meldować o postępach
Niniejszym nadaję programowi status ŚCIŚLE TAJNE

Akta nr 6
Dotyczy: testowego lotu statku typu Conquestor

Testy statku typu Conquestor zaopatrzonego w lądownik na licencji Moritz Shipyard Constructions oraz dwie sondy skanująco - komunikacyjne typu Silent Echo wypadły pomyślnie. Niniejszym zezwalam na rozpoczęcie misji Moho Conquest.

............................................
reszta będzie, jak będzie, czyli jak wyląduję na Moho :D
« Ostatnia zmiana: Pią, 07 Cze 2013, 23:04:38 wysłana przez Wawrzyn »
Przez trudy do gwiazd

Sob, 08 Cze 2013, 11:36:55
Odpowiedź #1

Offline puczek

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
dobry pomysł z ymi zdjęciami
a tak pozatym jesteś chyba jakimś dziennikarzem :)

Jestę fizykę więc jakby cos to pisz.

Reklama

Odp: Moho Conquest
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 08 Cze 2013, 11:36:55 »

Sob, 08 Cze 2013, 12:11:38
Odpowiedź #2

Offline BlackLion

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
ZSRK (Związek Socjalistycznych Republik Kerbalskich) to mój save xD, mam nawet flagę i hymn, co powiesz na wyścig gwiezdny? :D a co do statku, to piękny. Obym ja takie tworzył :D

Sob, 08 Cze 2013, 13:39:25
Odpowiedź #3

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Per aspera ad astra
O proszę, czyli nie ścigam się z wyimaginowanym wrogiem xD Puczek, nie jestem dziennikarzem, ale lubię pisać i mam wybujałą wyobraźnię ;) Co do statku, to jest jeszcze jeden moduł, całość czeka na lot, ale to muszę wszystko ładnie jeszcze ubrać w jakieś słowa i skriny ;)

Post scalony: Sob, 08 Cze 2013, 14:54:24
Akta nr 7
Dotyczy: dodatkowego modułu silnikowego z komorą kriogeniczną

Moduł Longsleep to moduł zaopatrzony w dodatkowe zapasy paliwa i dwa silniki atomowe. Ponadto na wyposażeniu znajdują się planele słoneczne, baterie, porty dokujące i komora-kokpit mająca zapewnić pilotowi bezpieczny lot w stanie stazy.
Moduł uzbrojony jest także w dwa pociski balistyczno-geodezyjne typu Depthdigger, wyposażone w aparaturę do zbadania gleby w poszukiwaniu astranium.
Longsleep przeszedł testy na orbicie. Zezwalam na wdrożenie do projektu.

Post scalony: Sob, 08 Cze 2013, 16:30:34
Akta nr 8
Dotyczy: wyboru pilota
UTAJNIONO

Akta nr 9
Dotyczy: szczegółów misji i protokołów awaryjnych w sytuacjach alarmowych
UTAJNIONO
Szczegóły misji, polecenia i zasady postępowania na wypadek sytuacji kryzysowych będą przekazywane pilotowi na bieżąco i według potrzeb.

........

Chaprer I: Conquestor rises

- Jesteście gotowi, Kerman? - Charlie usłyszał głos w słuchawkach.
Czy w ogóle można być gotowym na coś takiego - pomyślał patrząc późną nocą na potężną rakietę stojącą przed nim.
- Tak jest, Admirale.
- No to właźcie na górę, do jasnej cholery!
Charlie z coraz bardziej rosnącą obawą wspinał się po szczeblach drabinki. Naliczył jakieś sześć dopalaczy po jednej stronie. Dodatkowo dochodziły jeszcze zbiorniki z paliwem ciekłym.
- Admirale, jeśli to pierdyknie podczas startu, to znajdę się na Moho szybciej, niż zdąży pan powiedzieć "O ja kerbolę".
- Żartowniś z was, Kerman. Zamknijcie jadaczkę i zajmijcie się robotą!

Chwilę później był już za sterami i sprawdzał systemy pokładowe. Panele słoneczne w normie. Sondy Deep Echo w normie. Baterie w normie. Komputery ASAS i autopilot w normie. Nawet światła w normie. Chyba niczego nie przeoczył
- Admirale, melduję gotowość do startu.
- Wyśmienicie! Niniejszym rozpoczynam misję Moho Conquest. Powodzenia synu, Świat na was patrzy.
- Mówił pan, że misja jest ściśle tajna.
- Chciałem was podnieść na duchu.
- To pan ma kerbalskie odruchy?
- Zamknijcie jadaczkę, Kerman! Kontrola lotów, rozpocząć odliczanie!
- Tu kontrola lotów. Wszystkie systemy sprawne, warunki atmosferyczne w normie, gotowość do startu za 15 sekund.
To już, pomyślał Charlie. Chwila prawdy. Przelotnie tylko zerknął na czerwony przycisk "ABORT", kiedy rozległo się odliczanie.
- Start za T - 10.. 9.. 8.. 7.. 6.. 5.. 4.. 3.. 2.. 1.. Liftoff!

Charlie poczuł jak siła przeciążenia wcisnęła go w fotel, usłyszał potężny ryk silników i dopalaczy, przez niewielki wizjer zobaczył, jak ziemia oddala się z zawrotną prędkością. Po chwili usłyszał w głośnikach:
- Faza pierwsza przebiegła pomyślnie, odrzucamy pierwsze dopalacze i zbiorniki boczne. Dopalacze fazy drugiej aktywować na mój znak. 3.. 2.. 1.. teraz.

Rakietą ponownie szarpnęło. Wszystko trzęsło się niemiłosiernie. Jeszcze nie eksplodował, więc wszystko może dobrze się skończy. Kolejne komunikaty z kontroli lotów informowały go co się dzieje.
- Dziesięć tysięcy metrów, rozpoczynamy gravity turn.

- Piętnaście tysięcy metrów. Koniec fazy drugiej, odrzucamy dopalacze. Silniki boczne w normie. Silniki atomowe w normie. Silnik główny wykazuje lekkie oznaki przegrzania, zagrożenie misji minimalne.

Nie chwal dnia, przed zachodem, pomyślał ironicznie Charlie.
- Czterdzieści tysięcy metrów, odrzucamy zbiorniki główne.

- Pięćdziesiąt pięć tysięcy metrów. Zmniejszamy ciąg do zera. Apocentrum za T-1 minuta.
Rakieta trochę się uspokoiła. Tylko minuta, minuta i trochę i będzie po wszystkim, pomyślał Charlie.
- Siedemdziesiąt tysięcy metrów, zapłon.
Szarpnięcie i huk odpalanych silników. Charlie zamknął oczy. Co ma być to będzie.
- Witamy na orbicie, Kerman.
Charlie otworzył z niedowierzaniem oczy. Żył a jego rakieta nie rozleciała się po drodze. Fantastycznie.
- Wasze pierwsze zadanie, komandorze, to przepompowanie pozostałego paliwa ze zbiornika Mainsaila do zbiornika silników atomowych. Następnie odłączycie pusty zbiornik, nie będzie nam już potrzebny.
   Po chwili główny bak był ponownie zalany "po korek" a pusty zbiornik podryfował w przestrzeń.

- Kontrola lotów, zadanie wykonane. Co dalej?
- Teraz pozostaje wam czekać, Kerman. O świcie wysyłamy do was moduł Longsleep.
- Zrozumiałem, bez odbioru.

Post scalony: Sob, 08 Cze 2013, 18:35:00
Raport #2
W sprawie: wystrzelenia modułu Longsleep

Dzisiaj o świcie miało miejsce wystrzelenie modułu Longsleep. Po osiągnięciu orbity moduł zadokował do Conquestora. Statek zwiadowczo-badawczy Conquestor osiągnął tym samym status "ready to go" .

Zalecenia: mając w pamięci problemy wynikłe podczas lotu ODZ Infinity zaleca się wysłać wahadłowiec techniczny celem dokonania przeglądu statku.

Załącznik: pełna dokumentacja fotograficzna operacji

Post scalony: Nie, 09 Cze 2013, 12:15:08
Raport #4
W sprawie: kontroli stanu technicznego statku zwiadowczo - badawczego Conquestor

Wahadłowiec TechSystem zadokował do Conquestora. Grupa techników dokonała przeglądu oraz uzupełniono zapas monopropellantu. Uwag brak. Szef zespołu zaproponował, aby do portów dokujących przycumowały dodatkowe dopalacze w celu zmniejszenia zużycia ciekłego paliwa podczas manewru opuszczanie pola grawitacyjnego Kerbinu i zwiększenia prędkości początkowej. Projekt przesyłam niniejszym do zatwierdzenia.

Załącznik: zdjęcia z orbity

Adnotacja admirała Zjednoczonej Floty: Projekt przesyłam z poparciem do niezwłocznego wykonania. Zalecam wykonanie wstępnych testów.

« Ostatnia zmiana: Nie, 09 Cze 2013, 12:17:26 wysłana przez Wawrzyn »
Przez trudy do gwiazd

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 08 Cze 2013, 13:39:25 »

Nie, 09 Cze 2013, 18:06:36
Odpowiedź #4

Offline Jebediah

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 9
  • SHIT JUST GOT REAL
Wysyp pisarzy przezywamy. :)
Bardzo fajnie, tak trzymac.

Pon, 10 Cze 2013, 12:57:05
Odpowiedź #5

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Per aspera ad astra
Raport #6
W sprawie: gotowości statku zwiadowczo-badawczego Conquestor do lotu

Proces podłączania dodatkowych dopalaczy został zakończony dziś o godzinie 11.48 czasu środkowokerbińskiego. Operacja przebiegła bez zakłóceń, jednakże jeden z dopalaczy trzeba było rozłączyć i zadokować ponownie z uwagi na zły kąt, pod jakim skierowany była dysza. Statek zwiadowczo-badawczy Conquestor melduje gotowość do startu. Dokumentacja operacji w załączniku.

Przez trudy do gwiazd

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 10 Cze 2013, 12:57:05 »

Śro, 12 Cze 2013, 16:07:41
Odpowiedź #6

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Per aspera ad astra
Chapter II: Approach

- Komandorze Kerman, tu kontrola lotów, słyszycie mnie?
Delikatny, kobiecy głos obudził Charliego z lekkiej drzemki.
- Głośno i wyraźnie.
- Doskonale. Już czas opuścić Kerbin, komandorze. Pozwoli pan, że wprowadzę pana w szczegóły. Głównym założeniem jest wykorzystanie asysty grawitacyjnej Muna w opuszczaniu strefy wpływów Kerbinu. Pozwoli nam to zaoszczędzić cenne paliwo. Fazy będą przebiegały następująco: najpierw silniki statku będą wspomagane przez dwie pary dopalaczy, następnie po wyczerpaniu paliwa nastąpi ich odłączenie i aktywacja kolejnej pary. Musi pan włączyć wtedy rcs-y, potrzebna będzie stabilzacja lotu. Kiedy i one się wypalą, zredukujemy ciąg do zera. Znajdzie się pan wtedy kilka minut za periapsis. Żeby jak najwydajniej wykorzystać paliwo, będzie pan musiał okrążyć Kerbin cztery razy. Za każdym razem na 15 sekund przed osiągnięciem periapsis aktywujemy silniki i dezaktywujemy je 15 sekund po jej minięciu. Podczas ostatniego spalania statek osiągnie właściwy kurs i po kilku dniach lotów znajdzie się pan na okołosłonecznej. Czy wszystko pan zrozumiał? Jakieś pytania?
- Jak dokładne są wasze wyliczenia?
- Komandorze, ta misja ma ścisły priorytet, sztab najlepszych naukowców, fizyków i matematyków jest do ciągłej dyspozycji Floty. Sprawdziliśmy wszystko kilka razy, nie ma miejsca na pomyłkę.
- Coś jeszcze?
- Jak ma pani na imię?
- Ta informacja nie jest panu potrzebna do wykonania misji, komandorze, odparła rozbawiona. Ale możemy się umówić, że jeśli wróci pan cało w jednym kawałku, to się pan dowie. A teraz proszę zapiąć mocno pasy, będzie trochę trzęsło. Za 7 minut i 48 sekund osiągnie pan punkt zapłonu.

7 minut i 38 sekund później Charlie usłyszał w głośnikach komunikat:
Silniki atomowe - minimalny ciąg, zapłon pierwszego zestawu dopalaczy za 10.. 9.. 8.. 7.. 6.. 5.. 4.. 3.. 2.. 1..

- Faza druga, na mój znak. Proszę aktywować rcs-y. 3.. 2.. 1.. Teraz.

- Faza druga zakończona, uwalniamy puste zbiorniki.

- Komandorze, dopóki znajduje się pan dostatecznie blisko Kerbinu, kontrola lotów zajmie się operacjami na orbicie. Po opuszczeniu planety czas reakcji systemów na komendy z centrum byłby zbyt wolny, więc wtedy przejmie pan stery. Póki co - proszę się wygodnie rozsiąść, potrwa to jeszcze kilka godzin.

I rzeczywiście, Charlie krążył wokół Kerbinu co jakiś czas czując aktywowane silniki. Z każdym kolejnym spalaniem dotarcie do periapsis wymagało coraz więcej czasu. Na wyświetlaczu pokładowego komputera na bieżąco mógł oglądać postępy.

W końcu zobaczył ostateczną trajektorię lotu. Wygląda na to, że rzeczywiście stały za tym jakieś mądre głowy.

- Komandorze, tu kontrola lotów. Znajduje się pan na kursie przechwytującym na Mun. Po okrążeniu księżyca uzyska pan prędkość ucieczki i opuści pan strefę wpływów Kerbinu. Czas: 4 dni i 7 godzin. Może pan teraz przenieść się do kokpitu kriogenicznego, jest tam więcej miejsca, jest wygodniejszy i zapewnia pełną kontrolę nad statkiem. Proszę aktywować panele słoneczne i do usłyszenia za cztery dni. Na okołosłonecznej uzyska pan dalsze instrukcje.
- Tu Charls Kerman, zrozumiałem, bez odbioru.

Przez trudy do gwiazd

Czw, 13 Cze 2013, 10:44:47
Odpowiedź #7

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Doskonała robota Wawrzyn, sympatyczne opowiadanko, tak trzymać!
A ponieważ tak dobrze ci to idzie dam ci jedną radę techniczną lotów dalekiego zasięgu. Nie lataj na okołosłoneczną, używaj efektu Obertha. Polega on na tym, że do celu lecisz BEZPOŚREDNIO z orbity Kerbinu. Co on daje? Oszczędność paliwa. Zdziwisz się jak ogromną. Rzędu 1/3, albo i lepiej. Tu ci dodaję link do kalkulatora, to biblia eksploratorów głębokiego kosmosu:

Powodzenia!
Jeśli uznasz, że przydatne (a kurde flaki, jest) to plusikiem reputacji nie pogardzę:)
« Ostatnia zmiana: Czw, 13 Cze 2013, 10:48:07 wysłana przez Kadaf »

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 13 Cze 2013, 10:44:47 »

Czw, 13 Cze 2013, 13:36:10
Odpowiedź #8

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
Oj ty Kadafie ty. Jeszcze 2-3 tygodnie temu sam latałeś bez kalkulatora, a teraz oświecasz innych za plusy ;)

A opowiadanie zaczepiste, edycja zdjęć też. Jednak jest ich czasami aż zbyt dużo, pokazujących jedno i to samo.
Best regards from Valhalla

Czw, 13 Cze 2013, 19:24:25
Odpowiedź #9

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Per aspera ad astra
Jeśli stara gwardia pozytywnie się wypowiada, to jest motywacja :) Kadaf - ten manewr jest mi znany, aczkolwiek nigdy go nie przetestowałem w praktyce. Ale trzeba będzie Jebowi dosłać na Laythe jakąś infrastrukturę niedługo, więc będzie okazja do testów ;) Masz tę łapkę, co mi tam :D Dawster - co do zdjęć, staram się wybierać te najbardziej ciekawe i prezentujące projekt z różnych perspektyw. Mam taką zajawkę na cykanie fotek :D
Przez trudy do gwiazd

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 13 Cze 2013, 19:24:25 »

Nie, 16 Cze 2013, 16:47:34
Odpowiedź #10

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Per aspera ad astra
- Komandorze Kerman, tu kontrola lotów, odbiór.
- Kontrola lotów, tu Kerman. Miło panią słyszeć.
- Jeszcze będzie mnie miał pan dość - odparła przekornie. - Aktualizuję pana wytyczne. Za Jeden dzień, czternaście godzin i 19 minut osiągnie pan punkt na orbicie, w którym musi pan rozpocząć proces zmniejszania peryhelium. Wysyłam panu współrzędne. Będzie to wymagało olbrzymiej zmiany w delta V a przy wydajności silników atomowych, ten manewr trochę potrwa.

- Złotko, czy wy aby wszystko dobrze obliczyliście? Minę się z planetą o jakieś dziewięć tysięcy kilometrów.
- Komandorze, już pana zapewniałam, że mamy tutaj najlepszych ludzi od cyferek. I wolałabym, żeby zwracał się pan do mnie "pani porucznik".
- Udajemy niedostępną, co? - spytał rozbawiony.
- Mężczyźni... - odparła lekko poirytowana. - Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Po przeprowadzeniu manewru będzie pan miał około miesiąca, żeby porządnie się wyspać. Kiedy znajdzie się pan przed punktem największego zbliżenia, wybudzimy pana. Po jego minięciu komputer pokaże współrzędne kolejnego takiego punktu. Pan jednak skieruje się bezpośrednio w stronę planety i włączy pan silniki na pełną moc aż do uzyskania spotkania przy kolejnym podejściu. Czy wszystko jasne?
- Tak jest, pani porucznik! - wykrzyknął do mikrofonu jak z czasów akademii, kiedy był jeszcze młodym kadetem.
- Od razu lepiej. Do usłyszenia za 38 godzin. Kontrola lotów - bez odbioru.

Nieco ponad półtora dnia później silniki atomowe pracowały pełną parą. Charlie pierwszy raz spotkał się z takim usytuowaniem kokpitu, pozwalającym na ich obserwowanie.

- Kontrola lotów, tu Kerman. Sześć minut od zapłonu. Silniki sprawne, wykazujące lekkie oznaki przegrzania w granicach normy. Uzyskanie pożądanej trajektorii za pięć minut i 30 sekund.
- Tu kontrola lotów. Przyjęłam. Kontynuujcie i meldujcie o postępach.

- Kontrola lotów, tu Kerman. Manewr zakończony pomyślnie. Przesyłam koordynaty.

- Doskonale. Za 29 dni, 9 godzin i 33 minuty osiągnie pan kolejny punkt zapłonu. Proszę się przygotować do przejścia w stan stazy, wybudzenie nastąpi dokładnie za 29 dni.

Charlie zdjął skafander i wszedł do komory kriogenicznej, która stała w drugiej części modułu. Przypominała trochę przeszklony sarkofag z XXI wieku. Założył maskę na twarz, podpiął wszystkie elektrody i pozapinał pasy.
- Kontrola lotów, tu Kerman. Melduję gotowość do przejścia w stan stazy.
- Tu kontrola, rozpoczynamy proces. Kolorowych snów, komandorze.
   Komora powoli zaczęła wypełniać się błękitnym płynem. Cholernie zimny, pomyślał Charlie. Ostatnie, co pamiętał, to kilka igieł, które wysunęły się ze ścian i wbiły w jego nogi, ręce i kark. Potem odpłynął w niebyt.

Post scalony: Pon, 17 Cze 2013, 13:00:51
   Nigdy więcej, pomyślał Charlie wymiotując po raz kolejny do ubikacji. Wybudził się kilka godzin temu i od tego czasu torsje nie dawały mu spokoju. Zdołał tylko przelotnie spojrzeć na olbrzymie słońce, gigantyczną kulę ognia, która zdawała się chcieć pożreć wszystko w jej pobliżu, spopielić każdego, kto ośmielił się zbliżyć.

- Komandorze Kerman, słyszy mnie pan?
- Zabijcie mnie, proszę. - powiedział wykończony Charlie.
- Pana funkcje życiowe są w normie. Wymioty to reakcja organizmu na mieszankę homeostatyczną. Normalna rzecz w większości przypadków, za drugim razem nie powinno być objawów. Proszę wziąć coś na rozstrój żołądka z apteczki i przestać się mazać. Niedługo minie pan punkt największego zbliżenia, proszę się przygotować.

Chwilę później Charlie siedział za sterami bacznie obserwując wskazania komputera pokładowego. Po minięciu punktu, w którym był najbliżej Moho, komputer szybko obliczył kolejny taki punkt. Zgodnie z zaleceniami skierował statek prosto na cel i otworzył maksymalnie przepustnicę. Dwa znaczniki na mapie zaczęły powoli zbliżać się do siebie aż komputer zakomunikował, że znajdzie się na tyle blisko planety, że zostanie przechwycony przez jej pole grawitacyjne.

Nagle w głośnikach usłyszał znajomy głos, którego nie dało się pomylić z żadnym innym.
- Kerman, jesteście tam?
- A gdzie mam być, admirale?
- Nie błaznujcie, Kerman! Słuchajcie uważnie. Rozmawiamy na tajnym, szyfrowanym kanale. Nie muszę chyba dodawać, że to co powiem też jest tajne? Otóż Conquestor to nie pierwszy statek wysłany w stronę Moho. Był jeszcze jeden, zmodernizowana wersja ODZ klasy Infinity o nazwie Revealer. Dwa lata temu załodze udało się osiągnąć orbitę planety, jednak dalszy kontakt z lądownikiem się urwał. Jesteśmy pewni, że stan paliwa nie pozwoliły im na lądowanie. Wasza misja poboczna - osiągniecie randezvous z Revealerem, zadokujecie do niego, wejdziecie na pokład i dowiecie się, co stało się z załogą. Następnie uzupełnicie zapasy paliwa i monopropellantu. Dalej możecie kontynuować swoją misję.
- Z jaką misją był wysłany Revealer?
- Te informacje są tajne, Kerman, nie jesteście upoważnieni. Przesyłam wam zdjęcia wykonane przez radioteleskop stacji orbitalnej. Bez odbioru.

Charliemu coraz bardziej nie podobała się ta misja. Dowództwo ewidentnie coś ukrywało. Dlaczego tyle szczegółów było utajnione? Co stało się z załogą Revealera? Musiał się tego jakoś dowiedzieć. Roztropnie jednak będzie zachować ostrożność. Na swoim komputerze podał kod dostępu, wybrał opcję "szyfruj" i połączył się z Kerbinem.

- Kontrola lotów, tu Kerman, pani porucznik, słyszy mnie pani?
- Głośno i wyraźnie.
- Czy jesteśmy sami?
- Nie bardzo wiem o co panu chodzi.
- Czy tylko pani mnie słyszy?
Upewniła się, że pasmo na którym rozmawiają jest używane tylko przez nich i zadziwił ją fakt, że wiadomość przychodziła szyfrowana.
- Możecie mówić, komandorze.
- Niech mnie pani uważnie posłucha. Proszę znaleźć w archiwach floty cokolwiek na temat misji okrętu Revealer oraz wszystko co tylko się da na temat przeznaczenia misji Moho Conquest.
- Revealer? Nic mi nie wiadomo o takim okręcie.
- Wszystko zostało utajnione a dowództwo coś ukrywa. Nie będzie łatwo zdobyć te akta. Ma pani kogoś, kto mógłby pomóc?
- Mam przyjaciela, agenta wywiadu UFIA. Zobaczę co da się zrobić.
- Doskonale. Za 67 dni wejdę na orbitę paraboliczną Moho. Mam nadzieję, że do tego czasu uda się pozyskać te informacje. I proszę zachować wszystko w tajemnicy. Kerman, bez odbioru.

Wchodząc do komory kriogenicznej zastanawiał się, co takiego stoi za misjami na Moho. Miał nadzieję, że za dwa miesiące uda mu się czegoś dowiedzieć.
« Ostatnia zmiana: Pon, 17 Cze 2013, 13:01:37 wysłana przez Wawrzyn »
Przez trudy do gwiazd

Pon, 17 Cze 2013, 20:04:06
Odpowiedź #11

Offline CupOfMayo

• Plutonowy
  • Reputacja: 18
  • Niby Editor :D
Jak na ściśle tajny projekt to sporo dokładnych opisów ;)

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Pon, 17 Cze 2013, 20:04:06 »

Pon, 17 Cze 2013, 20:22:23
Odpowiedź #12

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Per aspera ad astra
Bohaterowie naszej opowiastki wiedzą tyle, ile powinni. Przynajmniej do czasu ;) A wszystkim wiernym czytelnikom, którym chce się czytać, mogę obiecać, że nie odwiedzą ich w nocy agenci UFIA :D
Przez trudy do gwiazd

Pon, 17 Cze 2013, 21:17:02
Odpowiedź #13

Offline Jebediah

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 9
  • SHIT JUST GOT REAL
Bo nie beda mieli czasu czekac do nocy? :P

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Pon, 17 Cze 2013, 21:17:02 »

Śro, 19 Cze 2013, 12:53:10
Odpowiedź #14

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Pisz waść! Nie obijamy się! Jestem mega ciekaw co dalej będzie :)