• Słynny Samolot [by Kadaf] 4 7
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: Słynny Samolot [by Kadaf]  (Przeczytany 25620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wto, 06 Maj 2014, 21:40:55
Odpowiedź #15

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Ogólnie to konstrukcja kokpitu jest z małych kratowniczek i taśm. Jeżeli zrobienie czegoś takiego sprawia ci trudność, to wysuwam przypuszczenie, że nie używasz podczas budowy klawisza Lewy Shift. To się używa tak " Lewy Shift +WSAD i służy to to do precyzyjnego obracania części podczas budowy.

[Post scalony: Śro, 07 Maj 2014, 18:18:55]
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pewnie scali posty, ale co zrobić
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mam dla Was zagadkę. Właśnie powoli powstaje następny drugowojenny samolot. Zagadka jest następująca:

Co to za model?

Temu kto prawidłowo odgadnie cóż to właśnie się buduje, wyślę plika craft gotowej maszyny.
« Ostatnia zmiana: Śro, 07 Maj 2014, 18:18:55 wysłana przez Kadaf »

Śro, 07 Maj 2014, 20:29:30
Odpowiedź #16

Offline Mikare12

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Czy to może F4U Corsair?
I przy okazji zapytam się.Jak zrobić żeby kerbal siedział na zewnątrz a nie w kokpicie.Kadłub robisz ze skrzydeł czy z czegoś innego?
« Ostatnia zmiana: Śro, 07 Maj 2014, 20:33:14 wysłana przez Mikare12 »
[size=14]I scored 78.3% on the
 Ultimate Zombie Apocalypse Survival Quiz!
 "Well done!  Your chances of surviving a zombie apocalypse are better than average!  Don't get too cocky, though.  Remember, the undead never sleep..."

Reklama

Re: Słynny Samolot [by Kadaf]
« Odpowiedź #16 dnia: Śro, 07 Maj 2014, 20:29:30 »

Śro, 07 Maj 2014, 20:36:22
Odpowiedź #17

Offline Kadaf

• Kapitan
Mikare12....

Toś mnie rozłożył :D

TAK To Corsair! Gratuluję znajomości tematu :D

No to szykuj mody których używam, czyli koniecznie smoke industries, procedural wing i kerbpaint, bo bez nich craft nie zadziała :) Ostatecznie moda na chmury i replacera możesz sobie odpuścić.

Jeszcze raz, szacun ! Nie sądziłem że ktoś zgadnie :)

Co do twojego pytania, to noo, kerbal siedzi w foteliku. A gdzie fotelik umieścisz, to już twoja sprawa.

Corsaira jeszcze robię, pozatym mam pewien dość częściożerny i czasożerny pomysł na prezentacje, więc zaglądaj :)

Śro, 07 Maj 2014, 20:39:02
Odpowiedź #18

Offline Mikare12

• Szeregowy
  • *
Akurat kompa mam potężnego więc ilość części nie będzie problemem.Zamierzam się uczyć tak robić i dzięki tym screenom zobaczyłem jak to robisz czyli kadłub ze skrzydeł ale napewno?
Ale gdzie znajdę taki fotelik :D?
Akurat znajomość to z grania w war thunder i od czasu do czasu coś przeczytam.
Akurat samolot rozpoznałem po dziobie oraz po skrzydłach ( są charakterystyczne ).
Mam taką prośbę.Czy byłbyś w stanie stworzyć poradnik na temat jak stworzyć na przykładzie Fokkera :) .
« Ostatnia zmiana: Śro, 07 Maj 2014, 20:52:34 wysłana przez Mikare12 »
 "Well done!  Your chances of surviving a zombie apocalypse are better than average!  Don't get too cocky, though.  Remember, the undead never sleep..."

Reklama

« Odpowiedź #18 dnia: Śro, 07 Maj 2014, 20:39:02 »

Śro, 07 Maj 2014, 20:53:47
Odpowiedź #19

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
O ile mi wiadomo Kerbpaint nie jest niezbędny do działania pojazdu. Taka drobna uwaga.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Śro, 07 Maj 2014, 21:13:23
Odpowiedź #20

Offline Mikare12

• Szeregowy
  • *
I jeszcze takie ważne pytanie.Jak robisz takie małe kadłuby?

Reklama

« Odpowiedź #20 dnia: Śro, 07 Maj 2014, 21:13:23 »

Czw, 08 Maj 2014, 11:30:18
Odpowiedź #21

Offline Kadaf

• Kapitan
Cóż, Corsair gotowy, ale zanim się pojawi, to drobny upgrade P-11stki i Sztukasa. doszły jak widzicie oznakowania na skrzydłach. Ma je również przyszła maszynka, którą zaprezentuje później.

Tak umiejscowione nasze Polskie szachownice to nie przypadek. Nie wiem co prawda dlaczego, ale nasi właśnie w taki "krzywy" sposób je umieszczali na skrzydłach.

Co do twoich pytań Mikare, to poradnika nie przewiduję. Dlaczego? Bo po pierwsze, zainteresowanie realnym odwzorowywaniem samolotów na forum jest nikłe, po drugie takie dłubanki to już poziom mocno zaawansowany, z którym ktoś kto buduje słabo sobie nie poradzi ile by poradników nie pisać, a z drugiej strony hardkor z doświadczeniem poradnika nie potrzebuje, bo sobie da radę i bez niego. Co do małych kadłubów, to cóż, mod procedural wings umożliwia zrobienie chyba dosłownie wszystkiego. Kwestia cierpliwości i potęgi komputera.

Corsair pojawi się niebawem!

Czw, 08 Maj 2014, 15:35:52
Odpowiedź #22

Offline Mikare12

• Szeregowy
  • *
Dobra dokładnie chodziło mi o to której części używasz jako podstawy :p

Reklama

Odp: Słynny Samolot [by Kadaf]
« Odpowiedź #22 dnia: Czw, 08 Maj 2014, 15:35:52 »

Czw, 08 Maj 2014, 18:15:36
Odpowiedź #23

Offline Kadaf

• Kapitan
Zgodnie z zapowiedzią, przed Wami nowa maszyna

F4U Corsair

Samolot ten był używany przez Marynarkę Wojenną USA. Wprowadzenie tego myśliwca definitywnie zakończyło japońską przewagę w powietrzu, gdyż Corsair był znacznie szybszy, lepiej uzbrojony i potężniej opancerzony od stosowanych przez japończyków samolotów Mitsubishi A6M Zero.

Silnik Pratt & Whitney R-2800 Double Wasp posiadał ogromną moc, w zależności od wersji, 2000 koni mechanicznych i więcej. Odpalamy i rozpoczynamy lot.

Charakterystyczna sylwetka łamanych skrzydeł została wymuszona konstrukcyjnie przez wspomniany silnik. Stało się tak dlatego, że by przełożyć moc silnika na osiągi, trzeba było użyć śmigła sporej średnicy. Średnica ta wyniosła więc przeszło cztery metry! Dlatego też standardowe golenie podwozia musiało by być niezmiernie długie i podatne na uszkodzenia. Problem ten rozwiązano właśnie dzięki łamanemu skrzydłu, bo w takim układzie zawieszenie mogło być znacznie krótsze i lżejsze.

Zarówno wersja oryginalna, jak i ta przeze mnie wykonana, wykazuje się doskonałymi właściwościami lotnymi. Pułap 5000 metrów osiąga, jak na samolot śmigłowy, błyskawicznie.

Prezentacja brzuszka w jaśniejszym kolorze :)

Corsair w tej akurat wersji został uzbrojony w cztery działka kaliber 20 mm. Japońskie Zera w celu powiększenia osiągów nie były w ogóle opancerzone, więc taki pocisk kal. 20mm przechodził przez wrogi myśliwiec dosłownie na wylot rozrywając na strzępy wszystko, co stanęło mu na drodze, zapewne ku uciesze amerykańsiego pilota, amerykańsiego dowództwa, jak i spokojnej amerykańskiej pani domu.

Podchodzimy do lądowania.

Osoby spostrzegawcze być może zauważyły na zdjęciu ze startu pewien szczegół. Mianowicie KLAPY. Klapy to bardzo interesujące urządzenie, ich wysunięcie powoduje zmianę charakterystyk aerodynamicznych skrzydła, bo spowalniają samolot, ale za to dają dodatkową siłę nośną. W rezultacie lądowanie można przeprowadzić przy prędkości znacznie, znacznie niższej od nominalnej nie tracąc jednocześnie siły nośnej. Spójrzcie na prędkość lądowania:

Klapy te postanowiłem odwzorować, ponieważ Corsair ze względu na przystosowanie do lądowań na lotniskowcach miał je bardzo wydatne. Wiadomo, "pas" startowy krótki. Ale niech mnie gęś kopnie, jeśli przypuszczałem, że to zadziała w fizyce KSP. A działa i to wyśmienicie!

Komentujcie, oceniajcie, kto wie, może jeszcze coś drugowojennego zbuduję!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikare12, wyślij mi na PW maila, craft czeka na wysyłkę. Oczywiście tylko do użytku własnego :)

« Ostatnia zmiana: Czw, 08 Maj 2014, 18:28:24 wysłana przez Kadaf »

Czw, 08 Maj 2014, 18:29:47
Odpowiedź #24

Offline MrRzepa

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Świetny samolot i takaż forma prezentacji. Rośnie nam z Kadaf mały modelarz :)

Następne wspomniane Zero?
For the king, for the land, for the mountains,
For the green valleys where dragons fly,
For the glory the power to win the black lord,
I will search for the emerald sword!

Reklama

« Odpowiedź #24 dnia: Czw, 08 Maj 2014, 18:29:47 »

Czw, 08 Maj 2014, 20:15:34
Odpowiedź #25

Offline Mikare12

• Szeregowy
  • *
Nie no jak ty rozszerzasz te Pwing?

Czw, 08 Maj 2014, 20:18:01
Odpowiedź #26

Offline Kadaf

• Kapitan
Klawisze R. T oraz G służą do modyfikowania kształtu skrzydła.

Reklama

« Odpowiedź #26 dnia: Czw, 08 Maj 2014, 20:18:01 »

Czw, 08 Maj 2014, 20:24:48
Odpowiedź #27

Offline Mikare12

• Szeregowy
  • *
Bardzo Dziękuję.Teraz spróbuję stworzyć jakiś samolot :D
Naprawdę pomogłeś mi niezmiernie.Teraz będę mógł tworzyć samoloty np Spitfire.Na pewno zamieszczę gdy mi wyjdzie.
« Ostatnia zmiana: Czw, 08 Maj 2014, 20:30:48 wysłana przez Mikare12 »

Pią, 09 Maj 2014, 10:51:16
Odpowiedź #28

Offline Skyline

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 28
  • YT-Ber Cinematiców KSP

Firma Skylab Industries jest zafascynowana najnowocześniejszymi maszynami, dlatego też bardzo liczymy na to że wasza firma jest w stanie stworzyć coś o wiele większego.

Oficjalnie mówiąc, chcielibyśmy złożyć zamówienie na samolot bombowy -
B-17

Pozdrawiam, i życzę powodzenia

Napisane ponieważ Kadaf chciał abym "zlecenie" opublikował
« Ostatnia zmiana: Pią, 09 Maj 2014, 11:40:04 wysłana przez Skyline »

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Reklama

« Odpowiedź #28 dnia: Pią, 09 Maj 2014, 10:51:16 »

Pią, 09 Maj 2014, 21:45:06
Odpowiedź #29

Offline Mikare12

• Szeregowy
  • *
Kadaf, następny samolot polecił bym ci (wysłane na PM).Ja zbudowałem go i całkiem go przypomina tylko że ma spore problemy z lotem a mianowicie przy 30-40 m/s samolot prawym skrzydlem w ziemię i robi fikołki wbrew prawom fizyki xD.Tak więc jest on zbudowany z ok. 200 części :/.

Słynny Samolot [by mumin3k]

Zaczęty przez mumin3k

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 6437
Ostatnia wiadomość Nie, 21 Wrz 2014, 16:54:31
wysłana przez szymozillo
Słynny Samolot [by KubaAseph]

Zaczęty przez KubaAseph

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3503
Ostatnia wiadomość Czw, 16 Paź 2014, 15:22:14
wysłana przez KubaAseph