Autor Wątek: Solar Reverser - Czyli mój osobisty rekord  (Przeczytany 20507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wto, 24 Mar 2015, 21:42:50

Offline Sareth

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 12
  • Dura lex, sed lex
Ostatnio grając w nasze pocieszne KSP, nabrałem chętki i potrzeby zbudowania naprawdę potężnej rakiety nośnej. Pierwszym jej przeznaczeniem miało być wynoszenie ogromnych części baz planetarnych oraz modułów stacji orbitalnych. Pomyślałem jednak że taka praca nie może się zmarnować i postanowiłem zrobić z tej rekiety istny Stress Test dla moich skromnych umiejętności. Tak oto powstał Solar Reverser!

Ta potężna jak na moje możliwości rakieta dostała proste zadania: wylecieć na orbitę z możliwie ciężkim ładunkiem (ostatecznie inną, mniejszą rakietą), zrobić zwrot przeciwny do zwrotu orbitowania Kerbinu wokół słońca, i wylecieć jak najdalej. Czy mi się to udało? Oglądajcie dalej!

Paliwo spalało się w pociesznych ilościach na sekundę

Cały lot składał się z czterech faz rozpędzania się. Faza pierwsza to oczywiście start. Silniki startowe miały łącznie 68 tyś kN mocy. Moc wszystkich silników naraz to 73k kN.
Udźwig na orbitę: około 700 ton.

Druga faza lotu, składała się z Mainsailów i "pomarańczek". Zapomniałem wspomnieć, że wszystkie człony są zrobione metodą asparagusa :)

Trzecia faza, trwała najdłużej ponieważ opierała się na wydajnych silnikach atomowych. Na nich też przekroczyłem 20000 m/s :)
Oprócz tego, dzięki tym silnikom obróciłem zwrot orbity!

Ostatnia faza opierała się na malutkich silniczkach na zwykłe paliwo. Wtedy też, po zakończeniu paliwa, wypuściłem w przestrzeń sondę, którą ochrzciłem Retarded Voyager :)

Mam nadzieję że się podobało! Wiem że nie jest to najpotężniejsza rakieta na forum, ale jestem z niej na tyle dumny, że postanowiłem się nią z wami podzielić!

BONUS: Jak widać, Kerbalom takie zabawy i pomysły nie służą. Prawie utraciłem save :|
Dura lex, sed lex

Wto, 24 Mar 2015, 21:56:48
Odpowiedź #1

Offline Maciuś

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 51
Nieźle! Wbrew pozorom bardzo lubię rozwiązania brute force. :)

To skoro manię wielkości już masz, komputer zdolny to uciągnąć też, to teraz najwyższa pora przesiąść się na RSS :D

Reklama

Odp: Solar Reverser - Czyli mój osobisty rekord
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 24 Mar 2015, 21:56:48 »

Wto, 24 Mar 2015, 23:34:19
Odpowiedź #2

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Ciekawa misja jak zwykle, chociaż ja wolę rozwiązania bardziej ekonomiczne, niż brutalną siłę, ale bardzo fajnie pomyślane. Podobnie jak wcześniej Maciuś, również zapraszam do RSS+RO, o ile twój PC da radę to uciągnąć. Napewno twoje nośne i sondy będą super wyglądały, i prawdziwy Układ Słoneczny jest ogromny. Po dłuższym graniu w RO, jak wróciłem do systemu Kerbola, to czuję, jaki ten Układ Kerbolski jest malutki, w RO jak dotąd nie zaleciałem poza orbitę planet wewnętrzych, ale wkrótce, już wkrótce  :)

Pią, 22 Maj 2015, 12:14:54
Odpowiedź #3

Offline Wielki Piotr

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 3
Temat może ciut zakurzony ale pochwalę się że największą prędkość którą osiągnąłem było
42 000m/s. W kierunku rubieży układu planetarnego. Sonda wyleciała z Kerbinu równolegle z trajektorią planety. Przez układ leciała pod kątem 90st. do słońca (lekko przyspieszając), potem zmieniając kąt do 180st. względem słońca. Traciła prędkość ale na kresach miała 33 000m/s
Budowa również była oparta o asparagusa, rozpędzałem się 40 min.

Kiedyś zbugował mi się statek w przestrzeni międzyplanetarnej. Oczywiście powstała chmura części, niektóre zmieniły trajektorię na bliską słońcu. W czasie gdy te zbliżały się do słońca osiągały prędkość lekko ponad 200 000m/s
Wtedy wpadłem na pomysł aby wykorzystać słońce do asysty grawitacyjnej- "gazować" w czasie gdy sonda leci najszybciej, a jak wiadomo im coś leci szybciej tym szybciej przyspiesza.
« Ostatnia zmiana: Pią, 22 Maj 2015, 12:24:43 wysłana przez Wielki Piotr »

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 22 Maj 2015, 12:14:54 »

Pią, 22 Maj 2015, 13:36:55
Odpowiedź #4

Offline angorek

• Sierżant
  • Reputacja: 35
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
jak wiadomo im coś leci szybciej tym szybciej przyspiesza.
O.o ktoś tu chyba spał na fizyce...
Pozdrawiam Daniel
rakiety.org.pl In thrust we trust !

Pią, 22 Maj 2015, 13:48:45
Odpowiedź #5

Offline Wielki Piotr

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 3
jak wiadomo im coś leci szybciej tym szybciej przyspiesza.
O.o ktoś tu chyba spał na fizyce...

Możliwe, usłyszałem to gdzieś kiedyś i tak mi zostało w pamięci. Nie wiem czy to 100% prawda, ale się okazało że nie prawda  :D
Chodzi o przyspieszanie w czasie gdy statek znajduje się najbliżej planety.
Moja wiedza w tym zakresie jest powierzchowna.
« Ostatnia zmiana: Pią, 22 Maj 2015, 13:55:12 wysłana przez Wielki Piotr »

Reklama

Odp: Odp: Odp: Solar Reverser - Czyli mój osobisty rekord
« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 22 Maj 2015, 13:48:45 »

Pią, 22 Maj 2015, 14:02:41
Odpowiedź #6

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
W mechanice orbitalnej to prawda.

Przynajmniej przy prędkościach orbitalnych w układzie słonecznym, wiadomo, że przy prędkościach relatywistycznych koszt energetyczny przyspieszenia rośnie bardzo, bardzo szybko.
« Ostatnia zmiana: Pią, 22 Maj 2015, 14:38:29 wysłana przez Drangir »
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Pią, 22 Maj 2015, 15:41:29
Odpowiedź #7

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali

Wtedy wpadłem na pomysł aby wykorzystać słońce do asysty grawitacyjnej- "gazować" w czasie gdy sonda leci najszybciej, a jak wiadomo im coś leci szybciej tym szybciej przyspiesza.

Nazywa się to asysta wspomagana i oczywiście daje baaardzo dużego kopa o fachowej nazwie - Efekt Obertha. Uwięziona energia potencjalna w paliwie spadając na ciało orbitowane, uwalnia się i tak dalej bla bla bla.

edit: No i energia kinetyczna paliwa też się liczy do ogólnego bilansu, więc masz Wielki Piotrze rację, im szybciej rakieta leci, tym szybciej przyspiesza, fachowo nazywa się to zryw.
« Ostatnia zmiana: Pią, 22 Maj 2015, 16:34:23 wysłana przez Robson »
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 22 Maj 2015, 15:41:29 »

Pią, 22 Maj 2015, 19:24:41
Odpowiedź #8

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
W mechanice orbitalnej to prawda.

a jak wiadomo im coś leci szybciej tym szybciej przyspiesza.

Nazywa się to asysta wspomagana i oczywiście daje baaardzo dużego kopa o fachowej nazwie - Efekt Obertha. Uwięziona energia potencjalna w paliwie spadając na ciało orbitowane, uwalnia się i tak dalej bla bla bla.

edit: No i energia kinetyczna paliwa też się liczy do ogólnego bilansu, więc masz Wielki Piotrze rację, im szybciej rakieta leci, tym szybciej przyspiesza, fachowo nazywa się to zryw.

Ale nie w taki sposób w jaki ujął to Wielki Piotr. Efekt Obertha nie polega na tym, że "im coś leci szybciej tym szybciej przyspiesza". Jeśli statek ma stosunek mocy do masy =1 to na początku będzie przyspieszał o 9,81m/s^2 i nie ma znaczenia czy jest blisko planety i leci szybko czy może jest daleko od planety i przez to orbituje wolniej. Przyspieszenie jest takie same i zależy od stosunku ciągu do masy.

To co daje Efekt Obertha to oszczędności na delta V. Najlepiej zilustrować to na przykładzie:

1. Statek jest na orbicie Kerbinu o par. 100 x 3000km, prędkość w Pe = 2900m/s. Statek dokonuje w Pe transferu na Dunę, delta V= 420m/s

2.  Statek jest na orbicie Kerbinu o par. 2500 x 3000km, prędkość w Pe = 1100m/s. Statek dokonuje w Pe transferu na Dunę, delta V= 700m/s

Czyli widać , ze jak mamy identyczne Ap i będziemy dokonywać transferu w Pe to im niższe mamy Pe tym mniej zużyjemy delta V do uzyskania odpowiedniej trajektorii ucieczkowej z tego samego początkowego Ap.

Ale przyspieszenie będzie identyczne. Statek nie przyspiesza szybciej bo leci szybciej.
« Ostatnia zmiana: Pią, 22 Maj 2015, 19:28:10 wysłana przez winged »

Pią, 22 Maj 2015, 19:31:21
Odpowiedź #9

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
 Ehem, że tak się wtrącę. Bo zdaje mi się, że jestem przyczyną zamieszania właśnie. Otóż w moim poradniku pt "Efekt Obertha - latajmy ekonomicznie" pozwoliłem sobie dramatycznie i niekoniecznie zgodnie z rzeczywistością skrócić dywagacje owego Obertha właśnie do zdania "im rakieta szybciej leci, tym szybciej leci rakieta. Nie twierdzę nigdzie, że to zdanie jest prawdziwe, ono jest po prostu dobrym kłamstwem, oraz pozwala pominąć kilka stron obliczeń, jeślibyśmy chcieli być precyzyjni. A że obliczeń niemal nikt nie miałby ochoty czytać, to napisałem co napisałem. Nie traktujcie niczego stuprocentowo poważnie, tylko dlatego, że napisał to Kadaf ;)

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Pią, 22 Maj 2015, 19:31:21 »

Pią, 22 Maj 2015, 23:27:40
Odpowiedź #10

Offline Robson

• Sierżant
    • Opowieści Kerbali

Ale nie w taki sposób w jaki ujął to Wielki Piotr.

Przyznam się bez bicia, że nie czytałem Piotra dokładnie, a nawet pewnie w ogóle go nie czytałem.
Jestem pijany od tygodnia, nie mam jasności umysłu, i dajcie mi bana bo jestem szkodnikiem.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.

Pią, 22 Maj 2015, 23:43:58
Odpowiedź #11

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Skoro nalegasz, proszę bardzo, szkodniku ty:

ERIC BANA

Tylko co na to szanowna małżonka?

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Pią, 22 Maj 2015, 23:43:58 »

Sob, 23 Maj 2015, 01:42:34
Odpowiedź #12

Offline Robson

• Sierżant
    • Opowieści Kerbali
No, kobita ma powody do zazdrości, jeśli to aktualne zdjęcie i nie retuszowane.

Katurn V, czyli jak mi się Apollo zachciało.

Zaczęty przez Jebediah

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 7165
Ostatnia wiadomość Sob, 29 Gru 2012, 19:34:43
wysłana przez antwito
SSTL czyli Single Stage To Laythe

Zaczęty przez Maciuś

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11489
Ostatnia wiadomość Nie, 09 Lis 2014, 17:06:53
wysłana przez kerbalczykerbal
Krzesełko dla Jeba - czyli rakieta do odprężenia Kerbala.

Zaczęty przez Madrian

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5853
Ostatnia wiadomość Czw, 26 Wrz 2013, 13:41:49
wysłana przez oli00PL