Witam!
Chciałbym wam przedstawić fotorelacje z misji na Słońce Mojej własnoręcznie zbudowanej rakiety "Poluks I". Najpierw jednak króciutki opis:
Pierwotnie chciałem wylądować na jakiejś planecie (z naciskiem na Dune). Rakieta wyposażona jest w prosty lądownik, którego prędkość miała zostać wyhamowana przez jeden spadochron. Wyposażony jest on w czujniki, panele słoneczne i akumulatory.
Po wystartowaniu, bezmyślnie zacząłem robić orbitę w kierunku 90*. Zrobiłem ją, zacząłem poszerzać, wyrównałem z orbitą Duny i tu zauważyłem mój olbrzymi błąd. Musiałbym gonić Dune, co byłoby baaardzo czasochłonne (ledwo możliwe). Więc myślałem, że złapie Dresa (przy okazji sprawdziłbym, czy Dres ma atmosferę) i zacząłem poszerzać orbitę. Niezbyt wychodziło mi to łapanie Dresa, więc zacząłem poszerzać do Jool. I tam nie miałem szans na złapanie, więc po dojściu do Apoapsis (nie wiem, czy dobrze napisałem
jedna literka za dużo, poprawiłem./Ravnarr) zacząłem hamować. Periapsis znikło w Słońcu i brakło mi idealnie paliwa (zwróćcie uwagę na ile mi go starczyło w tak małej rakiecie! ). Tak zbliżałem się do Słońca i rozbiłem się o jego powierzchnie (tak pisało w dzienniczku na końcu misji O_o). Dziwne, że się nie spaliłem... A oto link do albumu ze zdjęciami (polecam dać "Pokaz slajdów"):
Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘProszę o wszelką krytykę!
Pozdrawiam
Witek