Autor Wątek: Tankowanie  (Przeczytany 3612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pią, 19 Lip 2013, 09:38:45

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 12
  • Per aspera ad astra
Ostatnio chciałem wymienić swoją wysłużoną cysternę na nowszy model i postanowiłem, że jej podstawą będzie pomarańczowy dildos (wcześniej było to 7 połączonych, małych zbiorników). Konstrukcja - standard: zbiornik, zdalne sterowanko, duży zbiornik rcs, duży sasik, na szczycie zwężamy i dajemy port dokujący, na końcach i po środku rcsy w poczwórnej symetrii.
Zbiornik ładnie leci na orbitę, odrzuca wszystko co nie potrzebne i... staje się totalnym, niesterownym drewniakiem. ASAS nie jest w stanie go utrzymać w miejscu a po włączeniu rcs gibie się na wszystkie strony.
Ma ktoś jakiś sposób na sterowanie tym klockiem? Próbowałem kilku ustawień, ale niewiele to pomogło. Poprzednia konstrukcja nie miała takich dziwnych problemów.
Przez trudy do gwiazd

Pią, 19 Lip 2013, 10:07:15
Odpowiedź #1

Offline Grzegorz2121

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 4
Dodaj kilka zwykłych Sas na obu końcach. Rcs daj w takiej samej odległości od środka cięźkości , nie dawaj rcs na środku
Daj obok bloku rcs linearne rcs pomoże to w obracaniu

Moje osiągnięcia:
-Kerbin: satelita,stacja kosmiczna
-Mun: lądownik załogowy z powrotem,baza,łazik automat.
-Minmus: sonda na powierzchni
-Eve: satelita, próbnik
I wiele innych!

Reklama

Odp: Tankowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 19 Lip 2013, 10:07:15 »

Pią, 19 Lip 2013, 12:28:04
Odpowiedź #2

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Koniecznie pododawaj symetrycznie RCS'y, tak ze 4 na każdym końcu. Koniecznie te 4-stronne. Pozwoli Ci się to obracać w każdej osi, przemieszczać w przód, w tył.

Pią, 19 Lip 2013, 12:44:39
Odpowiedź #3

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Per aspera ad astra
Akurat jak i do czego służą rcsy, to wiem ;) Co do problemu, wydaje się, że zastosowanie modułu załogowego stabilizuje manewry. Ale znów większa masa, zmiany konstrukcyjne, ech.. Kerbale...
Przez trudy do gwiazd

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 19 Lip 2013, 12:44:39 »

Pią, 19 Lip 2013, 17:20:42
Odpowiedź #4

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Głupie pytanie... a masz prąd? ASAS nie działa bez prądu. ;)
A w module sterowniczym jest tylko jakaś śmieszna bateryjka, którą duży ASAS wyczerpuje w parę sekund.
Daj parę baterii i małe panele słoneczne, stałe, żeby się nie bawić w rozkładanie. Poza tym jeżeli by prądu zbrakło to i panele się nie rozłożą.

Prąd generują też niektóre silniki. Daj mały ciąg i sprawdź czy ładuje prąd i działa ASAS.

Pią, 19 Lip 2013, 17:24:43
Odpowiedź #5

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Per aspera ad astra
Pewnie, że jest prąd. Problem tkwił chyba w przesuniętym środku ciężkości a dodanie modułu najprawdopodobniej go wycentrowało. Cóż, i tak miałem wysłać dodatkową ekipę, więc nie ma tego złego ;)
Przez trudy do gwiazd

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 19 Lip 2013, 17:24:43 »

tankowanie na orbicie

Zaczęty przez karol755

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6548
Ostatnia wiadomość Pon, 05 Sie 2013, 13:20:04
wysłana przez Diakon