Autor Wątek: Prędkość sondy kosmicznej  (Przeczytany 9182 razy)

Nie, 08 Cze 2014, 09:31:23

Offline adrianoos966

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Witam
Przejdźmy od razu do sedna sprawy
Zbudowałem sondę z łazikiem która leci z prędkością 5200m/s do wewnętrznego układu słonecznego. Taka misja krajoznawcza oraz badanie osiągnięć sondy, rozmiarów układu oraz lądowanie na planecie (może się jakaś trafi). Sondę wysłałem od razu z powierzchni ziemi żeby była większa prędkość. Użyłem najlepszych silników rakietowych na ziemi i w kosmosie.
Na razie ów sonda zaznaczyła orbitowanie po całym układzie słonecznym gdzie jeden koniec ma 16dni drugi 67dni (nie ogarniam tego do końca) W każdym razie zdaje mi się że będzie sobie latała po tym układzie tylko że... trochę za wolno.
Myślałem nad użyciem "asparagusa" ale on też osiąga te 5300m/s a więcej paliwa na pokładzie nie wchodzi w grę. Ale wciąż opracowuje tego typu szybszy pojazd.
Aby użyć silniki atomowe i elektryczne musiałbym siedzieć przy sondzie godziny...
Czy da się zrobić tak aby silniki pracowały (elektr., atomowe) bez obecności gracza przy nich???
Jak wy robicie dalekie loty? Czy wykorzystujecie tylko asystę grawitacyjną?
Tylko tak da się rozwinąć większe prędkości?
Ja wiem że wpierw się orbituje, następnie wyznacza kurs na np. księżyc. Mi już leci tam łazik i stacja która wykorzystując grawitację moona wpadnie w ziemię (stacja mi już nie potrzebna)
Kończę i pozdrawiam

Oj, chyba źle wrzuciłem temat. To są problemy techniczne ale komputerów.
« Ostatnia zmiana: Nie, 08 Cze 2014, 09:33:08 wysłana przez adrianoos966 »

Nie, 08 Cze 2014, 10:50:50
Odpowiedź #1

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
To już któryś raz jak błysnąłeś adrianoos. Ja już się nie skręcam ze śmiechu, tylko z rozpaczy. Podobno wyszedł nowy Mario Carts, nie reflektujesz może?

Lecisz za wolno bo musisz wrzucić drugi bieg, a potem trzeci o.

Do diabła, włącz sobie jutuba, nie mówię że Scott Manley, bo i tak nic nie zrozumiesz, ale jakieś Wonzie i Moskity chociaż! Twoje pytania są tak skrajnie idiotyczne, że serio nie wiadomo jak na nie odpowiedzieć.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że nie odkryłeś w tej grze budynku VAB. Tam się buduje rakiety, słyszałeś o tym może? Nie, naprawdę to co masz na liście gdy klikniesz launchpad to nie wszystko co jest w tej grze. To gra o bu-do-wa-niu. Trochę jak klocki LE-GO. Takie plastikowe elementy, które możesz składać ze sobą rozmaicie. Pewnie nie wiesz... Poszukaj w internecie.

« Ostatnia zmiana: Nie, 08 Cze 2014, 10:56:42 wysłana przez Kadaf »

Reklama

Odp: Prędkość sondy kosmicznej
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 08 Cze 2014, 10:50:50 »

Nie, 08 Cze 2014, 11:28:25
Odpowiedź #2

Offline adrianoos966

• Szeregowy
  • *
Gdzie są te biegi?
Bo daje pełną moc silników (shift) do rakiety która wyniosła stację orbitalną ważącą 70ton gdyż chciałem uniknąć kłopotliwego dokowania. Dlatego wolno leci gdyż jest pełna paliwa.
Z tego co widzę to tylko hejtujesz... i lepiej nie odpisuj
Jak masz jakiś problem do mnie to powiedz tu i teraz albo zrób coś z tym a nie tylko obrażasz.
Nie ma idiotycznych pytań, są tylko złe odpowiedzi których praktycznie nie dostałem.

Nie, 08 Cze 2014, 11:36:44
Odpowiedź #3

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
Och... jeden z tych...

Co za problem w użyciu innego silnika? Wątpię, byś był w tym stadium samorozwoju w grze, by wydajność atomówki była dla Ciebie tak konieczna.

Poza tym, Ctrl+. (lub Alt+., nie pamiętam dokładnie) możesz używać podobnego przyspieszania czasu, jak w atmosferze, a wtedy silniki działają.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 08 Cze 2014, 11:36:44 »

Nie, 08 Cze 2014, 11:41:51
Odpowiedź #4

Offline adrianoos966

• Szeregowy
  • *
Dzięki za wartościowszą odpowiedź
Nie byłby problem gdyby nie to że aby wyjść i zapisać sondę trzeba wyłączyć silniki.
Dlatego jestem ciekaw czy da się zrobić tak aby one pracowały bez naszej obecności przy sondzie.
Jakaś część dowodząca sondą czy coś takiego.
Ale jeśli jest tylko wybór przyspieszacza czasu to trudno.

Nie, 08 Cze 2014, 14:57:49
Odpowiedź #5

Offline theromanek100

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
Odpalasz silnik, zwijasz grę (bądź odchodzisz od kompa nolifie jeden i idziesz na dwór coś porobić i przez ten czas masz włączony silnik) czekasz aż osiągniesz rezultat  :D
Innych sposobów przynajmniej mi znanych nie ma. Kiedy kończysz to wyłączasz silnik i tyle :)
Mam nadzieję, że pomogłem  8)

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 08 Cze 2014, 14:57:49 »

Nie, 08 Cze 2014, 15:22:56
Odpowiedź #6

Offline adrianoos966

• Szeregowy
  • *
Ok, prosto i konkretnie.

Nie, 08 Cze 2014, 15:25:50
Odpowiedź #7

Offline theromanek100

• Szeregowy
  • *
Dzięki :)
Dasz Pomógł?  8)

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 08 Cze 2014, 15:25:50 »

Nie, 08 Cze 2014, 15:47:00
Odpowiedź #8

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Ha! Nope. Po zminimalizowaniu gry odpala się "pauza". Gra się jakby zatrzymuje. Nie jest to zwiecha to stop gry. A co do właściwego pytania. Najpierw naucz się trzymać miecz, żeby nim walczyć.

Nie, 08 Cze 2014, 15:58:09
Odpowiedź #9

Offline theromanek100

• Szeregowy
  • *
Masz rację. Ale wystarczy, że nie zwinie gry i odejdzie od kompa ja tak często robię kiedy czekam na manewr, lub coś innego :)

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 08 Cze 2014, 15:58:09 »

Nie, 08 Cze 2014, 15:58:26
Odpowiedź #10

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Żeby gra działała w tle, należy ustawić tryb gry w oknie w opcjach lub  klawiszami alt+enter.Trudno mi jest wyobrazić sobie w jakim celu potrzebujesz takiej prędkości. Kilkunastominutowe manewry to domena słabych silników jonowych.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Nie, 08 Cze 2014, 22:17:17
Odpowiedź #11

Offline angorek

• Sierżant
  • Reputacja: 35
Albo ściągnij mechjeba, ustaw sobie manewr i każ mu go wykonać, ustawi się i bedzie trzymał statek na kursie i wyłączy silniki po wykonaniu manewru, ale tu trzeba znać angielski..
Pozdrawiam Daniel
rakiety.org.pl In thrust we trust !

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 08 Cze 2014, 22:17:17 »

Pon, 09 Cze 2014, 09:18:56
Odpowiedź #12

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
MechJeb jest dobry jeśli umiesz to wszystko zrobić samemu, ale Ci się nie chce, albo jeśli nie masz jak bo musisz pilnować prędkości, np. przy lądowaniu. MechJeb usuwa zabawę z gry. Jeśli wykonujesz wszystko samemu, nawet gapiąc się przez 20 minut na działające silniki da Ci to więcej satysfakcji.

Nie, 15 Cze 2014, 13:05:23
Odpowiedź #13

Offline adrianoos966

• Szeregowy
  • *
Teorytycznie umiem to robić tylko jestem... nieporęczny?, zawsze ustawiając manewr wyślizgnie, poprzesuwa mi się trajektoria na końcu a to znaczy tysiące kilometrów strat w odległości od planety. A o orbitowaniu już nie wspominam. Ok 200lotów wykonanych, jak myślę o orbitowaniu już mi się grać nie chcę. Orbitowanie na mechjebie to podstawa (dla mnie)
Po co mam się denerwować jak mogę... siedzieć z kerbalami na pokładzie i oglądać galaktyki a mechjeb zrobi tą orbitę IDEALNIE PROSTO.
Mechjeb powinien być narzędziem w podstawowym KSP. Nie odczuwam żadnej przyjemności z samodzielnego nastawienia orbity, czuję raczej zniechęcenie. To robota dla komputerów. Co innego lądowanie łazików, jeżdżenie nimi, przybijanie do stacji (dokowaniu), budowaniu itp. to się robi wyśmienicie.

I mam jeden problem techniczny z KSP, nie chcę tworzyć nowego tematu więc może ktoś odpisze.
RCS mi się poprzestawiało, bug czy coś... Chodzi o to że RCS zamiast klawiszy "W""S" mam "Q""E""
I TO NIE SĄ PRZESTAWIONE KLAWISZE. Choć przyciskam zamiast W/S Q/e to nie działa wtedy MechJeb, nie działa samodzielna trajektoria, robię to co trzeba a leci całkiem gdzie indziej od planowanego, nie odlicza prędkości choć na innej sondzie dla przykładu leci gdzie trzeba. Zauważyłem że ten bug zależny jest od modułów!
Zna ktoś coś takiego?
Strasznie mnie zniechęca i wk...a bo co chwilę muszę budować nowy "towar" który przewożę na rakiecie bo raz ten bug wystąpi, raz nie. I tak buduje po 5 razy zanim łaskawie będzie działał RCS >:(

Mam mody:
FusTek
Kerb Track
Mod Statistics
Planet Factory
Squad

Jeszcze Kethane 0.8.6 ale on nie był zgodny z KSP 0.23 więc go wyrzuciłem.
« Ostatnia zmiana: Nie, 15 Cze 2014, 13:14:16 wysłana przez adrianoos966 »

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 15 Cze 2014, 13:05:23 »

Nie, 15 Cze 2014, 13:45:57
Odpowiedź #14

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Jeszcze Kethane 0.8.6 ale on nie był zgodny z KSP 0.23 więc go wyrzuciłem.

BEEP BEEP YARRRR DETECTED

równe orbity są dla purystów i nie mają dużego sensu w ekonomicznym locie. To co dla ciebie jest męczące, dla wielu jest mięsem tej gry. Może KSP nie jest dla ciebie, co mówię bez złośliwości.

Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.