Jeśli chcesz być słabiakiem, instaluj mody w nieograniczonych ilościach. Najlepiej w ogóle wszystkie jakie powstały, droga wolna. Ja nie zabraniam. Ja piszę na podstawie własnego doświadczenia, doświadczenia, które jest spore. Można to potraktować jako pieprzenie bez żadnego sensu, albo jako rada kogoś, kto jest w te klocki naprawdę dobry. Nie kojarzę ani jednej spektakularnej wyprawy, relacji, ani nawet misji, w której ktokolwiek zastosował dziesiątki modów. I taka nigdy nie powstanie. Z jednej niezmiernie prostej przyczyny. Im więcej się ma niepotrzebnych składników, tym większy jest pomiędzy nimi chaos a za to mniej samodzielnego myślenia. Test systemów lądowania? Oczywiście, niepotrzebny z modem. W ogóle nie trzeba niczego testować, żadnej maszyny, żadnej konstrukcji. Ale to właśnie testy powodują, że widzimy co jest nie tak i co należy poprawić. Ruszamy głową, poprawiamy. Często dochodząc do wniosku, że wstępne założenia inżynieryjne okazały się błędne. Czasami postawienie sprawy na głowie doprowadza do jakiegoś fajnego pomysłu. A KSP to gra w której dobrze jest mieć fajne pomysły. Jeżeli brak pomysłów będziesz zastępował modem, to oczywiście że graczem będziesz słabym.
A skądinąd wiem, że wielu graczy stosuje moje wymyślone w głowie koncepcje. Nie raz , nie dwa, ani nawet nie pięć razy widziałem na forum lepsze lub gorsze próby odwzorowania moich własnych pomysłów i realizacji. Ilość punktów reputacji jaką zebrałem również daje mi prawo by sądzić, że moje relacje są lubiane i doceniane. Podobnie ma się sprawa z komentarzami. Dlatego też wiem, że wielu graczy z moim zdaniem się liczy. Ja twierdzę, że mod jest zbędny całkowicie i odmóżdżający na dodatek. Czyli nie tylko jego przydatność jest zerowa, ale wręcz ujemna.
Oczywiście nie zmuszam nikogo, by zgadzał się ze mną. Przedstawiam tylko swoją opinię. Opinię, dzięki której ci, którzy doceniają to co robię mogą lepiej poznać mój tok myślowy. Jeśli natomiast im się mój tok rozumowania nie podoba, proszę bardzo, niech robią co chcą.
PS. Już dużo bardziej rozwojowe były by napisanie samodzielnie skryptu kOS, który automatycznie uruchamiał by silniki. Bo to byłby rozwój. a nie bezmyślne stosowanie gotowców.