• Wyprawa na Moho. 5 1
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: Wyprawa na Moho.  (Przeczytany 7041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie, 14 Gru 2014, 18:08:20

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Jeb, Scott i James wyruszają na Moho by poznać bliżej jedną z najciekawszych struktur planety, słynne Mohole. Cała wyprawa zmieści się w jednym locie dzięki nowej rakiecie Antaeus III. 830-tonowy gigant jest w stanie wynieść na orbitę Kerbinu ponad 140 ton. Rakieta wyniesie na orbitę statek Chronos i lądownik Galileo wyposażony w napęd atomowy co daje mu rewelacyjne delta V ponad 6200m/s. Statek wejdzie na równikową orbitę eliptyczną 30km x 8000km po czym dojdzie do separacji lądownika. Galileo będąc w apoapsis zmieni swoją inklinacje wchodząc na orbitę polarną, by ostatecznie wylądować na północnym biegunie planety. Po lądowaniu załoga uruchomi silniki jeszcze raz by odbyć eskapadę do wnętrza owianego legendą krateru. Manewry statku głównego pochłoną 7700m/s, w przypadku lądownika będzie to ponad 5500m/s.

Dotychczas po planetach latałem Magellanem znanym z misji na Dunę ale Moho jest zwyczajnie poza zasięgiem dotychczasowego statku.

Start:

Lądowanie na stoku o nachyleniu 30 stopni.

Ekscytacji widokami nie było końca.

Scott postawił flagę na zboczu krateru.

Jeb doleciał na szczyt najbliższej góry i nazwał ją swoim imieniem. Mount Jeb ma 5849m. Jeb ma też swoją górę na księżycu Duny.

Czas na wyprawę do wnętrza krateru. Mohole ma 4,6km głębokości. Załoga zanurzy się na 3,4km.

Obrazek pochodzi z Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Pora opuszczać niegościnne strony.

Transfer na Kerbin.

Poprzez separacje lądownika i modułu załogowego zyskałem dodatkowe 2000m/s a ten panel i tak nie był już potrzebny :)

Powrót na Kerbin. Galileo miał jeszcze ponad 2700m/s ale dla dobra Kerbinu załoga wyląduje samym podem. człon z silnikiem atomowym wypali całe paliwo i odbędzie lot ...międzygwiezdny.

Użyte mody:
KVV
Astronomers View Pack
Distant Object
KW Rocketry
Nova Punch
MechJeb

« Ostatnia zmiana: Nie, 14 Gru 2014, 18:15:25 wysłana przez winged »

Nie, 14 Gru 2014, 18:57:22
Odpowiedź #1

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Jestem pod wrażeniem. Dawno czegoś tak dobrego nie widziałem. Przystanę na chwili przy zdjęciach, które są po prostu świetne! Mody Distant Object i Astronomers View Pack odwalają kawał dobrej roboty i dostarczają tej misji niepowtarzalny klimat. Misja sama w sobie też bardzo ciekawa. Pierwszy raz widzę, aby ktoś zszedł na taką głębość w Mohole. W ogóle, pierwszy raz widzę, aby ktokolwiek zapuścił się na dół tego krateru. Imponujące.

Reklama

Odp: Wyprawa na Moho.
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 14 Gru 2014, 18:57:22 »

Nie, 14 Gru 2014, 21:42:13
Odpowiedź #2

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Niezła robota, jestem pod wrażeniem opracowania przekroju Mohola. Niezły statek kosmiczny, zgrabny, poza tym lot na Moho to już nie w kij dmuchał, więc też niezła inżynierka. Porządny lądownik na szeroko rozstawionym podwoziu, nieźle przemyślany i również estetyczny. Nie pamiętam kiedy widziałem tu na forum tak dobry lądownik. No no, kawał bardzo dobrej roboty Winged, tak trzymać ! :D

Więc niniejszym wręczam ci złoty klucz profesjonalisty KSP :)

« Ostatnia zmiana: Nie, 14 Gru 2014, 21:49:09 wysłana przez Kadaf »

Nie, 14 Gru 2014, 22:17:18
Odpowiedź #3

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Cała misja przypomina mi moment, kiedy jeszcze nie ograłem KSP tak bardzo i AARy były czymś nowym i odkrywającym nowe karty tej gry.
Konkretny cel, realistyczna i zgrabna konstrukcja (lądownik FTW!) oraz nieprzefajniony opis składa się na najlepszy wpis na forum w ciągu ostatnich tygodni. Brawo.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 14 Gru 2014, 22:17:18 »

Pon, 15 Gru 2014, 21:58:00
Odpowiedź #4

Offline Maciuś

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 51
No, no, elegancko :) Rakieta wydaje się być całkiem mała jak na Moho. Ciekaw jestem czy skorzystałeś jakoś z tego mojego starego planu lotu?

Wto, 16 Gru 2014, 00:17:58
Odpowiedź #5

Offline winged

• Plutonowy
Nie, poleciałem w pierwszym lepszym okienku startowym gdyż miałem spory zapas delta V. Rakieta jest o 100t cięższa niż Delta IV Heavy, największa obecnie rakieta na świecie więc nie taka mała. :) Statek był ciut za ciężki więc orbitę wykańczałem silnikiem atomowym. Transfer zacząłem z 130km x 130km z delta V ~8000m/s. Transfer na Moho 2500m/s, hamowanie do orbity eliptycznej 3200m/s, powrót na Kerbin 2000m/s. Łącznie 7700m/s, 12,3 km/s licząc z wyjściem na orbitę. Na końcu zrobiłem jeszcze mały trik z dotankowaniem lądownika i odłączeniem go wraz z modułem załogowym od niepotrzebnej już reszty. W ten sposób zyskałem dodatkowe 2000m/s aczkolwiek nie było to już do niczego potrzebne. To był taki trik na wszelki wypadek, który dawał mi łącznie 10,4 km/s do wykorzystania na orbicie.  Tak więc mogłem tą konstrukcją polecieć na Moho nawet w sposób nieco nieoptymalny.
« Ostatnia zmiana: Wto, 16 Gru 2014, 00:27:27 wysłana przez winged »

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Wto, 16 Gru 2014, 00:17:58 »

Pią, 19 Gru 2014, 08:59:17
Odpowiedź #6

Offline winged

• Plutonowy
Zastanawialiście się kiedyś co by to było gdyby wyrzucić z ksp silniki atomowe? Bo ja tak i zrobiłem dzisiaj statek zdolny wykonania misji na Moho z silnikami o isp w próżni 380 i 400. Pojazd jest 3-fazowy, ma ponad 8200m/s (nie licząc lądownika) i waży 525ton. Można go spokojnie złożyć w 3-4 lotach.

Jool V - wyprawa na 5 księżyców gazowego giganta

Zaczęty przez winged

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 8154
Ostatnia wiadomość Nie, 01 Lut 2015, 14:48:11
wysłana przez Drangir
Operacja: Moho

Zaczęty przez KnightMoritz

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3595
Ostatnia wiadomość Nie, 11 Sie 2013, 08:46:03
wysłana przez KnightMoritz