Autor Wątek: KerbCon 2016-Dzień 1  (Przeczytany 20722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czw, 18 Sie 2016, 09:59:08

Offline Mithrill

• Moderator
  • Kapral
  • Reputacja: 3

KerbCon 2016
18 sierpnia 2016r.

Witam serdecznie wszystkich zgromadzonych na pierwszej edycji konferencji KerbCon. To nowy projekt na forum, mający służyć jako pole do zaprezentowania tego, co każdy uzna za swoje największe osiągnięcie. Dla doświadczonych inżynierów i konstruktorów rozpisano 8 dni przeznaczonych na pokazy kategoriowane, na których to codziennie pokazywane będą inne dziedziny programu kosmicznego. Dla tych, którzy dopiero co rozpoczęli swą działalność na tym polu, wyznaczono oddzielny termin prezentacji, który nastąpi na zakończenie imprezy.

Teraz natomiast bez dalszej zwłoki i zbędnego pitolenia ogłaszam że pierwsza edycja KerbConu rozpoczyna się....TERAZ!

Prezentacje dnia dzisiejszego sięgają do korzeni fachu kosmicznego, do pierwszych lotów i pierwszych projektów, do pierwszych wyzwań dla nowych pilotów i inżynierów. Słowem, dziś prezentowane będą samoloty.

Zapraszam do udziału!

Tę edycję dedykuję użytkownikowi DawsterTM, pomysłodawcy, twórcy i administratorowi projektu PMB, bez którego nie byłoby tej imprezy.
Pozdrawiamy, Dawsterze.

Czw, 18 Sie 2016, 11:06:48
Odpowiedź #1

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Nie mam za dużo czasu, bo tak się pechowo złożyło, że dziś wyjeżdżam na kilka dni, ale pokażę wam pewną ciekawostkę.
Poniższy samolot opracowałem na potrzeby mojej wciąż nie dokończonej Misji Totalnej na Eve. Publikuję go, ponieważ nie będzie nigdy zastosowany, a to dlatego, że opiera się na starej aerodynamice. Tak, to projekt z brodą, ale nigdy nie został publicznie pokazany, a jest to sprzęt dość interesujący.

Ciekawostką tej maszyny jest to, że była w stanie dostarczyć na orbitę Eve ładunek o wadze bodajże 400 kilogramów. W jaki sposób? Ano zwyczajnie. Jest to dość nietypowy dwubelkowiec napędzany sześcioma silnikami elektrycznymi z moda KAX, tego tam na silniki śmigłowe. Oraz dwoma silnikami jonowymi. Samolot po osiągnięciu maksymalnego pułapu odpalał centralnie umieszczoną niewielką rakietę nośną, która startując z pułapu o ile mnie pamięć nie myli w okolicach 40 km była w stanie w dwustopniowym systemie dotrzeć na orbitę.

Po rozłączeniu rakieta szła w kosmos, natomiast sam samolot zawracał na lądowisko w celu ponownego załadowania kolejnej rakiety. Poniżej platforma przeładunkowa (testy na Kerbinie).

Załadunek rakiety odbywał się za pomocą specjalistycznego pojazdu przypominającego wózek widłowy. Jak widzicie, platforma posiada 6 zestawów orbitalnych, czyli dwustopniowe rakiety, oraz głowice ładunkowe. Jeśli się przyjrzycie, to zauważycie, że obok głowic ładunkowych widać kawałek jednej całkiem innej. Ulepiona z procedurali kabina pasażerska dla jednego kerbala. (Taka okazała się być lżejsza niż jakikolwiek stockowy pod).
Niestety po awarii kompa straciłem całą zawartość dysku, więc nie mam ani crafta, ani większej ilości zdjęć. Przetrwały tylko te trzy, ponieważ wieki temu wrzuciłem je na Imgura.

Zapewniam, że system działał. Rakietę nośną opracował mi Maciuś, nasz mistrz manewrów na skalę międzynarodową, przeliczając precyzyjnie ciągi, masy, pułapy i prędkości.

Oczywiście, orbitę dało się wyprowadzić na styk. Ale ważne, że się dało.

« Ostatnia zmiana: Czw, 18 Sie 2016, 11:23:05 wysłana przez Kadaf »

Reklama

Odp: KerbCon 2016-Dzień 1
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 18 Sie 2016, 11:06:48 »

Czw, 18 Sie 2016, 20:40:53
Odpowiedź #2

Offline Bill2462

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Żeby nie było tu tak pusto to pokażę moją najnowszą konstrukcję : Hipersoniczny dron przenoszący 4 bomby atomowe lub 2 pociski balistyczne z głowicami atomowymi startującymi w górnych warstwach atmosfery.

Prędkość przelotowa to około 1600 m/s a prędkość maksymalna to 1900 m/s ( myślę, że poleciałby szybciej ale chwilę później owiewka radaru na dziobie wybuchła od przegrzania a następnie spalił się komputer sterujący).
Wysokość przelotowa to 25 km a wysokość maksymalna 40 km ( po odpaleniu trybu rakietowego w silnikach).

I moja stara konstrukcja : X4, czyli SSTO o wadze 6.6 ton które przeleciało koło Eeloo i wróciło na kerbin. Teraz nie działa z powodu zmian w areodynamice i wydajności silników.

I na koniec również stara konstrukcja : Latające obserwatorium radioastronomiczne Ares I.
Chyba jedyny na naszym forum samolot ze zrobionym wnętrzem w ładowni.

Czw, 18 Sie 2016, 21:15:36
Odpowiedź #3

Offline Prottos97

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 5
  • Goniec z Łubianki
Samoloty cysterny:

Klockheed L-188C Electra

* Napędzany 4 silnikami turbośmigłowymi
* Zapas paliwa pozwalający na kilka godzin lotu
* Możliwość tankowania 3 samolotów na raz
* 2 połączenia giętkie pod skrzydłami i jedno sztywne pod ogonem

KC-10 Kextender

* Napędzany 3 silnikami turboodrzutowymi
* Ciśnieniowy zbiornik paliwa pozwalający zabrać jego duże ilości
* Możliwość tankowania 1 samolotu przy połączeniu sztywnym

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 18 Sie 2016, 21:15:36 »

Pią, 19 Sie 2016, 07:58:26
Odpowiedź #4

Offline Mithrill

• Moderator
  • Kapral
  • Reputacja: 3
I tym akcentem kończymy dzień 1 KerbConu. Dziękuję wszystkim, którzy postanowili pokazać swoje dzieła; a także wszystkim obserwującym. Zachęcam przy tym jeszcze raz do prezentacji swoich dzieł w następnych kategoriach, które nadejdą już wkrótce.

Śro, 30 Mar 2022, 16:52:10
Odpowiedź #5

Offline Ingwiden

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Wy tego nie zamkneliście?

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 30 Mar 2022, 16:52:10 »

Pią, 01 Kwi 2022, 14:09:34
Odpowiedź #6

Offline grabek77

• Plutonowy
  • Reputacja: 16
niby czego nie zamknelismy?
patrz na daty i czytaj uwznie
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
I tym akcentem kończymy dzień 1 KerbConu. Dziękuję wszystkim, którzy postanowili pokazać swoje dzieła; a także wszystkim obserwującym. Zachęcam przy tym jeszcze raz do prezentacji swoich dzieł w następnych kategoriach, które nadejdą już wkrótce.

--
Pozdrawiam
Grabek

Pią, 01 Kwi 2022, 14:17:33
Odpowiedź #7

Offline Ingwiden

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 01 Kwi 2022, 14:17:33 »