Sorki, że dopiero teraz się odzywam ale z czasem trochę u mnie krucho
Star Citizen to gra typu space sim MMO rozgrywająca się w XXX wieku, kiedy ludzkość ruszyła w gwiazdy i napotkała na swojej drodze różnorakie obce rasy. Wcielamy się w niej w obywatela UEE (United Earth Empire) który sam sobie stawia życiowe cele
Jednym słowem ta gra to takie bardzo rozbudowane Eve Online. Pracujemy, wydobywamy, handlujemy no i przede wszystkim walczymy
a to wszystko z perspektywy pierwszej osoby. W grze jest możliwość zdobycia (bądź kupna
) mnóstwa różnych funkcyjnie i konstrukcyjnie statków, także ogromnych lotniskowców w których załogę stanowi parę osób (jedna odpowiada za działa, druga za kurs i manewry, a trzecia np. za podsystemy statku).
Gra jak na razie znajduje się w fazie wczesnej alfy, ale posiada już kilka ze swoich docelowych modułów (np. hangar w którym możemy obejrzeć swoje statki, czy moduł Arena Commander pozwalający na toczenie gwiezdnych potyczek - także tych multiplayer;)) ale w niedalekiej przyszłości zostaną dodane m.in. moduł FPS, pozwalający toczyć potyczki za pomocą broni konwencjonalnej wewnątrz statków (np. odpieranie abordażu) czy na powierzchniach planet.
Pojazdy kupujemy (forma crowdfunding'u) przez stronę robertsspaceindustries.com, chociaż do przystąpienia w szeregi klanu Ater Dracon nie jest wymagane posiadanie żadnego z nich
Mam nadzieję, że pomogłem:)
Szykuje się naprawdę interesująca obok której żaden miłośnik space simów nie może przejść obojętnie:)