Oj Kadaf, Kadaf, trochę żeś kwasu wylał na Elitkę, a nie do końca z racją. To czy gra jest ładna czy brzydka to rzecz gustu, ale żeby było wszystko jasne spytam jedynie: grałeś na maksymalnych ustawieniach graficznych?
Co do sterowania, ekhm... Domyślne jest dziwne, to fakt. Ja z racji że nie posiadam nawet pada, a co dopiero joya, gram na klawiaturze i myszce. Przebindowałem sobie większość klawiszy po swojemu, żeby latać bardziej ergonomicznie. Shift w dół, spacja w górę, A i D za roll, reszta mychą i latam prawie jak w kerbalach
Fakt, jest sporo dupereli, które trzeba dodatkowo zbindować. Np. ten free look po kabinie. To domyslnie odpala i wyłacza wciśnięcie kółka na myszce. Ludzie kombinują różnie z tymi funkcjami. Ja osobiście grając na klawie i myszy nie mam problemu. Inni mają często mega wypasione hotas-y, że jakoś to tam mieszczą. Jeszcze inni tworzą sobie macro poprzez voice packi, w programie do rozpoznawania mowy. Niektórzy też używają appki na androida, żeby z telefou odpalać, co potrzebują. Każdy po prostu musi sobie jakoś to dograć, żeby mu było wygodnie.
Boty, szczególnie te z wyższą rangą, od ostatniego patcha (1.3) są całkiem bystre i latają nieraz jak rasowi wyjadacze. Zatem używają wszystkich sztuczek, włącznie z namierzaniem podzespołów typu silnik, elektrownia, itp. Ze spamowaniem chaffem, coby Twoje bronie straciły locka. Oraz lataniem bez asysty, czyli tyłem, bokiem itd. Dla newbie to może wyglądać niemal jak cheaty albo czarna magia c(:
Co do autokorekty na niektórych broniach to wiedz, że w tej grze każdej broni trzeba się nauczyć. Oraz, że wiekszość broni występuje w trzech wariantach: fixed, gimbaled & turret. Pierwszymi celujesz całym statkiem. Ciężko tym cokolwiek trafić jak cholera, ale prosy latają tylko z takimi, bo taka broń lepiej trzepie. Druga opcja to coś czego ja głównie używam. To właśnie bronie nanoszące autokorektę i wspomagające celowanie. Minus jest taki, że da się to zakłócić na kilka sekund, jak masz odpowiedni moduł, chaff. Trzecia zaś to zwykła wieżyczka, kompletnie automatyczna, która grzeje do wszystkiego, co wrogie i ogólnie zajmuje się sama sobą. Najdroższy i najsłabszy wariant. Oczywiście są też wyjatki, typy broni, których nie kupisz w innym wariancie niż fixed, bo inaczej byłyby zbyt OP. No i oczywiscie nie na każdej stacji dostaniesz wszystko,. Nawet w dedykowanych układach hi-tech bardzo rzadko jest wszystko. Nieraz odbywałem pielgrzymkę po wszystkich, sprawdzonych, znanych mi systemach, żeby kupić konkretny typ spluwy. Co zresztą dla mnie jest jednym z przyjemniejszych aspektów tej gry
Mając na uwadze powyższe, osobiscie uważam, że interfejs wcale nie jest taki zły. Po prostu domyślna konfiguracja ssie. A sam interfejs jest całkiem szybki i bystry. Osobiscie prośbę o dokowanie wybieram już automatycznie, nawet nie patrzę co klikam i zrobione w 2s ;p
Jeśli chcesz to chętnie spotkam się w Elitce, pomogę, pokażę Ci grę i czym się to je. Niejedną już osobę tak wsparłem na starcie, bo i mi ktoś kiedyś pomógł, a dobrą karmę trzeba przekazywać dalej. No i gra się raźniej i przyjemniej, jak ma się z kim