Autor Wątek: Elite : Dangerous  (Przeczytany 41572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czw, 02 Lip 2015, 02:43:42
Odpowiedź #60

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Moje wrażenia na temat sterowania postacią w grze ARMA 2 były podobne, ale to ja po prostu nie ogarnąłem sterowania na niemal wszystkich klawiszach klawiatury :D
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Czw, 02 Lip 2015, 11:47:38
Odpowiedź #61

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
A dziś kolejny kwiatek. Lecę sobie gdzieś tam, nagle informacja, że nie udało się nawiązać kontaktu z jakimś serwerem. Gra wyskoczyła do menu. Tyle, że w menu zniknęła opcja PLAY. Ostały się tylko misje treningowe. Dałem save and exit - jedyna opcja wyjścia. No i cóż się stało potem? Black screen. No to Alt+Tab. Zamknę ręcznie, sobie pomyślałem. Otóż nie zamknę! Kliknięcie na "Zamknij okno" powoduje powrót do black screena. Menedżer zadań pod Alt+Ctrl+Del przestał się uruchamiać również! A mój komp to nie jakieś byle co ulepione z błota. Musiałem zrobić restart. Z wielkim zainteresowaniem uruchomię ją zaraz ponownie, zobaczymy z czym mnie przywita.

Serio nie pamiętam gry, która próbowała by mnie do siebie zniechęcić bardziej, niż to coś.

Reklama

Odp: Elite : Dangerous
« Odpowiedź #61 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 11:47:38 »

Czw, 02 Lip 2015, 11:52:52
Odpowiedź #62

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Z tego co wiem to serwery miały być wyłączone, ale nie wiem o której i do której.

Czw, 02 Lip 2015, 11:55:05
Odpowiedź #63

Offline Kadaf

• Kapitan
Otóż po ponownym uruchomieniu mam komunikat: "Can't connect to edServer: unknown error". Opcji play niet. Brawo twórcy hehe. Gra jest warta te 4 euro. Ale na pewno nie 40.

Up@

Ano chyba że tak. Skoro gram od wczoraj, to myślałem że to codzienność Elite Dangerous.

Reklama

« Odpowiedź #63 dnia: Czw, 02 Lip 2015, 11:55:05 »

Czw, 02 Lip 2015, 12:12:16
Odpowiedź #64

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Za chwilę serwery powinny znowu działać.

Pią, 03 Lip 2015, 09:50:26
Odpowiedź #65

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 16
Oj Kadaf, Kadaf, trochę żeś kwasu wylał na Elitkę, a nie do końca z racją. To czy gra jest ładna czy brzydka to rzecz gustu, ale żeby było wszystko jasne spytam jedynie: grałeś na maksymalnych ustawieniach graficznych?
Co do sterowania, ekhm... Domyślne jest dziwne, to fakt. Ja z racji że nie posiadam nawet pada, a co dopiero joya, gram na klawiaturze i myszce. Przebindowałem sobie większość klawiszy po swojemu, żeby latać bardziej ergonomicznie. Shift w dół, spacja w górę, A i D za roll, reszta mychą i latam prawie jak w kerbalach ;)
Fakt, jest sporo dupereli, które trzeba dodatkowo zbindować. Np. ten free look po kabinie. To domyslnie odpala i wyłacza wciśnięcie kółka na myszce. Ludzie kombinują różnie z tymi funkcjami. Ja osobiście grając na klawie i myszy nie mam problemu. Inni mają często mega wypasione hotas-y, że jakoś to tam mieszczą. Jeszcze inni tworzą sobie macro poprzez voice packi, w programie do rozpoznawania mowy. Niektórzy też używają appki na androida, żeby z telefou odpalać, co potrzebują. Każdy po prostu musi sobie jakoś to dograć, żeby mu było wygodnie.
Boty, szczególnie te z wyższą rangą, od ostatniego patcha (1.3) są całkiem bystre i latają nieraz jak rasowi wyjadacze. Zatem używają wszystkich sztuczek, włącznie z namierzaniem podzespołów typu silnik, elektrownia, itp. Ze spamowaniem chaffem, coby Twoje bronie straciły locka. Oraz lataniem bez asysty, czyli tyłem, bokiem itd. Dla newbie to może wyglądać niemal jak cheaty albo czarna magia c(:
Co do autokorekty na niektórych broniach to wiedz, że w tej grze każdej broni trzeba się nauczyć. Oraz, że wiekszość broni występuje w trzech wariantach: fixed, gimbaled & turret. Pierwszymi celujesz całym statkiem. Ciężko tym cokolwiek trafić jak cholera, ale prosy latają tylko z takimi, bo taka broń lepiej trzepie. Druga opcja to coś czego ja głównie używam. To właśnie bronie nanoszące autokorektę i wspomagające celowanie. Minus jest taki, że da się to zakłócić na kilka sekund, jak masz odpowiedni moduł, chaff. Trzecia zaś to zwykła wieżyczka, kompletnie automatyczna, która grzeje do wszystkiego, co wrogie i ogólnie zajmuje się sama sobą. Najdroższy i najsłabszy wariant. Oczywiście są też wyjatki, typy broni, których nie kupisz w innym wariancie niż fixed, bo inaczej byłyby zbyt OP. No i oczywiscie nie na każdej stacji dostaniesz wszystko,. Nawet w dedykowanych układach hi-tech bardzo rzadko jest wszystko. Nieraz odbywałem pielgrzymkę po wszystkich, sprawdzonych, znanych mi systemach, żeby kupić konkretny typ spluwy. Co zresztą dla mnie jest jednym z przyjemniejszych aspektów tej gry ;)
Mając na uwadze powyższe, osobiscie uważam, że interfejs wcale nie jest taki zły. Po prostu domyślna konfiguracja ssie. A sam interfejs jest całkiem szybki i bystry. Osobiscie prośbę o dokowanie wybieram już automatycznie, nawet nie patrzę co klikam i zrobione w 2s ;p
Jeśli chcesz to chętnie spotkam się w Elitce, pomogę, pokażę Ci grę i czym się to je. Niejedną już osobę tak wsparłem na starcie, bo i mi ktoś kiedyś pomógł, a dobrą karmę trzeba przekazywać dalej. No i gra się raźniej i przyjemniej, jak ma się z kim ;)
« Ostatnia zmiana: Pią, 03 Lip 2015, 10:03:27 wysłana przez Shinzo »
1. (M.) mianownik - Kto? Co? - Shinzo
2. (D.) dopełniacz - Kogo? Czego? (Czyj?) - Shinzo
3. (C.) celownik - Komu? Czemu? - Shinzo
4. (B.) biernik - Kogo? Co? - Shinzo
5. (N.) narzędnik - Kim? Czym? - Shinzo
6. (Ms.) miejscownik - O kim? O czym? - Shinzo
7. (W) wołacz - (O!) - Shinzo!
Proste? Proste.

Reklama

« Odpowiedź #65 dnia: Pią, 03 Lip 2015, 09:50:26 »

Sob, 04 Lip 2015, 08:14:52
Odpowiedź #66

Offline Kadaf

• Kapitan
No dobra. Po opanowaniu lekko chorego interfejsu gra nabiera rumieńców. I faktycznie jest niewiarygodnym pożeraczem czasu. Niewiarygodnym! Zacząłem pykać koło 10 rano wczoraj. Złapałem Shinza. Shinzo niezmiernie pomógł mi w fittingu statków, rozpoznawaniu co jest co i jak działa, oraz w sporej ilości innych kwestii. Dzięki ci wielkie! Porobiliśmy więc fita mojego statku, polecieliśmy pofruwać w kilku pierścieniach, patrzę na zegarek, 14:30! A wydawało się, że to pół godziny było razem.
No, latanie między asteroidami jest świetne. Ładne widoki serio.  Same statki designem nie powalają jednak wcale. Ale gra rzeczywiście ma potencjał.

Sob, 04 Lip 2015, 08:52:35
Odpowiedź #67

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
Chyba gra ruszy na moim komputerze, skoro ta gra na podstawowych ustawieniach działa bez problemu: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Natomiast może nie ruszyć, bo przy tej pokazuje mi błąd o braku wsparcia dx11: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Reklama

« Odpowiedź #67 dnia: Sob, 04 Lip 2015, 08:52:35 »

Nie, 05 Lip 2015, 01:24:09
Odpowiedź #68

Offline Kadaf

• Kapitan
 To co mnie dziś urzekło w Elitce, to pewien dźwięk. W ogóle trzeba powiedzieć, że strona dźwiękowa jest przez twórców odpicowana REWELACYJNIE. Oczywiście, no, arcadowo, nie symulacyjnie, ale też nie jest to moim zdaniem tytuł, przy którym można mówić o symulowaniu, do rzeczy. Kupiłem lekko wyścigowy statek, jako maszynkę pościgową. Władowałem w napęd kupę kasy. Kojarzycie może charakterystyczny dźwięk sportowych samochodów, które lekko postrzeliwują z tłumika jak się zdejmie nogę z gazu? No więc ta moja maszynka robi to samo! Gęba mi się mocno ucieszyła, jak depnąłem do dechy, szybko zdjąłem gaz, a z tyłu usłyszałem pyk pyk, bum, pyk, pyk, pyk. Tooo jest świetne i zupełnie mam w nosie fakt, że żeby taki dźwięk uzyskać, to trzeba mieć silnik tłokowy sporej mocy, na sportowym wałku rozrządu i odpowiednio ustawionym zapłonie :D
Genialne! :D

Czw, 16 Lip 2015, 01:58:02
Odpowiedź #69

Offline Kadaf

• Kapitan
Pograłem, polatałem, mam już myślę jakieś pojęcie o Elitce. Niezła grafika ogólna, chociaż modele raczej paskudne, bardzo dobre dźwięki, oraz megatony nudy. Tak, nudy i to dopasowanej do klimatu gry, bo nudy kosmicznej. Typowy dzień gracza w Elite, to kupić statek handlowy, załadować w punkcie A, zawieźć do punktu B, tam sprzedać, załadować coś innego i zawieźć do punktu A. I tak w kółko. Ja rozumiem, że taki kurs można powtórzyć 10 razy. Tyle, że żeby faktycznie mieć zysk jakiś realny, to należy taką operację powtórzyć setki razy.
Walka, jak na arcade, niezła (uparcie twierdzę, że to nie jest żadna symulacja), ale też, strzelamy do setnego statku, rozwalamy go. Poprzednie 99 rozwaleń wrogiej maszyny wyglądały dokładnie tak samo. Jeden ma mocniejszy pancerz, drugi zwrotniejszy, ale generalnie w kółko to samo. Gdyby jeszcze AI potrafiło czymkolwiek zaskoczyć, niestety nie, powtarza uparcie te same schematy postępowania.
Na stacji nie wysiądziemy sobie ze statku, ani sobie po nim nie pospacerujemy, jesteśmy do niego przyspawani. Nie zobaczymy też żadnego człowieka, nigdzie. Kokpity są bliźniaczo podobne do siebie. Wszystko jedno czy siedzimy w leciutkim myśliwcu, czy w największej maszynie jaka jest w grze. Nie ma znaczenia. Różnicę odczuwamy dopiero w zwrotności i przyspieszeniu. A jednak wsiadając do kabiny ciągnika siodłowego na dzień dobry dostrzegamy ogromną różnicę między Scanią, a Porsche 911. Tutaj tego nie ma w ogóle. Obojętnie czy skuter, dostawczak, wyścigówka, czy wywrotka, wnętrze to kopiuj wklej z volkswagena pasatta. Myślę, że coś tu jest mało przemyślane.
Elite Dangerous, to kawał solidnej rzemieślniczej roboty, jednakże polotu ta gra nie ma zbyt wiele. Do tego jest raczej droga, a twórcy lubują się w DLC, więc cóż, produkt dla osób z zasobnymi kieszeniami. Ja wiem że to beta, ale to co ona teraz realnie daje jest całkowicie nieadekwatne do ceny.
Ogólnie nie polecam. Można sobie pograć tydzień, potem zostaje już tylko ziewanie.

Reklama

« Odpowiedź #69 dnia: Czw, 16 Lip 2015, 01:58:02 »

Wto, 15 Wrz 2015, 21:44:01
Odpowiedź #70

Offline baalnamib

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 45
  • A może zbudujemy wielkiego, drewnianego borsuka?
Sory za odkop. Cała nadzieja w DLC Horizons z eksploracją planet. Na razie był teaser ale jestem ciekaw jak będzie to wyglądało w akcji

I obrazek na rozluźnienie...
Aaaaaaaaallah Ackbaaaaar

Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.

– Mein Hund hat keine Nase!
– Und wie riecht er dann?
– Schrecklich!

Śro, 16 Wrz 2015, 08:51:17
Odpowiedź #71

Offline MarQx

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
DLC zapowiada się całkiem ciekawie, szkoda tylko że cena niemal zaporowa, zupełnie jak za podstawkę  ::)
Asrock B85 Pro4, Core i5 4440 4x3,1GHz, 16GB DDR3, RAdeon R7 260x 2Gb

Reklama

« Odpowiedź #71 dnia: Śro, 16 Wrz 2015, 08:51:17 »

Sob, 26 Wrz 2015, 22:53:39
Odpowiedź #72

Offline baalnamib

• Kapral
  • **
Ostatni mój trip, Mgławica Kalifornia:

Później zapomniałem robić zrzutów ekranu -.-
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.

– Schrecklich!

Śro, 07 Paź 2015, 22:23:33
Odpowiedź #73

Offline baalnamib

• Kapral
  • **
Sory za kolejny DBL post na forum, ale wrzucę coś co mi się bardzo spodobało, ale trochę zdegustowało...

Liaedin (nazwa wymyślona dla Universum gry) - gwiazda typu widmowego F, 1.6 masy naszego słoneczka i o 2 razy większej od niego średnicy, widziana z odległości około 10 AU

Betelgeza - gwiazda której chyba nie trzeba przedstawiać. Promień gwiazdy - 5 AU wg wikipedii... tu niestety 2.5 AU...

A teraz właśnie wybieram się do VY Canis Majoris. Gdzie Frontier zachował skalę. Zostało mi jakieś (teraz jak piszę) 860 lat świetlnych do przeskakania. A po drodze multum systemów do zbadania.

Szkoda, że nie ma UY Scuti. To dopiero wielki sk...yn. :D

Edit:

Zapomniałem wspomnieć, wczoraj wyszedł patch 1.4. z CQC
« Ostatnia zmiana: Śro, 07 Paź 2015, 22:56:04 wysłana przez baalnamib »

– Schrecklich!

Reklama

« Odpowiedź #73 dnia: Śro, 07 Paź 2015, 22:23:33 »

Czw, 08 Paź 2015, 09:22:21
Odpowiedź #74

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 16
Odwiedzałem niedawno Betelgezę, to całkiem blisko jak na kosmiczne standardy. Spooora kula ognia. Chyba jedyne, co widziałem z bliska równie duże albo i większe to EZ Orionis, chociaż ręki sobie za to urwać nie dam, bo nie mam pojęcia, która gwiazdka jest faktycznie większa. Nvm sprawdziłem. Betelgeza jest o wieeele większa!

A co do 1.4 to poza samym CQC, czyli w skrócie trybem deathmatch w realiach Elity, doszło sporo usprawnień do samej gry jak i kilka nowych statków.

Wreszcie Federacja doczekała sie trochę miłości od twórców bo nowy Federal Assault Ship zapowiada się na całkiem niezłą przeciwwagę dla Imperial Clippera, który do tej pory był bezkonkurencyjny w swojej klasie. Poza tym dostaliśmy również Federal Gunshipa. Mały, powolny stateczek z wielką, jak na swoja klasę, siłą ognia. Oraz imperial Eaglea. Czyli nową wariację statku już istniejącego wcześniej w grze.

Ostatnio osobiście odgrzałem sobie Elitkę i gra mi się bardzo przyjemnie. Gram niemal codziennie. Sporo innych starych wyjadaczy wydaje się również wracać. Zatem jeśli ktoś by chciał się posocjalizować w odmentach kosmicznej pustki to niech da znać, w grupie zawsze raźniej ;D

Na okrasę screeny przecudnych flar:

Edit:
I obie wspomniane przeze mnie gwiazdy, wyciągnięte z mojego archiwum (wskazówka: porównajcie odległości z jakiej zrobiono oba screeny):

« Ostatnia zmiana: Czw, 08 Paź 2015, 09:37:49 wysłana przez Shinzo »
1. (M.) mianownik - Kto? Co? - Shinzo
2. (D.) dopełniacz - Kogo? Czego? (Czyj?) - Shinzo
3. (C.) celownik - Komu? Czemu? - Shinzo
4. (B.) biernik - Kogo? Co? - Shinzo
5. (N.) narzędnik - Kim? Czym? - Shinzo
6. (Ms.) miejscownik - O kim? O czym? - Shinzo
7. (W) wołacz - (O!) - Shinzo!
Proste? Proste.

[Opowiadanie] - Zemsta Czarnego Pytona (Na motywach Elite Dangerous)

Zaczęty przez Madrian

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3996
Ostatnia wiadomość Wto, 27 Paź 2015, 19:35:09
wysłana przez Shinzo