Autor Wątek: Jasności planet w KSP  (Przeczytany 4849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czw, 25 Lut 2016, 10:37:44

Offline cyrylo97

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Witam.
Po tym jak usłyszałem o modzie na teleskopy do odkrywania planet w KSP zacząłem się zastanawiać, czy kerbalscy astronomowie faktycznie potrzebują teleskopów do odkrycia tych planet. A ponieważ mam trochę wolnego czasu, postanowiłem to przeliczyć. Przy obliczeniach zakładałem, że Kerbol widziany z Kerbinu jest tak jasny jak Słońce widziane z Ziemi, oraz oczy kerbali są tak czułe jak oczy ludzi.
Wyniki:
Przepraszamy, ale goście nie mogą zobaczyć zawartości spoilera.

Z powyższych danych wynika, że wszystkie obiekty są wystarczająco jasne aby zobaczyć je gołym okiem (choć w przypadku Pola i Bopa trzeba do tego naprawdę dobrych warunków)
Jednakże Ike krąży zbyt blisko Duny i rozdzielenie tych dwóch obiektów gołym okiem jest praktycznie niemożliwe.

Podsumowując: Wszystkie obiekty w układzie Kerbolskim z wyjątkiem Ike są możliwe do zaobserwowania gołym okiem z Kerbinu, Ike byłby możliwy do zaobserwowania nawet przez zwykłą lornetkę. Do wyznaczenia orbit planet wystarczyłyby klasyczne przyrządy astronomiczne takie jak Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ, do wyznaczenia orbit księżyców wystarczyłaby zwykła lornetka.

Czw, 25 Lut 2016, 12:32:39
Odpowiedź #1

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Założenie wydaje się błędne na pierwszy rzut oka. Dzień na Kerbinie ma identyczną jasność jak na Ziemi podczas gdy planeta kerbali jest bliższa gwieździe centralnej 11 razy! Nie wiem jak to dokładnie policzyć, ale światło emitowane przez Kerbol jest o wiele słabsze.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

Odp: Jasności planet w KSP
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 25 Lut 2016, 12:32:39 »

Czw, 25 Lut 2016, 12:42:36
Odpowiedź #2

Offline cyrylo97

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Ale założyłem że gwiazda jest około 120 razy słabsza (bo 11 razy bliżej wygląda na tak samo jasną) a dokładniej jasność obserwowana Kerbola z Kerbinu jest taka sama jak jasność obserwowana Słońca z Ziemi

Czw, 25 Lut 2016, 22:29:45
Odpowiedź #3

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Jasności policzyłem

Świetnie, że to nam policzyłeś!!!

Proszę jednakże o podanie wzorów jakich użyłeś.
Szczególnie kładę nacisk na albedo obiektów.
Czy brałeś pod uwagę kolory planet, czy tylko ich powierzchnię?
Jest to bardzo ciekawe zagadnienie astronomii obserwacyjnej, więc wszyscy byli byśmy wdzięczni za głębsze przybliżenie tematu.

Poza tym, teleskopy w KSP, nie służą oczywiście do odkrywania planet, tak jak nie służyły do ich odkrywania w Układzie Słonecznym.
Służą one do ich obserwacji, niezbędnych podczas zajęć z astrofizyki i fotometrii.
(I w astrologii też się teleskopy przydają Kerbalom. Horoskopy, odnajdywanie zaginionych zielonych ludzików, przepowiadanie przyszłości i doradztwo polityczne.)
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 25 Lut 2016, 22:29:45 »

Sob, 27 Lut 2016, 12:34:07
Odpowiedź #4

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Kerbin jest planetą z cywilizacją techniczną. Nie uwzględniłeś zaśmiecenia światłem, jego nieba. ;)

A poważnie w warunkach gry, bez problemu widać na monitorze Minmusa. Jest jasny, ale wygląda jak gwiazdka. Ciut tylko jaśniejsza.
Nie wiem, czy uwzględniłeś rozmiar obiektów, bo ma on wyraźny wpływ do dostrzegalność planety. Np. Ogromny i jasny Jowisz jest widoczny świetnie. Ale Ganimedes o jasności 4,7m* jest ledwo, ledwo widoczny przez lornetkę.
Taki Ike byłby widoczny tylko jako punkcik i to przez silny teleskop, nawet gdyby świecił własnym światłem.
Można spokojnie założyć, że Kerbale dostrzegają podobnie jak my: Eve, Dunę, Mun i Minmus, Joola.
Przez teleskopy typowe dają radę dostrzec Moho (choć ten może tonąć w blasku gwiazdy i być widoczny tylko dzięki specjalnym technikom obserwacji jak np. tranzyt przez tarczę) i księżyce Joola. Ale Eeloo np. widać już tylko w naprawdę potężnych teleskopach, podobnie jak najmniejsze księżyce Joola.

Sob, 27 Lut 2016, 19:13:31
Odpowiedź #5

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Kerbale dostrzegają podobnie jak my [...] Mun i Minmus

Wiem, o co chodzi, ale i tak zrobiłem tu XD
Poważnie, jestem zboczony tą grą. Raz widziałem Księżyc na (prawdziwym) nocnym niebie i szukałem drugiego punkcika XD

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 27 Lut 2016, 19:13:31 »

Edycja stockowych planet

Zaczęty przez Bill2462

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 15935
Ostatnia wiadomość Nie, 09 Paź 2016, 01:01:51
wysłana przez Bill2462
Nowe planety i księżyce w KSP - Planet Factory Mod

Zaczęty przez Wawrzyn

Odpowiedzi: 0