• MechJeb - za, czy przeciw? 4 1
Aktualna ocena:  

Ankieta

Za czy przeciw MechJebowi?

Zdecydowanie za!
29 (22%)
Częściowo za - podobają mi się niektóre funkcje
66 (50%)
Nie mam zdania/Nie korzystałem z moda
22 (16.7%)
Przeciw!
15 (11.4%)

Głosów w sumie: 132

Autor Wątek: MechJeb - za, czy przeciw?  (Przeczytany 38920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pon, 11 Lut 2013, 21:14:57
Odpowiedź #15

Offline ReVoPL

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
W MechJebie korzystam tylko z Landing Autopilot oraz z Vessel information (w VAB). To drugie bardzo się przydaje, można zobaczyć masę swojego pojazdu i TWR, przez co nie trzeba sto razy testować rakiety, czy po odłączeniu się dodatkowych silników poleci dalej, czy zamieni się w złom. Landing Autopilot do lądowania blisko KSC lub jakiegoś innego małego punktu na planecie. Innych funkcji nie używam, wole wszystko robić sam, niż patrzeć jak Mechjeb odwali coś głupiego.

Czw, 14 Lut 2013, 16:58:33
Odpowiedź #16

Offline norbi1999

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
  • Potrzebny komuś producent muzyczny?? :) YouTube
MechJeb używam do:
-Raz na jakiś czas do startu z Kerbinu
-do informacji na temat wagi itd itp
-do manewrowania orbitą
Według mnie lądowanie zalicza się do łatwiejszych ,a operacje orbitą do tych trudniejszych.
Jestem za ,ponieważ można się wiele z tego nauczyć. Pierwszy lot ogladałem w wykonaniu MechJeba (na  księżyc) ,a drugi na minimusa wykonalem sam bez pomocy mech jeba. Wniosek z tego jest taki ,że w prosty sposób można się nauczyć latać oraz lądować przy pomocy tej modyfikacji  ;)

Reklama

Odp: MechJeb - za, czy przeciw?
« Odpowiedź #16 dnia: Czw, 14 Lut 2013, 16:58:33 »

Czw, 14 Lut 2013, 20:10:13
Odpowiedź #17

Offline Bigmikepl

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 6
długo się wzbraniałem od tego typu modyfikacji ale od kilku dni używam i jestem z niego zadowolony do szybkiego testowania rakiet   nośnych 

Czw, 14 Lut 2013, 20:34:22
Odpowiedź #18

Offline rafal3920

• Plutonowy
  • Reputacja: 10
Ją go nie używam bo jedyne z czym mam problemy jedynie z budową odpowiedniej rakiety.
Reszta to quicksave i próby aż do skutku. No ale te wszystkie statystyki są przydatne

Przepraszam za błędy językowe, złą odmianę itd... Często piszę z telefonu, a tam mam kiepski autotekst

Reklama

« Odpowiedź #18 dnia: Czw, 14 Lut 2013, 20:34:22 »

Pon, 18 Lut 2013, 20:59:56
Odpowiedź #19

Offline H^

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
Ja używam MechJeba od niedawna, niby metoda prób i błędów jest najlepsza ale ja właśnie przez nią zrobiłem sobie przerwę od KSP (najzwyczajniej widząc jaki jestem w tej grze nieudolny zniechęciłem się). MechJeb służy mi do robienia równych orbit (te moje nigdy nie są równe i z reguły wyglądaj jak robione przez osobę pół nie przytomną). Dopiero co zaczynam uczyć się gry a bez MechJeba po prostu nie chce mi się grać.  :P

Wto, 19 Lut 2013, 12:06:22
Odpowiedź #20

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
Do MechJeba mam neutralne zdanie. Zanim w ogolę zbliżyłem się do modów, przez ponad miesiąc grałem jedynie na "ręcznym", i tak też polecam innym. Nauczyć się latać, a dopiero potem ułatwić sobie życie autopilotem. MJeba używam, pomaga, szczególnie opcja precyzyjnego lądowania które z taką dokładnością nigdy bym nie wykonał (Mam jeszcze zdjęcie jak mechjeb wylądował kapsułą na wieży startowej, wróciłem do punktu wyjścia.). Jednak to nadal tylko program, i zdarza się że popełnia błędy a wtedy użytkownik musi przejąć kontrolę lub ponawiać lot. Szczególnie ostatnio coś mu nawala, jeśli zamiast prostego transferu na Mun wywalił mnie na orbitę zderzeniową ze słońcem a następnie rozłączył co się da pozostawiając jedynie kapsułę z spadochronem -_- Nie wiedziałem że algorytm może mieć myśli samobójcze.
Best regards from Valhalla

Reklama

« Odpowiedź #20 dnia: Wto, 19 Lut 2013, 12:06:22 »

Wto, 19 Lut 2013, 12:24:11
Odpowiedź #21

Offline kotaNAsuke

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
  • Junxit Mors Non Separabit
Prawda, mech jeb ostatnio (tzn po patchu 18.4) coś świruje. Kazałem mu przetransferować do minmusa, owszem przetransferował ale zaraz po transferze, obrócił się na peryapse i hamował prawie do 0, do tego jeszcze dodam że smart asas mi całkowicie zniknął i musiałem reinstalować całego moda.
Co do samego mechjeba to jak dla mnie jest to najbardziej "must have" mod z całego spaceportu, osobiście nauczyłem się latać bez niego, ale teraz po ponad 500 lotach naprawdę zaczyna nudzić mnie cały proces wchodzenia na orbitę ziemi (czasem przy ścince kiedy robię manewr na 10km cała rakieta lubi się wykrzaczyć)
pozatym informację które daje mechjeb (orbital,surface i vessel) są naprawdę bardzo przydatne.
Jedyne czego jestem w tym modzie szczerym przeciwnikiem to landing autopilot, wg mnie odbiera całą frajdę z lotów jaką jest lądowanie, ale to już jak kto woli

Wto, 19 Lut 2013, 12:44:39
Odpowiedź #22

Offline DawsterTM

• Sierżant
  • Reputacja: 35
  • *being dead intesifies*
Smart A.S.S. to oczywiście podstawa, nawet jeśli ktoś nie lubi autopilotów. To tylko asystent, nie przejmuje kontroli nad lotem. A znowu funkcja lądowania jest przydatna np. przy wydobyciu kethanu, nigdy nie udało mi się opanować techniki lądowania u celu, tak dokładnego jak mechjeb, nawet do 200 metrów.

A jeśli ktoś chce sporo informacji o pojeździe, polecam VOID oraz Flight engineer redux.
Best regards from Valhalla

Reklama

« Odpowiedź #22 dnia: Wto, 19 Lut 2013, 12:44:39 »

Wto, 19 Lut 2013, 22:45:40
Odpowiedź #23

Offline Kris

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
DawsterTM ja również MechJeb'a do tej pory nie używałem bo sporo frajdy dawała właśnie nauka - wynoszenie na równą orbitę, zrównanie orbit dwóch obiektów, dokowanie, lądowanie. Teraz rozbudowuję stację kosmiczną i bardzo mi ułatwi pracę ten mod (szybkie dotarcie do stacji i dokowanie). W innych przypadkach nie używam MechJeb'a do dokowania bo jestem perfekcjonistą i lubię precyzyjnie sterować statkiem. Po skończeniu stacji będę używał tylko  Smart A.S.S. oraz lądowania w ściśle wyznaczonym miejscu by blisko siebie rozmieścić moduły bazy.

Pią, 22 Lut 2013, 10:34:03
Odpowiedź #24

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Ja tam jestem przeciwny. Nie używam i nie będę używać (chociaż w Kerbale pocinam dopiero od miesiąca). Powodów mam kilka, po pierwsze - romantyzm  ;) Fakt, teraz wszystko co lata w kosmos jest wypchane elektroniką, a,amerykanie od dwudziestu lat nie potrafią zbudować nawet samolotu, który latałby bez asysty komputera, więc co dopiero coś co lata w kosmos. Ale gdy przypomnimy sobie czasy Apollo, to widzimy, że nie zawsze tak było. Teraz w pralkach montuje się mocniejsze komputery niż ten, który był w Apollach. No właśnie, ale loty w latach 70tych miały swój romantyzm, tam astronauta był bohaterem, a jak wynika z historii Apolla 13 to załoga dokonała cudu i powróciła żywa na Ziemię, żaden komp za nich tego nie zrobił. Jako szczególik dodam, że dowódca wspomnianej maszyny, Jim Lowell podczas manewru dodania gazu na kursie powrotnym do domu RĘCZNIE na kartce obliczył ile sekund ma dać ciągu i w jakim kierunku! Jak dla mnie, to właśnie jest piękne. A Kerbale? Jak dla mnie Kerbale też są romantyczne. Łażą sobie małe zielone ludziki i kombinują jak tu eksplorować kosmos, a robienie głupich błędów (czyli naszych) świetnie mi pasuje do ich wydaje się niezbyt poważnej natury  :)

Powód drugi - nauka. Ile byście nie jeździli samochodem jako pasażer, nawet z Hołowczycem, to i tak się niczego nie nauczycie. Nauczycie się tylko dając gaz do dechy i czasami robiąc w portki gdy cudem unikniecie wprasowania się w drzewo. Właśnie to robienie w portki to jest prawdziwa nauka, możecie przeczytać milion książek o prowadzeniu subaru, ale g***no wam to da tak naprawdę. Nauka wynika tylko i wyłącznie z praktyki. Ja zanim Kerbale zakupiłem, to obejrzałem ze sto godzin filmików na YT. Nawet ten naszego świetnego youtubera, który trwa osiem godzin  :D . Od dechy do dechy  :) I to mnie właśnie przygotowało do lotów jak chodzi o sprawy ogólne. Ale szczegóły manewrów? To już tylko moja metoda prób i błędów. I dlatego gdy 120 tonowe pudło uda mi się dostarczyć na Diunę napawa mnie właśnie dumą, bo od początku do końca, wszystko zrobiłem sam.

Powód trzeci - przyszłość. Obawiam się, że kiedyś mechjeb będzie miał dwa guziki - CO i GDZIE. Wduszacie przycisk CO i dostajecie do wyboru listę iluś tam sprzętów latających. Wduszacie przycisk GDZIE i macie do wyboru wszystkie ciała niebieskie w układzie. Wduszacie enter i rakieta sama się buduje, sama startuje, sama robi to, tamto, siamto i sama ląduje na wybranych wcześniej księżycu/planecie. No to po cholerę w to w ogóle grać? Sorka, ale moim zdaniem mod który powoduje, że gra się gra sama za gracza, jest, no, po prostu, dla lamerów. Dla mnie ułatwieniem jest fabryczny S.A.S. i planowanie manewrów. Masy, ciągi itd przeliczam sobie sam na kartce. Dane grawitacyjne i ciśnieniowe zdobyłem wysyłając automatyczne lądowniki na prawie wszystkie ciała niebieskie w kerbalskim układzie. I jestem z tego dumny, że nie szukałem na wiki, czy tu czy tam jest atmosfera, która pozwoli mi użyć spadachronów.

Tyle. Możecie się zgodzić, albo nie, ale takie jest moje zdanie.

Reklama

« Odpowiedź #24 dnia: Pią, 22 Lut 2013, 10:34:03 »

Czw, 14 Mar 2013, 22:09:35
Odpowiedź #25

Offline michalz21

• Szeregowy
  • *
Kadaf w pełni się z tobą zgadzam. Granie na modach psuje zabawę. Wystarczy trochę poczytać na Wikipedii o orbitach misjach Apollo i już się ląduje na Księżycu bez większych problemów :)

Wto, 26 Mar 2013, 10:09:27
Odpowiedź #26

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Potwierdzam, nic tak nie cieszy, jak budowanie przez 2 godziny pojazdu i rozwalenie go przypadkiem o powierzchnię, :-).

Wysłane z HTC EVO 3D.

Reklama

« Odpowiedź #26 dnia: Wto, 26 Mar 2013, 10:09:27 »

Śro, 03 Kwi 2013, 09:05:07
Odpowiedź #27

Offline Pawelk198604

• Szeregowy
  • *
Ja używam MechJeba od samego początku, dzięki niemu nauczyłem się lądować na Munie, przydaje się również przy lotach międzyplanetarnych i cumowaniu na orbicie 

Czw, 04 Kwi 2013, 18:32:44
Odpowiedź #28

Offline luko11

• Szeregowy
  • *
To jest nie przydatne, psuje tylko zabawę, lepiej pomęczyć się trochę niż iść na łatwiznę. Gram niewiele bo może z 2 tygodnie i także lot na mun z poczatku był bardzo cieżki (nie mówiąc juz o samym dostaniu sie na orbitę). Lecz po kilku razach rozbicia się, nauczyłem sie i teraz nie stanowi to problemów nawet jezeli niektóre rzeczy w mojej rakiecie nie zadziałały tak jak powinny. Lepiej oglądnąć jakis poradnik i spróbować (tak jak ja dotyczący dokowania), ale najlepiej samemu coś wykminic. Moim zdaniem ten mod psuje rozrywkę - ale to tylko moje skromne zdanie :D

Reklama

« Odpowiedź #28 dnia: Czw, 04 Kwi 2013, 18:32:44 »

Czw, 04 Kwi 2013, 19:25:47
Odpowiedź #29

Offline Ravnarr

• Plutonowy
  • Reputacja: 4
Nie zapominajcie, że MechJeb to nie tylko autopilot, ale także bardzo szczegółowe dane dotyczące lotu i pojazdu. Nie ułatwiają one gry, tylko ją urozmaicają, to różnica.

Kethan-za czy przeciw?

Zaczęty przez TheReclif

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7852
Ostatnia wiadomość Pon, 11 Mar 2013, 17:14:13
wysłana przez Jebediah
O co chodzi w MechJeb ?

Zaczęty przez Momo234PL

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8045
Ostatnia wiadomość Sob, 12 Lip 2014, 16:07:53
wysłana przez Bigmikepl