Autor Wątek: Quadrokopter z Biedronki - opłaca się?  (Przeczytany 8991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pon, 01 Gru 2014, 21:13:45

Offline KubaAseph

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 17
  • 卐卐卐卐卐卐卐
Jak w temacie, dość ostro podjarałem się ceną latadła z Bezdomki, i chcę widzieć, czy się to opłaca. Czy ktoś kupował podobne, czy latają, jak się steruje i czy nie trzeba kalibrować.
Daję repy!

Pon, 01 Gru 2014, 21:29:13
Odpowiedź #1

Offline Youtub

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 6
Może poszukaj jakie są ceny tego "latadła" w innych sklepach i porównaj z ceną z "bezdomki" i sam zdecyduj.
"Patrząc w tył nie da się iść w przód"

Reklama

Odp: Quadrokopter z Biedronki - opłaca się?
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 01 Gru 2014, 21:29:13 »

Wto, 02 Gru 2014, 08:05:58
Odpowiedź #2

Offline KubaAseph

• Kapral
  • **
  • 卐卐卐卐卐卐卐
To jakieś homoniewiadomo o nazwie quadrocopter, więc raczej nie porównam cen.
A propos, ile on kosztuje? W TV było, że 80 zeta, ale na stronie Karalucha czytam, że po 130... Coś tu nie gra...

Wto, 02 Gru 2014, 08:47:10
Odpowiedź #3

Offline Benecjusz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 10
Z tego co zauważyłem są dwa modele w sprzedaży:

150 zł - Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

80 zł - Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Zapewne latać nimi da się ale bateria będzie trzymała nie dłużej jak 10 minut.
Burn the heretic. Kill the mutant. Purge the unclean.
It is better to die for the Emperor than live for yourself!
Faith is eternal!

Intel i5-4570 4x3,2GHz; GeForce GTX 1050 Ti G1; 2x2GB Kingston HyperX Grey + 2x4GB Corsair Vengeance

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Wto, 02 Gru 2014, 08:47:10 »

Wto, 02 Gru 2014, 15:35:31
Odpowiedź #4

Offline Youtub

• Kapral
  • **
To co mówi Benecjusz o baterii to niestety może być prawda więc na twoim miejscu poczekał bym trochę i zebrał ten jeden lub dwa tyś i dopiero oddał się pasji latania latadłem z kamerką :D

Wto, 02 Gru 2014, 16:03:18
Odpowiedź #5

Offline angorek

• Sierżant
  • Reputacja: 35
Lepiej odłóż te 1.5 stówki i zainwestuj w porządny sprzęt. Polecam sklep Hobbyking.com. Mimo że przesyłka nie jest najtańsza, i dochodzi cło (powyżej 45 ojro) to i tak dwa razy taniej niż w Polsce.
Z podstawowych rzeczy polecam aparaturę Turnigy 9x, zasięg 2km, komputer no "kombajn" po prostu. Drugą rzeczą jest ładowarka do pakietów, Accucell 6, małe, wygodne i ładuje wszystko, Lipole, NICD,NIMH a nawet akumulator od motocykla  :D
Mam te sprzęty chyba już 2 rok i śmiga pięknie.

Pozdrawiam !
Pozdrawiam Daniel
rakiety.org.pl In thrust we trust !

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Wto, 02 Gru 2014, 16:03:18 »

Wto, 02 Gru 2014, 16:20:56
Odpowiedź #6

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
 Świetna rada Youtubowiec, wydać dwa klocki i przyrżnąć w glebę rozwalając sprzęt na drzazgi. Póki nie masz Kuba wprawy, to kupuj z biedry, tylko się upewnij czy jest gwarancja i jak jest z zasilaniem. Widziałem jakiś czas temu śmigłowiec zdalnie sterowany, kosztował tyle co samochód, a bateria? 10 minut. Ale jakiego lotu! Więc to jakiś dziwnawy wyznacznik jakości ten czas lotu tu macie. Natomiast oczywiście baterie muszą dać się ładować, a nie że co lot to do biedry po nowe baterie :)

Jeszcze raz - jak na początek to sugeruję tani zakup, jak się rozleci na wskutek złego pilotażu, to cóż, lepiej że kosztował stówkę, niż tysiaka. Dodatkowo mając tani sprzęt możesz sobie pozwolić na podejmowanie ryzyka, czego nie zrobi nikt kto wyda kupę kasy na takie coś.

A co do kamerki, to aktualne urządzenia tego typu potrafią być mikroskopijne, więc dla kogoś z podstawową wiedzą z zakresu elektroniki dodać taki upgrade to chyba nie jest wielki problem.

Wto, 02 Gru 2014, 16:40:30
Odpowiedź #7

Offline angorek

• Sierżant
Kadaf niestety nie masz racji. Sprzęt biedronkowy, a sprzęt profesjonalny to całkiem dwa różne światy. Albo zaczynamy latać na czymś dobrym, albo nie robimy tego w ogóle. Zasady sterowania są inne w obu modelach, chłop wyrobi sobie złe nawyki i szansa że rozwali potem coś lepszego jest dwa razy większa. Wiem co mówię bo sam mam w domu heli klasy 450, , a brat dostał na urodzinki takiego pierdolota z biedry..
Bateria w heli czy innych kopterach niestety zawsze będzie krótko trzymać i nic na to nie poradzisz, 15 minut to standard, przy akrobacji 5-8.
« Ostatnia zmiana: Wto, 02 Gru 2014, 16:43:43 wysłana przez angorek »
Pozdrawiam Daniel

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 02 Gru 2014, 16:40:30 »

Wto, 02 Gru 2014, 16:41:51
Odpowiedź #8

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
Portfel gimnazjalisty, a portfel profesjonalnego hobbysty to są dwa różne światy.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Wto, 02 Gru 2014, 16:45:59
Odpowiedź #9

Offline angorek

• Sierżant
@up, Swojego helika kupiłem w 3 klasie gimnazjum. Aluminiowa głowica, karbonowa rama, 400W silnik, pełna akrobacja 3D, aparatura z komputerem. Koszt ? 600zł. Zarobiłem w wakacje. Jak ktoś chce to kupi, a nie będzie marudził że za drogie. Oczywiście można kupić gotowego drona za 2 kafle, ale jak poświęcisz chwilę czasu na lekturę for modelarskich to złożysz go poniżej jednego, i osiągami bedzie bił na głowę gotowe produkty ;)
Pozdrawiam Daniel

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 02 Gru 2014, 16:45:59 »

Wto, 02 Gru 2014, 17:09:32
Odpowiedź #10

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
@up
Gdzie 600 złotych, a gdzie 2000? Chodziło mi o propozycję MYT, twoja jest dużo bardziej sensowna.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Wto, 02 Gru 2014, 21:26:20
Odpowiedź #11

Offline Youtub

• Kapral
  • **
@up
Powiedziałem jeden dwa tysiące ponieważ gdy jeszcze interesowałem się tematem dronów (8 miesięcy temu) to w internecie znalazłem najtańszy dron do nauki za 900 zł (najdroższy 1500zł) a już profesjonalne drony kosztowały 3500+. Racja że może moja rada nie była zbyt dobra ale jak już mówiłem tylko od takich cen znajdowałem drony. :)

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 02 Gru 2014, 21:26:20 »

Wto, 02 Gru 2014, 21:35:27
Odpowiedź #12

Offline JW

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 5
KubaAseph, jak chcesz to możemy kiedyś pogadać na czacie, bo siedzę w tym temacie od dwóch lat ;-)  Biedronkę jak najbardziej polecam na sam początek (latałem nią), bo bardzo ciężko ją zniszczyć. Jest też dobra do wyrobienia sobie odruchów. Do tego coptera preferuję samemu poskładać niż kupić ale z tym jest więcej roboty. Lektura obowiązkowa Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ oraz temat o biedronkach Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
« Ostatnia zmiana: Wto, 02 Gru 2014, 21:37:06 wysłana przez JW »

Śro, 03 Gru 2014, 15:14:20
Odpowiedź #13

Offline KubaAseph

• Kapral
  • **
  • 卐卐卐卐卐卐卐
Quadrokoptery się skończyły, to kupiłem zwykłe latadło i lata lepiej niż coś za 300 (wiem bo mam i się nawet wykalibrować nie chce).

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Śro, 03 Gru 2014, 15:14:20 »

Czw, 04 Gru 2014, 21:34:32
Odpowiedź #14

Offline HAL9000

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Z biedry zawsze miałem pozytywne wspomnienia. Mogłem oddać bez problemu towar nawet po rozpakowaniu i wyprobowaniu. Do tego dwa lata gwarancji. Przypuszczam że z cenami też stoją najlepiej. Ja kupiłem dwie kamerki internetowe HP za 30 zł sztuka gdzie najtańsza w sklepie internetowym chodziła po ponad 60zl a o zwykłych sklepach nie wspomnę... BTW nie opłaca się wywalac kasy na początku. Mi tak samo mówili przy modelarstwie - aerografy, kompresory, drogie modele i farby...
Przygodę zacząłem robiąc modele z zapałek ;-) z czasem przeszedłem na tanie plastiki i gdzieś po roku doszedł aerograf (i to jeden z najtańszych) plus kilka gadżetów i droższe modele.