• Przymiarka do prawdziwej artylerii (balistyka i rzuty ukośne) 4 3
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: Przymiarka do prawdziwej artylerii (balistyka i rzuty ukośne)  (Przeczytany 6436 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wto, 24 Cze 2014, 00:00:16

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Jako, że jest to dopiero wczesna faza alfa Oddziałów Artylerii Kerbińskiej, wrzucam temat to offtopa.
Na pierwszy ogień znowu wziąłem na warsztat prawa fizyki i niestety musiałem wszystkie eksperymenty przeprowadzić sam, bo nikt chyba jeszcze tego nie dokonał. A przynajmniej się nie ujawnił oficjalnie w sieci. Pomocne jest tu samo IDE silnika Unity, którego supporta sobie przeczytałem całego. Znaczy nie do końca pomocne, ale warto wiedzieć na czym stoimy. Wzory klasyczne, bez uwzględnienia oporu powietrza podobne są do tego:

Czas lotu t=(2V0sinα)/g
Wysokość maksymalna hmax=(V02sinα)/2g
Zasięg Z=(V02sin2α)/g

Przy prędkości początkowej V0=110m/s zasięg wynosił w okolicach 1400m dla α=450  ~(sin2α=1) (jak nie wszystkim wiadomo w warunkach kerbińskich g=9,82)
Celność niestety nieciekawa ze względu na bardzo duży odrzut (skupienie w granicach 30m)
Odrzut spowodowany niestabilnym siłownikiem. Niestety Infernal Robotics chyba nie jest przewidziany do takich obciążeń.

Kilka wariacji prototypu:

I próbka możliwości:

Aktualnie w fazie projektowej jest armata bardziej stabilna, wspomagana KAS, z podziałką kątomierza i rewolwerowym systemem zmiany kul. Kule mniejsze i lżejsze, a co za tym idzie, mamy o wieeele większy zasięg.
Ale to już w innym topiku.
Jak ktoś ma pomysł na system stabilizacji, to proszę pisać poniżej.
A, no i nie krytykujcie wyglądu, to jest prototyp i ma miotać kulki.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Wto, 24 Cze 2014, 08:17:48
Odpowiedź #1

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
W mordę! Najlepsza rzecz z kategorii "Kto normalny zbuduje to w KSP". Jeśli to są prototypy, to nie mogę się doczekać wersji oficjalnych. Wygląd w takim przypadku to sprawa bardzo drugorzędna. Co do stabilizacji, wydaje mi się, że w KASie są kotwiczki. Mógłbyś wystrzelić je w grunt i usztywnić wszystko. Najlepiej zbudować stabilny stelaż nad lufą, aby ona "wisiała" częściowo na nim.

Reklama

Odp: Przymiarka do prawdziwej artylerii (balistyka i rzuty ukośne)
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 24 Cze 2014, 08:17:48 »

Wto, 24 Cze 2014, 09:16:26
Odpowiedź #2

Offline Robson

• Sierżant
    • Opowieści Kerbali
Kurde, kotwice + linki to jest niezła myśl :)
Zbuduję jakąś chałupkę trochę większą od tego pojazdu-celu i postawie ją na wyżynie na zachód od KSC. To będzie jakieś 6km, nie wiem jak z zasięgiem, bo nie testowałem jeszcze nowych pocisków, ale wiadomo że na pewno będzie mniejszy odrzut. Wieczorem będzie update.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.

Wto, 24 Cze 2014, 10:08:00
Odpowiedź #3

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
haha, świetne Robson! Design nawet teraz wygląda nieźle, machinowo:) Co do stabilizacji to nie koniecznie linki, tylko stockowe łapy do łapania meteorytów powinny sprawdzić się całkiem nieźle. To nie offtop, tylko "INNE" w dziale Galeria, więc kolejną wersję wrzuć tam. Co do lufy, to nie wiem czy nie pomógł by ci mod na proceduralne skrzydła, również w kwestii bębenka mógłby się przydać być może.

Świetna robota:)

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Wto, 24 Cze 2014, 10:08:00 »

Wto, 24 Cze 2014, 12:47:56
Odpowiedź #4

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Właśnie problem ze stockowym hakiem jest taki, że czasami przyzywa Krakena podczas łączenia się z kratownicami itp. Zostają jeszcze siłowniki, takie jak te, którymi stabilizowałeś Kadwortha Kadaf.

Wto, 24 Cze 2014, 13:56:31
Odpowiedź #5

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
Ten stockowy hak nie łapie gruntu, a Krakena przyzwał kiedy połączyłem ze sobą dwa otwarte haki i próbowałem rozdzielić

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Wto, 24 Cze 2014, 13:56:31 »

Wto, 24 Cze 2014, 14:34:05
Odpowiedź #6

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
bzdura, łapie grunt, wystarczy że ładunek nieco waży. Tych haków używam w mojej głównej bazie i nie zauważyłem żadnych problemów z niczym.

Wto, 24 Cze 2014, 20:38:56
Odpowiedź #7

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Nie wiem, może tylko u mnie Kerbin zniknął gdy z hakiem połączyła się kratownica. Ale panowie, koniec offtopu. Wracając do działa, to dla mnie pod względem designu najlepsze jest pierwszy i trzeci projekt. Teraz tylko pracować na mechanizmami.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 24 Cze 2014, 20:38:56 »

Wto, 24 Cze 2014, 21:50:01
Odpowiedź #8

Offline beryl

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 1
Ja próbowałem artylerii rakietowej, ale pociski mi znikały po przebyciu 2,3km w atmosferze. Ale taka... WOW :D Czekam na multi, będzie można pograć w scorched kerbin ;)

Wto, 24 Cze 2014, 22:20:30
Odpowiedź #9

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Jeśli pocisk ma komputer, albo się na niego przełączysz, to nie zniknie.

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 24 Cze 2014, 22:20:30 »

Wto, 24 Cze 2014, 22:38:20
Odpowiedź #10

Offline beryl

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 1
W starszych wersjach nawet jak miał komputer to znikał. Chyba dopiero w 2.3 może być kilka obiektów liczonych w atmosferze.

Śro, 25 Cze 2014, 23:30:33
Odpowiedź #11

Offline Robson

• Sierżant
    • Opowieści Kerbali
Z komputerem kulki mi się liczą, a bez niego niestety znikają tuż po wystrzale. To znaczy pierwsza leci dobrze, następne już nie.

Zrobiłem upgrade mojej armaty.

Jest magazynek na cztery kule. Kule są sporo lżejsze, ale zważę jutro, bo już dziś mi się nie chce.

Teraz zasięg maksymalny wynosi 2500m. Z obliczeń, uwzględniając współczynnik oporu (Drag=0,02) wynika, że powinien wynieść 2550m i pewnie tak jest, tylko nie można zmierzyć dokładnie.
Problem stabilności nie został niestety rozwiązany, a przy lekkich kulach jest jeszcze większy. Podejrzewam, że wina leży po stronie tego zbiornika, bo może on zatyka ujście silnika kontrującego?

Sam nie wiem, ale w ciemnych kolorach widzę przyszłość  broni miotającej, szczególnie, że zacząłem już testy z autonomicznie naprowadzanymi rakietami, wykorzystującymi prawdziwy GPS.
Na razie mam celność w granicach 150m, ale wszystko idzie w dobrym kierunku.

A i do odczytu kąta lufy spokojnie wystarcza seryjny żyroskop, więc już nie kombinowałem ze wskaźnikiem mechanicznym.
« Ostatnia zmiana: Śro, 25 Cze 2014, 23:41:32 wysłana przez Robson »

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Śro, 25 Cze 2014, 23:30:33 »

Czw, 26 Cze 2014, 09:49:59
Odpowiedź #12

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Mam radę co do stabilności podczas strzału, bo widzę, że koła się wyginają. Nóżki. Na czas strzału rozkładaj nogi do lądowania. Razem z kotwiczkami powinno pomóc. Możliwe że silnik jest blokowany przez zbiornik. Na twoim miejscu dałbym 1 jako dysza do wypychania oraz kilka mniejszych, których suma ciągu równałaby się sile ciągu tej 1 dyszy. Tak czy siak. Coraz lepiej to wygląda. Mam tylko jedno pytanie. Jest szansa na "armaty" trochę mniejszych rozmiarów?

Czw, 26 Cze 2014, 14:42:20
Odpowiedź #13

Offline Robson

• Sierżant
    • Opowieści Kerbali
Tam są dwa identyczne silniki zamontowane przeciwsobnie, więc faktycznie jak bym dał jeszcze jakiś mały z tyłu, to pewnie by się sytuacja poprawiła. (Dziś pokombinuję)
Co się tyczy miniaturyzacji, to oczywiście, że się da. Ja po prostu jestem takim megalomanem i chciałem mieć swoją CAR BOMBĘ. Widzę jednak, że to nie ma sensu i właśnie zaczynam operację miniaturyzacji. Wszystko sprowadza się do skonstruowania odpowiednio małego pocisku. Myślę, że po niedzieli projekt będzie się nadawał na umieszczenie w galerii.

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Czw, 26 Cze 2014, 14:42:20 »

Czw, 26 Cze 2014, 15:58:59
Odpowiedź #14

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Car Bombę? Jak już wielkie działa to Car Puszki lub Ciężki Gustav, znany również jako Dora. Pociski robisz kuliste dla estetyki, czy ma to związek z aerodynamiką, bo nie zauważyłem zmiana latając rakietami z oraz bez aerodynamicznych nosów? Sprawdź zachowania zwykłych zbiorników, może okażą się lepsze niż kule? Zawsze możesz zrobić z nich pocisk zwykły, nie armatni.