Ja tylko odpisałem to co oficjalnie zaprezentowano w FAQ na ich stronie i nie kwestionowałem, czy to ma jakiś sens, czy nie

Też uważam to, za bezsens

Co do lotu powrotnego - zdaje mi się, że czynnikiem mogą być pieniądze i czas zanim dotarłaby rakieta powrotna - przez rok czasu ludzie przystosowaliby się do warunków grawitacji na Marsie (ok. 30% ziemskiego przyciągania), przez co mięśnie nie pracowałyby z taką siłą ja na błękitnej planecie, co w skutkach mogłoby się skończyć kalectwem lub śmiercią nawet przy wchodzeniu w atmosferę.
Co do sprawy kup xd - nie pisałem dosłownie, chodzi o wybudowanie zbiornika, raczej nie będzie to niedozwolone, może znajdą sposób na przetwarzanie zamarzniętych odchodów na pożyteczne rzeczy.
Promieniowanie - tutaj zdaje mi się logicznym rozwiązaniem zastosowanie specjalnych kombinezonów na wyjścia na zewnątrz oraz zbudowanie specjalnych modułów życiowych (spanko, jedzonko itd) z tworzywa, przez które nie przechodzi promieniowanie. Na FAQ powiedziano w tej kwestii mniej więcej tak:
Mimo, że Mars nie ma takiej atmosfery odbijającej promieniowanie kosmiczne jak Ziemia, należy pamiętać o tym, jak daleko znajduje się Czerwona Planeta od Słońca w porównaniu z naszą macierzystą. Promieniowanie +/- wynosi tyle samo.