Ankieta

Gdybyś miał zamiar fedrować na Tylo, ta którą rafinerię byś wybrał?

Anubis v7.6 firmy MQX Crew INC
2 (10%)
Najnowszy Szyk Mody w mobilnych rafineriach, firmy Kadaf Industries
4 (20%)
Najnowszy Twór Inżynierów Wybudowany z Pieniędzy Podatników, firmy Kebab Space Agency
4 (20%)
Rafineria Haker Technologies
3 (15%)
Łazik wydobywczy mk 1 RAKARTH firmy ED
5 (25%)
Refinery Mk I firmy Nerd Company
2 (10%)

Głosów w sumie: 20

Głosowanie skończone: Pon, 08 Lut 2016, 00:30:34

Autor Wątek: Kupię mobilną rafinerię!!!  (Przeczytany 23067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pią, 05 Lut 2016, 03:31:09
Odpowiedź #30

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Z MarQxem przeprowadziliśmy pewne testy terenowe naszych jednostek. Polegały one na próbie pokonania szyn między VAB a wyrzutnią na tym środkowym odcinku (gdzie jest najbardziej nierówno) pod kątem 90 stopni, oraz bolesny test naprężeniowy przy przejeździe pod kątem 45 stopni. Prędkość dowolna. Nie wiem jak MarQx, ale ja również przeprowadziłem kontrolę wytrzymałości przy przejeździe na pełnej prędkości w poprzek pasa startowego z wjazdem i zjazdem. Sprawdź Pizmak, czy twój kolos da radę. Myślę, że tego typu testy powinny być w wymaganiach, bo szkoda, żeby Robsonowi się ta maszyna rozpadła przy uskoku na pierwszym lepszym kraterze. Oczywiście testy pojazd musi przejść bez uszkodzeń. Nie piszę tego, żeby rzucać kłody pod nogi bynajmniej, tylko róbmy po prostu porządnie.
Dodam od siebie, że powiększone tweakiem koła sprawiają pewne problemy przy ruszaniu, przynajmniej przy mojej konstrukcji. Danie pełnej mocy na starcie nie doprowadza do uszkodzeń, ale do niezwykłych wręcz naprężeń, od których sam nie wiem jakim cudem zawieszenie się nie rozlatuje. Moja metoda zgrabnego ruszania, to klepanie W co pół sekundy do momentu osiągnięcia 5-10 m/s. Potem już można deptać ile fabryka dała. Podobnie z hamowaniem. Do 5 m/s spokojnie można można wciskać dowolny hamulec, ale do samego zatrzymania w moim przypadku najbezpieczniejsze jest działanie takie samo, jak przy przyspieszaniu w pierwszej fazie.

Niestety jutro wyjeżdżam, więc dowiem się kto wygrał dopiero w niedzielę wieczorem.

Pią, 05 Lut 2016, 09:03:44
Odpowiedź #31

Offline KebabKerman

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 4
  • Jeśli Kebab lubi kebaby jest gejem czy kanibalem?
Też dokonałem testu zaproponowanego przez Kadafa. Moja rafineria przeszła go pomyślnie. Metoda przyśpieszania i hamowania taka jak u Kadafa.

« Ostatnia zmiana: Pią, 05 Lut 2016, 09:45:32 wysłana przez KebabKerman »
Kebab Space Agency - Naszym paliwem są pierdy po ostrych kebabach!

Reklama

Odp: Kupię mobilną rafinerię!!!
« Odpowiedź #31 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 09:03:44 »

Pią, 05 Lut 2016, 16:02:48
Odpowiedź #32

Offline Haker53535

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 10
Haker Industries chciałoby przedstawić flagowy model swojego działu wydobycia:

No dobrze, dobrze, powoli. Najpierw warto podać ważne informacje:
Prędkość Max: 26m/s
Masa (z paliwem): 169t
Części: 331
Paliwo: 6635
Utleniacz: 5665
Monohydrazyna: 825
Wiertła: 5 ruchomych zestawów wiertniczych po 4 sztuki, razem 20
ISRU: 2 duże, 2 małe
Łazik ze skanerem surowców
Winda dla kerbali (inspiracja pojazdem Kadaf Industries
Oświetlenie pokładu
Miejsce dla dwóch kerbali

Po pokładzie oprowadzi państwa Bill Kerman.
Tak więc bez zbędnego obijania w bawełnę, oto nasza duma czyli zestawy wiertnicze wraz z kontrolerem:

Po złożeniu wiertła tylko w niewielkiej części wystają co dobrze widać od góry pojazdu:

O wiertłach mógłbym rozmawiać cały dzień, a nawet dwa, ale jednak nasz pojazd to nie tylko wiertła. Przejdźmy więc do zasilania.
Pojazd nasz zasila 7 ogromnych radioizotopowych generatorów termoelektrycznych:

Mimo że wypełnione są po brzegi radioaktywnym plutonem, nic nam nie grozi, dzieli nas od niego gruba blacha. Są one jednak dość ciepłe więc przytulanie się do nich nie wchodzi w grę.
Idąc dalej możemy zauważyć windę pozwalającą na zejście kerbali na powierzchnię planety:

Wszelkie prawa patentowe do windy posiada Kadaf Industries.
Kończąc już naszą podróż chciałbym zaprezentować łazik pokładowy posiadający skaner rudy, który pozwala na prostsze szukanie miejsc właściwych do wydobycia.

Jeszcze kilka zdjęć:

Zachęcam na głosowanie na pojazd firmy Haker Technologies.
« Ostatnia zmiana: Pią, 05 Lut 2016, 16:04:28 wysłana przez Haker53535 »
Haker Technologies - Tworzymy lepszą przyszłośc

Pią, 05 Lut 2016, 17:55:57
Odpowiedź #33

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt

Łazik wydobywczy mk 1 RAKARTH

Jeździ...

Masa: 160 ton (masa własna)
Ilość części: 363
Ilość wierteł: 12
Zasilanie: 8 RTG XXL (powiekszone 4x), 20 000 jednostek energii.
Pojemność pojemników na Ore i na gotowe produkty:
Ore: 5100
Ox: 4600
Lq: 4180
Mono: 3200
Za przetwarzanie odpowiedzialne są 4 moduły ISRU, 2 małe i 2 duże.
(Ksenonu brak. ISRU nie produkują tego paliwa z Rudy)
Liczebność załogi: Stacja może działać automatycznie. Zalecana załoga - 4 osoby (2x pilot, inżynier, naukowiec), maksymalna: 10 osób
Obsługa pojazdu i rafinerii może być wykonywana wyłącznie przy użyciu grup akcyjnych.

Tryb kopania. Tak, na pasie.

ED przedstawia sklecony w naprędce kombajn wydobywczy wagi średniej, stworzony z myślą o pracy z dala od domu.
Główne atuty pojazdu to stosunkowo niska masa, obszerne zbiorniki na przetworzony surowiec, kompaktowa budowa pozwalająca na łatwy transport praktycznie w każde miejsce w układzie kerbolskim a także mobilność, pozwalająca zmienić lokalizację na bliższą innej placówce lub dotrzeć bez problemu do nowoodkrytego złoża. Niestety, ceną  jest niewielka prędkość przy której maszyna pokonuje przeszkody terenowe.

Technologia reflektorów cofania udostępniona dzięki uprzejmości Kadaf Industries

Pękaty zbiornik nie zasłania kierowcy widoczności z lewej, dzięki wysokim umejscowieniu nie ma też ryzyka że zahaczy o grunt przy niskim podejściu.

Rozmiar maszyny i łatwość transportu wywołał zazdrość w zespole odpowiedzialnym za sky-crane'y. Dok jest umiejscowiony pod środkiem ciężkości Rakartha

Oświetlone wejście główne do rafinerii. Do kabiny pilota i oficera naukowego (po lewej stronie maszyny) wchodzi się przez habitat (transfer załogi).

Pokład inżynierski, kontrola wydobycia. Dostęp po drabinie bocznej lub przez wąski korytarz wzdłuż rdzenia pojazdu.

...wydobywa...

Zad Rakartha. Porty KAS, KIS oraz pojemniki na sprzęt dostępne bez użycia drabin. Przydatne gdy tankowany pojazd nie może zbliżyć się na minimalną odległość do rafinerii (dodatkowy sprzęt należy zakupić osobno).

Optymalna załoga składa się z czterech oficerów. Nieważne są wielkie cyfry, ale wygoda użytkowania i prostota konstrukcji!

Dziękujemy za przeczytanie naszej prezentacji i bardzo dziękujemy za organizację przetargu.

Dawno się tak dobrze nie bawiłem w tej grze :D ED planuje, testowo, wysłać Rakartha na jakiś księżyc, tak z ciekawości.

... i świeci wesoło!
« Ostatnia zmiana: Pią, 05 Lut 2016, 20:41:22 wysłana przez Drangir »
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

« Odpowiedź #33 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 17:55:57 »

Pią, 05 Lut 2016, 17:59:09
Odpowiedź #34

Offline KnightMoritz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 12
Jeśli Ty masz ambicje i motywację na zasadzie "dam se spokój, tego poziomu i tak nie przeskoczę", to pozostaje mi przekazać Ci wyrazy współczucia.

nie, po prostu mi się już nie chce nawet kerbali odpalać :)

@winged, prawda pozostanie prawdą, a ja zawsze jestem szczery i mówię to, co myślę. Jeśli chcesz na mnie za to donieść, to proszę bardzo, leć do inga :)
Jeśli też na tym forum można tylko chwalić idiotów za gówno które tworzą, to w sumie dobrze, że siedzę tylko na czacie :)

Ślicznie pozdrawiam!

Uwaga od Administratora Grzeczniej, proszę.
« Ostatnia zmiana: Czw, 17 Mar 2016, 13:12:59 wysłana przez ingwden »

Pią, 05 Lut 2016, 18:20:16
Odpowiedź #35

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Jaka prawda? Przecież Pizmak jeszcze niczego nie pokazał, na jakiej podstawie uważasz, ze nie będzie miał szans? Napisałem wyraźnie, że to nie jest jakiś nasa_member żeby zdawać się na jego wątpliwą reputację i odradzać mu udziału.

Reklama

« Odpowiedź #35 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 18:20:16 »

Pią, 05 Lut 2016, 18:26:54
Odpowiedź #36

Offline KebabKerman

• Kapral
  • **
Dam ci według mnie dobry przykład.
Wyobraź sobie coś takiego. Jesteś w piątej klasie podstawówki i piszesz sprawdzian z polskiego. Wiadomo, że czym lepiej się nauczysz (zbudujesz rafinerię) dostaniesz ocenę. Przypuśćmy, że jest szansa na piątkę (tutaj monitor). Część teoretyczną napisałeś średnio, więc twoim ratunkiem jest wypracowanie. Tematem jest coś z czego nie jesteś mocny. Będziesz próbował napisać cokolwiek, aby dostać chociaż kilka punktów? Chyba, że jesteś tumanem i wystarczy ci dwója lub trója?

Pią, 05 Lut 2016, 19:43:20
Odpowiedź #37

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Niepotrzebnie śpieszyłem się z oddawaniem głosu, ponieważ, według mnie rafineria Drangira jest najlepsza. Łączy funkcjonalność projektu Kadafa (łazik i sondy nie są obowiązkowe, Robson ma pewnie swoje w zanadrzu) ze świetnym kształtem. Szkoda, że większość już zagłosowała, ale i tak ma szanse wygrać, gdyż wszystko zależy od Robsona. Powodzenia!
« Ostatnia zmiana: Pią, 05 Lut 2016, 19:52:51 wysłana przez JackRyanPL »

Reklama

« Odpowiedź #37 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 19:43:20 »

Pią, 05 Lut 2016, 20:06:16
Odpowiedź #38

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Bez pojazdu Piżmaka nie zamknę przetargu.
Ankieta zostanie zresetowana o godzinie 00:00 i przedłużona do niedzieli około godziny 21:00
Ja wyjeżdżam w busz, więc wątek zostawiam do Waszej dyspozycji.

Pozdrawiam.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Pią, 05 Lut 2016, 20:09:15
Odpowiedź #39

Offline KebabKerman

• Kapral
  • **
Czy można przebudować pojazd? Mam w głowie pewien pomysł, ale czas na budowę już minął.

Reklama

« Odpowiedź #39 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 20:09:15 »

Pią, 05 Lut 2016, 20:32:33
Odpowiedź #40

Offline Pizmak

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
Przepraszam wszystkich za mój rozlazły udział w tym przetargu... Pojazd byłby już z godzinę temu, jak nie wcześniej, ale zaliczyłem w pewnym momencie crasha, jak już miałem zbudowaną kabinę, zamontowane ISRU, drabinki, struty i tym podobne pierdoły. Oczywiście sejwa brak, a robienie tego od nowa przy tych lagach to pewnie jakieś dwie godziny minimum (jakieś testy jeszcze, grupy akcji, żeby Robson nie musiał odpalać każdego z 54 wierteł osobno, ogólnie wykończeniówka). Części było ponad 600, postawiłem bardziej na gabaryty, niż na wygląd, ale byłem całkiem zadowolony, bo jeździło! Otwierają się osłony na wiertła, a te się wysuwają. mógłbym to pewnie o 60 części odchudzić pozbywając się boków osłon, ale teraz już chyba za późno. Już i tak przeciągnąłem przetarg, w dodatku zawaliłem, więc absolutnie nie proszę o jego przedłużanie, za to obiecuję, że jak już ten projekt dokończę (może w 1.1, jak już będzie optymalizacja i obsługa 64 bitów), to wstawię go na forum i dodam publiczny download. Skoro nie weźmie udziału w przetargu, może użyje go ktoś inny. Jednocześnie chciałbym podziękować wszystkim, którzy mnie wsparli oraz NajtMorycowi. Nic tak nie motywuje jak buraczany tekst w stylu "nie uda Ci się"! Na koniec wstawiam jeszcze screen z VABu wersji gołej, bez kokpitu, ISRU i innych bajerów. Jeszcze raz dziękuję wszystkim!

EDIT: Jeśli ankieta zostaje przedłużona do niedzieli, to może jednak mi się uda!
EDIT2: A no tak, tylko ankieta, nie budowanie...
« Ostatnia zmiana: Pią, 05 Lut 2016, 20:44:22 wysłana przez Pizmak »
Dom jest tam, gdzie znacznik prograde.

Pią, 05 Lut 2016, 22:24:17
Odpowiedź #41

Offline angorek

• Sierżant
  • Reputacja: 35
Bez pojazdu Piżmaka nie zamknę przetargu.

EDIT: Jeśli ankieta zostaje przedłużona do niedzieli, to może jednak mi się uda!
EDIT2: A no tak, tylko ankieta, nie budowanie...

Buduj nie pi****l !  :D
Pozdrawiam Daniel
rakiety.org.pl In thrust we trust !

Reklama

« Odpowiedź #41 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 22:24:17 »

Pią, 05 Lut 2016, 22:27:34
Odpowiedź #42

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65

Nerd Company na czele z głównym inżynierem Mosze Abrahamem Kermanem i dyrektorem Jackiem Kermanem ma zaszczyt zaprezentować państwu najnowsze osiągnięcie z kategorii najtańszych-najprostszych-i-pewnie-najbrzydszych rozwiązań w zakresie wydobycia i przetwarzania surowców!

Refinery Mk I
Rafineria Typu I
Kerbal dla skali

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Postęp prac

Do rzeczy. Rafineria jest w 110% stockowa. Oznacza to, że nie ma żadnego z modów wymienionych na liście. Jeśli wygra (HAHAHA!) Robson we własnym zakresie będzie musiał dodać potrzebne rzeczy. Jestem stockowym purystą i nic tego nie zmieni. Wybaczcie.

Idąc dalej. Projekt jest bezzałogowy. Na pokładzie ma jeden komputer sterujący. Oczywiście do jego obsługi jest potrzebny wykwalifikowany personel, ale Nerd Company go nie zapewnia. Rafineria składa się z 325 części i ma masę równą 64 140 kg. Zasilanie zapewnia ponad 60 radioizotopowych generatorów termoelektrycznych, w skrócie RTG. Prąd przechowywane jest w bateriach o łącznej pojemności 12015 jednostek (co pozwala działać jednocześnie 12 wiertłom i 2 zespołom ISRU (wiem, miały być 4, ale brakło dla nich miejsca). Zgromadzoną rudą można przechować w zbiornikach mogących pomieścić 6000 jej jednostek. Rudę można przekształcić na 4140 jednostek ciekłego paliwa, 5060 jednostek utleniacza i 3000 jednostki monometylohydrazyny. Cały proces trwa 133 dni (czyli kilka minut na pełnym warpie). Pojazd korzysta z 12 kół, z czego wszystkie są zasilane i skrętne. Do uruchamiania wierteł służą grupy akcji od 7 do 10.

Oto wszystkie dane techniczne projektu. Powodzenia wszystkim i hava nagila!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patrząc na to, że rafineria nie posiada 2 z 4 zespołów ISRU nie musi zostać wpisana do ankiety, zrozumiem to. Wszystko zależy od Ciebie Robson. Wstawiłem ją raczej dla frajdy, czemu nie? Jest to coś ZNACZNIE odbiegającego od pozostałych kandydatur, więc dlaczego tego nie pokazać. Udostępniam link do pobrania jeśli ktoś chcę się przejechać moją Cegłą. Zalecam nieprzekraczanie 10 m/s. Jest w stanie zjechać z pasa. Nie jest najmobilniejszy z pojazdów, ale w płaskim kraterze da radę przejechać kilkaset metrów celem zmiany miejsca wydobycia. Nie robiłem dokładnych testów, powtórzę, jeśli ktoś chcę może ją sprawdzić

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
« Ostatnia zmiana: Sob, 06 Lut 2016, 12:56:55 wysłana przez JackRyanPL »

Pią, 05 Lut 2016, 22:38:44
Odpowiedź #43

Offline Pizmak

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Buduj nie pi****l !  :D

No dobra, czy się zakwalifikuję, czy nie, zbuduję! Co ja bym zrobił bez takich trenerów motywacyjnych :D
Dom jest tam, gdzie znacznik prograde.

Reklama

« Odpowiedź #43 dnia: Pią, 05 Lut 2016, 22:38:44 »

Pią, 05 Lut 2016, 22:49:47
Odpowiedź #44

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Powtarzam:
O godzinie 00:00 resetuję ankietę.
Wszyscy, którzy zdążą przedstawić swe projekty, zostaną w niej uwzględnieni.
Po tym terminie nie będzie możliwości wpisania się na listę ponieważ wyjeżdżam.
Jeśli Pizmak nie zdążysz ze sprzętem, to i tak uwzględnię Cię w przetargu, po prostu nie będzie możliwości oddania głosu na Twoją rafinerię.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.