Autor Wątek: Kosmiczna winda - czyli Kanadyjczycy się nie szczypią  (Przeczytany 14905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wto, 18 Sie 2015, 22:45:51

Offline Padalec

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Strona w języku angielskim.

Kanadyjczycy dostali patent na windę o wysokości 20km (z możliwość przeskalowania do osiągnięcia 200km). Miałaby być używana jako kosmodrom pomijający najmniej sprzyjający fragment atmosfery. Zresztą co ja wam będę tłumaczył :)
« Ostatnia zmiana: Wto, 18 Sie 2015, 22:47:49 wysłana przez Padalec »

Wto, 18 Sie 2015, 22:49:27
Odpowiedź #1

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
DWADZIEŚCIA kilometrów a nie 200.

[Post scalony: Wto, 18 Sie 2015, 22:56:59]

Ogólnie to jeszcze nie istnieje technologia wybudowania konstrukcji o wysokości 200 km. Gdyby taka istniała, to w Kuwejcie Dubaju, czy innym arabskim kraiku leżącym na pieniądzach takie budynki by sobie stały. A ile ma najwyższy? Kilkaset metrów. Bariery kilometra nikt jeszcze nie przekroczył mimo praktycznie nieograniczonych środków finansowych. W 20 km uwierzę. To się da gigantycznym kosztem zbudować.

Ale nie 200.
« Ostatnia zmiana: Wto, 18 Sie 2015, 22:56:59 wysłana przez Kadaf »

Reklama

Odp: Kosmiczna winda - czyli Kanadyjczycy się nie szczypią
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 18 Sie 2015, 22:49:27 »

Wto, 18 Sie 2015, 23:30:40
Odpowiedź #2

Offline Padalec

• Szeregowy
  • *
No i złapałeś mnie między publikacją, a edycją :) Poprawiłem się sam, i dopisałem nawias.

Ale sama technologia zbudowania na 200 istnieje. Tylko jest skrajnie nieopłacalna, bo podstawa tej wieży byłaby... spora ;) Zgadzam się, że na razie taka wysokość to czysta fantazja.

Nurtuje mnie za to inna sprawa. Jak duży obszar dookoła, musiałby być zamknięty dla wszelkich lotów cywilnych i wojskowych. Nie brakuje na świecie fanatycznych popaprańców którzy mogliby tę wieże potraktować jako ciekawy sposób na reklamę swojego ugrupowania.

Wto, 18 Sie 2015, 23:45:05
Odpowiedź #3

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Na miejscu tego czyja ta wieża będzie, zażądałbym prawa do zestrzeliwania wszystkiego co lata w promieniu 100 km bez zabawy w jakieś ostrzeżenia. Od razu jebut w każdego kto naruszy strefę ze względu na skrajnie strategiczne znaczenie konstrukcji.

Reklama

Odp: Kosmiczna winda - czyli Kanadyjczycy się nie szczypią
« Odpowiedź #3 dnia: Wto, 18 Sie 2015, 23:45:05 »

Śro, 19 Sie 2015, 00:47:46
Odpowiedź #4

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Ale sama technologia zbudowania na 200 istnieje.

Nie ma jeszcze metod produkcji materiałów potrzebnych do budowy takiego obiektu na skalę przemysłową. To tak jakbyś chciał zbudować dom, sklejajac każdy pustak osobno, z drobinek żwiru i kleju w tubce. Istnienie takich materiałów czy podstawy teoretyczne to nie to samo co możliwość.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Śro, 19 Sie 2015, 07:30:17
Odpowiedź #5

Offline Padalec

• Szeregowy
  • *
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Tylko jest skrajnie nieopłacalna [...] Zgadzam się, że na razie taka wysokość to czysta fantazja.
Dlatego powinieneś rozpatrywać cały akapit, a nie początek tylko ;)

Tak samo posiadamy zdolność lotów na wszystkie planety układu słonecznego, ale w fakcie, że ludzkość tego nie robi nie doszukuję się spisku za którym stoją ONI ;)

No ale wracając na ziemię, a raczej 20km ponad nią. Pokonanie tych 20km w górę, jakby nie patrzeć wymaga wykonania pewnej pracy. W rakietach odpowiadają za to silniki, które konstruktorzy planują zastąpić windą. Tylko, że w przyrodzie nic nie ginie, i delta E musi się zgadzać. Zastanawia mnie gdzie tu są (i jakich rozmiarów) zyski. Elektryczne silniki wind zasilane pewnie mają być ze źródeł odnawialnych, ale co z ich chłodzeniem w takim razie. Spadek ciśnienia atmosferycznego nie pozwoli na chłodzenie pasywne raczej. Będę musiał poszukać czegoś więcej, bo ciekawią mnie jak podeszli do tematu problemów, których na ziemi nawet nie zauważamy.

Reklama