W domu w miarę możliwości używam i pracuję na Debianie, jak czegoś nie mogę zrobić na Debianie(to się bardzo rzadko zdarza akurat) i chcę pograć w gry to odpalam Windows(ja mam akurat 7, miałem 8, ale zszedłem do 7, bo nie podoba mi się 8 ). Ale na Debianie też gram czasami. W szkole oczywiście Windows, bo jakżeby inaczej, oczywiście XP najczęściej, ale pracuję też na Vista i 8. Zajęcia z Linuksa niby są, ale w porównaniu do Windows to nie wiele.
Ogółem uważam Windows za zło koniecznie, bo moim skromnym zdaniem, Linux jest lepszy pod każdym względem - jest szybszy, nie łapie wirusów, jest darmowy i nie szpieguje, ale jego ogromną wadą jest mało oprogramowania profesjonalnego i gier, no i niektórzy mają problemy ze sprzętem(ja akurat nie). W sporo gier nadal nie mogę pograć na Linuksie, chociaż, głównie dzięki Valve i tak jest lepiej, niż było, sporo gierek(w tym KSP
, czy też taka Dota2) jest dostępne na Linux. Na Linuksach też mi się wygodniej i lepiej pracuje, ale to akurat już przyzwyczajenie. Ogółem Windows lubię także, ale tylko do 7, bo 8.x mimo swoich zalet odrzuca mnie swoim wyglądem i działaniem.