Autor Wątek: Gra, która wessała Cię najbardziej.  (Przeczytany 5767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie, 08 Wrz 2013, 01:01:08

Offline Wawrzyn

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 12
  • Per aspera ad astra
   Do założenia tego tematu skłoniła mnie ostatnia sesja z Falloutem. Historia prosta, aczkolwiek ciekawa, swego czasu, po zakupie nowego lapka zapodałem sobie Fallouta Trójeczkę. Było to bez mała ze 4 lata temu. Gierka mnie urzekła, pochłonęła i spędzałem przy niej kilka godzin po przyjściu z pracy. Los jednak chciał, że nie ukończyłem jej, jakoś po drodze pojawiły się inne gry, a gdy chciałem do niej wrócić, okazało się, że moje sejwy jakimś dziwnym trafem poszły się kochać.
   Minęło trochę czasu, na rynku ukazało się New Vegas. Kumpel ściągnął z sieci "kopię zapasową", więc postanowiłem powtórnie zanurzyć się w uniwersum Fallouta. Jednakże zmiana scenerii z postapokaliptycznego Waszyngtonu na pustynię Mojave nie przypadła mi do gustu. Pograłem chwilę, po czym gra powędrowała do kosza.
   Upłynęło kolejne kilka lat i zapragnąłem znów zagrać w grę, która zaoferuje mi ciekawy świat do eksploracji. Światła reflektorów ponownie padły na F3. Tym razem udało mi się ją ukończyć, ponownie mnie zachwyciła, ponownie poświęciłem jej kilkadziesiąt godzin życia. W tym samym czasie będąc na "posiedzeniu" i przeglądając stare numery PSX Extreme natknąłem się na recenzję New Vegas. Ponownie napaliłem się jak szczerbaty na suchary. Tym razem postanowiłem, że nie odpuszczę tak lekko! Udałem się na poszukiwania do galerii handlowej i przemierzając bezkresne czeluście empików, saturnów i mediamarktów znalazłem NW w przystępnej cenie trzech i pół dyszki.
   Druga sesja z tą grą mnie wessała jak odkurzacz. Tym razem westernowe podejście do tematu zapodało mi takiego ciosa w czachę, że nie mogłem się pozbierać! Zagłębiając się kilkadziesiąt godzin w rozgrywkę gra pokazała pazur, udowodniła, że nie jest dziecinnie prosta, jak poprzedniczka, a mnogość wyborów i ich wpływ na świat przedstawiony wprost zdumiewa!
   FNV zdecydowanie jest grą, którą mogę postawić na półce obok Final Fantasy VII i wrócić do niej za lat kilka i bawić się równie przednio, jak za pierwszym (drugim) razem.

A Jakie są Wasze ukochane gry? Takie, które zawładnęły waszymi życiami na długie godziny, zniszczyły fabułą i zmieniły rozgrywką? Piszcie i dzielcie się z gawiedzią.

ps. teraz wiecie, dlaczego ostatnimi czasy jestem raczej nieobecny na forum :D

Przez trudy do gwiazd

Nie, 08 Wrz 2013, 11:14:57
Odpowiedź #1

Offline oli00PL

• Plutonowy
  • Reputacja: 3
  • Wszyscy kiedyś umrzemy. Czemu nie w blasku chwały?
Doskonały pomysł na temat ;)

Pewnego razu siedziałem sobie w Empiku... Chciałem kupić jakąś ciekawą książkę ale na chwilę zniknąłem w dziale z grami.
Tam zaciekawiły mnie 2 gry.
Star Wars: empire at war i Wargame European Escalation. Wybrałem Star wars bo mam do filmu sentyment.
Kilka tygodni później zajrzałem po raz drugi do tego działu... Kupiłem Wargame.
I się zaczęło ;D
niesamowicie wciągnęła mnie możliwość rozgrywania na 100 sposobów gry na 1 mapie...
W sumie spędziłem przy niej ( Podaje dane ze steama ) 148 godzin.
W pierw grałem jako "Pomoc", brałem kilka helikopterów zaopatrzeniowych, kilka drogich helikopterów ppk i artylerie. Potem dodawałem czołgi... W końcu nauczyłem się doskonale nimi manewrować.
Dalej grałem na najróżniejszych mapach ( głównie z kolegą, przeciwko Al )
I tak mi zeszło te 148 godzin...
Od Muna do Joola.

Pomogłem? Podoba ci się mój post? Kliknij przycisk "pomógł" obok zdjęcia profilowego.
To nie boli, a motywuje!

Reklama

Odp: Gra, która wessała Cię najbardziej.
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 08 Wrz 2013, 11:14:57 »

Nie, 08 Wrz 2013, 11:33:27
Odpowiedź #2

Offline rafal3920

• Plutonowy
  • Reputacja: 10
Naprawdę dobry pomysł, oczywiście też się podzielę przeżyciami, choć to ciężki wybór.
Tak naprawdę wciągneły mnie 3 gry i jedna seria gier. Tą serią gier jest Total War (prócz napoleona który był raczej dodatkiem do Empire). Żadna inna gra nie pozwala pokazać bitwy kilkunastu tysięcy żołnierzy w różnych czasach! W Rome II jeszcze nie grałem więc mówię o poprzednich. Jednostki mimo olbrzymiej skali są bardzo szczegółowe, interfejs nie zalewa setkami statystyk, wprowadzony w Empire system technologii też jest prosty w obsłudze więc można się skupić na najważniejszym- walce. Total War połączył najlepsze cechy turówki i RTS-a powodując że gra jest emocjonujaca a w trybie RTS nie trzeba klikać 3 razy na sekundę by wygrać. Moja największa bitwa odbyła się w Medievalu II i uczestniczyło w niej 24tysięce żołnierzy, mimo że silnik gry oficjalnie obsługuje tylko 20 do którego nigdy później się nie zbliżyłem

Następną strategią jest Red Alert 3: Nie jest tak rozbudowany jak poprzednik ale przebija go pomysłowością i humorem jak i w kampanii jak i w samym gameplayu. Widoczny jest tu także system papier kamień nożyczki. Po co ci 50 super ciężkich czołgów skoro przyleci jeden sterowiec Kirov i rozpiży je w pół minuty? Za to jego zniszczy ekadra myśliwców i to jeszcze szybciej. Ogólnie to bardzo polecam

Następną grą jest znany wszystkim Skyrim, chyba najlepsza gra w jaką kiedykolwiek grałem. Wspaniały świat, tysiące questów, świetne wątki gildyjne i dedryczne. Wątek główny mógłby być lepszy ale i tak jest dobry. Jedyne co mogę zarzucić zarzucam nie twórcą a firmie Cenega- zrobiła najlepszą polonizację w dziejach, w wielu momentach lepszą od oryginału ale musieli się popisać i zrobić osobną wersję z najpopularniejszymi językami i osobną z Polskim, Czeskim itd. Niestety kupiłem na allegro wersję nie od cenegi(mimo że sprzedawca pisał że to wersja PL). Więcej czasu spędzam na naprawach niż na graniu.l

Ostatnia gra była by tu jedyna gdyby była dłuższa, niestety to jej jedyna ale w tym przypadku bardzo poważna wada. Ta gra to bardzo niedocenione Dishonored. Jeśli szukasz czegoś do przeczekania na Theiva IV to bardzo polecam, przy wyżynaniu wszystkich jak leci traci swój urok. Sam świat steampunk jest znakomity, nie przypomina wszystkich innych bo nie próbuje pokazać jaki jest piękny ale odwrotnie: wszędzie jest brud, panuje zaraza roznoszona przez szczury. Grę da się ukończyć bez zabijania nikogo, i tak też mi się udało dzięki wielu wynalazką takim jak jak kusza automatyczna i strzałki usypiające. Grę gorąco polecam

Przepraszam że tyle ich wymieniłem ale nie mogłem się zdecydować na jedną konkretną.

Przepraszam za błędy językowe, złą odmianę itd... Często piszę z telefonu, a tam mam kiepski autotekst

Nie, 08 Wrz 2013, 14:19:27
Odpowiedź #3

Offline beryl

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 1
Fallout New Vegas czeka u mnie na wolny czas, aktualnie na tapecie World of Tanks i Forza Horizon.
Najbardziej wciagające gry PC u mnie - Warbirds (kilka lat strącania ruskich i brazileiros), Navy Field, WoT, Fallout2

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 08 Wrz 2013, 14:19:27 »

Nie, 08 Wrz 2013, 20:07:41
Odpowiedź #4

Offline Element4ry

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Ciekawy temat! Moim największym pożeraczem czasu od wielu lat jest EVE Online. Ogromny wypełniony graczami świat pełen możliwości wciągnął mnie na amen i nadal wciąga. Nadal są rzeczy w tej grze których nie próbowałem a inne "ścieżki" w tym "fach" pirata na pełen etat nadal sprawia tyle samo radochy co na początku. Tak samo jak i handel przedmiotami i robienie kasy na wahaniach ekonomii w grze.
Wcześniej i w międzyczasie oczywiście świat Fallout'a, który gości na dysku stale i nieprzerwanie od lat. Seria The Elders Scrolls z którą mam kontakt od czasów premiery Morrowinda również wciągnęła mnie na dobre. Jeszcze wspomnę o grze zwanej Carmageddon - od kiedy dawno temu ta gra trafiła w moje ręce nie ma tygodnia w którym bym nie zagrał w nią chociaż raz - zarówno w pierwszą część jak i drugą. Unikalny do dziś sposób prowadzenia rozgrywki daje mnóstwo radości.
Jakiś dłuższy czas temu był jeszcze Garry's Mod, pozwalający budować ciekawe rzeczy. Nadal od czasu do czasu go odpalam, jeśli mi przeklęty steam pozwoli i nie zacznie sypać aktualizacjami jak z rękawa.

Pon, 09 Wrz 2013, 09:10:05
Odpowiedź #5

Offline Ravnarr

• Plutonowy
  • Reputacja: 4
Podobnie jak kolegę powyżej, mnie totalnie wciągnęło EVE Online. Gra trudna po byku, błędy przypłaca się bardzo boleśnie, zarówno stratą wirtualnej kasy jak i realnego czasu (skillowanie przez pięć dni umiejętności, która nam się w sumie nie przyda...), na początku pochłania sporo realnej gotówki, bo abonament jest zwyczajnie drogi, ale satysfakcja... satysfakcja jest nieziemska :) Polecam każdemu, kto nie boi się wyzwań.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 09 Wrz 2013, 09:10:05 »

Wto, 10 Wrz 2013, 09:31:15
Odpowiedź #6

Offline deen84

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
  • Monstroteratum Furiosum (Ohydek Szalej)
Jeśli chodzi o grę w którą ja najwięcej czasu spedziłem grając, to bez wątpienia jest Diablo 2.

Szacuję że przez 4-5 lat w miarę regularnego w nia grania, spedziłem przy niej ponad 2000 godzin.

I nie wiem czy to nie jest niedoszacowana wartość :)
« Ostatnia zmiana: Wto, 10 Wrz 2013, 09:33:18 wysłana przez deen84 »

Wto, 10 Wrz 2013, 10:03:44
Odpowiedź #7

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
W takim razie dorzucę swoje trzy grosze również. Jak niektórzy wiedzą, jestem fanem szeroko pojętego realizmu, ale też urokliwej grafiki. Gra przy której spędziłem chyba najwięcej czasu jest Jagged Alliance 2.5. Nie istnieje na rynku gier turowa produkcja o realizmie walki oddziałów najemników większym, niż we wspomnianym tytule. Fabuła również jest interesująca, a na dodatek system losowości niektórych lokacji tak dobrze zrobiony, że grę przechodziłem lekko licząc 50 razy, wielokrotnie się czymś zaskakując. Przykładem wyjątkowości Jaggeda Alliance niech będzie kwestia otwierania zamkniętych drzwi. W zwyczajnych produkcjach na ile sposobów można otworzyć drzwi? Najwyżej dwa, w wyjątkowych sytuacjach trzy. Otóż Jagged Alliance daje nam do wyboru metod dziewięć. Kluczem, wytrychem, z buta, łomem, ładunkiem C4, przestrzeleniem zamka, oraz granatem, LAWem i moździerzem.
Kolejny tytuł który mnie przyssał do monitora to Microsoft Flight Simulator, później Il-2 Sturmovik, a później najlepszy symulator walki lotniczej pierwszej wojny światowej, jaki powstał kiedykolwiek - Rise of Flight.
Z drugiej strony seria Elder Scrolls, Morrowind i przepiękny jak na owe czasy Oblivion. Zrobienie przeze mnie pracy dyplomowej przesunęło się o rok. Nie miałem na to czasu, grałem w Obliviona  :D
Powtarza się tu często widzę zachwyt Eve Online. Straciłem na tą produkcję ze dwa lata, bo gra jest przepiękna, symulacja ekonomii doskonała. To co mnie w Eve odpychało, to walka kosmiczna, która ma z realizmem tyle wspólnego co PacMan. Ale poza tym - produkt genialny.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 10 Wrz 2013, 10:03:44 »

Wto, 10 Wrz 2013, 13:30:04
Odpowiedź #8

Offline deen84

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
  • Monstroteratum Furiosum (Ohydek Szalej)
Jagged Alliance? Super gra chodziaż grałem tylko w pierwszą część. Chyba sobie załatwie tą 2.5 bo już mnie zaczyna nudzić na okrągło mucenie w Shoguna2, WOTa i KSP. KSP mnie najmniej nudzi oczywiście :)

Wto, 10 Wrz 2013, 16:39:24
Odpowiedź #9

Offline Ravnarr

• Plutonowy
  • Reputacja: 4
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
To co mnie w Eve odpychało, to walka kosmiczna, która ma z realizmem tyle wspólnego co PacMan. Ale poza tym - produkt genialny.
Dlatego olałem walkę, wbrew temu, co wszyscy mówili i zabrałem się za górnictwo i przemysł :)

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 10 Wrz 2013, 16:39:24 »

Stuffin Space ( strona która obrazuje ile śmiecia lata w koło naszej ziemi )

Zaczęty przez krzychu072

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 2999
Ostatnia wiadomość Pią, 19 Lut 2016, 01:16:46
wysłana przez krzychu072