Autor Wątek: Cywilizacje pozaziemskie?  (Przeczytany 33628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śro, 05 Sie 2015, 23:31:41
Odpowiedź #135

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
W Focusie był kiedyś artykuł o tym, jak będziemy mogli wyglądać za kilkanaście tysięcy lat. Nie podam, który to numer, bo całe moje archiwum od 2009 do 2014 leży sobie na strychu i nie chce mi się iść, ale oprócz kontynuacji znikania włosów z ciała, możliwe, że mężczyźni stracą sutki. I tak nie mam pojęcia, po co nam są.

OT Madrian:
Przepraszamy, ale goście nie mogą zobaczyć zawartości spoilera.

Śro, 05 Sie 2015, 23:37:30
Odpowiedź #136

Offline Aravial

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
Akurat podawanie Fokusa jako źródła wiedzy jakiejkolwiek, nawet w luźnej dyskusji to dla mnie jakieś nieporozumienie XD.

Reklama

Odp: Cywilizacje pozaziemskie?
« Odpowiedź #136 dnia: Śro, 05 Sie 2015, 23:37:30 »

Czw, 06 Sie 2015, 08:03:31
Odpowiedź #137

Offline ShookTea

• Plutonowy
Kod: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
źródło wiedzy
gdybanie o przyszłości

Aha.

Poza tym, czemu? Co jest nie tak? Nie mam siły na czytanie jakichś raportów z badań, a takie popularnonaukowe a'la Focus, Świat Wiedzy robią to, co mają w nazwie - popularyzują naukę. Raczej logiczne, że nie będą podawać wszystkich szczegółów.
« Ostatnia zmiana: Czw, 06 Sie 2015, 09:05:48 wysłana przez ShookTea »

Czw, 06 Sie 2015, 11:48:59
Odpowiedź #138

Offline Aravial

• Szeregowy
  • *
No właśnie Świat Wiedzy to już inna bajka, tam poziom tekstów jest o wiele wyższy, można się faktycznie czegoś dowiedzieć.

A z Fokusem to jest tak, jakbyś na podstawie Teleekspresu chciałbyś dowiedzieć się czegoś o globalnej polityce, albo z Pudelka czerpał wiedzę na temat polskiego teatru. To taki brukowiec w świecie czasopism popularnonaukowych, więcej tam sensacji i bzdurnego naciągania niż faktycznej nauki.

Reklama

« Odpowiedź #138 dnia: Czw, 06 Sie 2015, 11:48:59 »

Czw, 06 Sie 2015, 18:50:14
Odpowiedź #139

Offline ShookTea

• Plutonowy
I tak będę go kupować, bo od niego zacząłem :P

Choć ostatnio zniknął z pobliskiego kiosku i nie mam jak go kupić. Nie chce mi się szukać :D

Pią, 07 Sie 2015, 10:42:26
Odpowiedź #140

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
Chodzi ci o te czasopisma, czy o te gruba teczki?
Czasopisma są na allegro, a teczki u mnie :D

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Reklama

« Odpowiedź #140 dnia: Pią, 07 Sie 2015, 10:42:26 »

Pią, 07 Sie 2015, 12:02:10
Odpowiedź #141

Offline ShookTea

• Plutonowy
czasopisma :P

Pią, 07 Sie 2015, 18:06:55
Odpowiedź #142

Offline Diakon

• Plutonowy
  • Reputacja: 14
101 pozycji:
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Pomogłem? Kliknij "Pomógł". Taka mała rzecz, a cieszy.

Reklama

« Odpowiedź #142 dnia: Pią, 07 Sie 2015, 18:06:55 »

Sob, 30 Sty 2016, 04:49:00
Odpowiedź #143

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Odkop. Ale temat uważam ciekawy. Ostatnio wpadło mi do głowy kilka kawałków a propos SETI. którą uważam, za jedną z największych przekrętów, albo kretyńsko egocentrycznych koncepcji poszukiwania obcej inteligencji na podstawie szukania powtarzających się sygnałów radiowych. Twierdzenie, jakoby inne cywilizacje wykorzystywały znane nam metody porozumiewania się to jakaś niedorzeczność. Weżmy pod uwagę coś tak prostego jak muzykę. Muzyka jest prostackim przekazem, który wykorzystujemy od pokoleń, ale wcale nie tak prostackim, jak mogło by się wydawać. Zapewne niewielu z was zauważa, że standardowa muzyka to matematyczny system ośmiobitowy. To taki standard, z jakiego większość ludzi nie zdaje sobie sprawy. Macie przykład:

Jeżeli policzycie bit, to zauważycie oczywistą powtarzalność co osiem bitów. Jest to klasyczny system muzyczny dotyczący większości kawałków współczesnych, jakie w ogóle się nagrywa. Ale poniżej klasyk, Bolero Ravela:

"

Cztery, osiem, albo szesnaście bitów, zaskoczeni? Jedziemy dalej, co osiem bitów:

W takim ośmiobitowym systemie powstaje 95% utworów muzycznych na świecie. Ale nie zawsze bit jest tak oczywisty do policzenia. Inny klasyk:

Tutaj mimo pozornej prostoty już się można nieco zagubić. Bit wcale nie jest oczywisty. Ale do czego właściwie zmierzam? Do tego, że sygnały radiowe (dlaczego by takie miały być? Są setki metod przekazywania sygnałów, dlaczego egocentrycznie trzymać się radiowych?) mogą być bardzo trudne do dostrzeżenia pod względem powtarzalności. A na powtarzalności cały system SETI się zasadza. Teraz uwaga, perełka, którą dopiero co odkryłem:

Przesłuchajcie to sobie. A teraz wyłączcie dźwięk i obejrzycie to sobie jeszcze raz w ciszy. Bez dźwięku. Wyobraźcie sobie, że jakaś cywilizacja przesyła sygnały wizyjne, dużo trudniejsze do identyfikacji, na których po odpowiedniej przeróbce widzicie coś, co się znajduje na filmiku pomiędzy na przykład 1:00 a 1:15. Tu macie buczenie, ale równie dobrze mogła by to być informacja o pozycji gwiezdnej, rozwoju technologicznym, a nawet rocznej produkcji butów obcej rasy. Przy dostatecznie skomplikowanym sygnale, żaden znany ludzkości system nie byłby w stanie rozpoznać jakiegokolwiek rodzaju regularności. Tymbardziej, że taki przekaz mógłby powtarzać się co miesiące, albo i lata. Dlaczego ci kretyni z SETI spodziewają się prostackich matematycznych sygnałów? Nie mam zielonego pojęcia.

Ot tak klepnąłem posta, bo wlałem w siebie pół litra wódy i pewnie więcej wduszałem backspace, niż jakiegokolwiek innego guzika.

Bo kultura obowiązuje.

« Ostatnia zmiana: Sob, 30 Sty 2016, 11:01:32 wysłana przez Kadaf »

Sob, 30 Sty 2016, 11:14:23
Odpowiedź #144

Offline JW

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 5
Nie mogę się z Tobą zgodzić. Szukamy "prostackich" sygnałów radiowych, ponieważ uważamy je za najskuteczniejszą metodę komunikacji. Bardziej zaawansowanej jeszcze nie odkryliśmy. Szukamy tego, co znamy i potrafimy rozróżnić od zjawisk naturalnie występujących w kosmosie. Jeżeli uznalibyśmy, że obce cywilizacje używają zupełnie innych sposobów komunikacji niż my, to wtedy nie znaleźlibyśmy niczego, bo nie mielibyśmy pojęcia czego szukać. To jest tak samo jak szukanie planet z wodą w stanie ciekłym. Teoretycznie życie mogłoby powstać na podstawie jakiegokolwiek innego związku chemicznego. Jednak na Ziemi zaobserwowaliśmy, że bez H2O życie byłoby niemożliwe. Więc jeśli mamy szukać życia w oparciu o inne składniki, to pytanie brzmi: w oparciu o jakie? (a możliwości jest bardzo dużo).
Swoją drogą dobrze, że po pijaku myślisz o takich rzeczach  ;)

Reklama

« Odpowiedź #144 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 11:14:23 »

Sob, 30 Sty 2016, 11:23:39
Odpowiedź #145

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
No tak, z jednej strony matematyka jest nauką prawdopodobnie uniwersalną, a w każdym razie najbardziej uniwersalną, jaką w ogóle znamy. Więc wysyłamy w kosmos informacje o tym, że wiemy jak wygląda trójkąt równoramienny, czy jakiś tam. Ale tak sobie dumam, w oczekiwaniu na kaca, czy gdybym był przedstawicielem obcej cywilizacji, to uważałbym za zasadne wysyłanie informacji o tym, że wiem jak wygląda trójkąt. Nie uważacie, że to trochę wiocha? :) Wysłałbym może filmik o historii mojej rasy w skrócie i dumał se tak; kto się nie skapnie, jak ten sygnał rozpracować, ten jest za głupi bym z nim w ogóle rozmawiał, więc albo zakuma, czyli jakiś inteligent z którym warto pogadać o tym i owym, a jak nie, to kij mu w czułki i niech idzie do boru :)

Sob, 30 Sty 2016, 11:26:19
Odpowiedź #146

Offline Wielki Piotr

• Kapral
  • **
Zwierzęta na Antypodach czy inne endemity powinny być przykładem że nawet na Ziemi gatunki kształtują się odmiennie i mocno się różnią, są po prostu dostosowane do lokalnych warunków. Wiec zapewne obcy będą inni, mniej lub bardziej.
« Ostatnia zmiana: Sob, 30 Sty 2016, 11:28:12 wysłana przez Wielki Piotr »

Reklama

« Odpowiedź #146 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 11:26:19 »

Sob, 30 Sty 2016, 19:23:21
Odpowiedź #147

Offline Bill2462

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Filmik to raczej zły pomysł. Obcy mogą się nie domyśleć, że transmisja to zakodowane wideo.

Sob, 30 Sty 2016, 20:58:22
Odpowiedź #148

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Zwierzęta na Antypodach czy inne endemity powinny być przykładem że nawet na Ziemi gatunki kształtują się odmiennie i mocno się różnią, są po prostu dostosowane do lokalnych warunków. Wiec zapewne obcy będą inni, mniej lub bardziej.

Znajdziesz też całą masę przykładów, że mimo braku pokrewieństwa genetycznego, wiele gatunków, w tych samych warunkach, przybiera podobne formy. Delfin np. przypomina rybę.
Zatem mimo różnic genetycznych i pochodzeniowych, obcy MOGĄ przypominać formy znane nam z ziemi. Oczywiście z pewnymi różnicami, ale ich forma będzie podobna.
Np. gatunki żyjące na planecie wodnej, będą przypominać ryby, bo jest to forma optymalnie dopasowana do warunków fizycznych.

Istoty które rozwinęły cywilizację powinny w pewnym sensie przypominać nas. Część kończyn dopasowana do pracy i chwytania przedmiotów, część do poruszania się. Duża komora mieszcząca ośrodek decyzyjny - większy niż u zwierząt z danego ekosystemu. Forma humanoida się tu narzuca. Minimum kończyn - tylko po 2 do każdego typu czynności. Wyprostowana sylwetka - łatwiejsze utrzymanie równowagi oraz odciążenie kończyn służących do pracy i łatwiejsze uniesienie ciężaru komory z ośrodkiem decyzyjnym (może to nie być głowa). A skoro wyprostowana sylwetka to sensory umieszczone na szczycie, w celu lepszego odbierania bodźców z otoczenia. Ale już np. w wodzie, pasuje też forma mięczaka - coś w stylu ośmiornicy.

Ale są to formy nam znane. Muszą mieć oparcie w środowisku ewolucji i jego prawach fizyki.
A te jesteśmy w stanie poznać i zrozumieć.

Reklama

« Odpowiedź #148 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 20:58:22 »

Sob, 30 Sty 2016, 21:22:36
Odpowiedź #149

Offline Wielki Piotr

• Kapral
  • **
Pewnikiem jest że gdzieś daleko istnieją takie same prawa fizyki, chemii
Prawie pewnikiem jest też to, że osobniki dążą do najlepszego dostosowania się do środowiska.
Możliwe też że DNA jest systemem na którym wszędzie powstaje życie, jak nauki ścisłe- jest wszędzie.
Może i będą przypominać z grubsza Ziemskie ryby, jednak inne warunki mogą trochę zmienić wygląd ryb i innych gatunków.
Gęstsza woda (inne substancja w której żyją ryby), większa grawitacja, ciśnienie i inne czynniki.
A jeszcze sobie przypomnijcie jak różnie wyglądały gatunki na przestrzeni dziejów Ziemi restartowane prawdopodobnie planetoidami.

Nie znam się na genetyce, ale myślę że delfiny i ryby gdzieś miały wspólnych przodków które powstały i dostosowały się do Ziemi.
Wszak pierwsze były ryby-płazy-gady-ssaki-ptaki (chyba tak)

Zmienionych genetycznie inteligentnych osobników sobie nie wyobrażam. Ile trwają takie duże zmiany genetyczne na Ziemi??
Ile przez tak długi czas może osiągnąć cywilizacja. Pewnie ciała im już nie potrzebne, albo sami je sobie pozmieniali.

Polecam sobie obejrzeć rekreacyjnie:

« Ostatnia zmiana: Sob, 30 Sty 2016, 21:45:41 wysłana przez Wielki Piotr »

Kolonizacja innych planet i pozaziemskie wydobywanie surowców

Zaczęty przez Bill2462

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 2606
Ostatnia wiadomość Pią, 17 Kwi 2015, 19:06:43
wysłana przez Bill2462