• KSP 0.25 5 4
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: KSP 0.25  (Przeczytany 99177 razy)

Pią, 12 Wrz 2014, 15:27:38
Odpowiedź #150

Offline Sobol

• Plutonowy
  • Reputacja: 51
Przedziałek na prośbę Ryana. :) A tak generalnie co do ładowni w końcu stockowe SSTO i promy będą miały jakiś sens.

Pią, 12 Wrz 2014, 18:59:44
Odpowiedź #151

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Dziennik Developerski – 12/09/2014 – Zapisz mój błąd kolego

Felipe (HarvesteR): W zeszłym tygodniu rozpoczęła się faza ZJ*. Cześć została już zaimplementowana do gry oraz sprawdzona. Ponadto poświęciłem trochę czasu na prace nad Systemem Zgłaszania Błędów. Dodałem funkcję głosowania oraz poprawiłem wygląd systemu, aby największe błędy były widoczne. Ułatwi nam to sprawę, z usuwaniem większych problemów z grą. Informacje od testerów dla nas będą miały większy priorytet niż rzeczy mniej istotne.

W tym tygodniu rozpoczynamy fazę ZJ dla Budynku Administracyjnego, ponadto pracuję nad aplikacją, która utrzyma System Zgłaszania Błędów w stałym i działającym stanie. Liczba starych wersji gry jest już tak duża, że potrzebujemy jakiegoś systemu aby nimi zarządzać.

Alex (aLeXmOrA): W zeszłym tygodniu kontynuowałem prace nad zmianami na stronie sklepowej KSP. Jednakże, odkąd w biurze trwa przemeblowanie, główne routery musiały zostać przeniesione w inne miejsce co doprowadziło do braku internetu przez 1 dzień. Pomogłem Jesusowi zmienić kable i przywrócić sygnał, aby każdy miał dostęp do sieci. Teraz, gdy wszystko pracuje jak powinno, wracam do pracy nad stroną.

Mike (Mu): Spędziłem trochę czasu dodając części z moda SP+ i poprawiając stare części zrobione przez Hugo. Aby ładownia działała jak powinna trochę zmieniłem jej animację. Dodatkowo, istnieje opcja otwarcia jej podczas przebywania w EVA. Oprócz tego pomagałem w pracach nad 0.25 oraz nad ciekawą rzeczą planowaną na 0.26. Zostańcie z nami.

Marco (Samssonart): Głównie brałem udział w ZJ oraz szykowałem się na fazę Eksperymentalną. Największą zmorą fazy ZJ był błąd występujący również w 0.24 – menu załogi nie działało na Macach. Jest to naszym zdaniem błąd silnika Unity w wersji 4.5.3. Wciąż czekaliśmy na potwierdzenie, zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy aby go naprawić, co jest dobre dla użytkowników Maców. Okazało się, że jest inaczej. Wracam do deski kreślarskiej!

Kiedy to się działo zaktualizowałem poradnik na temat orbitowania, dodając informację o ulepszonym navballu i pracowałem nad umieszczeniem markerów w navballu dostępnym w IVA.

Daniel (danRossas): Skończyłem tło Budynku Administracyjnego aby było bardziej gotowe na wypuszczenie aktualizacji. Biorąc pod uwagę pozycję BA w KSC, powinniście móc zobaczyć VAB i Kompleks Szkoleniowy. Obiekty te mogą wydawać się większe niż w rzeczywistości. Jest to wciąż w fazie prac i może się to zmienić w przyszłości, lecz już teraz możecie to zobaczyć Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Z innych wiadomości prace nad aktywami zbliżają się do końca. Grafiki przemieszczają się od naszych artystów (Roya, Nicka i mnie) do Miquela, Felipe i tak dalej. W przyszłym tygodniu chcę zacząć testy w silniku Unity, aby dokładnie zobaczyć, jak będzie to wyglądało w grze.

Jim (Romfarer): Czas popracować nad atlasami i prefabami. Jeśli nie wiecie, atlas to tekstura złożona z wielu mniejszych tekstur. Moim celem jest zmniejszenie poziomu zasobożerności. Prefab to obiekt, który dzieli się „zachowaniem” z innymi obiektami. Używamy ich dla ułatwienia.

Z czasem jednak prefaby uzyskały aktualizację co zwiększyło liczbę atlasów. To co teraz robię to przebudowywanie atlasów celem zmniejszenia ich liczby w prefabach.

Max (Maxmaps): Ciężko pracowałem z drużyną grafików aby ukończyć gigantyczny projekt dotyczący 0.26 na czas. Nie jest to łatwe, gdyż jesteśmy skoncentrowani na nadchodzącej wersji.

Przesunęliśmy to w czasie i mamy nadzieję, że położycie swoje palce na wersji 0.25 wcześniej niż się spodziewacie.

Bob (Calisker): Pracowałem z redaktorem gazety zainteresowanym KSP jako grą w którą będą grały dzieci po Minecrafcie. Mamy nadzieję, że KSP trafi na tą listę. Mieliśmy również ciekawą rozmowę z Charliem Hallem z Polygonu, który złapał na reddicie challenge Scotta Manleya, polegający na wydostaniu się z atmosfery i powróceniu na Kerbin w mniej niż 3 minuty. Charlie przedstawił to w Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ sposób, który dodatkowo opisuje planowane zmiany w atmosferze. To było podchwytliwe pytanie, gdyż wciąż nad tym pracujemy i nie mamy konkretnej odpowiedzi na ten temat. To jedno z najtrudniejszych zadań osoby rozmawiającej z prasą o grze będącej wciąż w fazie „Early Access”. Czasami dziwnie jest powiedzieć „Nie wiemy”, nawet jeśli to najszczersza odpowiedź.

Ted (Ted): Mój tydzień był pełen zadań związanych z zarządzaniem fazą ZJ; pilnowanie dokumentacji, szukanie sposobów na naprawienie błędów, szukanie sposobów na ulepszenie Systemu Zgłaszania Błędów, i tak dalej. Jednym z celów jest pomaganie testerom, przy testowaniu „tajemniczej funkcji” oraz rzeczy nad którymi pracował Marco (ulepszenia navballa, transfer załogi, markery pojazdów w KSC). Nasz tester wersji Linuxowej sal_vager powie wam więcej jak przebiegł jego tydzień.

sal_vager [Tester wersji Linuxowej]: Pracowałem z innymi testerami, celem znajdowania błędów i szukania sposobów na ich rozwiązanie.
Ponadto działałem razem z użytkownikiem TriggerAu (Tester wersji Windowsowej) głównie nad błędem 2496 (nazwa zepsułaby niespodziankę związaną z tajemniczą funkcją). Był to głęboki błąd z wieloma aspektami, który należało sprawdzić, aby móc dalej testować grę.
Jak dotąd wersja Linuxowa nie wywaliła nam błędów związanych z platformą.

Idąc dalej. Nie tylko testowaliśmy wersje pod kątem błędów, ale i powoli przechodziliśmy do fazy Eksperymentalnej. O tym w tekście poniżej.

Steve (Squelch) [Członek grupy Eksperymentalnej – Windows]: Jako jeden z nowych członków grupy Eksperymentalnej, zeszły tydzień, był moim pierwszym tygodniem w drużynie. Z czym to jest związane? Daje to możliwość spotkania interesujących i inteligentnych ludzi, którzy mają ten sam cel – sprawić, aby KSP było lepszą grą. Po wspaniałym ciepłym powitaniu, nadszedł czas aby dostać zadania, którymi zajmiemy się podczas Eksperymentów. Musiałem szybko nauczyć się korzystania z Systemu Zgłaszania Błędów, na szczęście w przeszłości miałem kontakt z czymś podobnym.
Ja i grupa kilku innych osób mieliśmy za zadanie znajdować błędy podczas grania w KSP. W skrócie, po znalezieniu błędu, pisaliśmy „Chcę zgłosić błąd” lub coś w tym rodzaju. Następnie wędrowało to wyżej.
Dyskutowaliśmy co może być przyczyną takiego komunikatu i jaki będzie mieć to wpływ na rozgrywkę a także na cały system. Kiedy dostawaliśmy potwierdzenie, że to błąd, kopiowaliśmy raport, który potem przekazywaliśmy developerom. Następnie trafiało to do członków grupy ZJ, którzy zajmowali się naprawieniem tego błędu.
Na szczęście wszystko to dzieje się z humorem. Czego więcej chcieć? Śmiech i radość daje energię na cały tydzień.

Anthony (Rowsdower): Byłem zajęty moimi standardowymi zajęciami monitorowania społeczności. Ponadto zajmowałem się KSP-TV, pracując nad kierunkiem rozwoju tego kanału. Jednak wszystko w swoim czasie. Co chcielibyście tam zobaczyć? Z pewnością coś innego niż na pozostałych kanałach tego typu :) Ponadto mam już kilka pomysłów na konkurs, który zorganizuję w przyszłym miesiącu. Nagrody są już przygotowane, ale czuję jakieś braki. Zbliża się czas Halloween. Może to będzie motywem konkursu? Jakieś pomysły? Max dał mi wgląd do Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ Wygląda to świe... Poczekajcie. Nie powinienem tego pokazywać, prawda? Kurcze. 50 batów dla rzecznika marki.

Rogelio (Roger): Naprawiałem kilka modeli nad którymi pracowałem przez kilka ostatnich tygodni. Staram się zmniejszyć liczbę polygonów, bez strat na jakości, więc tak czy siak tekstury muszą zostać poprawione. Lubię gdy wszystko idzie po mojej myśli. Dan, Max i ja pracujemy razem nad ukończeniem prac. Uwierzcie, robimy same fajne rzeczy.

*ZJ - Zapewnianie Jakości - działania mające na celu sprawienia, aby produkt działał lepiej

Podziękowania dla Kadafa za korektę i wyłapywanie błędów przy tej oraz poprzednich edycjach.

Reklama

Re: KSP 0.25
« Odpowiedź #151 dnia: Pią, 12 Wrz 2014, 18:59:44 »

Pią, 12 Wrz 2014, 19:15:46
Odpowiedź #152

Offline Youtub

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 6
Stawiam że za miesiąc będziemy mieli 0.25 :D
"Patrząc w tył nie da się iść w przód"

Pią, 12 Wrz 2014, 19:28:35
Odpowiedź #153

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
Aha! Condzi miał chyba rację z położeniem centrum administracyjnego :)

Mam szczerą nadzieję, że widok za oknem będzie się zmieniał wraz z porami dnia. Nie powinno być to raczej trudne: po prostu pobiorą obraz KSC z miejsca, z którego znajduje się okno, a na ten obraz nałożą teksturę wnętrza - sposób ten został wykorzystany np. w grze Portal, gdzie przy jednym portalu umieszczali kamerę 180-stopniową, która przesyłała obraz do "ekranu" w drugim portalu.

« Ostatnia zmiana: Pią, 12 Wrz 2014, 19:32:04 wysłana przez ShookTea »

Reklama

« Odpowiedź #153 dnia: Pią, 12 Wrz 2014, 19:28:35 »

Pią, 12 Wrz 2014, 19:37:45
Odpowiedź #154

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Nie spodziewałbym się zmiany widoku za oknem. Tak samo jak nie masz go w hangarach SPH i VAB, zawsze przez wrota widać słoneczny dzień.

A poza tym kto normalny pracuje w nocy? :)

Pią, 12 Wrz 2014, 20:07:45
Odpowiedź #155

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Jest szansa, że to zrobią. Może przy okazji zmienią porę dnia w SPH i VAB. Przekonamy się w ciągu od 2 do 4 tygodni. Opierając się na danych z Devnote, reddita i innych tego typu źródeł informacji, nowa wersja zbliża się do mety.

PS.
Wstawiłem przetłumaczone Devnote 16 sekund przed 19, mam nadzieję, że mnie nie pozwiecie.

Reklama

« Odpowiedź #155 dnia: Pią, 12 Wrz 2014, 20:07:45 »

Pią, 12 Wrz 2014, 20:49:34
Odpowiedź #156

Offline Youtub

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 6
Pozwólcie że dopuszczę do głosu mojego "brata" hejtera :D

PS.
Wstawiłem przetłumaczone Devnote 16 sekund przed 19, mam nadzieję, że mnie nie pozwiecie.

"BUUU ÓNSÓB DEVEONTE POJAWIŁO SIĘ 16 SEKUND ZA WCZEŚNIE ŁAPKA W DUŁ" 

Ps. Przepraszam musiałem to było silniejsze ode mnie  :D
« Ostatnia zmiana: Pią, 12 Wrz 2014, 20:51:10 wysłana przez MyYoutubowiec »
"Patrząc w tył nie da się iść w przód"

Sob, 13 Wrz 2014, 10:18:55
Odpowiedź #157

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Potwierdzone wiadomości, prosto ze Squadcastu. Przedstawiam wam części, które znajdą się w 0.25 na 100%

Reklama

« Odpowiedź #157 dnia: Sob, 13 Wrz 2014, 10:18:55 »

Sob, 13 Wrz 2014, 10:59:04
Odpowiedź #158

Offline Kadaf

• Kapitan
Rewelacja. Nigdy nie testowałem moda spaceplane+, ale te części są po prostu przepiękne. A devnote? No Ryan, pisałem już na czacie, ale powtórzę się jeszcze raz tutaj, świetną robotę odwalasz. Przejrzenie tego tekstu już zajmuje nieco czasu, a co dopiero tłumaczenie. Dobra robota! I w ogóle to cieszę się, że jestem twoim korektorem, mam tekst z pierwszej ręki przed publikacją :D

Sob, 13 Wrz 2014, 13:44:23
Odpowiedź #159

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Dzięki wielkie za miłe słowa. Wiele to dla mnie znaczy. Chciałbym też poznać zdanie innych czytających przetłumaczone Devnote. Na górze znajdziecie ankietę, która będzie czynna do następnego piątku. W związku z tym, że wczorajsze Devnote było piątym przetłumaczonym przeze mnie newsem od developerów, jest to dla mnie mały kamień milowy i chcę wiedzieć, co wam się podoba, co mam zmienić. Swoje uwagi piszcie w Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Reklama

« Odpowiedź #159 dnia: Sob, 13 Wrz 2014, 13:44:23 »

Sob, 13 Wrz 2014, 22:02:33
Odpowiedź #160

Offline Koper

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 8
A więc tak, zgodnie z tym, co wyczytałem na oficjalnym forum to na zdjęciu Rowsdowera z ostatniego DevNotes (post #151) widać dwa nowe budynki. Pierwszy to wydaje mi się dość widoczny budynek administracyjny (szary, błyszczący "klocek" lekko w prawo od VAB).

Drugi budynek to kiepsko widoczny obiekt obok SPH (zaznaczony na Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ obrazku). Podczas ostatniego Squadcastu Maxmaps stwierdził, że ten budynek "jest po to, żeby tajna funkcja mogła się zdarzać częściej".

Na oficjalnym forum poszukałem jeszcze takie informacje, ale nie chce mi się ich dokładniej sprawdzać. Maxmaps podobno stwierdził, że

- nie istnieje mod dodający tajną funkcję
- nie nudzi się po kilku powtórzeniach
- doświadczeni gracze prawdopodobnie jej nie zauważą

Sob, 13 Wrz 2014, 22:33:08
Odpowiedź #161

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
- nie istnieje mod dodający tajną funkcję
- nie nudzi się po kilku powtórzeniach
- doświadczeni gracze prawdopodobnie jej nie zauważą

Sniff, sniff *wącha* sniff, sniff. Wyczuwam ultra ułatwienie pozwalające robić co tylko chcemy jednym przyciskiem. Tzn. chcesz lecieć na orbitę, klikasz opcję "Zbuduj statek" po czym opcję "Leć na orbitę". Teraz test czy się to zgadza. Nie istnieje mod dodający taką funkcję? Niby jest HyperEdit, ale on nie da wam gotowego statku, czyli punkt 1 potwierdzony. Nie nudzi się po kilku powtórzeniach? Też się zgadza, bo młodzi (czytaj 12 letni i młodsi ) będą mogli wysyłać tysiące pojazdów na orbitę ciągle i ciągle. Doświadczeni gracze tego nie zauważą. Pasuje, bo nam to niepotrzebne.

A tak na serio.
Możliwe, że to jest Obserwatorium, dzięki któremu wykryjemy odleglejsze asteroidy należące do zapowiedzianego jakiś czas temu pasa asteroid. To tylko moje przypuszczenia, czekamy na oficjalne wiadomości od developerów.

Reklama

« Odpowiedź #161 dnia: Sob, 13 Wrz 2014, 22:33:08 »

Sob, 13 Wrz 2014, 23:58:14
Odpowiedź #162

Offline Koper

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 8
Podobno ta tajna funkcja została już wspomniana gdzieś na oficjalnym forum (przez zgadujących graczy).

Co do obserwatorium to ktoś wspominał (ale zupełnie nie mogę znaleźć na podstawie czego to wywnioskował), że tajną funkcję w Squadzie określają jako nessi (Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ).

Baza na asteroidzie na orbicie Duny? Podoba mi się. Ale to zupełnie niepotwierdzone informacje.

Nie, 14 Wrz 2014, 00:21:09
Odpowiedź #163

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Co do jej nazwy to może wyciek od jednego z testerów lub członka grupy ZJ (QA po ichniemu), który pewnie pożegnał się ze swoją pozycją, a post został usunięty.

Reklama

« Odpowiedź #163 dnia: Nie, 14 Wrz 2014, 00:21:09 »

Nie, 14 Wrz 2014, 00:39:28
Odpowiedź #164

Offline Kadaf

• Kapitan
Czyli nie planeta nowa, ani lifting istniejących. Cóż, jestem z deka zawiedziony.