Teraz, zamiast komentować wypowiedzi innych, napiszę własne wnioski.
Ja, jako jeden z niewielu wypowiadających się do tej pory osób w tym temacie, jestem "karierowcem". Tryb kariery podobał mi się praktycznie od samego jej początku, tj. wersji 0.22 i 0.23, gdzie mieliśmy do czynienia jedynie z badaniami. Konieczność główkowania, by wykorzystywać jedynie pojedyncze elementy, by dotrzeć np. na Minmusa była świetna.
Później pokazał się 0.24 - on spodobał mi się troszkę mniej. Fundusze? Świetny pomysł, ale wydawało mi się, że troszkę ich za dużo (lub może części zbyt tanie?). Kontrakty? Szczerze, już po 5 minutach gry denerwowały mnie pojawiające się wszędzie testowanie. Wyszło na to, że najpierw konstruowałem pojazd, który ma wykonać daną czynność, a następnie sprawdzałem listę kontraktów, które z testów będę mógł według mojego planu wykonać.
0.25 niestety nie zmieniło kontraktów... i jest to według mnie jedyna wada tego update'a - pod wady nie daję rzeczy, które NIE zostały wprowadzone. Przypominam, że ani razu Squad nie informował, że akurat w 0.25 pokażą się np. surowce. Jestem cierpliwy, mogę poczekać.
Niszczenie budynków jest wg. mnie bardzo dobrym ficzerem. FICZEREM, nie zabawką, by niszczyć je "dla jaj". One nie mają was nudzić/bawić, tylko denerwować - wystarczyłoby źle postawić jedną część, a moglibyśmy z powodu popsutej rakiety rozwalić VAB i płacić kasę za naprawę.
Ach, poziom trudności! Gdy zacząłem nową grę na Karierze (co robię zawsze, ilekroć dostaję nowy update), byłem zachwycony wszystkimi ustawieniami. Postanowiłem więc, że punkty badań będzie zbierać się ZNACZNIE szybciej (ustawiłem 250%), ponieważ:
1. Zawsze miałem problem, gdy wiele badań w SOI Kerbinu zostało wykonanych, a brakowało mi części koniecznych do podróży dalej
2. Nigdy nie miałem cierpliwości do wykonywania całych pakietów badań w każdym biomie oddzielnie (dlatego nie zachwyca mnie tak bardzo obietnica biomów na innych planetach). Zwykle wyglądało to tak: lądowałem na Minmusie (na tych "płaskich morzach", żeby było łatwiej), robiłem badania, a jeśli było dość blisko do gór, leciałem tam i wykonywałem kolejne badania. Na tym kończyły się moje eksperymenty na Minmusie, bo nie chciało mi się latać gdzieś daleko, by zebrać kilkanaście punkcików.
No dobra, 250% punktów nauki, ale czy to nie jest zbytnie ułatwienie? Nie. Włączyłem konieczność zakupu części przed jej użyciem, ograniczyłem ilość pieniędzy do minimum (bodajże 10 tysięcy) oraz zmniejszyłem zyski z kontraktów. Wreszcie mam coś, czego nie było w .24 - fundusze ograniczają mnie znacznie bardziej, niż nauka, co dobrze odzwierciedla sytuację wszystkich organizacji i firm "kosmicznych".
Podsumowując:
Karierę ogólnie oceniam na 9/10 - jedyną wadą jest wg. mnie kontrakty testowe, których jest po prostu zbyt dużo. Przed updatem dałbym trybowi nie więcej niż 3/10, więc według mnie jest to update prawie doskonały - 9/10 - prawie, bo nie naprawia kontraktów testowych.
tl;dr
Kariera 9/10, za dużo kontraktów na testowanie.
Update 9/10, nie naprawia kontraktów na testowanie.
Mój ulubiony tryb kariery wreszcie mnie cieszy.