Inspiration Mars to pomysł wysłania dwóch osób na przelot nad Marsem w 2018 roku. Z kolei
Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ to wyzwanie na międzynarodowym forum, które polegało na szukaniu i oblatywaniu trajektorii swobodnego powrotu w stockowym układzie. Było to już jakiś czas temu ale wtedy wyglądało tak ciekawie, że odstawiłem RSS na moment i postanowiłem wygrać to wyzwanie

Jednocześnie zmotywowało mnie to do wysłania misji zaprojektowanej ponad rok temu:
Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ czyli
Potrójny przelot (Eve-Duna-Eve).
Misja nigdy by się nie odbyła gdyby nie ten artykuł:
Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ.
Należało zbudować możliwie jak najlżejszą rakietę, stąd taki projekt:

Również sam statek kosmiczny miał nie posiadać żadnego innego napędu poza RCS.

Przelot nad Eve miał skierować statek w stronę Duny.

Duna ma troszkę obniżyć Apoapsis orbity okołosłonecznej tak, żeby ponownie spotkać się z Eve. Gdyby zaplanować przelot inaczej, dało się od razu wrócić na Kerbin.

Jakiś czas później, drugi przelot nad Eve skierował Kerbale z powrotem do domu.

I tak oto, po niecałych 256 dniach załoga zakończyła swoją wycieczkę.

Dla tych którzy zechcą sami polecieć - start nastąpił w 164 dniu. Odpowiedni układ planet powtarza się co około 860 dni, a kąty fazowe w chwili startu wynoszą dla Eve około 0 stopni, a dla Duny -125.

Gdyby komuś nie wyszło spotkanie z Duną po pierwszym przelocie może bez problemu wrócić na Kerbin. Jeśli nie wyjdzie drugie spotkanie z Eve - to tak samo.
Ale... Po tej misji wprawdzie wyszedłem na prowadzenie w rankingu, ale tylko o 6% wyprzedzałem następną osobę... Potrzebowałem czegoś co jasno rozstrzygnęłoby wyzwanie...
Odpowiedzią był
Szał przelotów Aby zobaczyć link -
ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ (Eve-Moho-Moho-Moho-Eve-Eve-Eve-Duna-Eve)

Rakieta prawie taka sama z wyjątkiem dodatkowych boosterów. Misja wystartowała w 2y 286d.

Za pomocą KSP Trajectory Optimization Tool znalazłem tą pierwszą trasę Kerbin-Eve-Moho.

Niestety Moho ma bardzo słabą grawitację więc musiałem przyspieszyć się o 300m/s, żeby wejść na wyższą orbitę okołosłoneczną.

Plan był prosty. Teraz statek znalazł się na orbicie o okresie równo 2 razy większym niż orbita Moho, czyli przy każdym kółeczku znowu koło niego przelatywałem. I tak kilka razy, aż Eve ustawi się odpowiednio by użyć jej do powrotu.

Niestety musiałem zrezygnować z czwartego przelotu bo inaczej nie spotkałbym się z Eve. Statek wykonał zamiast tego jedno kółko wokół słońca (chociaż i tak mijał Moho całkiem blisko, ale nie wchodził w SOI)

Przelot nad Eve wrzucił statek na orbitę o takim samym okresie obiegu co Eve, więc po kolejnym kółku znowu się spotkali. Tym razem daleko, żeby zbytnio tej orbity nie zmienić ale w SOI, żeby skasować punkty za przelot

I tak się złożyło, że zauważyłem możliwość wykonania kolejnego potrójnego przelotu. Więc przy następnym przelocie użyłem Eve do wysłania statku w stronę Duny, zamiast wracać na Kerbin.

A przelot na Duną ustawiłem tak, żeby skierował mnie z powrotem do Eve.

Ostatni przelot obniżył Apoapsis orbity dzięki czemu załoga wróci na Kerbin.

Niecałe 560 dni

I w ten sposób przebiłem swój poprzedni wynik ponad 3 krotnie