Autor Wątek: Wahadłowiec "Kangur"  (Przeczytany 8603 razy)

Pią, 30 Sty 2015, 03:18:14

Offline cyrylo97

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Nowa na rynku agencja kosmiczna "Atlantis" ma zaszczyt przedstawić swój najnowszy wahadłowiec "Kangur" wzorowany na tych od NASA.

Dane techniczne:
Masa startowa: 528t + masa ładunku.
Liczba części na starcie: 256+ładunek.
Koszt startu: 190 221 funduszy.
Masa wahadłowca: 40t.
Liczba części wahadłowca: 168.
Odzyskiwane fundusze: 92 448*.
*Jeśli pilotom uda się wylądować na pasie startowym
Maksymalna masa ładunku: 43t.

Tymczasem w KSC trwają przygotowania do kolejnego startu kangura w celu wyniesienia głównego modułu stacji kosmicznej.

Start za
10
9
8
7
6
5
4
3
Zapłon!
2
1
I wystartował!

Tuż po starcie piloci muszą precyzyjnie sterować ciągiem głównych silników, ponieważ zanim kangur nabierze prędkości, to jest jedyna skuteczna metoda sterowania. Później skrzydła wyręczają pilota w robocie.
Na wysokości około 24km i przy prędkości około 1000 m/s odczepiane są dopalacze.

Wkrótce po tym piloci odwracają kangura zbiornikiem do dołu.

Kangur kontynuuje swój lot dopóki Apocentrum nie wzrośnie wystarczająco wysoko przy jednoczesnym utrzymaniu Perycentrum wewnątrz atmosfery.

Następnie następuje odrzucenie zbiornika paliwa który spali się w atmosferze Kerbinu

Zostają włączone silniki RCS i przy ich pomocy prom zostaje umieszczony na właściwej orbicie (w tym przypadku 300km x 300km)

Po osiągnięciu właściwej orbity drzwi ładowni otwierają się

Inżynier Marcal Kerman udaje sie na EVA i upewnia się, że ładunek nie został uszkodzony w czasie lotu.

Następnie stacja zostaje odłączona a Kangur dokuje do niej, aby sprawdzić również działanie systemów wewnątrz stacji przemycić przekąski kerbalom które spędzą w środku najbliższe kilka miesięcy

Dzięki dodatkowemu dokowi w ładowni (ten na dziobie jest niedostępny dla załogi) Inżynier Marcal Kerman i naukowiec Philwin Kerman mogą przejść do stacji bez konieczności zakładania strojów EVA.
Wkrótce po tym kangur oddokowuje od stacji i wykonuje manewr deorbitacji.

Przed wejściem w atmosferę panele słoneczne są chowane, drzwi ładowni zamykają się, z pozostałe paliwo RCS przepompowywane jest do zbiornika tuż za kabiną pilotów w celu zwiększenia stabilności.
Po wejściu w atmosferę piloci podnoszą nos w górę aby jak najwięcej prędkości wytracić jeszcze w górnej atmosferze a następnie spokojnie szybują do KSC

Po bezpiecznym lądowaniu wahadłowiec wraca do hangaru a zarząd firmy wraz z dzielnymi pilotami świętują kolejny udany lot.

Oczywiście Kangur może wynieść coś znacznie cięższego niż ta lekka stacja kosmiczna, na tych screenach widać, jak wynosi ładunek o masie 43.8t na orbitę o wysokości 250km

Użyte mody:
-FAR
Dziękuję za uwagę i czekam na opinie.
« Ostatnia zmiana: Pią, 30 Sty 2015, 03:21:33 wysłana przez cyrylo97 »

Nie, 01 Lut 2015, 00:12:42
Odpowiedź #1

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
  • Reputacja: 8
Fajny pojazd, wielkie propsy za to, że startujesz bez silnika pod zbiornikiem(ja próbowałem, aż wkońcu poddałem się i wstawiłem tam silnik). Całkiem fajna i wierna replika STS. Ogólnie schudnie i ładnie zbudowany, dla miłośnika wahadłowców(czyli dla mnie) jest bardzo ładny i co najważniejsze, funkcjonalny.

Reklama

Odp: Wahadłowiec "Kangur"
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 01 Lut 2015, 00:12:42 »

Nie, 01 Lut 2015, 08:45:47
Odpowiedź #2

Offline Sobol

• Plutonowy
  • Reputacja: 51
Napęd wahadłowca owszem zbliżony do programu STS, jednak co do rakiety nośnej bardziej przypomina mi tą z radzieckiego programu prómów. Ogólnie projekt wizualnie bardzo mi się podoba ;)

Nie, 01 Lut 2015, 12:51:42
Odpowiedź #3

Offline cyrylo97

• Szeregowy
  • *
Co do podobieństwa do radzieckiego programu promów, Buran to była po prostu podróbka amerykańskiego wahadłowca przyczepiona do rakiety Energia, która miała silniki pod zbiornikiem paliwa. A u mnie to jest zbiornik paliwa i dopalacze przyczepione do Promu.

[Post scalony: Nie, 01 Lut 2015, 13:35:39]
Powstała właśnie druga ulepszona wersja Wahadłowca "Kangur"
Główne zmiany to:
-Ulepszone skrzydła, w które są lepiej poskładanie niż w poprzedniej wersji.
-Dopalacze schowano w jednej większej rurze w celu zwiększenia estetyki.
-Zmniejszono liczbę części z 256 do 220.
Testy wykazały, że powyższe zmiany nie zepsuły stabilności promu, a być może nawet je poprawiły (nie jestem pewien, czy faktycznie jest progres czy tylko ja nauczyłem się tym lepiej latać)

Trwają prace nad zwiększeniem stabilności podczas wchodzenia w atmosferę (aktualnie prom jest stabilny tylko jeśli w przednim zbiorniku zostawi się około 600 jednostek RCS)
« Ostatnia zmiana: Nie, 01 Lut 2015, 13:35:39 wysłana przez cyrylo97 »

Reklama

Odp: Wahadłowiec \"Kangur\"
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 01 Lut 2015, 12:51:42 »

Nie, 01 Lut 2015, 14:46:26
Odpowiedź #4

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
Raczej nie przypomina to ani trochę Burana, bo gdybyś budował Burana, to prom musiałby być zwykłym ładunkiem wynoszonym przez rakietę nośną, a w twoim wypadku to na promie są główne silniki i po bokach rakiety dodatkowe na paliwo stałe, więc czysty STS. Nie zgodzę się co do tego, że Buran był podróbką STS - owszem z zewnątrz były podobne, ale miały kompletnie inne założenia techniczne i inaczej były zbudowane. Ogółem Rosjanie z wyglądu wzorowali się na promach STS(podobieństwa tłumaczono podobnymi założeniami technicznymi lub wykorzystaniem przez Rosjan wczesnych rysunków STS), ale w środku zrobili kompletnie po swojemu i nic nie ściągali od NASA. Buran technicznie był nawet lepszy od STS - miał większy udźwig i wydajniejsze silniki manewrowe no i od początku mógł samodzielnie latać, co w promach STS wprowadzono dopiero od którejś misji.

Co do stabilności promu podczas powrotu, to ja skrzydła ustawiam na zbudowanym promie, ale bez paliwa - wtedy na misję musisz zabierać tyle paliwa, ile ci jest potrzebne i starać się, aby podczas powrotu zbiorniki były mniej więcej puste.

Jeżeli to nie jest tajemnica, to mógłbyś zdradzić jak udaje ci się zachować stabilność podczas startu? Silniki pod kątem widzę, lecz to chyba nieco za mało, aby prom był całkiem stabilny. Ciekawi mnie jak tego dokonałeś  ;)
« Ostatnia zmiana: Nie, 01 Lut 2015, 14:50:50 wysłana przez kamils096 »

Nie, 01 Lut 2015, 15:57:11
Odpowiedź #5

Offline cyrylo97

• Szeregowy
  • *
Paliwo w dolnym zbiorniku paliwa służy jako przeciwwaga dla ładunku i kokpitu (zmieniając ilość paliwa dostosowuję wyważenie dla różnych ładunków)

Dzięki temu środek masy jest dokładnie pomiędzy silnikami a największym zbiornikiem paliwa i prom nie traci stabilności pomimo ubywającego paliwa z tych 3 zbiorników (najpierw ubywa z dolnego i górnego, a dopiero potem ze środkowego)

A dopalacze ustawiłem metodą prób i błedów tak, aby prom leciał prosto przy najcięższym mieszczącym się ładunku, i wszystkimi zbiornikami paliwa pełnymi.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 01 Lut 2015, 15:57:11 »

Nie, 01 Lut 2015, 15:57:47
Odpowiedź #6

Offline Moskit

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 31
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Buran technicznie był nawet lepszy od STS - miał większy udźwig i wydajniejsze silniki manewrowe no i od początku mógł samodzielnie latać, co w promach STS wprowadzono dopiero od którejś misji.

Czekaj, czekaj. Czyli rozumiem że STS nie potrafił od razu 'latać'? Więc jak wracał na ziemię?  8)

Nie, 01 Lut 2015, 16:02:00
Odpowiedź #7

Offline DragonsNightmare

• Sierżant
@cyrylo97: Dzięki, całkiem cwany i sprytny sposób.

@Moskit: "no i od początku mógł samodzielnie latać" . Użyłem tutaj skrótu myślowego i pisząc "samodzielnie latać" chodziło mi o lot bezzałogowy. Promy STS do którejś misji musiały być sterowane przez człowieka, bo nie miały programu automatycznego lądowania. Latać to oba latały oczywiście  :)

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 01 Lut 2015, 16:02:00 »

Wahadłowiec "Pitagoras" - Space Shuttle "Pythagoras" Mk I

Zaczęty przez JackRyanPL

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 16439
Ostatnia wiadomość Czw, 31 Lip 2014, 23:14:15
wysłana przez JackRyanPL
Wahadłowiec "Demokryt" - Space Shuttle "Democritus" Mk I

Zaczęty przez JackRyanPL

Odpowiedzi: 12