Autor Wątek: SHV Mk4  (Przeczytany 4270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czw, 07 Mar 2013, 00:49:30

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 16
Wszystko zaczęło się od grafiki, którą mrdzarek wrzucił wczoraj na chat:

I uznałem że fajnie byłoby to zbudować. Po całym dniu testów powstało kilka wariantów transporterów/ tankowców, czyli Super Heavy Vehicles, w skrócie SHV. I jak na razie najlepszymi charakterystykami mogą się pochwalić dwie wersje (różnią się tylko horyzontalnym zestawem napędowym) :

Mk4 Tanker (444 części)

Mk4b Tank (408 części)

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Co to robi? Póki co dobrze wgląda i nawet jako tako lata. Docelowo miał to być transporter paliwa. Jak zrozumiałem, wyprodukowanego na Dunie. Miał startować pionowo i zabierać przy okazji 3 największe zbiorniki paliwa. Cóż, w efekcie moje maleństwo potrafi startować pionowo i ma 4 pomarańczowe, plus 2 połówki, czyli ilościowo 5 pomarańczowych zbiorników. I całe to paliwo to chyba wciąż za mało, żeby zrobić tym orbitę :/ Na pewno za mało na Kerbinie, ciekawi mnie jak by to śmigało na Dunie. Czy to w ogóle wykonalne. Pewnie nie, ale o tym za chwilę...

Model Mk4 ma jeszcze sporo nierozwiązanych kwestii.  Jednostka ma np. 4 domyślne "sloty" na spadochrony, ale jak wykazały testy i 10 razy tyle to za mało, żeby się nie roztrzaskać :/

Pojazd ma sporo zachodzących na siebie części, co czasem, kiedy np. odpala mi się skanowanie antywirusowe w tle, może powodować implozję na pasie startowym zaraz po wczytaniu, albo w momencie startu.

Dzieje się tak z powodu lagu, wywołanego zbyt wolnym ładowaniem zasobów gry do pamięci RAM. Podejrzewam że na wolniejszych komputerach może to być nie do przeskoczenia :/

Kwestia podwozia. To które jest, jest do bani. Koliduje z awioniką. Ale chciałem zaprezentować, co na razie udało mi się wypracować bo mam już powoli dosyć tego pojazdu. Od wersji Mk5 chyba już to poprawiłem, ale było z tym trochę gimnastyki, dlatego temat w Mk4 na razie olewam.

Awionika, czyli wszystkie części lotnicze jakie to ma na sobie, nie służą tylko wyglądowi. One generują siłę nośną i to na tyle mocną, że niedługo po starcie można wyłączyć silniki wertykalne i lecieć niczym samolot... przeszło 260t samolot 8)

Grupy funkcyjne... No jest tu tego trochę. Obie wersje mają je zorganizowane nieco inaczej, ale kilka głównych jest niezmiennych:
1. Włącza/wyłącza całą przednią sekcje silników wertykalnych
2. Włącza/wyłącza całą tylną sekcje silników wertykalnych
3. Włącza/wyłącza sekcję mniejszych silników horyzontalnych
4. Włącza/wyłącza horyzontalny główny silnik, i tu jest właśnie różnica Mk4b nie ma poprzedniego punktu.
5. Włącza/wyłącza gibanie Rockomaxa bo w skrajnych przypadkach jego wariowanie potrafi rozerwać pojazd
6. Włącza/wyłącza połowę przedniej sekcji silników wertykalnych.

Ta ostatnia, to ważna funkcja bo pozwala ustabilizować lot i ustawić maszynę pod łagodnym kątem, w pozycji umożliwiającej powolne wznoszenie. Funkcje 1 i 2 w tym modelu to element sterowania, równie aktywny jak WASD. Jazda jest jak na rodeo przez to. Testy wykazały potrzebę wypracowania jakiegoś rozwiązania tego problemu i tak powstała ta oto opcja.
Do pozostałych grup poprzypisywane są takie rzeczy jak osłony włazów czy drabinka. Mało istotne w każdym razie.

Edyta: Wybaczcie, wersja Mk4b ma funkcje w innej kolejności trochę, ale ich sens i przeznaczenie jest to samo, wystarczy sobie obczaić przed startem, która co robi ;)

Ta "kruszyna" waży ponad 260 ton i ma przeszło 400 części, a ja w planach mam już kolejne, większe nawet wersje.

Pokażę Wam tylko jednego screena Mk6 Transportera (552 części)

Ta jednostka lata jeszcze lepiej od Mk4, ale jest też jeszcze bardziej niestabilna. Głównie z powodu jeszcze większego laga, o którym wspominałem wyżej. Wykorzystałem w niej patent, o którym ktoś wspominał na chacie, twierdzący że Rockomax podczepiony pod białe zbiorniki się nie przegrzewa. I to faktycznie działa :D Docelowo ma transportować do 8 kerbonautów, plus pilota, z powierzchni na orbitę . Uznałem że skoro transport paliwa to mrzonka to niech przynajmniej toto transportuje kerbali. W sumie ten projekt ma potencjał i jeśli tylko uda mi się dopracować kilka szczegółów to pewnie wersja Mk7 będzie w pełni samodzielnym statkiem transportowym. Systemy ewakuacyjne jednak nie spełniają na razie standardów jakiegokolwiek bezpieczeństwa. Zazwyczaj po aktywacji rozwalają cały statek xD Dlatego prace nad modelem wciąż trwają, a w to miejsce udostępniam mniej awaryjną jednostkę.

Zatem jeśli kogoś to interesuje to tu ma linki do wersji:

Enjoy! ^^'

P.S.
Co Wy na to żeby zrobić  z tego wyzwanie? W sensie dolecieć tym na drugą planetę i wrócić. Dajcie znać w komentarzach czy komuś chce się zabrać to maleństwo na wycieczkę i sprawdzić jak by się zachowywało na Dunie. Jeśli są chętni to się coś zmontuje ;)
« Ostatnia zmiana: Czw, 07 Mar 2013, 02:40:43 wysłana przez Shinzo »
1. (M.) mianownik - Kto? Co? - Shinzo
2. (D.) dopełniacz - Kogo? Czego? (Czyj?) - Shinzo
3. (C.) celownik - Komu? Czemu? - Shinzo
4. (B.) biernik - Kogo? Co? - Shinzo
5. (N.) narzędnik - Kim? Czym? - Shinzo
6. (Ms.) miejscownik - O kim? O czym? - Shinzo
7. (W) wołacz - (O!) - Shinzo!
Proste? Proste.

Pon, 18 Mar 2013, 16:36:00
Odpowiedź #1

Offline CupOfMayo

• Plutonowy
  • Reputacja: 18
  • Niby Editor :D
Ło matko ile silników :D
Ciekawe jak się lata :) Sam bym wypróbował ale u mnie są lagi już przy 120 - 150 częściach więc nie ma szans ^^ Dobra konstrukcja, więcej takich :3

Reklama

Odp: SHV Mk4
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 18 Mar 2013, 16:36:00 »