Viking 1 to bezzałogowa sonda kosmiczna wystrzelona 20 sierpnia 1975 roku przez NASA.
Celem tego programu było dokładniejsze zbadanie Mars'a.
Do badań wliczało sie:
-test fizjologiczny dostosowany do postaci życia podobnych do ziemskich;
-analizę organiczną, celem stwierdzenia występowania związków chemicznych, związanych z działalnością organizmów żywych;
-pomiary ciśnienia i temperatury atmosfery, w celu przekonania się do podtrzymania życia(w rozumieniu ziemskim) i jego rozwoju.
Viking 1 został wyniesiony przez Titan'a IIIE - Centaur. Miejsce startu Viking'a 1 odbyło sie w Cape Canaveral Air Force Station w USA.
Misja trwała od 20 sierpnia 1975 roku do 13 listopada 1982 roku, kiedy lądownik Viking 1 utracił łącznośc z Ziemią.
Viking 1 Orbiter
Orbiter ten uzyskał orbitę 19 czerwca 1976 roku. Jego celem było ogólne fotografowywanie powierzchni Mars'a. 20 lipca orbiter oddzielił się od lądownika Viking 1. Orbiter funkcjonował do 17 sierpnia 1980 roku. Okrążył on Mars'a ponad 1485 razy.
Orbita Orbiter'a Viking 1:
Perycentrum: 320 km
Apocentrum: 56 000 km
Zdjęcie od Orbiter'a Viking 1 pokazujące "Marsjańską Twarz"
Lądownik Viking 1
Lądownik po odłączeniu z orbiter'em wchodząc w atmosferę, schowany za pomocą osłony termicznej, wyhamował do prędkości 250 m/s. Na wysokości 6 km, otworzyły się spadochrony, redukując prędkość do 60 m/s. 1,5 km nad powierzchnią Marsa uruchomione zostały dodatkowe rakiety spowalniające tak, że w momencie lądowania prędkość opadania wynosiła 2,4 m/s. Lądownik Viking 1 osiadł na równinie Chryse Planitia.
Zdjęcie od Orbiter'a Viking 2 ukazujące równine Chryse Planitia
Transmisja pierwszych zdjęć powierzchni nastąpiła 25 sekund po lądowaniu. Lądownik funkcjonował do 13 listopada 1982, kiedy to wadliwa komenda wysłana przez kontrolę naziemną spowodowała utratę kontaktu.
Zdjęcie od lądownika. Po lewej znajduje sie "Big Joe", skała, która ma ponad 2 metry szerokości
Pierwsze zdjęcie przesłane z powierzchni Marsa, pokazujące część lądownika
Source: wikipedia
Teraz przechodzimy do mojej rekonstrukcji (przepraszam za tak małe i kiepskie zdjęcia, lecz byłem strasznie zdenerwowany
)
Użyte mody:
-Deadly Reentry
-AIES Aerospace
-Fixed Camera
Viking 1
Start! (tam nastąpiło już wcześniejsze odłączenie 1 fazy)
Odłączenie dopalaczy
Odłączenie 2 fazy
Wykorzystanie grawitacji Mun'a, aby oddalic sie z większą prędkością
Od razu wam mówie, że nie starczyło mi paliwa w ostatnim członie,więc niestety musiałem odłączyc osłone termiczną by kontynuowac. Po obniżeniu orbity do 10 km, udało sie wylądowac, myślałem, że atmosfera zniszczy kamery i będzie kaput, lecz wszystko pozostało na miejscu.
Zdjęcie od górnej kamery pokazujące w dośc słabej rozdzielczości powierzchnie Duna'y i cienia lądownika Viking 1.
Zdjęcie dolnej kamery pokazujące lepiej powierzchnie Duna'y wraz z nóżkami lądownika
Poranek na Duna'ie
Wykorzystałem grawitacje Ike, aby obniżyc orbitę na jakiej porusza się Orbiter Viking 1
Bliskie zdjęcie Duna'y wraz z Ike.
To tyle, mam nadzieje, że misja wam sie spodoba