• [REKONSTRUKCJA] Viking 1 5 2
Aktualna ocena:  

Ankieta

Jaką następną misje mam zrekonstrułowac?

Lunar Reconnaissance Orbiter [LRO]
4 (36.4%)
Mars Pathfinder
1 (9.1%)
New Horizons
5 (45.5%)
Surveyor 1
1 (9.1%)

Głosów w sumie: 11

Głosowanie skończone: Sob, 22 Mar 2014, 23:30:30

Autor Wątek: [REKONSTRUKCJA] Viking 1  (Przeczytany 7647 razy)

Pią, 21 Mar 2014, 18:16:12

Offline please refrain from posting

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 3
  • FUCKPENISPUMPHEADS

Viking 1 to bezzałogowa sonda kosmiczna wystrzelona 20 sierpnia 1975 roku przez NASA.
Celem tego programu było dokładniejsze zbadanie Mars'a.
Do badań wliczało sie:
-test fizjologiczny dostosowany do postaci życia podobnych do ziemskich;
-analizę organiczną, celem stwierdzenia występowania związków chemicznych, związanych z działalnością organizmów żywych;
-pomiary ciśnienia i temperatury atmosfery, w celu przekonania się do podtrzymania życia(w rozumieniu ziemskim) i jego rozwoju.
Viking 1 został wyniesiony przez Titan'a IIIE - Centaur. Miejsce startu Viking'a 1 odbyło sie w  Cape Canaveral Air Force Station w USA.
Misja trwała od 20 sierpnia 1975 roku do 13 listopada 1982 roku, kiedy lądownik Viking 1 utracił łącznośc z Ziemią.

Viking 1 Orbiter

Orbiter ten uzyskał orbitę 19 czerwca 1976 roku. Jego celem było ogólne fotografowywanie powierzchni Mars'a. 20 lipca orbiter oddzielił się od lądownika Viking 1. Orbiter funkcjonował do 17 sierpnia 1980 roku. Okrążył on Mars'a ponad 1485 razy.
Orbita Orbiter'a Viking 1:
Perycentrum: 320 km
Apocentrum: 56 000 km

Zdjęcie od Orbiter'a Viking 1 pokazujące "Marsjańską Twarz"

Lądownik Viking 1

Lądownik po odłączeniu z orbiter'em wchodząc w atmosferę, schowany za pomocą osłony termicznej, wyhamował do prędkości 250 m/s. Na wysokości 6 km, otworzyły się spadochrony, redukując prędkość do 60 m/s. 1,5 km nad powierzchnią Marsa uruchomione zostały dodatkowe rakiety spowalniające tak, że w momencie lądowania prędkość opadania wynosiła 2,4 m/s. Lądownik Viking 1 osiadł na równinie Chryse Planitia.

Zdjęcie od Orbiter'a Viking 2 ukazujące równine Chryse Planitia
Transmisja pierwszych zdjęć powierzchni nastąpiła 25 sekund po lądowaniu. Lądownik funkcjonował do 13 listopada 1982, kiedy to wadliwa komenda wysłana przez kontrolę naziemną spowodowała utratę kontaktu.

Zdjęcie od lądownika. Po lewej znajduje sie "Big Joe", skała, która ma ponad 2 metry szerokości

Pierwsze zdjęcie przesłane z powierzchni Marsa, pokazujące część lądownika
Source: wikipedia

Teraz przechodzimy do mojej rekonstrukcji (przepraszam za tak małe i kiepskie zdjęcia, lecz byłem strasznie zdenerwowany  ::) )

Użyte mody:
-Deadly Reentry
-AIES Aerospace
-Fixed Camera

Viking 1

Start! (tam nastąpiło już wcześniejsze odłączenie 1 fazy)

Odłączenie dopalaczy

Odłączenie 2 fazy

Wykorzystanie grawitacji Mun'a, aby oddalic sie z większą prędkością

Od razu wam mówie, że nie starczyło mi paliwa w ostatnim członie,więc niestety musiałem odłączyc osłone termiczną by kontynuowac. Po obniżeniu orbity do 10 km, udało sie wylądowac, myślałem, że atmosfera zniszczy kamery i będzie kaput, lecz wszystko pozostało na miejscu.

Zdjęcie od górnej kamery pokazujące w dośc słabej rozdzielczości powierzchnie Duna'y i cienia lądownika Viking 1.

Zdjęcie dolnej kamery pokazujące lepiej powierzchnie Duna'y wraz z nóżkami lądownika

Poranek na Duna'ie

Wykorzystałem grawitacje Ike, aby obniżyc orbitę na jakiej porusza się Orbiter Viking 1

Bliskie zdjęcie Duna'y wraz z Ike.

To tyle, mam nadzieje, że misja wam sie spodoba :)

Pią, 21 Mar 2014, 19:13:33
Odpowiedź #1

Offline daw18q

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0

Reklama

Odp: [REKONSTRUKCJA] Viking 1
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 21 Mar 2014, 19:13:33 »

Pią, 21 Mar 2014, 19:21:02
Odpowiedź #2

Offline rosomak909

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 4
Widać, że się postarałeś
Kliknijcie każdy z linków na tej stronie codziennie raz i pomagajcie: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Pią, 21 Mar 2014, 19:30:31
Odpowiedź #3

Offline MegaProize

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 22
  • King of Skyrim!
@up

Jeden!? Jeden pierdzielony wyraz? Do tego jeden z tych, który oficjalnie nie należy do kanonu języka polskiego? Naprawdę? Ja się pytam człowieku czy naprawdę ni mogłeś się wysilić na napisanie czegoś więcej? Czy aż tak trudno wyprodukować choć odrobinę impulsów w tej kupce neuronów? Achh... Nienawidzę takich sytuacji po przebudzają we mnie krakena...
Rosomak ty też nie bardzo... Dzisiaj liczyłem (a koledzy z chatu mi świadkiem) że WSZYSTKIE Twoje posty na forum mają łącznie 7798 znaków. Jeden odcinek Srebrnego Globu mojej produkcji ma 9986 znaków...

A co do Vikinga ( I na trochę spokojniej) : Jest świetnie że wstawiasz takie rekonstrukcje. I przyznam tu szczerze że sam tekst który piszesz o samej misji znacznie bardziej mnie ciekawi niż lot! :D
Naprawdę przyjemnie powoli poznawać historię programów kosmicznych w tak luźny sposób. Myślę że jest to główny mankament zdobywania wiedzy: jeżeli nie będzie podawana w ciekawy sposób, to nikt nie zaprząta sobie tym głowy. A tutaj jest inaczej. poneer zachęcam szczerze do dalszej twórczości. Ja jestem mega leniwy w tych sprawach, a dzięki takim wątkom mogę coś poczytać ciekawego. Postaraj się również ze zbieraniem kontentu na temat samych misji (zdjęcia, filmy, dane) bo myślę że może się to stać głównym członem i Twoim znakiem rozpoznawczym na forum- rekonstrukcje i artykuły na temat misji kosmicznych! :)
« Ostatnia zmiana: Pią, 21 Mar 2014, 19:34:42 wysłana przez MegaProize »
" Jeżeli nie mogę czegoś opisać, to to nie istnieje. Wyjątkiem jest Bóg "- Recenzent Ateista

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 21 Mar 2014, 19:30:31 »

Pią, 21 Mar 2014, 19:38:01
Odpowiedź #4

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
MegaProize ma rację, zarówno w sprawie pisanie krótkich postów jak i samej rekonstrukcji. Co do misji, musisz tylko lepiej odwzorowywać nośne używając owiewek albo części z modów. Sprawiłoby to, że zarówno rakiety, jak i same sondy, lądowniki, czy oby w przyszłości też łaziki, będą wyglądały lepiej.

Pią, 21 Mar 2014, 20:12:35
Odpowiedź #5

• Szeregowy
  • *
  • FUCKPENISPUMPHEADS
@Mega Proize

Panie, polecam ten jakże znakomity kanał, w którym są misje, które zmieniły bieg historii :)
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Zachęcam też do poznania się ze stroną tego kanału
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

@up
Okej Jack, będę używac ProceduralFairings, aby było dośc realniej :)

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 21 Mar 2014, 20:12:35 »

Pią, 21 Mar 2014, 21:00:27
Odpowiedź #6

Offline Koper

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 8
Bardzo ładnie przeprowadzona misja oraz duży plus za dodanie kilku ciekawych informacji o przebiegu prawdziwej misji Viking. Natomiast niepotrzebnie próbowałeś wykorzystać asystę grawitacyjną Muna, ponieważ straciłeś na tym cenne paliwo.

Pią, 21 Mar 2014, 21:23:20
Odpowiedź #7

• Szeregowy
  • *
  • FUCKPENISPUMPHEADS
@up
Mylisz sie, kiedy wchodziłem w pole grawitacyjne Mun'a miałem orbitę, która prowadziła mnie do Kerbin'u, lecz wtedy kiedy wyszedłem z pola grawitacyjnego moja trajektoria wskazywała prostą krechę. Dośc dziwne zjawisko, ale najważniejsze, że zadziałało ;)

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 21 Mar 2014, 21:23:20 »

Pią, 21 Mar 2014, 21:53:58
Odpowiedź #8

Offline Koper

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 8
Wcześniej sam tak sądziłem, ale regularnie oglądam kanał Scotta na YT i w jednym z Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ obalił tą teorię - lot bez asysty grawitacyjnej Muna wymaga mniej dV niż z asystą. Fakt, różnica duża nie jest, ale zawsze jest.

Pią, 21 Mar 2014, 23:32:44
Odpowiedź #9

• Szeregowy
  • *
  • FUCKPENISPUMPHEADS
Jako, iż nie moge sie zdecydowac jaką misję mam wykonac, robie ankietę, która będzie trwała do jutra.
Jeśli, któraś z powyższych misji was interesuje i chcecie ją zobaczyc w świecie Kerbal'skim, zapraszam do głosowania :)

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Pią, 21 Mar 2014, 23:32:44 »

Pią, 21 Mar 2014, 23:58:25
Odpowiedź #10

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Niezależnie od wyniku bardzo polecam podjąć próby wykonania rekonstrukcji statków kosmicznych z części dostępnych w stocku - efekt jest o wiele lepszy, bo tak działasz głównie tekstem.

Druga sprawa, ktoś może uznać za drobną pierdołę, ale mnie bardzo drażni, przykro mi.

PRZESTAŃ SADZAĆ APOSTROFY W LOSOWYCH MIEJSCACH, PROSZĘ! Z apostrofu korzystamy tylko po samogłoskach w wyrazach obcego pochodzenia. Kerbal odmieniamy normalnie, orbiter to po prostu istniejące w języku polskim słowo.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Sob, 22 Mar 2014, 00:04:10
Odpowiedź #11

• Szeregowy
  • *
  • FUCKPENISPUMPHEADS
@up

Nie wiedziałem, że ktoś tak może cierpiec z powodu apostrofów, tak jak powiedziałeś będe stawiac apostrofy wyłącznie w wyrazach obcego pochodzenia, przepraszam za taką pierdółkę :P

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 22 Mar 2014, 00:04:10 »

Sob, 22 Mar 2014, 10:06:08
Odpowiedź #12

Offline rosomak909

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 4
Dobra, następnym razem będę więcej pisać, sorry.
Kliknijcie każdy z linków na tej stronie codziennie raz i pomagajcie: Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Sob, 22 Mar 2014, 14:19:16
Odpowiedź #13

• Szeregowy
  • *
  • FUCKPENISPUMPHEADS
Ogłaszam, iż ankieta będzie trwała do godziny 15:00 góra 15:15 z powodu możliwości braku laptopa o 23:30

[Post scalony: Sob, 22 Mar 2014, 15:25:06]
Lunar Reconnaissance Orbiter [LRO]

4 punkty

Mars Pathfinder

1 punkt

New Horizons

5 punktów

Surveyor 1

1 punkt

Ostatecznie New Horizons idzie do zrekonstrułowania, ciesze sie, że braliście się do głosowania w mojej ankiecie :)
« Ostatnia zmiana: Sob, 22 Mar 2014, 15:25:07 wysłana przez poneer »

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 22 Mar 2014, 14:19:16 »

Misja Viking czyli Duna i Ike za jednym podejściem

Zaczęty przez angorek

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 2495
Ostatnia wiadomość Pią, 14 Mar 2014, 11:41:43
wysłana przez angorek
[REKONSTRUKCJA] Voyager 1

Zaczęty przez please refrain from posting