Autor Wątek: Kerbalska Stacja Kosmiczna  (Przeczytany 12091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czw, 20 Gru 2012, 20:44:32

Offline Twister

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Siemanko
Jestem nowy a do Kerbali wróciłem ( tak jak obiecałem ) po dodaniu dokowania :D . Zacząłem kompletnie zielony po przeczytaniu poradnika umieszczonego na tym forum oraz oglądnięciu 1 lub 2 filmików Moskita i tylko pod koniec :D W końcu na szybkiego zbudowałem prowizoryczną stację. Po nieudanych koncepcjach Mega rakiet postanowiłem zrobić coś mniejszego co wyniesie moją stację. Efekty przekroczyły moje najśmielsze oczekiwania. Od razu wyniosłem moją stację na orbitę i zaczęły się próby dokowania :D Zdziwiłem się bo to nie jest aż tak trudne - wystarczy pograć parę godzin i wszystko staje się proste :D. A więc po failu którym było umieszczenie zbyt dużych doków na stacji byłem bardzo zdenerwowany czy aby na pewno uda mi się na nowo wszystko powtórzyć ? Jednak udało się i coś co miało być prowizorycznym samouczkiem do zabaw z orbitowaniem stało się moją pierwszą Stacją Kosmiczną z której jestem dumny :D

Nazwa: Kerbalska Stacja Kosmiczna
Porty Dokowania: 2
Apoapsis-279,5 km
Periapsis-234 km

Numer 1 - Rdzeń ( Stacja )
Numer 2 - Jednoosobowy statek uzupełniający braki w załodze ( Lekki Statek Kosmiczny )
Numer 3 - Bezzałogowy statek uzupełniający zapasy dla stacji ( Kurier v1 )

Mam zamiar rozbudowywać tą stację. Pierwszym pomysłem jest zbudowanie statku Numer 2 z dodatkowymi portami dokowania lub zdezorbitowanie stacji i dodanie paru doków w rdzeniu.

Tak jak już pisałem , jest to stacja zbudowana na szybko. Improwizowanie najwyraźniej dobrze mi idzie bo każdemu ze statków zostaje pełny bak ponieważ tuż przed dokowaniem odczepiam wspomagające człony w których jest jeszcze 2/4 paliwa. Powyższe więc umożliwi mi tankowanie lądowników :D

Pozdrawiam - początkujący Twister :D
« Ostatnia zmiana: Czw, 20 Gru 2012, 20:46:41 wysłana przez Twister »

Pon, 21 Sty 2013, 17:52:09
Odpowiedź #1

Offline 20hubcio

• Szeregowy
  • *
ja tam nie umiem dokować próbuje już kilka miesięcy i nic nie wiem jak ludzie to robią :(

Reklama

Odp: Kerbalska Stacja Kosmiczna
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 21 Sty 2013, 17:52:09 »

Pon, 21 Sty 2013, 20:13:08
Odpowiedź #2

Offline antwito

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 8
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
ja tam nie umiem dokować próbuje już kilka miesięcy i nic nie wiem jak ludzie to robią :(
Też masz problem z hamowaniem?

A co do stacji to bardzo ładnie wygląda. Taka zgrabna  :P

Pon, 28 Sty 2013, 14:43:16
Odpowiedź #3

Offline Ar3k

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 13
Fajna stacja :) A co do dokowania 20hubcio i antwito, to tu macie niezły poradnik, z którego sam się nauczyłem :)

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 28 Sty 2013, 14:43:16 »

Pon, 28 Sty 2013, 20:53:21
Odpowiedź #4

Offline borygo2

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 9
Fajna stacja :) A co do dokowania 20hubcio i antwito, to tu macie niezły poradnik, z którego sam się nauczyłem :)

Wiele osób ma jeszcze problemy z dokowaniem i to na pewno ten film im się przyda. Ja jeszcze dorzucę od siebie jedną podpowiedz. Na samym końcu filmiku, widać jak obiekt lekko się wygina i trzęsie. Przy małych konstrukcjach nic nie powinno się stać, jednak przy dużo większych gabarytach, taka niestabilność potrafi nawet zniszczyć pojazd (niestety sam tego doświadczyłem).

Aby, usunąć drżenie pojazdu, wyłączcie S.A.S i na sekundę przyspieszcie czas. W tym momencie drżenie ustąpi i wyprostuje nam całą konstrukcje, ale pamiętajcie by nie róbcie tego, dopóki dokowanie się nie zakończy inaczej skutki będą odwrotne.

Wto, 29 Sty 2013, 15:02:27
Odpowiedź #5

Offline Ar3k

• Kapral
  • **
Aby, usunąć drżenie pojazdu, wyłączcie S.A.S i na sekundę przyspieszcie czas.

Potwierdzam, świertna metoda, sam tego używam przy jakichkolwiek działaniach na orbitach, oszczędza czas i nerwy :)

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Wto, 29 Sty 2013, 15:02:27 »

Wto, 29 Sty 2013, 18:07:43
Odpowiedź #6

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Ogółem w ten sposób można zniwelować każdy ruch pojazdu kosmicznego (oczywiście poza prędkością).

Nie, 03 Lut 2013, 15:44:15
Odpowiedź #7

Offline Twister

• Szeregowy
  • *
Siemka
Wiele się zmieniło od mojego postu przedstawiającego Kerbalską Stację Kosmiczną. Stara Stacja została zdezorbitowana ze względu na małą ilość portów oraz ich wielkość. Zacząłem myśleć nad nowym modelem , chciałem zrobić coś o wiele większego z czego mógłbym być naprawdę dumny :) . Przeszukując forum znalazłem wątek o stacji Tiangong 1 który mnie zainspirował. Po zrobieniu ogólnego szkieletu zacząłem zabawę :) Oto efekty:

Oto parametry Kerbalskiej Stacji Kosmicznej:

* 8 Miejsc mieszkalnych
* 2 Duże porty dokowania
* 2 Małe porty dokowania
* Pełne zbiorniki paliwa rakietowego oraz RCS
* Periapsis - 403 km
* Apoapsis - 415 km
* Czas od wysłania modułu dowodzenia - 185 dni , 6 godzin , 43 minuty.

Ogólnie Stacja zbudowana jest z 3 części jednak 2 pierwsze stanowią podstawę całej konstrukcji.

1- Moduł dowodzenia wysłany jako pierwszy.
2- Moduł mieszkalny wraz z dodatkowymi portami dokowania
3- Jest to bezzałogowy statek ( Kurier ) przystosowany to wysyłania zapasów lub kerbali oraz ich bezpieczny powrót.

Do tej pory na stacji przebywały 4 osoby
Jebediah , Bill , Richmore oraz Merming.

Po przysłaniu zapasów , stację opuścili Richmore i Merming.
Wylądowali oni tuż obok KSC i szczęśliwie dotarli do swoich domów.

Od razu przepraszam że tak długo nie rozwijałem tego wątku ale jakoś nie miałem pomysłu na nową stację.

Pozdrawiam Twister

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 03 Lut 2013, 15:44:15 »

Nie, 17 Lut 2013, 18:47:22
Odpowiedź #8

Offline Twister

• Szeregowy
  • *
Witam
Dzisiaj rozbudowałem KSK o 2 zdalne moduły dowodzenia , dzięki czemu stacja będzie mogła funkcjonować samodzielnie. Bezpośrednio do nich dołączyłem 2 baterię z których stacja nie będzie pobierać energii. Będzie to energia zapasowa w razie uszkodzenia paneli słonecznych. W najbliższym czasie stację opuścili Jebediah oraz Bill. Na stacji przebywali przez 228.5 dni.

Rozbudowanie

Opuszczanie stacji przez Kerbali.

Lądowanie

Kerbale wylądowały 47km od Kerbalskiego Centrum Kosmicznego.

Post scalony: Nie, 17 Lut 2013, 20:50:08
Witam :) Oto moja kolejna rozbudowa Kerbalskiej Stacji Kosmicznej.
Jako iż stacja bez załogi radzi sobie świetnie, a zdalne moduły nie potrzebują poprawek postanowiłem rozbudować ją o kolejne części.
Ostatnie dokowania ujawniły mi pewną wadę konstrukcyjną. Otóż panele słoneczne utrudniają dokowanie (ryzyko kolizji). Postanowiłem do portu dokowania podczepić przedłużenie. I oto co stworzyłem. Są to 2 małe pomieszczenia. Jedno służy jako magazyn , a w drugim umieszczono siłownie dla przebywających w stanie nieważkości Kerbali. Pozostały mi już tylko 2 duże porty dokowania. Oto efekty.

A oto jak prezentuje się stacja bez paneli słonecznych.

A oto mały bonusik  :)

Tuż po zadokowaniu , panele słoneczne nie chciały się ustawić. Myślałem że to bug więc zaraz poszukałem Słońca. To co zobaczyłem bardzo mnie ucieszyło. Oto zaćmienie Słońca z perspektywy Kerbalskiej Stacji Kosmicznej  8)

Najbliższa przyszłość KSK:
* Wysłanie modułu z kolejną częścią mieszkalną
* Wysłanie paru Kerbali
Pierwsze dwa wykonam w najbliższym czasie.
* Zamontowanie więcej paneli słonecznych.
* Zamontowanie więcej portów dokowania.
« Ostatnia zmiana: Nie, 17 Lut 2013, 20:50:08 wysłana przez Twister »

Nie, 21 Kwi 2013, 20:56:04
Odpowiedź #9

Offline Twister

• Szeregowy
  • *
Witam
Dzisiaj postanowiłem rozbudować moją Kerbalską Stacje Kosmiczną. Dodałem 4 zbiorniki z paliwem po 360 litrów dodając tym samym do stacji 1440 litrów paliwa. Na końcu modułu paliwowego dołączony został duży port dokowania.

Stacja:
-Aktualnie na stacji przebywa 1 kerbal (Herbur Kerman)
-3125 jednostek energii
-12 paneli słonecznych
-8 anten
-2160 litrów paliwa
-439,17 litrów paliwa RCS
-2 duże porty dokowania

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 21 Kwi 2013, 20:56:04 »

Pią, 26 Kwi 2013, 10:14:51
Odpowiedź #10

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Hej Twister, niezła stacyjka, całkiem spora:)
Ale jedno ci szepnę do uszka jak chodzi o opisywanie tego co budujemy, bo napisałeś tak:

Dodałem 4 zbiorniki z paliwem po 360 litrów dodając tym samym do stacji 1440 litrów paliwa.

Ja sobie trochę podumałem nad wagami jednostek rozmaitych i mi wyszło, że kerbale nie posługują się litrami, tylko czymś mocno zbliżonym do amerykańskiego galona. Jeden galon to 4 litry (prawie) i jak chodzi o masy, to dużo lepiej to pasuje. Nie całkiem, ale lepiej. Jednak myślę, że idę dobrą drogą, Squad to druga półkula, a tam się nie operuje litrami tylko galonami. Tak samo z centymetrem. Tam się wszyscy bawią w cale.

Pią, 26 Kwi 2013, 21:44:15
Odpowiedź #11

Offline jaro738

• Kapral
  • **
masz na myśli, że przeliczanie 1kg=1 l się nie zgadza? 

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Pią, 26 Kwi 2013, 21:44:15 »

Kerbalska Stacja Orbitalna

Zaczęty przez luko11

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 8092
Ostatnia wiadomość Pią, 17 Maj 2013, 12:01:32
wysłana przez Drangir
Międzynarodowa Stacja Kerbalska

Zaczęty przez M4000

Odpowiedzi: 8