Autor Wątek: Z-1 Spacecraft Prototype  (Przeczytany 6183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sob, 03 Sie 2013, 15:40:01

Offline Szafran

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
  • Król Królów :D
Witam ponownie! Pewnie większość z Was mnie nie pamięta gdyż zrobiłem sobie krótką przerwę z "Kerbalami". :D Chciałbym dziś zaprezentować mój... Samolot? Wahadłowiec? Nie wiem jak to nazwać, gdyż wehikuł nie zdobył orbity. Latał sobie w rzadszych partiach atmosfery próbując podbijać rekordy prędkości. Używam tylko i wyłącznie Mech(z)jeba i też nie do końca, gdyż dopiero zapoznaję się z jego działaniem.  ;D

Waga pojazdu to ponad 50 ton. Rekord jego prędkości to ok. 1056.8 m/s przy wysokości ponad 17000 n.p.m. Jak na razie to tylko prototyp więc po wielu próbach będzie w stanie podbić rekord. Czeka go cała masa poprawek. DŻEBEDAJA NIE NARZEKA :D

Wyposażony jest w 4 panele słoneczne 2x6, 2 baterie, 6 zbiorników na paliwo do RCS-ów + 1 za kokpitem, Oświetlenie i Docking Clamp.

@Edit: Wybaczcie za jakość. Gra chodzi na minimalnych bo jeszcze mam komputerek zasilany węglem ;3

Pyrylyrylym <3

Sob, 03 Sie 2013, 17:39:28
Odpowiedź #1

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Wygląda kosmicznie, co nie idzie w parze z osiągami, patrząc po opisie. Jak na moją niezbyt rozleglą wiedzę w kwestii SSTO, to trochę za dużo paliwa ma (rakietowego) i za małą powierzchnię nośną. 1000 m/s to niezbyt wiele dla tego typu samolotu.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

Odp: Z-1 Spacecraft Prototype
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 03 Sie 2013, 17:39:28 »

Sob, 03 Sie 2013, 17:43:20
Odpowiedź #2

Offline Szafran

• Szeregowy
  • *
Zbiorniki pod tym czymś miały iść do Rakiet. Przez pomyłkę zostały podłączone do odrzutowych. Dodatkowo służyły jako balans, gdyż tył konstrukcji kierował się ku dołowi. Te zdjęcia to był pierwszy przelot. Mam w planach zrobić trochę poprawek i wypuścić w powietrze lub też na orbitę zupełnie poprawioną wersję ;D
Pyrylyrylym <3

Sob, 03 Sie 2013, 19:23:08
Odpowiedź #3

Offline pawler92

• Szeregowy
  • *
No no, wygląda okazale :) Fajnie obudowałeś go tymi skrzydłami i genialnie wyglądają te silniki rakietowe z tyłu. A jak ten samolot się prowadzi? Prędkość całkiem całkiem, ja osiągnąłem 1632 m/s lecz nie miałem na pokładzie paliwa rakietowego :P Czekam na poprawioną wersję!

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 03 Sie 2013, 19:23:08 »

Sob, 03 Sie 2013, 20:21:28
Odpowiedź #4

Offline Szafran

• Szeregowy
  • *
Prowadzenie? Po Japońsku - Jako tako. Można nim polatać ale pozostawia wiele do życzenia. Startuje z końca pasa i prędkość też nie zadowala. Cała konstrukcja jak wspominałem waży 50 ton. Przy tej powierzchni nośnej to trochę ciężko tym normalnie polatać ;D

@Edit: Wszelkie propozycje zmian mile widziane :D
« Ostatnia zmiana: Sob, 03 Sie 2013, 20:26:08 wysłana przez Szafran »
Pyrylyrylym <3

Sob, 03 Sie 2013, 20:44:31
Odpowiedź #5

Offline pawler92

• Szeregowy
  • *
A mógłbyś zapodać plik craft? To bym się przyjrzał temu projektowi dokładniej ;)

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 03 Sie 2013, 20:44:31 »

Sob, 03 Sie 2013, 21:01:43
Odpowiedź #6

Offline Zerdzio

• Plutonowy
  • Reputacja: 6
  • Be Happy
Jak chcesz dolecieć nim na orbitę to mniej paliwa lotniczego a więcej rakietowego

Sob, 03 Sie 2013, 21:03:47
Odpowiedź #7

Offline Szafran

• Szeregowy
  • *
Jak już mówiłem - Złe podłączenie zbiorników. Bo ciągnęło mi Rakietowe do Odrzutowych i został sam Oxidizer ;D

To je Szafran Space Program - Tego nie ogarniesz :D

Daję plik "Craft" \/
Pyrylyrylym <3

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 03 Sie 2013, 21:03:47 »

Sob, 03 Sie 2013, 21:30:49
Odpowiedź #8

Offline Shinzo

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 16
Fajny design! Co do samolotów SSTO to muszę przyznać, że mało który dobrze lata. W drodze na orbitę nawet delikatne manewry mogą skończyć się utratą kontroli i pułapu o dobrych kilkadziesiąt kilometrów. Moje Feniksy dobrze latają dopiero jak zwolnią poniżej 200m/s, Manta dopiero poniżej 100m/s.
Co do osuszania się niewłaściwych zbiorników pomaga przed lotem, jeszcze na pasie kliknięcie prawym na rakietowe zbiorniki i zablokowanie pobierania paliwa w nich, z menu kontekstowego (oxidaizera nie trzeba, łatwiej wtedy w locie odhaczyć tę blokadę). Wtedy odrzuty pociągną sobie skąd powinny.
A co do wagi, jeśli nie będziesz budować czegoś mikro to zawsze skończysz w podobnych okolicach 40-60t, także mieścisz się w normie.
Ostatnie ode mnie, poupychaj więcej wlotów powietrza gdzieś dyskretnie, coby nie popsuć designu. Zyskasz kilka do kilkunastu kilometrów pułapu, na których będziesz mógł lecieć na odrzutach. Po 10 na 1 silnik odrzutowy, ja zazwyczaj daję i to jest dobra inwestycja ;)
« Ostatnia zmiana: Sob, 03 Sie 2013, 21:32:36 wysłana przez Shinzo »
1. (M.) mianownik - Kto? Co? - Shinzo
2. (D.) dopełniacz - Kogo? Czego? (Czyj?) - Shinzo
3. (C.) celownik - Komu? Czemu? - Shinzo
4. (B.) biernik - Kogo? Co? - Shinzo
5. (N.) narzędnik - Kim? Czym? - Shinzo
6. (Ms.) miejscownik - O kim? O czym? - Shinzo
7. (W) wołacz - (O!) - Shinzo!
Proste? Proste.

Sob, 03 Sie 2013, 21:33:27
Odpowiedź #9

Offline Szafran

• Szeregowy
  • *
Dzięki! Jak już mówiłem - Ciągnięcie paliwa z niewłaściwych zbiorników to moja wina. Źle podałem żółty przewodzik do paliwa i na chama wystartowałem z silnikami rakietowymi. To był 1-wszy przelot - Dlatego taki chamski :D
Pyrylyrylym <3

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 03 Sie 2013, 21:33:27 »