Autor Wątek: Centaur R i Centaur II R (reusable)  (Przeczytany 6520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wto, 22 Lip 2014, 02:54:10

Offline winged

• Plutonowy
  • Reputacja: 39
Centaur R i Centaur II R to jedne z najcześciej wykorzystywanych rakiet w moim programie kosmicznym. Centaur II R w
różnych konfiguracjach służył do zbudowania Kerbal Space Station, wyniesienia sond i SCAN-SATu na inne planety, a
także do dostarczenia na powierzchnię Duny 2 modułów mieszkalnych i łazika, które są elementami większej załogowej
eskapady na Czerwoną planetę. Centaur R wraz ze statkiem kosmicznym Altair jest tanim środkiem transportu załogi i
zapasów na stację kosmiczną. Łącznie rakiety Centaur odbyły już ponad 20 lotów.

Centaur II R:

Dane techniczne

Załoga: 0
Masa startowa (bez ładunku i owiewki): 160-170T (różne konfiguracje w zależności od zadania)
Ciąg (I faza): 3000kN
Ciąg (II faza): 1500kN (po odczepieniu SRB)
Ciąg (III faza): 650kN
Ciąg (IV faza): 475kN
Udźwig na LKO: 18-26T
Koszty:
 -taśma: 2000 (8 połączeń rozrywających się przy separacji SRB)
 -paliwo płynne: 5300-6600 jednostek + proporcjonalna ilość utleniacza
 -paliwo stałe: 6128 jednostek (SRB + sepatrony)
 -owiewka: 800 (wg cen z procedural fairings)

Centaur R + Altair:

Dane techniczne

Załoga: 7 Kerbali
Masa startowa: 119T
Ciąg (I faza): 1500kN
Ciąg (II faza): 650kN
Ciąg (III faza): 475kN
Udźwig na LKO: 18.5T
Koszty:
 -paliwo płynne: 6912 jednostek + proporcjonalna ilość utleniacza

Start rakiety Centaur II R wraz z atomowym holownikiem, który zabierze 4 sondy do systemu Joola:

Separacja SRB:

Separacja Mainsaila:

Separacja skippera:

Ostatni człon, Orbital bertha zabiera ładunek na orbitę 71x62km, po czym zostaje odczepiony od holownika. Orbita
równikowa o takich parametrach gwarantuje, że człon wykona jedno okrążenie Kerbinu po czym wyląduje gdzieś w
okolicach KSC. Oczywiście holownik podciąga orbitę do 71x71km potem wykona transfer na Joola.

SRB i Mainsail lądują w oceanie kilka km od KSC, Skipper ląduje 100km na wschód od kosmodromu, zaś Orbital bertha po
okrążeniu Kerbinu ląduje gdzieś w promieniu 150km od bazy.

Inna konfiguracja Centaur II R wraz z modułem mieszkalnym, który rakieta dostarczy na powierzchnię Duny:

Start rakiety Centaur R wraz ze statkiem Altair, który zabierze załogę do Kerbal space Station:

Dokowanie (wiecej info o stacji kosmicznej w temacie, który pojawi się niebawem):

Poprzednia 7-osobowa załoga po 180 dniach opuszcza KSS:

Tuż przed wejściem w atmosferę załoga obserwuje niesamowite zjawisko:

Okultacja Joola!

Załoga po obejrzeniu okultacji jest w świetnych humorach:

Niestety Bill Kerman zajęty obserwacją Joola przestrzelił miejsce lądowania. Altair ląduje w oceanie ok. 150km na wschód od kosmodromu.

Nowa załoga testuje tethera:

System ratunkowy:

Użyte mody:
-Procedural fairings
-Nova Punch (silnik 475kN - potrzebowałem czegos pomiędzy skiperem a Rockomax "Poodle", SRB 375kN, bak na 1152 jedn. paliwa, spadochrony montowane bocznie)
-KAS (tether)
-Cact Eye (komputer montowany bocznie)
-Hull Camera
-MechJeb

Okultacje Jowisza i Saturna:

Falcon 9 czyli rakieta wielokrotnego użytku w drodze do ISS.

Swoją drogą skąd oni bedą startować, skoro rakieta kieruje się na wschód a wszystkie człony lądują na lądzie? Vandenberg AFB W Kalifornii? Bo raczej nie z Florydy.

Wto, 22 Lip 2014, 07:26:26
Odpowiedź #1

Offline jaro738

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 13
początkowo z KSC, a docelowo z McGregor w Teksasie, ale to nie ma zanczenia, bo pierwszy stopien będzie wykonywał odpalenie hamujące (0:40) pozwalające wrócić na miejsce startu, natomiast drugi stopień wykona pełne okrążenie Ziemi

Reklama

Odp: Centaur R i Centaur II R (reusable)
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 22 Lip 2014, 07:26:26 »

Wto, 22 Lip 2014, 10:29:16
Odpowiedź #2

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
No właśnie moja, nazwijmy to, "replika F9R" ma skopiować dokładnie trajektorię Falcona. Pracuję aktualnie nad systemem operacyjnym dla komputerów rakiety Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ, aby loty były w pełni autonomiczne, a ja jednocześnie miał satysfakcję, że nie robi tego Mech Jeb.

Co się tyczy Twojej pracy: jest mi niezmiernie miło widzieć ciekawe projekty na naszym forum. Bo kawałek rurki z panelami umieszczonej na orbicie, albo "genialnej" rakiety, która tak na prawdę jest paskudnym gigaszparagiem oglądać już nie chcę.
Ja dorzucił bym jeszcze FAR, jeśli rakieta ma lotki, to chodzi jak marzenie. Precyzyjnie jak po sznurku.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Rakiety wielokrotnego użytku Centaur

Zaczęty przez MATI212

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 17083
Ostatnia wiadomość Nie, 27 Lis 2016, 16:07:18
wysłana przez MATI212
RRP - Reusable Rocket Project

Zaczęty przez DragonsNightmare

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 7720
Ostatnia wiadomość Śro, 25 Lut 2015, 15:11:14
wysłana przez DragonsNightmare