• [Zaakceptowane] Nowa forma listy "Ostatnie Tematy" 5 1
Aktualna ocena:  

Autor Wątek: [Zaakceptowane] Nowa forma listy "Ostatnie Tematy"  (Przeczytany 16288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pon, 09 Cze 2014, 11:13:10

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Proponuję dokonanie pewnej zmiany na forum dotyczącej "Ostatnich Tematów". Od jakiegoś czasu mamy na forum zalew pytań pokroju "nic nie umiem", "nic nie rozumiem", oraz "nic mi nie działa". W tej chwili na liście ostatnich tematów nie ma ani jednej prezentacji czegokolwiek i stan ten staje się powoli normą. Lepsi gracze przestają powoli publikować cokolwiek, bo misja przygotowywana wiele dni, bądź złożona konstrukcja, zostaje natychmiast zalana śmieciowymi wątkami. Doszło do tego, że nie pamiętam kiedy ktoś tu coś pokazał, a mnie czytanie po raz enty jak to komuś nie działa jakiś mod po prostu nie interesuje.

Sugeruję więc:

Podzielenie systemu "Ostatnie Tematy" na dwie sekcje. Pytania rozmaite, czyli prośby o pomoc, wszystko z modami i inne tego typu w jednej tabelce, a poniżej (bądź powyżej) druga tabelka odnosząca się tylko i wyłącznie do działu GALERIA. Dzięki temu ja i cała masa innych użytkowników będzie mogła olać pytania o bzdury, a skupić się na prezentacjach swoich dzieł, oraz oglądaniu cudzych, które nareszcie nie będą przygniatane śmieciami.
Myślę, że jest w interesie forum taka separacja, bo w tej chwili następuje powolny upadek, to już przestaje być forum gdzie można znaleźć coś ciekawego. Nikt nie przygotuje AARa, który natychmiast zostanie przykryty śmietnikiem. Nie oszukujmy się, lepsi gracze prezentują swoje konstrukcje dla wysokiej oglądalności, a w tej chwili zgarnięcie tysiąca oglądnięć graniczy z cudem, bo tumanom nie chce się zajrzeć na spaceport, albo w ogóle gdziekolwiek, więc pytają o kompletne bzdury.
« Ostatnia zmiana: Śro, 11 Cze 2014, 17:11:47 wysłana przez Raynus »

Pon, 09 Cze 2014, 12:37:07
Odpowiedź #1

Offline Element4ry

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Zgadzam się z Kadafem, ostatnio pojawia się masa tematów które już były poruszane po kilka razy. Niestety mało kto używa opcji szukaj, aby zerknąć w istniejące tematy. Dlatego też rozwiązanie zapowiadane przez przedmówcę bardzo mi odpowiada. Swoją drogą między innymi dlatego właśnie wstrzymałem się z rozwojem akcji w moim wątku, właśnie z obawy, że i tak nikt tego nie przeczyta poza może kilkoma stałymi czytelnikami.

Reklama

Re: [Zaakceptowane] Nowa forma listy "Ostatnie Tematy"
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 09 Cze 2014, 12:37:07 »

Pon, 09 Cze 2014, 13:09:09
Odpowiedź #2

Offline Benecjusz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 10
Jestem całkowicie za takim podziałem. Po dniu (!) nieobecności zajrzałem co dzieje się ciekawego na forum. Otóż nie działo się nic. Same tematy "POMOCY! NIE DZIAŁA! ZRÓBCIE MI!". Oczywiście dotyczące spraw już nieraz maglowanych w innych wątkach wielokrotnie.
Burn the heretic. Kill the mutant. Purge the unclean.
It is better to die for the Emperor than live for yourself!
Faith is eternal!

Intel i5-4570 4x3,2GHz; GeForce GTX 1050 Ti G1; 2x2GB Kingston HyperX Grey + 2x4GB Corsair Vengeance

Pon, 09 Cze 2014, 13:36:37
Odpowiedź #3

Offline Raynus

• Sierżant
  • Reputacja: 17
Z mojej strony zielone światło. Zależy jeszcze czy Ingwden się tego podejmie.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 09 Cze 2014, 13:36:37 »

Pon, 09 Cze 2014, 13:51:09
Odpowiedź #4

Offline Robson

• Sierżant
  • Reputacja: 22
    • Opowieści Kerbali
Może zróbmy ankietę, coby admin miał presję.
Ja ogólnie jestem za, mimo że jeszcze nie mam żadnego dorobku, a intensywna praca nad tymże, u mnie odpada z braku czasu. Namiętnie za to czytam wszelkie wieści w galerii i innych działach nazwijmy je "kreatywnych", więc znam ten ból.
Robson Kerman - Profesor Orbitologii Teoretycznej. Zabójca Piwo Grillsa Kermana zwanego Niedźwiedziem z Eve.
Jego oficjalnym guru jest Sobol - budowniczy wspaniałych części rakiet.

Pon, 09 Cze 2014, 14:06:19
Odpowiedź #5

Offline Raynus

• Sierżant
Ja Ci dam presję!  >:(
Jeżeli Ingwden będzie miał czas i możliwość takiej modyfikacji, to ją wykona. Presja ze strony ludu nie jest potrzebna :)

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 09 Cze 2014, 14:06:19 »

Pon, 09 Cze 2014, 14:57:27
Odpowiedź #6

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Bardzo fajnie że pomysł ma szansę przejść - wszakże Galeria to reprezentacyjny dział, definiujący wysoką jakość forum, co jest odpowiednim uzasadnieniem dalszego promowania tych tematów :)
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Wto, 10 Cze 2014, 17:57:16
Odpowiedź #7

Offline Kadaf

• Kapitan
Podbijam temat, żeby był u góry. Potwierdzeniem konieczności takiego oddzielenia jest stan aktualny - dziesięć tematów, cała lista, ani jeden nie związany w żaden sposób z prezentacjami prac.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 10 Cze 2014, 17:57:16 »

Wto, 10 Cze 2014, 20:31:47
Odpowiedź #8

Offline ingwden

• Administrator
  • Plutonowy
  • Reputacja: 18
@Kadaf, pomysł dobry. Już nawet kiedyś zastanawiałem się nad takimi filtrami. Niestety, póki co nie jest to wykonalne - przynajmniej w prosty sposób.

Jedynym wyjściem na bycie na bieżąco z nowościami w działach są powiadomienia:

Wto, 10 Cze 2014, 23:19:55
Odpowiedź #9

Offline Kadaf

• Kapitan
Nie chodzi w najmniejszym stopniu o filtry. Chodzi o publikowanie własnych prac. Na mojej liście rzeczy gotowych czekają:

AAR z B-17 (najlepsza replika na świecie):

AAR z misją na Eve z jedyną na forum bazą (a nie wiem czy nie na świecie) z pełnym interiorem:

Kolejne repliki pojazdów, kolejne ciężarówki, oraz masa pierdułek pokroju:

Drogi Adminie. Każdy rozbudowany AAR to praca kilkadziesiąt godzin. I jak myślisz, czy mi się będzie chciało wzbogacić nasze forum czymś, co w skali światowej jest niezwykle wręcz mocne, a czasami jedyne w swoim rodzaju w sytuacji, kiedy mój wątek zostanie w ciągu 8 godzin przywalony toną śmieci i zapomniany?

W takiej sytuacji jak moja, czyli niechęci do publikowania czegokolwiek są WSZYSCY mocni konstruktorzy naszego forum.

Osobna tabelka na dział GALERIA jest po prostu niezbędna.

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 10 Cze 2014, 23:19:55 »

Wto, 10 Cze 2014, 23:25:33
Odpowiedź #10

Offline ingwden

• Administrator
  • Plutonowy
  • Reputacja: 18
Musiałem Cię źle zrozumieć. Ok, spróbuje dodać jakiś dedykowany blok z wątkami z "Galerii".

Wto, 10 Cze 2014, 23:47:38
Odpowiedź #11

Offline Kadaf

• Kapitan
Fajnie jakby też miał 10 pozycji, tak samo jak "Ostatnie Tematy" Spodziewam się, że jeśli uda się tak zrobić, to ludzie znowu zaczną publikować swoje rzeczy.

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 10 Cze 2014, 23:47:38 »

Śro, 11 Cze 2014, 14:06:30
Odpowiedź #12

Offline Skyline

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 28
  • YT-Ber Cinematiców KSP
Hmm, (nie znam się , więc się wypowiem)

Według mnie, najlepszym wyjściem byłoby skasowanie działu "poproś o pomoc". Dlaczego? Już wam zaraz powiem...

Większość z tych "Problemów wagi państwowej" są tak łatwe do naprawienia że aż się łezka w dupie kręci. Wystarczy pomyśleć, sprawdzić co wywołuje błąd i już. Nie jest to wielki wysiłek, trzeba poświęcić na to max. 10 minut.

Kolejny powód. Taki dział "pomocy" jedynie sprowadza (głupich) nierobów , którym nie chce się naprawić problemu samodzielnie i czekają na gotowca

Ostatni powód. Taki dział tak zaśmieca forum przez ludzi (patrz, argument powyżej) że to szok.

Dziękuje, i pozdrawiam.

Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Śro, 11 Cze 2014, 14:24:56
Odpowiedź #13

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Ktoś wątpliwie mądry powiedział kiedyś, że jeśli nie chcesz mieć temperatury, należy stłuc termometr.

Pytania zaczną pojawiać się po prostu w działach ogólnych lub off-topie. Ponadto, sam dział nie jest zły - dzięki niemu można odesłać człowieka do przerobionego wątku, bez pisania tego samego 10 razy. Sam w taki sposób wykorzystałem temat o laboratorium (które w grze jest praktycznie nieopisane, sam musiałem dochodzić jak ono działa w przeciągu kilku misji), pomagając więcej niż jednej osobie po prostu podsyłając linka. Nieodpowiedzialni ludzie którzy nie umieją skorzystać z tego działu (które powinno być ostatnią deską ratunku), nie umieją znaleźć rozwiązania prostego problemu, nie powinny skreślić innym szansy otrzymania dobrej rady na mniej oczywisty temat. Szkoda tylko że takie proste problemy utrudniają szukanie.

PS: Tematy w galerii też mogą zaśmiecać forum - biedarelacje z biedascreenami biedapojazdów nie mają dużej wartości estetycznej i treściowej. Może to też wywalimy? Może wywalimy wszystkie działy, wtedy śmiecenia w ogóle nie będzie.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Śro, 11 Cze 2014, 14:24:56 »

Śro, 11 Cze 2014, 17:11:33
Odpowiedź #14

Offline Raynus

• Sierżant
Propozycja została przyjęta. Co zostanie dodane - to już napisał ingwden. Zamykam temat.

[Zaakceptowane] Odnośnik do tematu "Powitania"

Zaczęty przez Drangir

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 9297
Ostatnia wiadomość Nie, 15 Gru 2013, 17:29:16
wysłana przez Drangir
[Zaakceptowane] "Pomógł"

Zaczęty przez DawsterTM

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3620
Ostatnia wiadomość Sob, 13 Kwi 2013, 13:45:38
wysłana przez ingwden