Autor Wątek: RemoteTech- jak obsługiwać?  (Przeczytany 16499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czw, 27 Lis 2014, 15:50:21

Offline Wielki Piotr

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 3
Gram z modem RemoteTech, a raczej próbuje grać, gdyż mam duży problem z wiedzą nt. tego moda.
Nie wiem jaki każda antena ma zasięg. Mam też problem z montażem siatki radiowej. Dotychczas dawałem w satelicie A sygnał do satelity B i z satelity B do A. Czy tak muszę ustawiać każdą sondę międzyplanetarną? To nie jest elastyczne, satelita zniknie za ziemią i co z sygnałem sondy do niej? czy to tak wygląda? chyba nie
Nie wiem też czym różni się antena od satelity, ani w KSP ani nawet w rzeczywistości (nie znam się na sygnałach radiowych itd.)
Jak mam "połączyć" sondę która:
a) Jest na skraju układu słonecznego?
b) Jest np. na Eve
c) Jest na orbicie
d) Baza na Fobosie (księżycu Marsa w RSS) Chodzi mi o odległość od Ziemi, co zastosować.
Jak w ogóle ustawić te anteny czy satelity aby dobrze działała cała siatka? To że nie mogą stracić sygnału między sobą np. przez przelatującą kometę  ;D to wiem. W której części wszechświata mają być te sondy komunikacyjne też wiem.
« Ostatnia zmiana: Czw, 27 Lis 2014, 15:53:26 wysłana przez Wielki Piotr »

Czw, 27 Lis 2014, 16:00:25
Odpowiedź #1

Offline KubaAseph

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 17
  • 卐卐卐卐卐卐卐
Obejrzyj nowe Gwiezdne Przygody 2, tak Moskit robi cała sieć satelit z RemoteTech (tylko link bez "_").
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
« Ostatnia zmiana: Czw, 27 Lis 2014, 16:01:56 wysłana przez KubaAseph »

Reklama

Odp: RemoteTech- jak obsługiwać?
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 16:00:25 »

Czw, 27 Lis 2014, 16:21:54
Odpowiedź #2

Offline Wielki Piotr

• Kapral
  • **
Obejrzyj nowe Gwiezdne Przygody 2, tak Moskit robi cała sieć satelit z RemoteTech (tylko link bez "_").

Dobra, zaczynam rozumieć. Tylko jeszcze jak ktoś podałby zasięg poszczególnych urządzeń RT, jak zna oczywiście.

Czw, 27 Lis 2014, 16:24:11
Odpowiedź #3

Offline Dirkuu

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
Zasięg jest napisany w opisie danej części. Z pomocą Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ powinieneś wszystko rozszyfrować.
Witam i pozdrawiam, do następnego ; )

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 16:24:11 »

Sob, 29 Lis 2014, 05:42:46
Odpowiedź #4

Offline Moskit

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 31
Ten tego... Dawanie moich filmów jako przykład tego jak cokolwiek robić, to nie jest najlepszy pomysł. :D
Aczkolwiek zasięg KAŻDEJ anteny masz w jej opisie i właściwościach gdy konstruujesz swój pojazd.

Btw. sam aktualnie mam problem z RT, ponieważ próbuję wysłać coś poza Kerbin i nie specjalnie jestem w stanie nawiązać połączenie. Mam talerze na 60 Gm bodajże zamontowane zarówna na satelicie krążącej wokół Kerbinu i na tej wylatującej poza zakres oddziaływania planety. Nawet pokazuje zieloną linię z docelowej satelity, ale... nie mam kontroli nad pojazdem. Zastanawiam się czy nie założyć do tego osobnego wątku, choć mój problem chyba ładnie wpisuje się w ten temat. ;)

Sob, 29 Lis 2014, 12:34:41
Odpowiedź #5

Offline baalnamib

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 45
  • A może zbudujemy wielkiego, drewnianego borsuka?
A skierowałeś talerz (w sensie target dla talerza, nie statku) w stronę Kerbinu, a w komunikacyjny na orbicie w stronę statku?

Ja, ze względu na spadającą stabilność gry, dawno temu wywaliłem pluginy RT.

Nie dziwota czemu:
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.

– Mein Hund hat keine Nase!
– Und wie riecht er dann?
– Schrecklich!

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 29 Lis 2014, 12:34:41 »

Sob, 29 Lis 2014, 13:22:14
Odpowiedź #6

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
O właśnie, powyżej macie fachowo wykonaną sieć komunikacyjną. Tak to należy właśnie robić. Taki zestaw powinien krążyć wokół każdego ciała niebieskiego układu, plus w systemie Joola dodatkowe centrum kontroli. Wówczas transmisje jedynie zakłócać może gwiazda centralna. Oczywiście chyba, że kto zechce doładować jeszcze kilka zestawów na orbitach okołosłonecznych. Bo stabilna komunikacja Kerbin - Laythe to NIE JEST jedna antenka.

Sob, 29 Lis 2014, 19:07:34
Odpowiedź #7

Offline Wielki Piotr

• Kapral
  • **
Mi na razie dobrze działa nowa sieć komunikacyjna nad Ziemią (geostacjonarna)
Ale nie wiem, co dają opcje w satelitach:
"Active vessel" - ta opcja łączy najbliższy aktywny statek? mi to nie chcę działać, a jest to wygodna opcja. A muszę od satelity 123 do satelity ABC ustawiać sygnał. Potem z satelity ABC do DEF i tak na około Ziemi.
Nawet ustawiłem 4 satelity, każda pozycja po prawie 90st. nad Ziemią, największe anteny, z przodu, w stronę innych planet, kolejne największe 2 anteny po dwóch stronach (prawo i lewo) aby łapało satelity obok. Oczywiście mam też kupę mniejszych i większych anten i nadajników. A nie chcę mi automatycznie tworzyć sieci opcją "Active vessel".
A opcja "Kerbin"? działa pewnie tylko z przestrzeni międzyplanetarnej? łapie najbliższą satelitę na Kerbinie aby połączyć się z np. Duny/Marsa?
I teraz to chyba moje jedyne problemy z RT
« Ostatnia zmiana: Sob, 29 Lis 2014, 19:25:56 wysłana przez Wielki Piotr »

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 29 Lis 2014, 19:07:34 »

Sob, 29 Lis 2014, 19:45:37
Odpowiedź #8

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Zadaj sobie pytanie, ile naraz masz aktywnych statków w grze.

Przepraszamy, ale goście nie mogą zobaczyć zawartości spoilera.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Nie, 14 Gru 2014, 08:30:42
Odpowiedź #9

Offline Moskit

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 31
Okej, mam teraz konkretny problem z RemoteTechem, więc zwracam się z pytaniem do mądrzejszych ode mnie (mam nadzieję ;) ).

Powyżej możecie zobaczyć jak mam aktualnie usytuowane satelity krążące wokół Duny.
1 to główna satelita z talerzem 60Gm (ta satelita działa zazwyczaj poprawnie), jednak nie mogę nawiązać łączności z 2 i 3.
Znajdują się tam jedynie dwa panele słoneczne (generują wystarczająco prądu) i dwa talerze 50Mm (z czego odpalony jest tylko jeden, bo za mało prądu generują panele :P ).

Mimo iż jak widać na fotce teoretycznie powinienem móc nawiązać łączność z 2 i 3, to gdy się na nie przełączam to mam 'No connection'.
I strasznie mnie to wkurza, bo to powinno działać. Nie ma bata.

Na 1 mam odpalone trzy talerze 50 Mm - jeden na 'active vessel' i po jednym ustawionym bezpośrednio na każdą satelitę.
Ten duży talerz na 1 mam ustawiony po prostu w kierunku Kerbinu i ogólnie działa, jednak gdy przełączam się na 2 lub 3, to wygląda to trochę tak, jakby miał problem z połączeniem.

« Ostatnia zmiana: Nie, 14 Gru 2014, 08:32:31 wysłana przez Moskit »

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 14 Gru 2014, 08:30:42 »

RemoteTech

Zaczęty przez Ropcorn98

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3186
Ostatnia wiadomość Śro, 12 Sie 2015, 21:52:05
wysłana przez kuhan2006