Autor Wątek: sterowanie samolotem na 20 km.  (Przeczytany 5803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pon, 01 Wrz 2014, 18:00:06

Offline dopler4

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Witam mam taki problem że gdy lecę samolotem na wysokości 20 km tracę sterowność. Samolot zaczyna robić fikołki do przodu lub do tyłu mimo wyważenia. Czy jest jakiś sposób na kontrolowany lot na wysokości 20km? jeśli tak to proszę o szybką odpowiedź.

Pon, 01 Wrz 2014, 18:02:17
Odpowiedź #1

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Pewnie po prostu brakuje powietrza i niektóre silniki tracą moc, co powoduje fikołki i temu podobne niekontrolowane manewry.

Reklama

Odp: sterowanie samolotem na 20 km.
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 01 Wrz 2014, 18:02:17 »

Pon, 01 Wrz 2014, 18:10:53
Odpowiedź #2

Offline dopler4

• Szeregowy
  • *
Ilość wlotów powietrza mam dobrą wiem bo inną konstrukcją przy podobnej liczbie silników i wlotów doleciałem na 25 km bez problemów.

Pon, 01 Wrz 2014, 18:29:09
Odpowiedź #3

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
W takim razie jedyne co przychodzi mi do głowy to opór powietrza, który przy zbyt dużym kącie pod jakim lecisz, odwraca samolot. Nie wiem tylko, czy fizyka w KSP jest aż tak zaawansowana.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 01 Wrz 2014, 18:29:09 »

Pon, 01 Wrz 2014, 18:31:36
Odpowiedź #4

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Sprawa jest prosta, samolot jest źle skonstruowany. Dobrze skonstruowany samolot dobrze lata. I tyle.

Pon, 01 Wrz 2014, 18:51:29
Odpowiedź #5

Offline dopler4

• Szeregowy
  • *
Nie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Ale i tak dziękuje za pomoc będę próbował dalej!

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 01 Wrz 2014, 18:51:29 »

Pon, 01 Wrz 2014, 18:58:51
Odpowiedź #6

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Dopier4, cóż, nie pokazałeś żadnych zdjęć, więc nie ma się do czego ustosunkować. Sprawa wlotów, to najbardziej oczywista kwestia, którą kolega poruszył. Ale skoro twierdzisz, że to nie wloty, to musi być to konstrukcja samolotu. Jednakże chciałbym dodać, że przy braku doświadczenia twierdzenia bywają błędne. Mnóstwo takich userów było, którzy prosili o pomoc, a ignorowali podstawowe rady twierdząc, że to na pewno nie to. A potem się okazywało, że to było jednak to. Jeśli chcesz pomocy konstruktywnej, to wrzuć kilka zdjęć samolotu, dane techniczne, ilość wlotów, ciśnienie "air intake" na pułapie 20 km, prędkości, itd itp.

Pon, 01 Wrz 2014, 19:46:36
Odpowiedź #7

Offline dopler4

• Szeregowy
  • *
Chciałem przeprosić za zawracanie głowy, ale już rozwiązałem problem. Przyczyną była niepotrzebna para skrzydeł. P o modernizacji doleciałem do 26km osiągając 2200m/s! :D Jeszcze raz wielkie dzięki za próbę pomocy

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 01 Wrz 2014, 19:46:36 »

Pon, 01 Wrz 2014, 19:50:48
Odpowiedź #8

Offline angorek

• Sierżant
  • Reputacja: 35
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
W takim razie jedyne co przychodzi mi do głowy to opór powietrza, który przy zbyt dużym kącie pod jakim lecisz, odwraca samolot. Nie wiem tylko, czy fizyka w KSP jest aż tak zaawansowana.
Chyba prymitywna :) Coś takiego jest niemożliwe w prawdziwym świecie.
Pozdrawiam Daniel
rakiety.org.pl In thrust we trust !

Wto, 02 Wrz 2014, 01:44:11
Odpowiedź #9

Offline Hipekhop

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 2
Chyba prymitywna :) Coś takiego jest niemożliwe w prawdziwym świecie.
Jest możliwe, to kwestia konstrukcji samolotu :>

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 02 Wrz 2014, 01:44:11 »

Wto, 02 Wrz 2014, 13:23:15
Odpowiedź #10

Offline angorek

• Sierżant
Jest możliwe, to kwestia konstrukcji samolotu :>

Tak, ale nie z wymienionego powodu. Przy zwiększaniu kąta natarcia owszem wzrasta opór (jak i siła nośna) ale opór czołowy jest w miarę równo "rozłożony" na skrzydle, a większość oporu powstaje przez obszar niskiego ciśnienia za płatem który "zasysa" samolot do tyłu.
W prawdziwym świecie przy zwiększaniu kąta natarcia prędkość będzie spadać, aż w końcu  nastąpi oderwanie strug, zniknie siła nośna a samolot pójdzie w dół jak kamień dopóki  nie rozpędzi się na tyle by siła nośna powróciła. (no chyba że wpadnie w korkociąg płaski)
Fakt "backflip" jest możliwy ale potrafi to  jedynie parę myśliwców i to jedynie dzięki wektorowanemu ciągowi.  Co nie zmienia faktu że przy większej prędkości samolot zwyczajnie zrobi pętlę :)

Tak to wygląda przy dużej prędkości gdy pilot maksymalnie pociągnie drążek : (w poziomie ale zasada ta sama) Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
A tak to wygląda gdy prędkości nam brakuje : Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ

Pozdrawiam  :D
« Ostatnia zmiana: Wto, 02 Wrz 2014, 13:25:33 wysłana przez angorek »
Pozdrawiam Daniel

Nie, 07 Wrz 2014, 13:38:39
Odpowiedź #11

Offline Madrian

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 15
Kolego, wszystko fajnie, ale pokazałeś filmiki z lotów na pułapie bardzo niskim, a my mówimy o lotach w stratosferze.
To jakbyś porównywał pływanie w smole, z bieganiem po łące.
To już zupełnie inna para kaloszy. Aerodynamika na tej wysokości pomału zanika. Większą rolę ogrywa już ciąg, gdyż skrzydła nie są w stanie podtrzymywać dłużej samolotu. Opór czołowy zanika. Oderwanie strug na skrzydle traci znaczenie i siłę. Samolot obraca się prawie pionowo, do generowania siły nośnej wykorzystując ciąg. Samolot jednak nadal ma sporą prędkość poziomą, ale obracając się przy coraz większym kącie natarcia, powoduje to różnicowanie oporu działającego na konstrukcję. Zamiast napierać na nos, napiera na spód maszyny. Inny opór daje usterzenie, inny skrzydła, a inny dziób. Powstaje moment obrotowy, którego nie są w stanie skompensować stateczniki, przy niskim ciśnieniu powietrza. Dlatego samoloty stratosferyczne mają małe skrzydła, wielkie silniki i niewielkie usterzenie. Ogromny stosunek mocy do masy, pozwala je rozpędzić na tyle, żeby prędkość niwelowała niższe ciśnienie.
Wystarczy się przyjrzeć choćby SR71 czy MIG-25, których elementem głównym są silniki, a cała reszta to dodatek. Seria Bell X (doświadczalne NASA), nie posiada praktycznie wcale skrzydeł a stery są szczątkowe.

Jeżeli zaś mówimy o KSP, to niezwykle ważne jest właściwe rozmieszczenie środka ciężkości (z pełnymi i pustymi zbiornikami - warto korzystać z tej opcji w trakcie budowy), tak by nie następowały istotne zmiany jego położenia, a silniki powinny być rozmieszczone tak, żeby kierunek ciągu (purpurowy znacznik) był w jednej linii ze środkiem ciężkości (żółty znacznik) i punktem obrotu (niebieski znacznik). Położenie środka ciężkości w samolocie powinno być minimalnie przed punktem obrotu i w całym okresie lotu, nie powinien się przesuwać za niego.
Jeżeli tak się stanie, na samolot zadziała moment skręcający.

Niską skuteczność sterów można lekko poprawić, stosując większą ilość SAS-ów.

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 07 Wrz 2014, 13:38:39 »

Śro, 17 Wrz 2014, 17:32:10
Odpowiedź #12

Offline angorek

• Sierżant
Dlatego samoloty stratosferyczne mają małe skrzydła, wielkie silniki i niewielkie usterzenie. Ogromny stosunek mocy do masy, pozwala je rozpędzić na tyle, żeby prędkość niwelowała niższe ciśnienie.
Wystarczy się przyjrzeć choćby SR71 czy MIG-25, których elementem głównym są silniki, a cała reszta to dodatek. Seria Bell X (doświadczalne NASA), nie posiada praktycznie wcale skrzydeł a stery są szczątkowe.

No to akurat przykłady nietrafione :) SR-71 miał taką a nie inną sylwetkę by zminimalizować opór, i osiągać ogromne prędkości. Mig-25 z grubsza powstawał na tej samej zasadzie tak jak i MIG-31, z tym że różnią się one konstrukcją bo ich przeznaczenie było jednak trochę inne (miały gonić SR-72 i B-1B) . A tym czasem bodaj Niemcy latają prywatnym MiGiem-29 na 22km i nie narzekają :D
Pozdrawiam Daniel

Śro, 17 Wrz 2014, 19:18:41
Odpowiedź #13

Offline ShookTea

• Plutonowy
  • Reputacja: 20
latają prywatnym MiGiem-29 na 22km i nie narzekają

Ale atmosfera Ziemi sięga 500 kilometrów.

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 19:18:41 »

Śro, 17 Wrz 2014, 19:33:02
Odpowiedź #14

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
To jaką ma niby gęstość na tych, dajmy na to, 400 kilometrach? Ziemia to nie Kerbin, ma rzadszą atmosferę ale sięgającą wyżej.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Sterowanie

Zaczęty przez efka

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 27291
Ostatnia wiadomość Nie, 02 Gru 2012, 16:25:33
wysłana przez efka
Sterowanie łazikami

Zaczęty przez KonyPL

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3405
Ostatnia wiadomość Wto, 02 Kwi 2013, 20:49:20
wysłana przez DawsterTM