Autor Wątek: Problem ze sterowaniem łazikiem i lądownikiem  (Przeczytany 7400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pią, 14 Sie 2020, 22:05:51

Offline barry21

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Witam,
posadziłem na Minmusie łazik przy pomocy prostego lądownika. Już przy lądowaniu miałem problem, który zdarza mi się dość często, tzn nie mogłem regulować przepustnicy klawiszami SHIFT i CTRL a jedynie wybierać pomiędzy maksymalną (Z), a zerową (X) mocą. Po wylądowaniu okazało się, że nie mogę orientować lądownikiem w żadnym kierunku. Nadal reagował on na polecenia SAS - prograde, retrograde itp. ale ręcznie nie można nim ruszyć. Podobnie jest z łazikiem - nie da się nim jeździć ani kiedy jest podłączony do lądownika, ani po odstrzeleniu. Oczywiście jest wyposażony w komputer sterujący, nie brakuje również prądu. Światła, anteny, przyrządy naukowe - wszystko oprócz kół działa bez zarzutu. Próbowałem wczytywać oraz restartować grę - bez skutku. Proszę o pomoc.

Pią, 14 Sie 2020, 22:38:28
Odpowiedź #1

Offline grabek77

• Plutonowy
  • Reputacja: 16
Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
Witam,
posadziłem na Minmusie łazik przy pomocy prostego lądownika. Już przy lądowaniu miałem problem, który zdarza mi się dość często, tzn nie mogłem regulować przepustnicy klawiszami SHIFT i CTRL a jedynie wybierać pomiędzy maksymalną (Z), a zerową (X) mocą. Po wylądowaniu okazało się, że nie mogę orientować lądownikiem w żadnym kierunku. Nadal reagował on na polecenia SAS - prograde, retrograde itp. ale ręcznie nie można nim ruszyć. Podobnie jest z łazikiem - nie da się nim jeździć ani kiedy jest podłączony do lądownika, ani po odstrzeleniu. Oczywiście jest wyposażony w komputer sterujący, nie brakuje również prądu. Światła, anteny, przyrządy naukowe - wszystko oprócz kół działa bez zarzutu. Próbowałem wczytywać oraz restartować grę - bez skutku. Proszę o pomoc.
Z symptomow o ktorych piszesz domyslam sie , ze nie masz pelnej kontroli nad lazikiem i/lub ladownikiem (stad dzialanie klawiszy Z i X full throttle i min throttle a nie plynne sterowanie Shift i CTRL). Sprawdz polaczenie z Kerbinem.
Rada: w trybie mapy [M] sprawdz czy masz zielona linie pomiedzy Kerbinem (KSC) a lazikiem/ladownikiem. Jesli brak to przyspiesz czas by anteny z KSC na Kerbinie skierowaly sie w kierunku Twojego lazika / ladownika. Musza sie "widziec".
Daj znac jak poszlo :)

« Ostatnia zmiana: Pią, 14 Sie 2020, 22:40:59 wysłana przez grabek77 »
--
Pozdrawiam
Grabek

Reklama

Odp: Problem ze sterowaniem łazikiem i lądownikiem
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 14 Sie 2020, 22:38:28 »

Pią, 14 Sie 2020, 23:27:11
Odpowiedź #2

Offline barry21

• Szeregowy
  • *
Faktycznie wskazana przez Ciebie ikonka pokazuje "Limited Probe Control". Obok mam Not Connected, No Data i No Signal. Niestety pojazd znajduje się po "ciemnej" stronie Muna (wcześniej przez pomyłkę pisałem o Minmusie) więc nie widzi się z Kerbinem bezpośrednio. Ale czy nie powinien komunikować się z satelitami Muna, które przelatują mu nad głową?

Pią, 14 Sie 2020, 23:40:30
Odpowiedź #3

Offline grabek77

• Plutonowy
no jesli masz takie satki to powinien o ile umiescilers na nich odpowiednie anteny typu RELAY - anteny jakie montujesz mozesz sprawdzic w VAB klikajac na nich prawym mychy i musza byc RELAY nie Direct.
--
Pozdrawiam
Grabek

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 14 Sie 2020, 23:40:30 »

Pią, 14 Sie 2020, 23:45:04
Odpowiedź #4

Offline barry21

• Szeregowy
  • *
Czyli pora na rozbudowę sieci. Łazik oraz lądownik również muszą być wyposażone w anteny tego typu?

Pią, 14 Sie 2020, 23:55:03
Odpowiedź #5

Offline grabek77

• Plutonowy
nei lazik i ladownik moga miec anteny typu direct ale przekazniki juz musze miec relay jesli chcesz by to dzialalo
--
Pozdrawiam
Grabek

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 14 Sie 2020, 23:55:03 »

Pią, 14 Sie 2020, 23:59:15
Odpowiedź #6

Offline barry21

• Szeregowy
  • *
OK, wielkie dzięki za pomoc  :D

Sob, 15 Sie 2020, 00:24:27
Odpowiedź #7

Offline grabek77

• Plutonowy
kliknij pomogl pod moim nickiem jesli pomoglem :)

--
Pozdrawiam
Grabek

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 15 Sie 2020, 00:24:27 »

Problem z sterowaniem

Zaczęty przez shipcar

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 2331
Ostatnia wiadomość Pon, 18 Kwi 2016, 14:37:51
wysłana przez beryl