Autor Wątek: Poradniki.  (Przeczytany 10963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śro, 13 Sty 2016, 11:56:59

Offline JackTI

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Witam serdecznie, jestem tutaj nowy oraz "gram" w KSP od 2 dni. Chce sie zapoznac z poradnikami jak grac i jak czego sie uzywa lecz niestety nie wyswietla mi screenow, tez tak macie? laduje sie i nic wiecej.

Mam kilka pytan. Jak uczyc sie, jakie kroki nalezy robic by nauczyc sie dobrze grac? Wyleciec na orbite i miec jakas tam "orbite" to nie problem, jak stworzyc orbite tak jaka bym ja chcial by np polaczyc sie z innym statkiem.
Co polecacie robic na poczatek?
Bawie sie obecnie w sandboxie by poznac te gre.

Śro, 13 Sty 2016, 12:20:34
Odpowiedź #1

Offline Sobol

• Plutonowy
  • Reputacja: 51
Próbować kombinować i bawić sie. Praktycznie każdy z nas uczyl sie na własnych próbach i bledach. Obecnie mozna dużo poczytać i pooglądać u nas na forum czy tez na yt. Nie wiem ale wydaje mi sie ze kariera jest bardziej przeznaczona do nauczenia sie gry bo sama stopniuje wyzwania i pozwala poznać tez części i ich właściwości.

Reklama

Odp: Poradniki.
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 13 Sty 2016, 12:20:34 »

Śro, 13 Sty 2016, 12:38:48
Odpowiedź #2

Offline Kadaf

• Kapitan
  • Reputacja: 145
Niestety screeny w poradnikach znikają po pewnym czasie jeśli się używało imageshacka. Ja go niestety używałem dlatego jest problem, a fotek już nie mam na kompie, żeby podmienić na nowe w moim poradniku o efekcie Obertha.

Za to na YT myślę że sporo tego jest.

Co do trybów gry, jestem przeciwnego zdania. Kariera dla nowego gracza to uważam Bardzo Zły Wybór. Uczcie się latać na sandboxie! Co z tego, że dużo części, i tak trzeba się nauczyć do czego służą. Kariera wcale taka łatwa nie jest (z powodu idiotycznego opracowania drzewka technologicznego) i co, na chybił trafił odblokowywać? Bez sensu. Uważam, że najpierw trzeba poznać części. Co robią i jak działają. Mieć nieograniczone fundusze na eksperymenty. Tylko w ten sposób uważam można KSP polubić i się w nie wciągnąć. A kariera? Nigdy nie powiem o niej dobrego słowa, to moim zdaniem najgłupiej ulokowane roboczogodziny pracowników Squadu.

Śro, 13 Sty 2016, 15:40:41
Odpowiedź #3

Offline JackTI

• Szeregowy
  • *
Dziekuje za rady. Gra na prawde spoko, trzeba czasem duzo myslec i probowac by cos zrobic jak sie czegos nie robilo. Dawno szukalem takiej gry. Bardzi ciekawe, musze zaznajmic sie jeszcze z wszystkimi "sprzetami" itp jakie moge uzywac bo jest tego troche a wszystkiego nie obcykalem co do czego jest. Wyznaczam sobie kolejne cele ijakos po trochu idzie ale polaczenie statkow w kosmosie wydaje mi sie bardzo skomplikowane na chwile obecna i zaraz bede probowac dalej. Orbity mniej wiecej umiem dopasowac (wlasnie mniej wiecej) ale bede probowac dalej.

Dziekuje jeszcze raz za rady i szerokich lotow. Pozdrawiam.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 13 Sty 2016, 15:40:41 »

Pią, 15 Sty 2016, 11:05:49
Odpowiedź #4

Offline Skaravi

• Szeregowy
  • *
Co do polaczenia statkow w kosmosie[dokowania] to mam jedna propozycje. Jesli umiesz dopasowac orbity to masz za soba 50 % sukcesu :) pogladaj filmiki na yt jest tego multum. W ostatecznosci mozesz robic tak jak ja gdy pierwszy raz dokowalem :) czyli wszystko na oko :D jakos poszlo :D

Pią, 15 Sty 2016, 11:19:05
Odpowiedź #5

Offline JackTI

• Szeregowy
  • *
Dziekuje za rady, odpuscilem sobie chwilowo dokowania na orbicie a ruszylem na Ksiezyc. Odnioslem sukces potrafie wyladowac i wszyscy zyja! ;) Chcialbym zbudowac baze ksiezycowa ale zbytnio nie wiem jak, lazik tez tam chcialbym miec by sie moc szybko poruszac ale nie wiem jak to przeniesc. Odnosze sukcesy krok po kroczku.
Wiesz co zalozylem drugi temat ale widze ze mozliwe ze nie potrzebnie, sorki :/. Wlasnie instaluje kerbale od nowa. Chcialem dodac mody, rozumiem ze dodaje sie je wylacznie przez wrzucenie plikow w odpowiednie foldery? Tak zrobilem i tego nie mialem, brak nowych rzeczy, po jakims czasie grania nastapil wlasnie ten problem z przyciskiem Launch. Robie reinstal i powinno pomoc.

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 15 Sty 2016, 11:19:05 »

Pią, 15 Sty 2016, 11:21:31
Odpowiedź #6

Offline Sobol

• Plutonowy
  • Reputacja: 51
Jeśli chodzi o mody to tak 99% z nich instaluje się w ten sam sposób wrzucając odpowiedni folder do folderu GameData w folderze z grą. Co do dokowania może zrobię mały poradnik ponieważ przeglądałem dostępne w których wygasły screeny a uważam, że są one bardzo ważne.

Pią, 15 Sty 2016, 11:27:00
Odpowiedź #7

Offline JackTI

• Szeregowy
  • *
No to tak zrobilem skopiowalem pliki do odpowiednich folderow i nic.. brak nowych rzeczy. :/ dzieki ;)

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 15 Sty 2016, 11:27:00 »

Pią, 15 Sty 2016, 11:32:39
Odpowiedź #8

Offline Kadaf

• Kapitan
Czytaj ze zrozumieniem. Nie kopiujesz do odpowiednich folderów, tylko odpowiednie foldery. DO GAME DATA. Niemal każdy mod gdy go już rozpakujesz (rozpakowałeś?) ma jakąś nazwę, klikając na folder moda zazwyczaj dochodzisz do folderu o nazwie GAME DATA. Otwierasz ten folder i jego ZAWARTOŚĆ kopiujesz do folderu z gry o nazwie, której zapewne się domyślasz. Pakując zawartość modów do -twoim zdaniem- odpowiednich folderów masz to co masz, nic nie działa jak należy.

Pią, 15 Sty 2016, 12:52:12
Odpowiedź #9

Offline JackTI

• Szeregowy
  • *
A jak stworzyć bazę na księżycu? I jak wynieść lazik?

Reklama

« Odpowiedź #9 dnia: Pią, 15 Sty 2016, 12:52:12 »

Pią, 15 Sty 2016, 14:02:36
Odpowiedź #10

Offline Kadaf

• Kapitan
Przecież jest MNÓSTWO na forum relacji jak to zrobić.

Ale zasadniczo używa się do tego Mózgu. Nie wiem jednak czy go można ściągnąć z Kerbalstuff, w każdym razie jeśli nie masz go w swoich partach, to nic nie zrobisz.

Pią, 15 Sty 2016, 15:47:50
Odpowiedź #11

Offline Wonsz

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 1
1.Zbuduj jakiś łazik na rakiecie nośnej która może wylądować na księżycu (najlepiej okryj ten łazik owiewką)
2. Pobierz mody KAS + KIS, budowanie bazy będzie o wiele ciekawsze

Reklama

« Odpowiedź #11 dnia: Pią, 15 Sty 2016, 15:47:50 »

Nie, 17 Sty 2016, 00:12:28
Odpowiedź #12

Offline JackTI

• Szeregowy
  • *
Napotkalem kolejny w zasadzie dziwny problem.
Wynioslem sobie 1 statek na orbite wraz z nim zalazek mojej pierwszej stacji po czym zakonczylem gre. Po paru godzinach gdy wrocilem na kompa odpalam kerbale tworze rakiete z drugim modulem ktory bede probowac doczepic do 1 statku, po czym przelaczam sie na orbite zanim wylecialem drugim statkiem i napotykam taki problem. Brak podgladu na ten 1 statek, kamera czesie sie, stacja patrzac po interfejsie sie rozleciala. Nie widac nawet jej brak czegokolwiek mimo to po orbicie cos lata w podgladzie mapy. Wiem jak sie przelaczac miedzy statkami. Lecz dziwi mnie ze cos takiego sie stalo. Statek byl na pewnej orbicie wiec nie mogl spasc czy cos. Ktos spotkal sie z czyms takim? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Nie, 17 Sty 2016, 06:54:16
Odpowiedź #13

Offline Element4ry

• Plutonowy
  • Reputacja: 38
Nie rozumiem kompletnie co napisałeś. Statek się rozleciał, nie możesz przełączyć podglądu czy jakaś kamera się gdzieś "czesie"? Przy okazji zerknij do jakiegoś podręcznika w którym wyjaśniono znaczenie znaków interpunkcyjnych i diaktrycznych.

Reklama

« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 17 Sty 2016, 06:54:16 »

Nie, 17 Sty 2016, 08:01:21
Odpowiedź #14

Offline Kadaf

• Kapitan
Już myślałem, że tylko ja jestem tak ociężały umysłowo, bo też nic z nie pojąłem. Szczególnie to czesanie zadziwiło mnie wielce. ALE dziś chyba spłynął na mnie od rana jakiś przebłysk geniuszu, bo zrozumiałem! Element, chodzi o to sądzę, że kamera się TRZĘSIE. A nie że zasuwa wokół siebie z grzebieniem, ani też nie nawiązuje do pewnego Czesia, czyli Czesława, co zielony jest i mu kawałek mózgu wystaje. Natomiast wyznać muszę, że ogólnie cała reszta tekstu zasadniczo nadal kompletnie jest dla mnie niezrozumiała.
Może było by faktycznie lepiej, gdyby CzesioTI zagłębił się w wiedzę o znakach interpunkcyjnych, diaktrycznych oraz ogólnie, no, zapoznał się ze słownikiem ortograficznym. Może wówczas ktoś zdoła mu pomóc.