Autor Wątek: laboratorium - z czym to się je?  (Przeczytany 6640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śro, 12 Mar 2014, 08:50:09

Offline tatadoor

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Witam, jako że opanowałem większość procedur związanych z lądowaniem w punkcie, dokowaniem i startami, zacząłem bawić się w naukę.
Laboratorium mobilne stanowi dla mnie czarną magie, chłopek wchodzi, zostawia naukę... brrrr nic nie kumam albo od złej strony na to patrzę.
Proszę o pomoc w zakresie jak korzystać z dobrodziejstwa, czy trzeba wszystkie urządzenia pomiarowe umieszczać na laboratorium, czy przesłanie danych można zrobić po zadokowaniu, czy tylko to co kerbal ma w "sobie" można magazynować.

Z góry dziękuję

Śro, 12 Mar 2014, 09:18:31
Odpowiedź #1

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Reputacja: 92
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Labolatorium nie przesyła danych.  Do wysyłania badań służą służą anteny, czyniąc satelity calkiem sensownymi. Lab ma dwie inne ważne funkcje - korzystając z energii elektrycznej albo zwiększa ilość wysłanych nadajnikami punktów science (przydatne w okropnych misjach w jedną stronę np. Na Eve), albo restartujac efektywne przyrządy naukowe jak zbiornik tajemniczego Goo. Normalnie podczas lotu mozna skorzystać z niego raz. Zamiast tego możesz wyjąć dane kerbalem w Eva,  zanieść je do kapsuly dowodzenia po czym zrestartowac goo dzięki Labolatorium, po czym wykonać procedury jeszcze raz w innym miejscu. Daje to maksymalną liczbę punktów i jest nieocenione na księżycu Minmus.
Cytat: Steven Universe
- Wasze obliczenia były niepoprawne.
- Nie mogły być niepoprawne, skoro żadnych nie robiliśmy.

Reklama

Odp: laboratorium - z czym to się je?
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 12 Mar 2014, 09:18:31 »

Śro, 12 Mar 2014, 09:41:32
Odpowiedź #2

Offline tatadoor

• Szeregowy
  • *
czyli generalnie buduję bazę z laboratorium, mam lądownik z przyżądami, latam i zbieram nim dane. Dokuję do laboratorium. tu jest wszystko jasne.
Jak dane przeneść z poszczególnych narzędzi naukowych do laboratorium?
Kerbalem wychodzę, biorę próbkę gleby i raport, wchodzę do laba i tu je mogę zostawić? czy muszę do kokpitu wrócić i dopiero do lab.
Czy z urządzeń pomiarowych ręcznie przenoszę w trybie EVA dane do laboratorium?
i jescze jedno, aby wszystko grało z pobieraniem danych do laboratorium, lądownik może być zadokowany czy laboratorium ma być integralną częścią lądownika.

Śro, 12 Mar 2014, 10:37:04
Odpowiedź #3

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
 Lab pobiera dane z całej konstrukcji statku, obojetnie czy zadokowany czy był w konstrukcji od początku. Lab ma funkcje analizy po ppm na pod -> view data, reset experiment po ppm na urządzenia i reset all experiments po ppm na labie. I tak, pomysł ze stacją lub bazą przyda się na Mun i w przyszłości na srednich planetach gdzie potrzebne do transportu klamota paliwo jest zbyt cenne. Nie musisz nic znosić do Laba, przed resetem urządzenia warto przeniesc je do kapsuly dowodzenia: ppm na goo, termometr, etc. "Take data"  a potem "store data" na kapsule.

Reklama

« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 12 Mar 2014, 10:37:04 »

Śro, 12 Mar 2014, 10:54:17
Odpowiedź #4

Offline tatadoor

• Szeregowy
  • *
Dzięki wielkie Drangir !!!
Wczoraj wylądowałem na drugim księżycu statkiem bezzałogowym bo robię z niego zawsze stację paliw (kethan). Dziś poleci laboratorium i lądownik z przyrządami.
Dam znać jak poszło.

OK, poległem.
Nie wiem czy problemem nie jest dok, przedstawiam poniżej fotki mojej małej bazy.

Opis:
Laboratorium jest osobnym modułem do którego można zadokować, ma sporą ilość bateri i paneli słonecznych oraz antenę.
dane zostały zebrane jak modół badawczy był odpięty od laboratorium.

FOTO 1

Jeżeli ppm wybiorę jakieś urządzenie pojawia mi się:

FOTO 2

wybierając żółtą fiolkę pojawia mi się napis:

FOTO 3

co bym nie robił nie mogę nic umieścić w laboratorium.

FOTO 4

Prosił bym może łopatologicznie bez skrótów myślowych o wyjaśnienie tematu, co robię źle.

PS. Zmiana doku nie przyniosła zmian...
« Ostatnia zmiana: Pią, 14 Mar 2014, 19:47:27 wysłana przez tatadoor »

Pią, 14 Mar 2014, 20:17:34
Odpowiedź #5

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Labolatorium musi mieć dwóch kerbali na pokładzie   ::)

Reklama

« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 14 Mar 2014, 20:17:34 »

Pią, 14 Mar 2014, 20:24:53
Odpowiedź #6

Offline tatadoor

• Szeregowy
  • *
po godzinach eksperymentów, przeleciała mi taka myśl.
Dzięki.

Wszystko działa dwóch kerbalków i lab zaczeło działać pobrało dane z urządzeń, ale jedno pytanko co się z nimi dzieje? czy aby dostać punkty trzeba przetransportować laboratorium na kerbin?
« Ostatnia zmiana: Sob, 15 Mar 2014, 17:40:08 wysłana przez tatadoor »

Sob, 15 Mar 2014, 18:35:21
Odpowiedź #7

Offline Drangir

• Major
  • *
  • Smok rakietowy
    • DeviantArt
Opracowane w labie dane można wysłać antenami, dają wtedy więcej science, niż wysłane bez analizy. Jeśli chcesz wracać, laboratorium nie daje dodatkowych punktów - pozwala tylko (i aż) na wielokrotne wykorzystanie sprzętu badawczego. W kapsule dowodzenia możesz mieć dowolną ilość eksperymentów, próbek itd. pod warunkiem że pochodzą z różnych biomów i sytuacji.

Reklama

« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 15 Mar 2014, 18:35:21 »

Pon, 17 Mar 2014, 08:42:58
Odpowiedź #8

Offline tatadoor

• Szeregowy
  • *
dziękuję bardzo za informacje.

Zrobiłem tak, zebrałem próbki z dwóch miejsc, umieściłem je w laboratorium, co można było wysłać bez straty wysłałem, a resztę po przetworzeniu w labie zawiozłem do domu ;)

Od początku błędem z mojej strony było iż uważałem że dostarczenie do laboratorium dane, nie muszę przewozić na kerbin a tylko wysłać i punkty nauki dojdą same za znaleziska. Tak też przygotowałem laboratorium aby było w zupełności stacjonarne bez wyraźnych planów na powrót.

Obecnie laboratorium jest przystosowane do zbierania danych i w konieczności do powrotu do domu.

Może potomnym ten wątek naświetli troszkę sprawę korzystania z tego podzespołu

Koło zamachowe z czym to się je?

Zaczęty przez milvus

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 3558
Ostatnia wiadomość Pon, 16 Gru 2013, 18:33:04
wysłana przez Zerdzio