Autor Wątek: Jaki jest sens budowania Stacji kosmicznej i umieszczania satelitów na orbicie?  (Przeczytany 9481 razy)

Śro, 02 Lip 2014, 18:31:16

Offline lejajo

• Szeregowy
  • *
  • Reputacja: 0
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Czy mógłbym mi ktoś wyjaśnić jaki jest sens umieszczania satelitów i stacji kosmicznej na orbicie np. Kerbinu jak również innych planet? Gram sobie na karierze i jestem ciekawy czy wnoszą one cokolwiek do gry czy tylko po prostu ładnie wyglądają? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Śro, 02 Lip 2014, 18:40:00
Odpowiedź #1

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
  • Reputacja: 65
Nie wnoszą do rozgrywki nic poza czystą zabawą i satysfakcją płynącą z np. sieci satelitów wokół Muna "komunikujących się" z podobnym systemem wokół Kerbinu. W KSP można robić wszystko. Dosłownie WSZYSTKO. Nasze forum to najlepszy przykład kreatywności graczy. Czołgi, repliki samolotów, forumowe kampanie, artylerie, wahadłowce, co tylko chcesz. Od Ciebie zależy co zbudujesz i jakie to będzie miało dla Ciebie znaczenie. Satelita nad biegunem północnym Kerbinu może być satelitą komunikacyjnym, szpiegowskim lub orbitalną bronią zdolną razić cele w kosmosie lub na powierzchni planety. Możliwości są ogromne. Zastosowanie projektów też. Jeśli potrzebujesz faktycznego znaczenia zawsze są mody. Remote Tech daje satelitą komunikacyjnym prawdziwą role przesyłania danych. Kethane wymaga skanerów. TAC Life Support zaopatrzenia stacji i baz.

Reklama

Śro, 02 Lip 2014, 19:38:01
Odpowiedź #2

Offline lejajo

• Szeregowy
  • *
Czyli satelity tak naprawdę nie przesyłają lepiej, lub też więcej danych na Kerbin wysyłanych przez statek znajdujący się nad np. Joolem? A stację kosmiczną można umieścić np. również na Joolem, wykonać parę lotów mających na celu zaopatrzenie paliwem owej stacji, a następnie wykonanie lotu z Kerbinu, następnie napełnienie zbiorników właśnie na tej stacji i udanie się np. na Eelo?

Śro, 02 Lip 2014, 20:07:06
Odpowiedź #3

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Bingo! Widzisz? Wystarczyło chwilę pogłówkować i masz gotowy scenariusz, który zapewni Ci kilka godzin budowania, próbowania, testowania i latania. Oby tak dalej!

Reklama

Śro, 02 Lip 2014, 20:12:39
Odpowiedź #4

Offline lejajo

• Szeregowy
  • *
Dziękuję :) A czy jest może jakiś poradnik odnośnie posługiwania się taką stacją, a także sposobem jej budowania?

Śro, 02 Lip 2014, 20:15:15
Odpowiedź #5

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Co do posługiwania się to nie wiem. Ale najważniejsze to zasilanie w postaci paneli słonecznych, rezerwy paliwowe dla statków, które będą do niej dokowały, dobrze ustawione oświetlenie. Wydaje mi się, że to wszystko. Poradniki są na naszym forum oraz na YT u Scotta Manleya i TrashingMada, wystarczy poszukać.

Reklama

Śro, 02 Lip 2014, 20:20:45
Odpowiedź #6

Offline lejajo

• Szeregowy
  • *
Jeszcze raz dziękuję bardzo. W sumie na karierze jestem u początków. Ostatnio badam te badania za 300 pkt. nauki, więc i tak na razie raczej nie mam części na zrobienie takiej fajnej stacji kosmicznej.

Śro, 02 Lip 2014, 20:42:43
Odpowiedź #7

Offline Metall69

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 4
Koniecznie naucz się dokować i to porządnie, w KSP jest to podstawowy manewr, dzięki temu wprowadzisz załogę i surowce na stację.
Mamy kilka poradników, najprościej obejrzeć jakiś filmik na YT z komentarzem.
Co do budowy:
koniecznie zamontuj porty dokujące (dobrą stroną :) ), trochę paliwa, rcs, moduły mieszkalne i zasilanie.
Polecam mod KAS, pozwala na dołączanie małych elementów podczas spaceru kosmicznego, więc znacząco pomaga w ekspoatacji stacji.
Co do satelitów:
ScanSat mod dodaje czujniki terenu i anomalii i pozwala na robienie szczegółowych map i nawigację. Zabawa w szukanie anomalii jest całkiem ciekawa i daje więcej sensu eksploracji pustych planet.
« Ostatnia zmiana: Śro, 02 Lip 2014, 20:45:29 wysłana przez Metall69 »

Reklama

Śro, 02 Lip 2014, 20:50:25
Odpowiedź #8

Offline lejajo

• Szeregowy
  • *
Myślę, że ten poradnik na pewno mi się przyda:

[Post scalony: Śro, 02 Lip 2014, 21:37:21]
Zamontować moduły mieszkalne? A czemu ma to służyć i w jaki sposób zostało nazwane w KSP?
« Ostatnia zmiana: Śro, 02 Lip 2014, 21:37:21 wysłana przez lejajo »

Śro, 02 Lip 2014, 22:11:00
Odpowiedź #9

Offline JackRyanPL

• Redaktor
  • Podporucznik
Kapsuły załogowe. Zamontuj, czyli zadokuj do stacji moduł zrobiony z kilku kapsuł. Pozwoli on zamieszkać na stacji większej ilości kerbonautów.

Reklama

Śro, 02 Lip 2014, 23:42:36
Odpowiedź #10

Offline PanKurczak

• Kapral
  • **
  • Reputacja: 7
nie ma co prawda różnicy, ale zamiast kapsuł ja zawsze montuje te beczki magazynowo mieszkalne, dla "komfortu" kerbali

Czw, 03 Lip 2014, 15:14:14
Odpowiedź #11

Offline lejajo

• Szeregowy
  • *
Nie chcę zakładać osobnego tematu, dlatego zapytam w tym. Sprawa dotyczy banalnej, jak mniema rzeczy. Ja jednak nie potrafię jej rozwiązać. Czy mógłby mi ktoś podpowiedź w jaki sposób dokonać korekty kurs, o której jest mowa w tym o to temacie : Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ bym nie musiał hamować cytuję: "jak skończony idiota" i żebym nie zużywał tak dużo paliwa. Próbowałem wykonać tę korektę na wiele różnych sposobów, żaden jednak nie zadziałał. Zawsze, kiedy już byłem przejmowany przez grawitację jakieś ciała, moja orbita układała się w prostą linię. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Reklama

Czw, 03 Lip 2014, 15:30:21
Odpowiedź #12

Offline Metall69

• Kapral
  • **
Dodaj manewr w 3/4 trasy z jednej planety do drugiej i pokręć trochę suwakami, aż trafisz :) Latanie na oko nie jest takie złe

Czw, 03 Lip 2014, 16:17:20
Odpowiedź #13

Offline lejajo

• Szeregowy
  • *
Ale w kierunku prograde, retrograde, normalny czy może antynormalnym? Choć domyślam się że sam muszę sprawdzić. Chociaż próbowałem parę razy, to i tak mi nie wyszło.

Reklama

Czw, 03 Lip 2014, 17:56:37
Odpowiedź #14

Offline Metall69

• Kapral
  • **
Czyli już wleciałeś w SOI planety.
Ustawiasz manewr:

Ciągniesz za niebieskie, orbita przyjmie kształt hiperboli, im niżej zejdziesz (im niższe perygeum) tym mniej paliwa zużyjesz potem na hamowanie.
Jeśli lecisz na planetę z atmosferą polecam zrobić aerobreaking Aby zobaczyć link - ZAREJESTRUJ SIĘ lub ZALOGUJ SIĘ
« Ostatnia zmiana: Czw, 03 Lip 2014, 18:03:13 wysłana przez Metall69 »

Problem z wyniesieniem stacji kosmicznej.

Zaczęty przez Michal5689

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 2092
Ostatnia wiadomość Nie, 15 Wrz 2013, 14:21:13
wysłana przez beryl
Zmiana środka ciężkości stacji kosmicznej

Zaczęty przez angorek

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 4502
Ostatnia wiadomość Pią, 24 Kwi 2015, 11:21:02
wysłana przez Jasseji
Dokowanie do stacji